marți, 24 aprilie 2012

Wurzburg: Fortareata Marienberg (Festung Marienberg / Fortress Marienberg)


Este, fara indoiala, un simbol al orasului Wurzburg si se inalta, mareata, pe malul de vest al raului Main, la 100 de metri deasupra nivelului raului.

Dealul pe care este construita fortareata, a fost locuit inca din perioada tarzie a epocii bronzului.
Timp de mai bine de 5 secole (incepand din 1250) a reprezentat sediul principilor-episcopi de Wurzburg. De-a lungul timpului, acestia au marit castelul medieval transformandu-l, initial, intr-un palat renascentist fortificat si, in final, intr-o fortareata baroca.

La inceputul secolului al VIII-lea,  pe deal a fost construit un mic fort. In jurul anului 1200, Episcopul Konrad de Querfurt a inceput construirea unui castel neobisnuit de mare pe atunci.
Dupa atacarea castelului de catre suedezi, in 1631, Printul Episcop Johann Philipp de Schonborn a construit un bastion circular masiv de protectie, care a fost complet in 1658.
Dupa ce a fost construita Rezidenta din Wurzburg (1720 - 1744), printii – episcopi s-au mutat acolo, astfel ca fortareata Marienberg a fost folosita doar pentru scopuri militare.
In 1938 administratia bavareza a organizat fortareata ca si muzeu.
In anul 1945, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, un raid american a avariat foarte grav fortareata, alaturi de multe alte cladiri istorice ale orasului.
Lucrarile minutioase de restaurare aveau sa fie de lunga durata, insa, in 1947 (la doar 2 ani de la bombardament) a fost deschis Mainfrankisches Museum (The Main-Franconian Museum Wurzburg).
Restaurarea fortaretei s-a incheiat de-abia in 1990 cand a fost deschis si cel de-al doilea muzeu existent in prezent aici, Furstenbau Museum (The Prince’s Building Museum).
Fortareata Marienberg si Podul vechi peste raul Main (Alte Mainbrucke, cel mai cunoscut pod din Wurzburg):
In prezent dealul este amenajat ca si parc iar cladirile castelului gazduiesc cele doua muzee:
In Mainfrankisches Museum (The Main-Franconian Museum Wurzburg) este expusa o colectie de lucrari de arta din regiunea Franconia, colectie care include lucrari ale sculptorului originar din Wurzburg si cunoscut in intreag lume, Tilman Riemenschneider.
In Furstenbau Museum (The Prince’s Building Museum), amenajat in “aripa Printului”, ofera posibilitatea unei incursiuni in 1200 de ani de istorie ai orasului Wurzburg. Prezentarea se axeaza pe istoria printilor episcopi.

Din “Gradina Printului” fortareata ofera privelisti foarte frumoase asupra orasului:


Cea mai veche structura care inca mai exista este Biserica Sfanta Maria (Marienkirche), construita in anul 705 d.H. Se pare ca, in anul 741 d.H., aceasta a devenit prima biserica a episcopilor de Wurzburg.
La fortareata se poate urca atat pe un drum care trece printre terasele cultivate cu vita de vie, cat si prin parcul amenajat in jurul fortaretei. Ambele variante ofera privelisti foarte frumoase, le-am experimentat: am urcat printre terasele cu vita de vie si am coborat pe aleile din parc.


Drumul de intoarcere, prin parc (ploaia care incepuse nu ne-a lasat sa facem prea multe poze la coborare):
In drum spre fortareata am putut admira frumoasa biserica "Kapelle",  construita de arhitectul Balthasar Neumann, acelasi care a construit si impunatoarea Rezidenta din Wurzburg:

Fortareata vazuta din gradinile Rezidentei din Wurzburg:










Fortareata Marienberg si Biserica Sfantul Mihail (Michaelkirche):

Drumul spre fortareata:




Maschikuliturm:
Pe masura ce urcam, puteam admira multe dintre cladirile frumoase ale orasului:
Biserica Adalberto (neo-romanica):

Biserica Burkard (Burkardkirche):

Am ajuns sus la fortareata:











Curtea interioara si partea cea mai veche a castelului (in partea dreapta sunt apartamentele princiare, zona in care au locuit, de fapt, episcopii):



O fantana:






Orasul vazut de la inaltimea Fortaretei Marienberg:





Catedrala din Wurzburg (Domul Sfantul Kilian):

Biserica Burkard (Burkardkirche):
Rezidenta din Wurzburg:
Biserica Marienkapelle:
Neubaukirche:

Biserica Stift Haug:


















4 comentarii:

  1. Pacat ca cerul era acoperit. O zi cat mai buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si-a mai inceput si ploaia! :-( Ma rugam sa nu-mi intre apa in aparatul de fotografiat. Da' chiar si asa ne-a placut!
      Numai bine si tie, Robert!

      Ștergere
  2. Ce fain se vede de sus orasul ... eu n-am mai ajuns la castel, doar prin centru m-am invartit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar si drumul prin terasele cu vita de vie era superb! Pe masura ce urcai, ti se aratau noi si noi privelisti frumoase. Mie mi-a placut foarte mult orasul asta, mi-ar fi placut, chiar, sa fi stat un pic mai mult acolo. Are multe de aratat!
      Toate cele bune, Liliana!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: