miercuri, 18 iunie 2014

Cum creste cacaoa

Informatii despre mai multe fructe tropicale am postat aiai:

Sper sa nu va induc in eroare cu aceasta prima imagine si sa
va imaginati ca, cacaoa creste ... pe gard! :-)


Ei bine, in cazul arborelui de cacao, surpriza nu a fost chiar totala intrucat stiam din poze si filme cum arata pomul, fructul si boabele de cacao. 
A fost, insa, prima data cand am vazut "la fata locului" cum creste si rodeste acest arbore. Asta a fost tot pe insula Grenada, in Caraibe.
Pe langa arborii crescuti in mod spontan aproape peste tot in zona padurii tropicale, grenadezii au si plantatii de cacao din care obtin recolte bune. De asemenea, au si ferme de procesat cacaoa dar si fabrici unde ciocolata se obtine dupa metode traditionale si, desigur, biologice.
Va las cu imaginile in care am surprins cacaoa in diferite forme dar si cu un filmulet din care va puteti face o idee despre cum arata o zona in care arborele de cacao creste in mod spontan, alaturi de bananieri, trestie de zahar si alte plante tropicale.
Setul intreg de imagini aici:
Toate povestile despre insula Grenada, aici:

Miercurea fara cuvinte, o idee pornita de la Carmen!




In interiorul fructului, boabele de cacao au un invelis alb, pufos

Pasari de curte la umbra arborelui de cacao! :-)




Boabe de cacao (stanga jos) si alte fructe, seminte, condimente
de pe insula Grenada



Fructul de cacao (dreapta) si alte fructe de pe insula Grenada

La ferma unde se procesau fructele de cacao:
Carl, soferul si ghidul nostru, explicandu-ne cum sunt boabele de cacao
intinse la soare pentru a se usca in mod natural


Boabele de cacao trebuiau rascolite pentru a se usca uniform pe toate partile.
De obicei, acest lucru era facut de lucratori de culoare.
Daca era facut de copii albi, atunci ciocolata iesea alba,
dupa cum ne-a povesti ghidul nostru Carl :-)


In interiorul unei hale unde se procesa cacaoa

In interiorul halei unde se proceseaza boabele de cacao, urmarim un film despre
cultivarea arborelui de cacao, procesarea boabelor si fabricarea ciocolatei

La magazinul de ciocolata bio:






Ciocolata organica de Grenada:
 

52 de comentarii:

  1. Interesant și instructiv ! N-ai zice că din bostanii ăia ies parfumatele și delicioasele bobițe de cacao !

    Zi frumoasă, Vulpiță ! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt foarte curioasa sa aflu astfel de lucruri! Intr-adevar, povestea delicioasei ciocolate incepe cu acest mici bostani! :-)
      Toate cele bune si tie, Zina, draga!

      Ștergere
  2. Thank you very much for sharing these wonderful photos on cocoa! I love chocolate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. You are welcome, Leovi! I am glad you like my post!
      Best regards!

      Ștergere
  3. Interesant, nu am stat sa caut dupa imagini cu cocoa. Mie imi place doar ciocolata alba, dar o consum foarte rar. Mi-e dor insa de o cafea a la Vlad Musatescu:)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place ciocolata alba ... si cea cu lapte, ... si cea neagra, toate felurile de ciocolata imi plac, de fapt! :-)
      Cafeaua lui Vlad Musatescu este, probabil, o schita umoristica sau ceva, m-ai facut curioasa!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  4. foarte interesante imagini, foarte interesante...
    recunosc, prefer cacaua sub forma de ciocolata :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place cacaua sub forma de ciocolata si sub forma de umplutura de cozonac sau orice fel de crema! Am incercat tot felul de sortimente de ciocolata, mi-a scapat pana acum cea cu sare grunjoasa si cea cu ardei iute. O sa le incerc cu prima ocazie si o sa va spun cum au fost! :-)
      Ma bucur ca ai gasit interesanta postarea mea!
      Numai bine, Pandhora!

      Ștergere
  5. Seamana cu dovlecii care sunt de gasit toamna prin piete... ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Ma bucur!
      Cu mare placere!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  7. Ce interesant! Asta e un documentar in toata regula. Intotdeauna gasesc ceva de invatat din fotografiile tale. Si ceva de invidiat din calatoriile tale. Caraibe, deci?! :) Hmmm...cam greu de ajuns pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucura mult cuvintele tale apreciative! Te astept oricand cu mare drag pe aici!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  8. Foarte interesantă a fost călătoria ta în Caraibe şi multe lucruri deosebite ai văzut. Mulţumim că ni le arăţi şi nouă celor ce nu ştim dacă vom ajunge vreodată să le vedem. Văzusem recent câteva fotografii cu arborele de cacao, dar nu aşa de multe şi detaliate ca la tine. Happy WW!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost foarte frumos, mi-a placut tare mult! Mai am inca multe lucruri dragute de impartasit din aceasta vacanta!
      Ma bucur ca apreciezi postarile mele!
      Numai bine iti doresc, Mihaela, draga!

      Ștergere
  9. Cam rasist ghidul vostru, cum sa iasa ciocolata alba numai daca albii o prelucreaza si ciocolata neagra daca negriin o prelucreaza...Cred ca s-a vrut o gluma, insa nu chiar frumoasa.
    Anyway, m-am delectat cu informatii noi si fotografii superbe. Sincera sa fiu nici nu stiam cum arata un fruct de cacao, cred ca nu m-a interesat niciodata.
    Multam de info.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar a fost o gluma, si inca una apreciata de turisti. Mai degraba autoironica decat rasista. Cred ca nu am redat eu prea bine lucrurile.
      Ma bucur ca ti-a placut postarea mea! Multa sanatate iti doresc tie si nazdravanului! Sa ai o sarcina usoara, Tina, draga!

      Ștergere
  10. Ai facut o alegere deosebita, pentru "Miercurea fara cuvinte!"
    O zi de miercuri minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Florentin! Ma bucur ca ti-a placut postarea mea!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  11. Cate lucruri ai vazut acolo. Foarte interesant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca nu mi-am planificat mai bine programul acolo pentru ca puteam sa vad si mai multe! Oricum a fost foarte frumos si interesant!
      Numai bine, Zana Buna! :-)

      Ștergere
  12. Bună draga mea!
    Foarte interesant articolul tău și mulțumesc de partajare,prin tine am văzut cum arată un copac de cacao!
    Îți doresc o zi minunată ca sufletul tău !
    Pup cu mare drga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Elena! Ma bucur ca ti-a placut postarea mea!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  13. Am mai vazut ceva!Cum arata un fruct de cacao.Esti o comoara pentru mine.Ma simt mai bogata,cand mai descoper cate ceva.O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-) Si eu ma simt mai bogata cand primesc asemenea aprecieri! Multumesc frumos, Floare, draga! Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  14. Răspunsuri
    1. Daaa, inainte de a fi uscate, prajite, decorticate, macinate si transformate in pudra de cacao, boabele sunt, intr-adevar, invaluite intr-un norisor pufos! :-)

      Ștergere
  15. Foarte interesant articolul, mă bucur că am văzut cum e pe acolo! O zi bună îti doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Geta! Ma bucur ca ti-a placut materialul meu!
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  16. Vai... ador cacaua...(mai ales in ciocolata si in crema)!! Eu cred ca ai fost nu in Grenada, Caraibe, ci pe insula mirodeniilor.... sau si mai bine zis, cred, pe insula minunatiilor, cu ursi, pauni, flamingo, eucalipt, locuri pline de istorie de un farmec anume, ce sa mai zic... minunatii la tot pasul!!! Vulpita... calatoria ta e de vis si ma gandesc ca asta e datorita interesului pe care il ai de a observa aspecte fine, delicate si pretioase, ca un turist desavarsit ce acorda credit si laturii cultural-istorice si divertismentului, atractiilor locale, s.a.m.d, aspecte care mie imi plac atat de mult, la randul meu cand "purced" la drum! ma bucura fiecare postare pe care o faci si in care, fara echivoc, pui atata pasiune pentru a impartasii din ceea ce observi... Sa ai o vara superba, acum ca suntem in prag, iti doresc cu multa energie, pozitivitate si sanatate! ps. nu am ajuns decat cu "gandul calator" la mare, dar sper... nu se stie;sigur, insa, ajung la Felix pentru tratament balnear (al mamei). Asemenea: toate cele bune, Vulpita si sa auzim numai de bine! Alexa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai chiar asa mai este numita Insula Grenada: Insula Mirodeniilor! :-) Ursii Panda, paunii si pasarile Flamingo sunt de la Zoo Toronto.
      Ma bucur ca ti-a placut postarea mea! Toate cele bune, Alexa!

      Ștergere
  17. Ce frumos ai surprins toate imaginile! Am fost si eu la o ferma cu arbori de cacao in Bali si am fost impresionata de munca din spatele fiecarui pliculet de cacao care ajunge in casele noastre.
    Sa ai o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, e multa munca "in spatele" unui pliculet de cacao sau al unui baton de ciocolata! Ma bucur ca ti-a placut materialul meu!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  18. A noastra cacao creste in cutii speciale.:))
    Faina poveste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaaa, pai si cea pe care o folosec eu tot in cutii creste, direct pe raft la supermarket! :-)
      Multumesc, Angi si te astept oricand cu drag pe aici!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  19. Asa se face deci ciocolata alba :))) Foarte interesant:) Cand vin pe aici mereu aflu lucruri noi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa zicea Carl! :-) Ma bucur ca gasesti informatii interesante pe la mine!
      Toate cele bune, Raluca!

      Ștergere
  20. Eiii! Dintre toate informatiile cuvantul "ciocolata" este primul in mintea mea. :)) Nu glumesc prea mult. :)
    Interesante info si frumoase foto! Sa vad filmuletul nu risc pentru ca abia am reusit sa ajung aici. :( Am un PC de... cacao care nu-mi permite prea multe, din cand in cand, si din acest motiv nu reusesc sa bantui pe blogul tau atat cat mi-ar placea. :) E plin de minunatii pe aici!
    Zile fericite iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cui nu-i place ciocolata! :-)
      Ma bucur ca iti place pe aici pe la mine, te astept oricand cu mare drag!
      Toate cele bune, Diana, draga!

      Ștergere
  21. :) extraordinara experienta pe care ai avut-o! eu nu am vazut arbore de cacao decât în gradina botanica.
    O saptamâna plina de activitati agreabile iti doresc, draga mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost frumos si interesant, intr-adevar!
      Toate cele bune iti doresc si eu tie, draga Carmen!

      Ștergere
  22. Chiar nu vazusem asemenea poze pana acum! Nu stiam cum arata cacaua in natura, ca sa zic asa. :)) Super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai descoperit ceva interesant pe aici pe la mine! :-)
      Numai bine, Cristi!

      Ștergere
  23. Nu stiam ca sunt asa mari fructele de cacao. Foarte interesante informatii si faine fotografii. Imi inchipui ca le-ai gustat si incercat pe toate, in excursia frumoasa pe acele meleaguri. Ai strans asa frumoase impresii.
    Numai bine si zile frumoase, draga Vulpita! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e Alex, am strans amintiri foarte frumoase si am aflat lucruri foarte interesante in aceasta vacanta! Imi doresc sa va impartasesc si voua cat mai multe dintre ele!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  24. frumoase fotografii şi informaţii atât de interesante!
    e minunat să vezi pe viu aceste meleaguri minunate!
    îţi doresc, cu drag, un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut postarea! Numai bine iti doresc, Micuta Japoneza! :-)

      Ștergere
    2. VULPITA !!!!!!!Cu tot RESPECTUL FRUMOS -DOCUMENTAT !!!!!!!! APOI in TARA SOARELUI RASARE unde COPII 2 ii de la ambii amandoi copii ce au urmat aceiasi INVATAURA ...facultate cu mare deschidere SI .............RASPUNDERE !!!!!!!!!!!!! NOI imreumna cu CEAIUL VERDE ceai drumuit in JAPONIA de catre calgarul EISAI din ....CHINA !!!!!!!!!! AM remarcat cifra 8 pe o SITA separatoare langa GHIDUL si SOFERUl din ZONA de INFLUENTA a plantatiilor !!!!!!!!!!!!Cifra 8 adduce in gand NUMARUL de BATAI in pagoda si llte lacasuri de cut din japonica ..aceste batai la trecerea dintre ani AUL NOU si cel ce s-a incheiat !!!!!!!!!!!CU respect NUMAI de BINE !!!!!!!!!!!!!! Atunci ...v I M

      Ștergere
  25. Ce ocazie pe capul tau,bravo!Eu am mai vazut prin poze fructul de cacao dar n-am stiut ca e asa mare.
    Week-end placut!Excursii frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intalnirea cu fructul de cacao la el acasa a fost, intr-adevar, foarte interesanta! :-)
      Multumesc pentru urari, toate cele bune si tie, Gianina!!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: