luni, 21 mai 2012

Munchen: Biserica Asam (Biserica Sfantul Ioan Nepomuk); Asamkirche (St. Johann Nepomuk - Kirche); Asam Church (St. Johann Nepomuk Church)



Alte postari referitoare la Munchen:
1. Oktoberfest, das Original!,
2. Munchen: Catedrala Sf. Pavel (Biserica Sfantul Paul)=Paulskirche,
3. Rezidenta din Munchen (I),
4. Rezidenta din Munchen (II): Tezaurul si Colectia de Obiecte din Asia de Est,
5. Munchen: Piata Sfanta Maria: Primaria Noua si Primaria Veche (Marienplatz: Neue Rathaus, Altes Rathaus)
6. Munchen: Biserica Sfantul Petru (Peterskirche; Saint Peter’s Church),
7. Munchen: Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche – Dom zu Unserer LiebenFrau / Cathedral of Our Dear Lady),
8. Muzeul German (Deutsches Museum),
9. Munchen: Biserica Sfantul Mihail (St. MichaelKirche / Michaelskirche; St. Michael’s Church)
10. Munchen: Porti de intrarein centrul istoric: Isartor, Karlstor, Sendlinger Tor si Hofgarten Tor (PoartaGradinii Curtii Regale),

... Si referitoare la Bad Wiessee, statiunea de la 60 de km de Munchen:



Oficial se numeste Biserica Sfantul Ioan Nepomuk insa este mult mai cunoscuta drept Biserica Asam (Asamkirche), dupa numele celor doi frati care au construit-o. Este o biserica catolica.

Fratii Asam (Egid Quirin Asam si Cosmas Damian Asam) au construit-o in perioada 1733 – 1746 ca biserica personala. In urma insistentelor cetatenilor, ei au fost fortati sa o faca accesibila publicului. 
Interiorul opulent, construit in stil baroc si rococo, nu lasa nicio suprafata nedecorata.

In perioada 1729 – 1730, sculptorul si stucatorul Egid Quirin Asam a cumparat doua proprietati in zona, pe care le-a transformat in locuinta pentru familia sa. Nu dupa mult timp, el a achizitionat un teren langa casa, teren pe care, in 1733, a inceput sa construiasa biserica pe care a dedicat-o recent canonizatului Sfant Ioan Nepomuk (canonizat in 1721). Celalalt frate, Cosmas Damian Asam, a contribuit cu presbiteriul.
Biserica a fost terminata in 1746.
 
Ioan Nepomuk a fost preot si a trait in regiunea Cehiei de astazi. A fost amestecat in intrigi bisericesti contra regelui ceea ce a dus la schingiuirea si aruncarea lui in raul Vltava de pe Podul Carol din Praga. Se spune ca in locul in care trupul sau a atins apa, au aparut 5 stelute. In statui, acest sfant este reprezentat cu o cununa de stelute deasupra capului.

Legenda spune ca el  a fost omorat pentru ca a refuzat sa-i divulge regelui Wenzel pacatele pe care sotia sa le marturisise la spovedanie.
Ioan Nepomuk a fost canonizat in 1721 si in prezent este protectorul Boemiei, al preotilor, corabierilor, morarilor, podurilor si al celor care pastreaza o taina.
Sarcofagul sau, confectionat din cateva tone de argint, se afla in Catedrala Sfantul Vitus din Praga. 
Cea mai importanta statuie a Sfantului Ioan Nepomuk se afla pe Podul Carol din Praga insa exista statui ale acestui sfant si in Romania, la Arad, Oradea, Suceava, Timisoara, Sibiu si Resita. 
  
Biserica Asam din Munchen este o capela lunga si ingusta situata intre doua case. Pe fatada, deasupra usii, exista o statuie a Sfantului Ioan Nepomuk. Mai sus, in fiecare parte, exista cate un medalion reprezentandu-i pe Papa Benedict al XIII-lea, respectiv pe Episcopul Johann Theodor de Freising.
 
In partea stanga a capelei se afla casa lui Egid Quirin Asam care este conectata cu biserica printr-un coridor. Artistul putea vedea altarul inalt chiar din dormitoarele casei sale. In partea dreapta a bisericii se afla Casa parohiala (presbiteriul), proiectat de Egid Quirin Asam si finalizat dupa moartea sa.
Usile inalte, foarte frumoase, realizate din lemn masiv, nu ar trebui sa treaca neobservate. 


In interior, decoratiunile abunda. Multiple fresce sunt inconjurate de stucaturi minunate realizate de Fratii Asam precum si de sculpturi in lemn aurit.

Biserica se afla pe Strada Sendlinger (Sendlingerstrasse) la nr. 62. Cea mai apropiata statie de metrou (U-Bahn) este statia Sendlinger Tor (Poarta Sendlinger, o poarta foarte frumoasa prin care se intra pe teritoriul orasului vechi).









6 comentarii:

  1. Se pare ca stilul asta, rococo, li se potriveste nemtilor si austriecilor, au fost neintrecuti aici, desi stilul provine din Franta.
    Stiai ca Munchen e considerat capitala kitsch-ului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se pare ca nemtilor le-a cam placut rococo-ul.

      Capitala kitch-ului parca nu e tocmai expresia cea mai potrivita (si spun asta, gandindu-ma ca, parca nu tot ce-am vazut eu pe acolo era kitch). Se pare ca este locul de nastere al kitch-ului, originea cuvantului fiind tot germana.
      Regele Ludovic al II-lea al Bavariei (care nu prea mai era in toate mintile) este responsabil de asta prin incercarea lui de a imita Versailles-ul in Germania, la Palatul Herrenchiemsee (pe asta nu l-am vazut, le-am vazut pe celelalte doua construite de acest rege: Neuschwanstein si Linderhof; am scris pe bolg despre ele).

      Ștergere
    2. ai dreptate, e locul unde s-a inventat :)

      Ștergere
  2. Foarte incarcata biserica asta, dar are si ea farmecul ei. Chestia cu protectorul celor ce pastreaza secrete e cea mai tare. Asa un sfint, n-am mai auzit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a placut dstul de mult biserica asta. E destul de vizitata in Munchen, e printre principalele obiective turistice iar printre biserici creda ca e printre putinele rococo.

      Ștergere
  3. Ma bucur mult ca ti-a fost de ajutor!
    Unul dintre motivele pentru care postez asemenea materiale este tocmai faptul ca si eu cand am vizitat anumite obiective turistice nu am gasit pe internet suficiente informatii.
    Daca esti inca in Munchen si urmeaza sa vizitezi si alte obiective, s-ar putea sa mai gasesti informatii utile pe aici pe la mine, am facut la inceputul postarii o lista cu link-uri catre alte obiective din Munchen pe care le-am vizitat si despre care am postat deja informatii si imagini.
    Toate cele bune si te mai astept!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: