luni, 17 martie 2014

FRUCTE EXOTICE: 2. Rambutan (EXOTIC FRUITS: 2. Rambutan)

Informatii despre mai multe fructe exotice am postat aici:


Nu stiu daca v-am spus, am o curiozitate imensa de a incerca tot felul de fructe exotice. Unele imi plac foarte mult. 
De cate ori am drum la magazinul chinezesc din cartierul meu, pe langa fructele pe care le cumpar in mod obisnuit (mere, banane, portocale) imi cumpar si un fruct pe care nu am avut inca ocazia sa-l gust. Asa am incercat pana acum dragon fruit, longan, fructul pasiunii, kaki-persimmon s.a.
Astazi o sa va prezint cea mai recenta descoperire in materie, fructul Rambutan.

Aspectul sau haios de arici de mare mi-a starnit curiozitatea. Costa 0,88 dolari livra (o jumatate de kilogram) iar pe cutiuta din imagine am platit 4,39 dolari.


Sub coaja cu tepi ca de cauciuc se afla o pulpa alba, translucida (uneori, usor rozalie), zemoasa, foarte dulce, cu consistenta un pic gumata, a carei aroma aduce cu cea a unor soiuri de struguri. In interiorul pulpei albe se afla un sambure cam de dimensiunea celui de pruna.
Samburii (semintele) se consuma si ei. Eu i-am mancat cruzi insa cred ca prajiti erau si mai buni. Seamana la gust cu migdalele.
Coaja "tepoasa" se desprinde cu usurinta de pulpa. Am facut cu cutitul o mica taietura, am deschis fructul si apoi am scos miezul alb. Am inteles ca daca e bine copt si apesi nu stiu in ce loc, se crapa singur. Anyways ...






Acest fruct este produs de un pom tropical de marime medie, din familia Sapindaceae.
Isi are originea in Indonezia si Malaezia, denumirea sa avandu-si originea tot pe acolo.
Mai este cunoscut si sub numele de "Nephelium Iappaceum". 
Din arhipelagul indonezian s-a raspandit spre vest in Tailanda, Burma, Sri Lanka si India iar spre nord in Vietnam si Filipine insa nu se cunoaste cu exactitate pana unde s-a raspandit acesta in mod natural. 
Se inrudeste cu alti cativa pomi fructiferi tropicali: lychee, mamoncillo, longan (pe acesta l-am gustat, seamana, intr-adevar la forma (mai putin tepii) si la gust).


Denumirea "rambutan" provine din limba malaeziana unde inseamna "paros", "rambut" insemnand "par". Aceasta denumire face trimitere la numeroasele protuberante paroase ale fructului.
In Vietnam fructul se numeste "chom chom" ceea ce inseamna "par ciufulit" :-) cu referire, desigur, tot la aspectul exterior al fructului.

Inaltimea medie a unui pom de rambutan este de 12-20 m. Fructul poate fi rotund sau oval, are o singura samanta si masoara in jur de 3-6 cm in diametru, rareori 8 cm. Fructele cresc in manunchiuri de cate 10-20 de bucati. 

Sursa foto: http://www.koshkinsad.ru/wp-content/uploads/2012/11/rambutan-derevo.jpg

Fructele sunt de culoare rosiatica, rareori portocalie sau galbena. Am inteles ca si semintele se consuma, in general prajite.
Este cel mai cunoscut fruct din Asia de sud-est, fiind, de asemenea, intens cultivat si in Africa, Insulele Caraibe, Costa Rica, Honduras, Panama, India, Indonezia, Filipine, Sri Lanka, Puerto Rico. Si in ecuador este cultivat, sub denumirea de "achotillo".
Cel mai mare producator de rambutan este Thailanda. Australia are o productie in crestere iar Hawaii l-a avut printre primii trei pomi fructiferi cultivati in 1997.


Fructul este, de obicei, comercializat proaspat sau sub forma de gemuri, jeleuri, compoturi. 
Pomii de rambutan, tot timpul verzi, incarcati din abundenta cu fructele lor colorate, sunt extrem de decorativi.
Fructele cele mai de calitate sunt cele culese atasate inca de crengutele lor. Asa se mentin proaspete pe termen mai lung decat cele culese de pe crengi.
Un alt indicator de calitate este usurinta cu care pulpa de desface de pe sambure. In mod normal, cand pulpa este desprinsa de sambure, raman atasate de ea mici fragmente lemnoase din coaja samburelui. De aceea, in folclorul malaezian se spune ca cine sufera de tuse nu ar trebui sa manance prea mult rambutan (din cauza acelor mici fragmente din coaja samburelui, care ar putea fi iritative pentru gat).



Valori nutritive la 100 de grame (procentul reprezentat din necesarul zilnic):
Energie                                 343KJ (82 Kcal)
Carbohidrati                                         20,87g
Fibre alimentare                                      0,9g
Grasimi                                                   0,21g
Proteine                                                 0,65g
Thiamine (vitamina B              0,013mg (1%)
Riboflavin (vitamina B2)         0,022mg (2%)
Niacin (vitamina B3)               1,352mg (9%)
Vitamina B6                               0,02mg (2%)
Folate (vitamina B9)         micrograme (2%)
Vitamina C                                    ,9mg (6%)
Calciu                                           22mg (2%)
Fier                                           0,35mg (3%)
Magneziu                                       7mg (2%)
Mangan                                0,343mg (16%)
Fosfor                                            9mg (1%)
Potasiu                                        42mg (1%)
Sodiu                                             1mg (1%)
Zinc                                        0,008mg (1%)

Pomii crescuti din lastari pot face fructe dupa 2-3 ani, productia optima obtinandu-se dupa 8-10 ani. Pomii obtinuti din seminte, rodesc dupa 5-6 ani.

De obicei, un fruct are o singura samanta de culoare maro deschis. Semintele sunt bogate in uleiuri, in special acid oleic si acid arachidic, si sunt apreciate la gatit dar si in industrie, la fabricarea sapunului.
Radacinile, coaja si frunzele de rambutan au numeroase intrebuintari medicinale dar si in producerea de vopseluri. 
In unele zone, rambutanul rodeste si de 2 ori intr-un an. Un pom de marime medie poate produce 5000-6000 de fructe sau chiar mai mult (60-70 de kilograme).
Florile se deschid dimineata devreme. Un fruct ajunge la maturitate in cam 15-18 saptamani de la inflorire.
In Malaezia, rambutanul este o sursa importanta de nectar pentru albine (oare ce gust o avea mierea de rambutan?!).




Gata!

Intalnirea cu fructele rambutan a fost una placuta insa acestea nu au reusit sa ocupe un loc printre preferintele mele (mi se par prea dulci si nu prea ma atrage consistenta lor usor gumata, plus ca nici nu prea au cine stie ce aroma).

Cea mai mare parte a informatiilor din acest material, au fost preluate de pe Wikipedia (sper ca, la traducere, sa nu se fi strecurat prea multe erori :-)).

16 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog! Imi place atat de mult! :) Iti doresc cat mai multe calatorii!

    Cata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca apreciezi blogul meu!
      Toate cele bune si tie, draga Cata!

      Ștergere
  2. Am mancat si eu, gustul cat si aspectul rambutanului este foarte asemanator cu Litschi, practic este un frate mai mare al acestuia ;)
    O saptamana minunata! pupici
    PS: sper ca ati scapat de zapada...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se mai inrudesc, de asemenea, cu Longan-ul. O sa vi-l prezint si pe acesta, intr-o zi :-) Sunt foarte asemenantoare numai ca, cel din urma are coaja maronie si foarte neteda.
      De zapada am cam scapat (sper ca de tot :-)), ne mai distram, inca, cu temperaturi foarte scazute. In dimineata asta avem -17 grade insa, din cate se pare, incepand de maine, temperaturile vor creste pana pe la -2/2 grade si vor ramane pe acolo pana la sfarsitul lunii.
      O saptamana frumoasa, draga Carmen!

      Ștergere
  3. Nu stiu daca pe la noi au ajuns, dar o sa ma interesez...si da - imi amintesc si de postul despre fructele de kaki-persimmon! Uite asa ne largim "orizontul informational", ceea ce este super!
    Cat despre pret - pare sa fie rezonabil... De ce zic asta? Inca de la inceputul lui martie, de exemplu, a aparut spanacul (obisnuit pentru gatit) cu un pret, mediu, de 5 Ron.... iar alaturi la vanzare in hipermarket, ce sa vezi?... "baby spinach" (tot autohton, doar titulatura de import si tocmai bun pt. salate..) la 54 Ron/kg (doar ca se vinde cca 100gr. ambalat)!... Stau si ma gandesc... ambele de solar (greu cu temp. actuala la gradina) ... pentru ambele acelasi consum de energie, apa, ingrijire... eehhee!!!
    Revin, din nou, la aceste fructe prezentate... nu le-am descoperit inca la raft, dar banui ca o sa se iveasca cat de curand... dar, stai... avem capsuni de import...si aici preturile variaza... vorba lui Musetescu: "scump, dom'le...la X...era mai ieftin!!" :) ;) ce ne-am face fara umor?...
    O saptamana buna si multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca bine zici tu, mai Alexa: mare nevoie avem de umor! :-)
      Toate cele bune!

      Ștergere
  4. Par interesante ca aspect! Cel putin in fotografie imi plac. In rest...nu am vazut pana acum astfel de fructe pe aici si bineinteles ca n-am mancat!:)) .
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine curiozitatea e mare, le iau ca sa vad cum sunt! :-)
      Unele imi plac, pe cele mai multe, insa, nu le mai iau a doua oara. Despre aceastea, n-as putea zice ca ai pierdut mare lucru :-)
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  5. Foarte interesant acest fruct,nu am mâncat până în prezent!
    O săptămână frumoasă și plină de bucurii îți doresc!
    Cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine m-a atras felul in care arata :-) Sunt bune insa nu m-au dat pe spate. Persimmon-ul, insa, imi place muuuuult mai mult!
      Toate cele bune si tie, Elena, draga!

      Postarea despre persimmon:

      http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2013/11/fructul-kaki-persimmon-kaki-persimmon.html

      Ștergere
  6. Copaceii incarcati de fructe arata grozav si as incerca un fruct ciufulit :) La noi nu se comercializeaza minuni din astea, avem mai putin asiatici pe-aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e rau deloc, s-ar putea sa-ti placa!
      E adevarat ca la Toronto, toate exotismele astea exista datorita numarului mare de asiatici, indieni, arabi care traiesc aici.
      Sunt sigura ca in Grecia aveti o multime de fructe si legume foarte bune (numai daca ma gandesc ce-am vazut pe la tine prin gradina :-)).
      Toate cele bune, Dani!

      Ștergere
  7. Eu incerc tot ce vad pe aici si gasesc la noi in magazine.Aceasta descriere completa ma determina sa caut.Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Cred ca ai inteles gresit: nu trebuie sa mananci si coaja cu tepi!
      E doar un fruct, ce poate fi atat de "cahhh"?!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: