vineri, 27 aprilie 2012

Rezidenta din Wurzburg (Wurzburger Residenz)

Fosta resedinta a printilor-episcopi de Wurzburg este un ansamblu baroc compus din cladirea palatului, gradinile palatului si Piata Rezidentei.
Palatul este unul dintre cele mai importante palate baroce din Europa si, din 1981, este inclus in patrimoniul cultural mondial UNESCO.


Rezidenta din Wurzburg vazuta de pe dealul Fortaretei Marienberg:
Construirea rezidentei a inceput din dorinta Printului-Episcop Johann Philipp Franz von Schonborn insa proiectul sau a fost continuat de printii-episcopi urmatori.
Palatul a fost proiectat de arhitectul de origine germana Balthasar Neumann, care, la data cand i-a fost incredintata lucrarea, era un tanar nu prea cunoscut.

Realizarea palatului a durat 60 de ani. Constructia cladirilor s-a derulat in perioada 1719 – 1746 insa decoratiunile interioare au fost finalizate in 1780.

Scara lui Balthasar Neumann, celebra in toata lumea, are o bolta nesustinuta de puncte de sprijin, decorata cu cea mai mare fresca din lume (18/30 metri).
 
Fresca a fost pictata in perioada 1752 – 1753 de pictorul venetian Giovanni Battista Tiepolo (asistat de fiul sau Domenico) si reprezinta continentele.

Cele mai frumoase interioare ale palatului sunt:
Vestibulul, Sala Gradinii, Sala Alba, Sala Imperiala (Kaisersaal), Casa Scarii si Scara, multe dintre ele avand fresce de Giovanni Battista Tiepolo.
Sala Gradinii (Gartensaal):
 
Sala Alba (Weisser Saal):
Sala Imperiala (Kaisersaal):
In urma raidului aerian devastator din 16 martie 1945 din timpul celui de-al doilea razboi mondial, rezidenta din Wurzburg a fost foarte grav avariata. Bombardamentul a fost urmat de un incendiu puternic ce a ars cladirea aproape in totalitate.

A supravietuit doar cladirea centrala cu Vestibulul, Sala Gradinii, Casa Scarii, Scara, Sala Alba si Sala Imperiala. Desi cu acoperisurile distruse, boltile acestor incaperi au rezistat.

Asadar, boltile de piatra ale lui Neumann au supravietuit insa apartamentele imperiale care flancau Sala Imperiala au fost distruse.
Detalii din interiorul palatului imediat dupa bombardament si dupa restaurarea minutioasa: 

Dupa acest bombardament, restaurarea cladirii si a interioarelor sale s-a derulat de-a lungul multor ani. A inceput din 1945 si s-a finalizat in 1987 cu redeschiderea Cabinetului Oglinzilor.
Reconstructia a costat in jur de 20 de milioane de Euro.
 
Palatul are aproape 400 de camere din care se pot vizita doar 40. In acestea pot fi admirate multe obiecte de mobilier, tapiterii, picturi si alte astfel de obiecte de secol 18.
 

Sala Alba este decorata in stil neoclasic. Aici predomina stucaturile de culoare gri deschis realizate de Antonio Bossi, acelasi artist care a mai colaborat cu Balthasar Neumann si la Augustinerkirche, realizand stucaturile acelei biserici.
Sala Imperiala este si ea foarte bogat ornamentata. 
Biserica baroca a palatului este, deasemenea, deosebit de frumoasa (aici nu am reusit sa fac poze, oricat m-am straduit J).

Palatul gazduieste si un muzeu de arta care contine arta venetiana din secolele 17 si 18 (Galeria de stat, ramura a Galeriilor de Stat Bavareze).

De asemenea, in unele sali ale palatului (printre care si Sala Toscana) se desfasoara cursuri ale Universitatii din Wurzburg. 
Sala Toscana (Toscana Saal):

Gradinile palatului sunt foarte frumos amenajate.
Pe latura de est a palatului se afla o frumoasa gradina cu terasa decorata cu grupuri de statui realizate de Johann Peter Wagner. In aceasta gradina, inaltimea teraselor creste de la Vest la Est pana ajunge la nivelul zidurilor palatului.

In partea de sud se afla o alta gradina cu un bazin de apa inconjurat de pomi tunsi foarte interesant in forma de con.  


Gradinile din imediata vecinatate a palatului (cele amintite mai sus) sunt amenajate intr-un stil baroc foarte formal insa cele mai indepartate de palat sunt amenajate in stilul gradinilor englezesti, cu mici paduri si pajisti (pe acestea nu le-am vizitat). 
Fatada principala a Rezidentei din Wurzburg (latura de Vest):
Fatada dinspre Est si gradina din aceasta parte a domeniului Rezidentei:Kapuzinerkloster Kapelle vazuta din gradinile Rezidentei din Wurzburg:

Fortareata Marienberg vazuta din gradinile Rezidentei din Wurzburg:
Fatada dinspre Sud si gradina din aceasta parte a domeniului Rezidentei:
Scara proiectata de Balthasar Neumann: 
Bolta casei scarilor cu cea mai mare fresca din lume, pictata de Giovanni Battista Tiepolo:


Sala Gradinii (fresca pictata de Giovanni Battista Tiepolo):

Sala Alba:Sala Imperiala (tavanul este pictat tot de Giovanni Battista Tiepolo ):

Din Sala Imperiala, catre alte sali ale palatului:Urmarile bombardamentului din 1945 si imagini din timpul lucrarilor de reconstructie:


Complexul baroc al rezidentei din Wurzburg vazut de la inaltime (se pot observa gradina de Est si cea de Sud precum si piata din fata intrarii principale din partea de Vest):

10 comentarii:

 1. Impresionant! Si pe dinafara si pe dinauntru :)! Picturile si ornamentele sunt extraordinare§

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie mi-a placut! Eram foarte curioasa sa vad cum arata cea mai mare fresca din lume :-)
   Gradinile mi-au placut foarte mult, aratau superb chiar si dupa jumatatea lui noiembrie.

   Ștergere
 2. Deosebita plimbare, multumesc! Un wekend cat mai placut iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
 3. Si iti place stilul lui Tiepolo? Eu l-am vazut in Venetia.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mi-a placut mai mult pictura din Sala Gradinii decat cea de pe casa scarii (celebra cea mai mare din lume). Despre stil, ce sa zic, nu prea am termeni de comparatie, eu nu am fost inca in Italia.

   Ștergere
 4. Sala Alba mi s-a parut ceva special si in gradina conurile verzi arata impresionant. Foarte frumos !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca ti-a placut!
   Si pe mine m-au surprins in mod placut arbustii tunsi in forma de con. :-)

   Ștergere
 5. Your pics are awesome,. You are much more gutsy than me, lol. Can I copy some of your indoor shots? Thanks for sharing....Christine

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Welcome to my blog, Christine!
   I would be glad to share my photos with someone who appreciates them, so feel free to copy some! You can even use them on your blog if you indicate the source.
   I really appreciate you asked for the permission!
   Best regards

   Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: