vineri, 6 aprilie 2012

1. Germania, Bavaria: Castelul Neuschwanstein (partea I, Exteriorul)



Alte postari de pe Drumul Romantic al Germaniei (Romantische Strasse / Romantic Road):
1. Castelul Hohenschwangau,
2. Castelul Neuschwanstein (partea a II-a, Interiorul),
3. Fussen, orasul de la poalele castelelor Hohenschwangau si Neuschwanstein,
4. Palatul Linderhof,
5. Biserica Wieskirche (inscrisa in patrimoniul UNESCO),
6. Drumul spre Fussen,
7. Fussen: Hotelul Alpenblick si imprejurimile,
8. Rothenburg ob der Tauber: Primaria si orasul vazut din turnul ei,
9. Rothenburg ob der Tauber: Biserica Sfantul Iacob,
10. Rothenburg ob der Tauber, un oras ca din povesti,
11. Rothenburg ob der Tauber: Muzeul Craciunului si Magazinul Craciunului,

Din orasul Wurzburg, orasul cel mai nordic al Drumului Romantic:

12. Wurzburg, orasul cel mai nordic al Drumului Romantic German (Obiective turistice in Wurzburg),
13. Catedrala din Wurzburg (Domul Sfantul Kilian),
14. Wurzburg: Biserica Neumunster,
15. Wurzburg: Casa cu soimi (Falkenhaus),
16. Wurzburg: Kapuzinerkloster Kapelle,
17. Wurzburg: Fortareata Marienberg,
18. Wurzburg: Biserica Stift Haug ,
19. Wurzburg: Biserica Neubaukirche,
20. Wurzburg: Muzeul Rongten (locul in care au fost descoperite Razele X),
21. Wurzburg: Biserica Augustinerkirche,
22. Rezidenta din Wurzburg (Palatul Wurzburg), inclusa pe lista UNESCO,
23. Vechiul pod peste raul Main (Alte Mainbrucke),
24. Biserica Marienkapelle,
25. Biserica Burgerspital (Burgerspitalkirche) si cele mai renumite crame din oras: Juliusspital, Staatlicher Hofkeller si Burgerspital,
26. Primaria din Wurzburg (Wurzburger Rathaus)
27. Biserica Sfantul Mihail (Die Seminarkirche Sankt Michael) si Vechea Universitate din Wurzburg (Alte Universitat),
28. Biserica Sfantul Johannis (Die St. Johanniskirche),
29. Hotelul Amberger,
30. Monumentul dedicat victimelor celor doua razboaie mondiale,
31. Palatul Conti (Hof Conti, Bischofliches Palais, Kurie Conti),
32. Restaurantul Stachel (Zum Stachel),
33. Piata in aer liber din Marktplatz,
34. Wurzburg: Instantanee,
35. De pe Romantic Road, inapoi spre casa. Imagini superbe cu Carpatii romanesti.


Castelul Neuschwanstein si Castelul Hohenschwangau (aflat in apropiere) se afla in sudul Germaniei, in Landul Bavaria (regiunea Allgau), in satul Schwangau, destul de aproape de granita cu Austria. 
Zona castelelor face parte din celebrul Drum Romantic al Germaniei (Romantische Strasse / Romantic Road), traseu turistic plin de orase si obiective turistice deosebit de frumoase si interesante.

Castelele sunt amplasate in decorul minunat al Muntilor Alpi, langa Lacul Alpsee. Cel mai apropiat oras este orasul Fussen, la aproximativ 3 km iar orasul Munchen (capitala Bavariei) se afla la 132 de Km.
In aceasta postare ma voi referi doar la exteriorul castelului, a doua parte a acestui material (interiorul castelului), se afla aici:    Castelul Neuschwanstein, interiorul.

Orasul Fussen reprezinta punctul cel mai sudic al celebrei zone turistice germane numita “Drumul romantic” (Romantic Road, Romantische Stasse).
Distanta dintre cele doua castele este destul de mica (aproximativ 30 de minute de mers pe jos si 10 minute cu microbuzul; se poate si cu trasura).

Desi distanta dintre castele este destul de mica, numarul turistilor care viziteaza Castelul Neuschwanstein este cu mult mai mare decat al celor care viziteaza Castelul Hohenschwangau.
In timp ce Castelul Neuschwanstein este cel mai vizitat castel din Europa, fiind vizitat anual, de aproximativ 1,3 milioane de turisti din intreaga lume, Castelul Hohenschwangau este vizitat anual, de un numar de aproximativ 300.000 de turisti din intreaga lume.
300.000 de turisti anual, este, cu siguranta, un numar impresionant de mare, insa, raportat la numarul de turisti care viziteaza Castelul Neuschwanstein (1,3 milioane), diferenta mi se pare enorma in conditiile in care drumul care urca spre Neuschwanstein incepe chiar de langa Hohenschwangau (eu nu as fi rezistat sa trec pe langa el si sa nu-l vizitez).
Castelul Hohenschwangau vazut de langa Castelul Neuschwanstein
Castelul Neuschwanstein reprezinta una dintre cele mai renumite atractii turistice din Bavaria si, totodata, una dintre cele mai fotografiate constructii din intreaga Germanie, chiar daca in interior fotografiatul este interzis.
La fel ca si la Castelul Hohenschwangau, este permis doar fotografiatul din interiorul castelului, prin ferestrele deschise, catre minunatul décor inconjurator (Muntii Alpi si Lacul Alpsee).
Castelul a fost construit in secolul XIX (intre 1869 si 1886), din initiativa Regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, pe o stanca din apropierea Castelului Hohenschwangau, unde regele isi petrecuse verile in copilarie si adolescenta. Din cate am inteles, castelul este construit in stilul romanic al secolului XIII.
Un lucru este evident: desi este construit in a doua jumatate a secolului XIX, castelul are aspectul unui castel medieval (se pare ca in secolul XIX a existat in arhitectura un curent romantic ce s-a concretizat prin construirea unor astfel de castele cu aer medieval).
Nascut la Palatul Nymphenburg din Munchen, romantic si mare visitor, Ludwig al II-lea, care era rege de la varsta de 18 ani, a manifestat interes mai mult pentru construirea de castele si palate decat pentru politica (fiind, totodata, fascinat de muzica lui Wagner si de marile legende germanice).

Castelul a fost conceput ca un refugiu pentru rege precum si ca un omagiu adus lui Richard Wagner, de a carui opera, regele era indragostit. Operele lui Wagner se regasesc tematic in picturile murale din interiorul castelului (despre interiorul castelului o sa povestesc in materialul urmator).
In viata regelui Ludwig al II-lea al Bavariei au existat doua mari obsesii: constructia de castele grandioase si pasiunea pentru Richard Wagner care i-a devenit si bun prieten.

Cele trei constructii monumentale ridicate de Regele Ludwig al II-lea al Bavariei, sunt:
-        Castelul Neuschwanstein (cea mai impunatoare si cea mai cunoscuta constructie),
-        Palatul Herrenchiemsee,
-        Palatul Linderhof (urmeaza sa postez si despre acesta un material).
Intr-o scrisoare adresata lui Richard Wagner, Regele Ludwig al II-lea a marturisit ca doreste sa reinvie vechile castele germanice in stilul vechilor cavaleri, undeva in varful muntelui, intr-o locatie inaccesibila. Se pare ca regele dorea sa recreeze cat mai bine arhitectura medievala.
Astfel, regele a ales pentru acest castel un peisaj idilic, de vis, pe un deal stancos, deasupra Lacului Alpsee, inconjurat de Muntii Alpi.
Acest castel reprezinta o viziune moderna a epocii medievale.
Schitele castelului nu au fost facute de un architect ci de un scenograf de la Teatrul Regal (Christian Jank), care s-a inspirat din decorurile operei Lohengrin compusa de Richard Wagner.
Urmatoarele doua imagini reprezinta schitele initiale ale scenografului Christian Jank: se poate observa ca forma finala a castelului difera de aceste schite in sensul ca nu au fost construite toate turnurile si anexele propuse de Jank.

Efectul produs de castel, atat de arhitectura exterioara si interioara cat si de decoratiunile interioare, este puternic teatral.

Cea mai frumoasa panorama a castelului se poate admira de pe Podul Mariei (Marienbruke) de sub care incepe o cascada de 45m:




Marienbruke (Podul Mariei) vazut de la fereastra Castelului Neuschwanstein:

Frumusetea castelului i-a atras denumirea de “castelul din povesti”. El a servit drept model pentru Castelul Frumoasei Adormite construit la Disneyland.
De asemenea, acest castel s-a aflat pe lista celor 21 de finaliste pentru “Cele 7 noi minuni ale lumii” (nu a castigat, din pacate, doar a fost printre finaliste). 

Castelul a fost proiectat sa fie dotat cu electricitate, motoare cu aburi, instalatii sanitare cu tevaraie din plumb, lifturi, instalatie moderna de incalzire centrala, sistem de ventilatie. Toate aceste dotari moderne pentru acea vreme, fiind prevazute de la inceput, au fost incorporate in peretii cladirii.

Regele a locuit in acest castel, singur, doar 172 de zile. El nu a fost niciodata casatorit si nu a avut copii. A fost doar logodit dar a rupt logodna. De asemenea, regele a fost suspectat, chiar, de homosexualitate.

Intrucat neglija problemele tarii si cheltuia foarte mult pe constructiile sale extravagante, regele a fost victima unui compot al parlamentului bavarez in sensul ca a fost declarat nebun si fortat sa renunte la tron. La trei zile dupa aceasta, pe 13 iunie 1886, el a fost gasit mort, in Lacul Starnberg (la 30 de km de Munchen), impreuna cu medicul sau personal (dr. Gudden) care ii declarase nebunia si pe care regele l-a considerat tradatorul sau. Moartea fulgeratoare a regelui a ramas pana astazi ivaluita intr-o aura de mister.
Pe Lacul Starnberg, in locul unde regele a fost gasit mort, a fost infipta o cruce in memoria acestuia.
Regele Ludwig al II-lea al Bavariei mai este cunoscut si ca “Regele nebun”.

Imparateasa Elisabeta (Sissi) a Austriei, era verisoara Regelui Ludwig al II-lea al Bavariei si prietena foarte apropiata a acestuia, ea insasi fiind nascuta in Bavaria, in apropierea Lacului Starnberg. (Cand am vizitat orasul Munchen, am avut sa constat ca nemtii au metrou pana la 30 de Km de oras. Eram interesata sa vizitez Lacul Starnberg si am observat ca exista linie de metrou din centrul orasului si pana acolo, la 30 de Km. Cum vi se pare???)
Imparateasa Elisabeta se pare ca intelegea cel mai bine (mai bine chiar decat insasi mama regelui) natura bizara a regelui, idealurile lui romantice si abandonarea realitatilor din secolul XIX pentru o lume de vis unde nu se auzeau glasuri neprietenoase.

La auzul vestii zguduitoare privind moartea iubitului sau var, imparateasa Sissi (care se afla in Bavaria in vizita la familia sa)  a exclamat catre mama sa: “Regele nu era nebun, ci doar un excentric traind intr-o lume de vis! Ar fi putut sa-l trateze mai cu blandete si sa-l crute de un asemenea sfarsit ingrozitor!”.
Ea a cules personal un buchet de flori de iasomie pe care le-a trimis pentru funeraliile regelui, acestea fiindu-i puse regelui, in sicriu, intre degetele mainii drepte.

Funeraliile Regelui Ludwig al II-lea al Bavariei reprezinta cea mai mare ceremonie desfasurata vreodata in capitala bavareza Munchen.

Sarcofagul cu ramasitele pamantesti ale Regelui Ludwig al II-lea al Bavariei se afla in cripta Bisericii Sf. Mihail dinMunchen, alaturi de cel al fratelui sau Otto, decedat mult mai tarziu. Am vizitat aceasta biserica si am cateva poze cu sarcofagul regelui din cripta acestei biserici.
Biserica Sf. Mihail din Munchen
Treptele catre cripta Bisericii Sf. Mihail


Fiind capitala Bavariei, Munchen este atat locul unde au fost inmormantati regii Bavariei dar si locul unde s-au nascut unii dintre ei. Regele Ludwig al II-lea al Bavariei s-a nascut in Munchen, la Palatul Nymphenburg.
Imaginile de mai jos sunt de la Palatul Nymphenburg (camera verde este chiar cea in care s-a nascut regele, in 25 august 1845).


Regele Ludwig al II-lea a fost succedat la tron de fratele sau Otto insa doar formal intrucat acesta era alienat mintal incurabil. Cu toate acestea, Otto I al Bavariei a avut o domnie de 30 de ani (formala, desigur).

La 7 saptamani dupa moarte regelui, desi neterminat in totalitate, castelul a fost deschis publicului.
Continuarea acestui articol, aici:http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/2012/04/germania-bavaria-castelul_07.html
Primele noastre poze cu castelul. Sunt facute chiar in ziua in care am ajuns, de undeva de la cateva sute de metri de hotel (nu mai aveam rabdare pana a doua zi cand era planificata excursia la castel :-).

... aici, castelul de-abia daca se vedea in departare:
Drumul spre castel:
... castelul incepe sa se vada:



Castelul Neuschwanstein vazut din curtea Castelului Hohenschwangau:


Privelistea de pe Marienbrucke (Podul Mariei):

















Langa Marienbrucke:

Statia de autobuz:





De la Podul Mairie (Marienbrucke) spre castel:



Castelul Hohenschwangau vazut din apropierea Castelului Neuschwanstein:







Urcam spre castel ... 

... mai avem un pic...    E cazul sa va facem cunostinta cu copiii nostri  :-) 























 




Panoul afisa tururile nu nr. 442, 443 si 444. Pe biletul nostru era trecut nr. 446 deci mai aveam un pic de timp de admirat peisajul:













           


















Gogosi bavareze ... foarte bune!




Am urcat cu autobuzul si coboram pe jos, pe poteca din padure. Super frumos!













Suvenirele mele: un ghid al castelului ... 
... si un magnet pentru frigider: 

20 de comentarii:

  1. Superb castelul si pozele :)!

    Mi se par tare faine castele germane. Sunt diferite de cele de aici din Franta, cu totul alt stil. Par exact ca cele din basme :)! Si cel mai tare imi place ca sunt construite majoritatea pe varfuri de dealuri, ceea ce le da o imagine si mai spectaculoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am ajuns inca in Franta asa ca nu pot sa fac o comparatie :-(
      Despre castelele din Germania (cele pe care le-am vazut eu) pot sa spun ca, intr-adevar, sunt foarte frumoase!

      Ștergere
    2. Eu nu am ajuns inca in Germania :))..doar ce vad prin poze! Dar in prima vacanta acolo merg cu siguranta!!! M-au convins aceste locuri!

      Ștergere
    3. De-abia astept sa vii cu impresii din Grmania! :-)

      Ștergere
  2. Newschwanstein şi palatul din Disneyland sunt asemănătoare :), unul inspirat din celălalt. Altfel, mie nu mi-a plăcut nici unul din interioarele lui Ludovic, deşi am făcut un efort să le văd pe toate. Newschwanstein l-am găsit chiar dezamăgitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce ai gasit dezamagitor Neuschwanstein-ul, ce asteptari aveai de la el?
      La Herrenchiemsee nu am mai ajuns desi mi-ar fi placut. Nu-mi spune ca nu merita!

      Ștergere
  3. Tu chiar vrei să mă oftic din nou?:)) Glumesc evident, mă bucur că am ocazia să revăd acest castel.

    Larisa Teodorescu are dreptate. Castelele din Germania sunt mai spectaculos amplasate decât cele din Franța și într-adevăr zici că sunt desprinse din basme. În schimb unele castele din Franța sunt frumoase datorită grădinilor înconjurătoare. Francezii sunt specialiști în amenajarea grădinilor în stil englez cu tot felul de arbuști aranjați geometric. În Franța m-aș duce să vizitez castelele mai mult pentru minunatele grădini.

    Observ din poze ce puțini turiști sunt pe podul Mariei. Maxim 10 persoane. În iulie acest pod era arhiplin și cu greu puteai ”prinde” un loc de unde să fotografiezi castelul fără să prinzi și câteva figuri de turiști în cadru. Cineva mi-a spus că și toamna ( toamna când încă natura debordează de culori ) este la fel de aglomerat. Dar nici nu mă mir, doar e cel mai fotografiat castel din Europa. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa ajung si prin Franta, sunt atatea de vazut pe acolo ...!

      Ștergere
    2. Franța este una dintre cele mai vizitate țări din Europa. Spre deosebire de Germania, Franța oferă milioanelor de turiști o gamă largă și diversificată de atracții: orașe moderne ( cele mai interesante orașe de vizitat pe lângă unicul Paris, îți recomand : Strasbourg, Avignon, Anncy); stațiuni de lux pe litoral: Nisa și Cannes trebuie în neapărat vizitate; Principatul Monaco o altă tentație pentru toți turiștii care străbat zona de coastă a Franței; monumente istorice: recomand catedrala Notre – Dame din Reims, unul dintre cele mai importante edificii religioase din lume; stațiunea montană Chamonix cu renumitul Mont Blanc, cel mai înalt munte din vestul Europei ; și evident, castelele de pe Valea Loirei. Cred că sunt suficiente motive pentru o vacanță în Franța. :))

      Ștergere
    3. O, da, daca as putea macar la cateva din aceste locuri sa ajung si tot ar fi super!

      Ștergere
  4. Fain castelul. Noi inca n-am ajuns sa-l vedem.
    PS: S-Bahn e mai degraba tren regional decat metrou :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut castelul! Daca nu l-ati vazut inca, poate fi o idee pentru urmatoarea vacanta, eu cred ca o sa va placa.

      Am vazut ca in afara orasului era un fel de tren suburban (de unde "S") insa in oras avea statii comune cu metroul asa ca puteai sa il iei din centrul orasului si sa mergi cu el si pana la 30 de km in imprejurimi, ceea ce mi s-a parut super comod.

      Ștergere
  5. Superbe locuri, superb castel, superba idee, chiar daca a fost materializata de un excentric. Astfel de edificii ma fac sa ma gândesc la puterea reala pe care o avea un monarh, iar Regele Bavariei nu era printre conducatorii celor mai importante regate ori imperii... As adauga la obsesiile lui Ludwig II admiratia si tendinta de a se apropia si a-l glorifica pe Regele Soare (pe Ludovic XIV al Frantei) si prin acesta glorificând si încercând sa reînvie monarhia absolutista, reprezentata la apogeu de regele francez. Herrenchimsee s-a dorit o copie (în final era doar o replica) a Versailles-ului, un omagiu pentru monarhia absolutista si cel mai mare exponent al sau.
    Destinul lui Ludwig II a fost tragic, pentru ca nemtii n-au putut suporta un rege care sa cheltuiasca fara limita (ei, care sunt atât de calculati) si sa acumuleze datorii într-un ritm ametitor, asa ca au gasit ... "o solutie". Este o alta lectie de istorie ce merita înteleasa, dar fara "nebunia" si obsesiile lui Ludwig II nu ne-am fi putut bucura astazi de aceste minunate palate si castele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Întrebare de baraj: cunoşti vreo cazare prin Bavaria? Ai stat prin zonă? Mă interesează o pensiune frumoasă, la un preţ bun dar decentă. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am fost la Munchen am stat la pensiunea Ertle in statiunea Bad Wiessee, la cam 60 de km de Munchen. A fost foarte frumos, am scris despre ea aici:
      http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2012/06/bad-wiessee-pensiunea-garni-landhaus.html

      La Fussen am stat la hotelul Alpenblick, un hotel nu prea mare, ce avea aerul unei pensiuni. Este situat intr-o locatie superba, pe malul lacului, la cateva minute cu masina de castel. Despre el am scris aici:
      http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2012/04/bavaria-orasul-fussen-hotelul.html

      La Wurzburg am stat la hotel, in centrul istoric al orasului, foarte aproape de obiectivele turistice cele mai importante din oras. Hotelul se numeste Amberger si am scris despre el aici:
      http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2012/05/wurzburg-hotelul-amberger.html

      Despre preturi nu-mi mai amintesc, stiu doar ca, experientele au fost placute cu toate aceste trei locuri de cazare.
      Verifica site-urile si vezi ce preturi au acum, poate corespund dorintelor tale.
      Numai bine, Cora!

      Ștergere
    2. Mulţumesc mult pentru ajutor! Arată bine toate 3 cazările. O să mă uit pe site să văd dacă au locuri disponibile pentru perioada respectivă.
      Un început de săptămână excelent îţi doresc!

      Ștergere
  7. Imagini ce te transpun intr-o frumoasa si documentata excursie.

    RăspundețiȘtergere
  8. I believe that is among the most significant info for
    me. And i'm satisfied reading your article. But want to commentary on some general issues, The site style is perfect,
    the articles is in point of fact great : D.
    Excellent job, cheers

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: