duminică, 6 septembrie 2015

Drumul Transbucegi, Cabana Dichiu, Lacul Bolboci, Padina, Pestera Ialomitei, Manastirea Pestera

Sambata 29 august 2015: Bucuresti - Sinaia - Cabana Dichiu - Camping Zanoaga - Lacul Bolboci - Padina - Pestera Ialomitei/Manastirea Pestera - Bucuresti.



Drumul judetean 713, "Drumul Babelor", a fost modernizat de curand si deschis cu denumirea de "Drumul Transbucegi" (dupa modelul Transfagarasan, Transalpina etc).
Ca sa ajungi pe Transbucegi trebuie sa faci la stanga la intersectia aflata la intrarea in Sinaia, pe drumul spre Targoviste. 
Transbucegi are 20 de KM din care, acum, 17 sunt asfaltati.
Ofera acces catre multe obiective turistice foarte pitoresti din zona: Caban Dichiu, Cabana Piatra Arsa, Cabana Babele. 
Intrucat de la Cabana Dichiu drumul catre Babele era inchis, fiind inca in lucru, am ales drumul din stanga spre Lacul Bolboci, Pestera/Manastirea Ialomitei.
Drumul este plin de serpentine, panta nefiind atat de abrupta incat sa puna probleme prea mari autoturismelor iar peisajele sunt de-a dreptul, superbe.
Desi nedeschis inca oficial, Transbucegi reprezinta o optiune buna pentru o ieseala de o zi din Bucuresti, oferind multe optiuni in ceea ce priveste obiectivele turistice, traseele montane si locurile de vizitat.

Informatii despre Transbucegi am gasit pe site-ul http://transbucegi.ro/.

Pentru cine vrea sa-si faca o impresie mai clara in legatura cu acest drum montan, am postat in albumul de mai jos pozele pe care le-am facut de-a lungul traseului:

Pozele de la Lacul Bolboci, respectiv Padina - Pestera/Manastirea Ialomitei, le-am incarcat aici:

respectiv aici:

Harta Transbucegi
Harta de pe http://transbucegi.ro/

Prima oprire am facut-o la un loc de belvedere, intr-o curba unde se termina judetul Prahova si incepe judetul Dambovita:




             





Ne-am continuat drumul pe platoul alpin pana la Cabana Dichiu:











La rascrucea de drumuri de la Cabana Dichiu a trebuit sa o luam la stanga spre Lacul Bolboci - Padina - Pestera Ialomitei, intrucat drumul spre stanga, cel spre Cabana Piatra Arsa - Babele, era inchis.


Continuam spre Lacul Bolboci si facem o oprire in zona Camping-ului Zanoaga pentru a lua masa:















Plecam si de aici, spe Lacul Bolboci, aflat la o aruncatura de bat:

Barajul de la Bolboci ne apare, brusc, in fata:


Trecem de baraj si ajungem in parcarea de langa lac:

Lacul Bolboci!

Despre zona Bolboci, prietena Wiki ne spune cam asa:
"Lacul Bolboci este un lac de baraj artificial in Masivul Bucegi, pe raul Ialomita, in spatele barajului Bolboci, cu un volum util de 13milioane metri cubi. In lacul Bolboci se varsa si raul Bolboci.
Barajul Bolboci este amplasat pe raul Ialomita, in judetul Dambovita, la altitudinea de 1438 m, in amonte de Cheile Zanoagei, in spatele sau formandu-se Lacul Bolboci.
Barajul Bolboci, cu inaltimea de 55 m, este un baraj construit din anrocamente, cu etansare din beton la paramenul amonte. El realizeaza o acumulare de 18 milioane de metri cubi pentru asigurarea, in orice conditii, a alimentarii cu apa potabila a municipiului Targoviste.
Barajul, dat in folosinta la data de 11.10.1988, a fost proiectat de Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice S.A. Piatra pentru construirea barajului provine din cariera de pe Podul cu Florile - muntele Zanoaga, din Masivul Bucegi.
Pe malul lacului se afla Cabana Bolboci.
Cabana Bolboci este localizata pe Valea Ialomitei intre Cheile Tatarului si Cheile Zanoagei, pe malul Lacului Bolboci, in muntii Bucegi, la altitudinea de 1460 metri. Este la o distanta de 8 km de Sinaia si la 10 km (2 ore de mers) de Pestera Ialomitei.
Cabana a fost construita in interes turistic intre anii 1926-1928 cu ajutorul fratilor Schiel care exploatau padurile de brazi din Valea Ialomitei si detineau fabrica de hartie Busteni.
Initial, cabana a fost construita din lemn si acoperita cu sindrila iar cazarea se facea numai pe perioada de vara pentru ca nu avea soba. 
In anul 1971 este acoperita cu tabla si incalzita pentru a primi turisti pe toata perioada anului."














Cabana Bolboci:



Lasam lacul si plecam spre Pestera Ialomitei. Pe drum, mai oprim in vreo doua locuri, cat sa admiram lacul si din alte perspective:






Spre Pestera Ialomitei/Manastirea Pestera:








Ajungem in Padina, lasam masina si pornim pe traseul de vreo 25 de minute spre Pestera Ialomitei/Manastirea Pestera.
Pestera a fost reamenajata recent cu bani muuuulti, multi de la UE! Lucrarea a costat 6,4 milioane de lei, din care 4,6 milioane de lei, finantare nerambursabila de la UE. Toti banii astia pentru montarea unor trepte de de metal si a unui sistem de iluminare pe o distanta de aproximativ 400 de metri, pentru cateva panouri de informare in pestera, o scena la intrare si spoirea corpurilor manastirii! 
Lucrarea arata bine, obiectivul turistic putand fi acum explorat in conditii civilizate (ultima data o vazusem prin 2000 si, desi manastirea arata cam ca acum, amenajarea pesterii lasa mult de dorit). 
Alocarea unei astel de sume de la UE a reprezentat cu siguranta un prilej de mare bucurie pentru Consiliul Local Dambovita, un foarte bun gospodar care a stiut, sunt sigura, sa valorifice pana la ultimul leu in favoarea comunitatii, presedintele CJ Dambovita, Adrian Tutuianu nelipsind de la inaugurarea lucrarii, pe 25 iulie 2015.
































Platim biletul de intrare si intram. Despre Pestera Ialomita, Wiki ne spune:
"Se afla pe versantul drept al Cheilor Ialomitei, in localitatea Moroeni, judetul Dambovita, pe Muntele Batrana, la circa 10 km de izvoarele raului Ialomita, la o altitudine de 1.530 m. Este amplasata la circa 100 m in aval de morena frontala a Ialomitei, la altitudinea absoluta de 1.660m.
Se desfasoara pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turistilor, pana in punctul numit "la Altar" urmand in amonte o portiune de inca 80 m, cu galerii si sali. Diferenta de nivel este de 60 m. Este strabatuta de un parau. Pestera are o desfasurare mixta, prezentand atat galerii cat si sali.
Gura pesterii, in forma de semielipsa, se deschide pe o terasa orizontala, ce se gaseste la 18 m deasupra fundului vaii. Chiar la intrarea in Pestera se afla Manastirea Ialomita, ridicata in secolul al XVI-lea, ctitorita de voievodul Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau. Manastirea a ars de mai multe ori pana acum.
Prima sala a pesterii poarta numele de Mihnea Voda, avand urmatoarele dimensiuni: lungimea de 115 m, latimea de 15 m si inaltimea de 10-25 m. Inainte de 1924, prin aceasta grota curgea Raul Pesterii. Astazi, paraul intra in subteran inainte de a ajunge la grota si se varsa mult mai jos, in Ialomita. Urmeaza galeria numita Pasaj cu lungimea de 20 m si latimea intre 108 m, in timp ce inaltimea variaza intre 1,5-2 m. Salile Decebal (in forma de dom, din care se deschid mai multe galerii) si Sf. Maria sunt legate intre ele  si au dimensiuni dimensiuni modeste: lungime intre 10-30 m si latime intre 2-10 m. La Grota Sf. Maria se ajunge trecand peste un prag din bolovani mari si umezi. Denumirea salii vine de la asemanarea unei stalactite cu statuia Fecioarei Maria. 
Cea mai mare cavitate din aceasta pestera o reprezinta Sala Ursilor. Aceasta este lipsita de apa si are un sol bolovanos. La descoperirea ei au fost gasite numeroase oseminte si chiar schelete intregi provenite de la ursul cavernelor, "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafata, ceea ce duce la presupunerea ca, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzatori ale ursilor cavernelor.
Dupa o noua galerie lunga de 40 m, urmeaza sala la Raspantie si sala cu cele mai mari dimensiuni din toata pestera: Sala Ursilor sau Sala Mare avand 72 m lungime, 35 m latime si 25 m inaltime. 
Alte sali: Sala Hades.
Din Sala Ursilor se deschide o galerie de 2 m inaltime denumita Fundul Pesterii care, mai de mult, continea numerosi stalpi ce legau bolta de sol. Urmeaza Galeria Apelor pana la Altar in care curge paraul Pesterii. 
Pestera este accesibila pana la Altar. Aici, stalactitele sunt asezate in asa fel incat dau impresia unui altar de biserica."








 


Asa arata unu' care a tinut "amortis" sa sfideze afisele de 
atentionare si sa sara peste barele de protectie ca sa-i 
faca nevasta o poza calare pe bolovanul din zona interzisa!
Cine mai era ca el! 













 
















Am vizitat si Pestera, s-a cam facut timpul sa ne intoarcem la Bucuresti!






 


          

Nu uitati, toate pozele din excursie, le gasiti in albumele pentru care am pus link-urile la inceputul postarii!
Cam asta a fost! Va astept sa vizitati si alte pagini ale blogului:

23 de comentarii:

  1. mi-a facut mare placere sa revad aceste locuri! multumesc Vulpito!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru superba prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasă drumeție, splendid album! Mi-ai făcut un dor de munteee...

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo! Excelent traseu,excelente poze. iteo'

    RăspundețiȘtergere
  5. Fain...fain...fain...imi vine sa plec de maine... chiar daca este abia mijlocul saptamanii!!!!!!Multumim Vupito!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumoasa.i Romania mea!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Faina perindarea, drumurile faciliteaza deplasarea cu mai mare usurinta si intr-un timp mai scurt distante mari dar si oameni, modele de care ne ferim si incercam sa ferim natura. Omul ala putea fi raportat si amendat, degeaba arunca ei bani in fiecare "balta" si plaseaza cruci si iconite, lucrurile sunt mai simple de atat: sa ne respectam intre noi, natura care ne-a dat-o Dumnezeu... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna! Frumoasa descriere, insa nu am regasit daca pana la urma drumul pana la Padina este asfaltat in intregime. Ma poti ajuta cu aceasta informatie?

    RăspundețiȘtergere
  9. am niste amintiri placute tare de pe meleagurile acestea :)

    RăspundețiȘtergere
  10. multumim din suflet ! aveam nevoie ! :*

    RăspundețiȘtergere
  11. Inteleg din poze - facute in sept 2015 - ca drumul este asfaltat catre lac. Eu am fost prin iulie 2015 si nu era.

    RăspundețiȘtergere
  12. frumoasa prezentare.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Frumoasa prezentare. Sa mai faceti

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumim frumos pentru materialul prezentat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc pt prezentare..frumos!

    RăspundețiȘtergere
  16. cu aceasta ocazie mi-am schimbat ruta de concediu.multumesc mult,f.f.frumos

    RăspundețiȘtergere
  17. foarte frumos...frumoase poze cu Pestera Ialomitei... eu sunt in scaun rulant... banuiesc ca nu e nimic accesibil si pt pers cu handicap nu??

    RăspundețiȘtergere
  18. Felicitări maxime pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: