miercuri, 25 aprilie 2012

Wurzburg: Muzeul Rongten (locul in care au fost descoperite Razele X)

Laboratorul in care in 1895 au fost descoperite Razele X, este un interesant obiectiv turistic in  Wurzburg.
Monumentul dedicat lui Rontgen in micul parc din incinta Institutului de Fizica:
 
Acest laborator se afla in incinta Institutului de Fizica al Universitatii din Wurzburg. Cladirea in care au fost descoperite Razele X este in prezent folosita pentru cursuri de doctorat si alte studii aprofundate.



Institutul de Fizica, locul descoperirii Razelor X:
Memorialul Rontgen este mentionat ca si obiectiv turistic in hartile turistice ale orasului. Noi am aflat despre el din harta turistica pe care am luat-o de la hotel.

Ca si obiectiv turistic, acest loc este diferit de celelalte, care sunt reprezentate in mare parte de monumente arhitecturale si istorice (biserici, catedrale, domuri, poduri peste raul Main, palate, fortareata).

In turul nostru de vizitare a orasului ne-am gandit sa includem si acest obiectiv si nu ne-a parut rau deloc ca am fost acolo, dimpotriva. A fost foarte interesant, sa pasim noi insine, in locurile in care s-a facut o descoperile atat de importanta. Cine nu a auzit de Razele X (Razele Rontgen)? Oricine a facut macar o radiografie dentara.


Laboratorul in care Wilhelm Conrad Rontgen a descoperit Razele X, pastrat asa cum era in 1895, la data descoperii:



Cand am vizitat Muzeul Rontgen, mi s-a parut foarte dragut faptul ca turistii veniti sa viziteze laboratoarele, dadeau nas in nas cu actualii cursanti ai Institutului de Fizica si cu profesorii lor (care aveau o infatisare tipica pentru niste savanti: purtau halate albe, aveau ochelari si un aer destul de preocupat). In ciuda aerului lor foarte important, erau, totusi draguti si dispusi sa ofere informatii turistilor. Salile de curs si laboratoarele sunt situate in acelasi corp de cladire cu laboratoarele transformate in muzeu.
Salile Institutului de Fizica sunt situate in aceeasi cladire cu laboratoarele transformate in muzeu:
Pentru vizitarea Muzeului Rontgen, nu se percepe taxa de intrare. Prin organizarea unor astfel de locuri, nemtii nu numai ca dovedesc un respect deosebit pentru compatriotii lor care s-au remarcat prin ceva deosebit, dar dau si posibilitatea oamenilor din intreaga lume sa-i cunoasca.

In continuare o sa mentionez cateva lucruri care mie mi s-au parut interesante despre  profesorul Wilhelm Conrad Rontgen si importanta sa descoperire.
Wilhelm Conrad Rontgen s-a nascut in 1845 in Lennep, la 40 de Km de orasul Dusseldorf.
Din 1888 a fost profesor si director la Institutul de Fizica din cadrul Universitatii din Wurzburg. Aici a descoperit Razele X in 1895.

Razele X au fost descoperite din pura intamplare, in timp ce profesorul facea experimente avand cu totul alt obiect de studiu. Datorita naturii misterioase a acestor raze, ele au fost denumite Raze X, x fiind notatia matematica uzuala pentru necunoscute.

In 1901 Wilhelm Conrad Rontgen a devenit primul laureat al Premiului Nobel pentru Fizica. Motivatia Juriului Nobel a fost: ``ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze (razele X)``.
Premiul Nobel conferit lui Wilhekm Conrad Rontgen:
Prima radiografie din lume a fost facuta la scurt timp dupa descoperirea Razelor X si reprezinta oasele si inelul uneia dintre mainile sotiei profesorului Rontgen:
Prima radiografie din lume:
Prima radiografie din lume si marturii din ziarele vremii:
Din 1895, stimulat de descoperirea facuta, Rontgen a renuntat la celelalte cercetari si si-a petrecut restul vietii in laborator, investigand fenomenul Razelor X.

Este interesant faptul ca, in copilarie si adolescenta, Rontgen nu dadea semne de aptitudini iesite din comun insa avea o pasiune (pe care si-a pastrat-o toata viata) de a face farse mecanice complicate, indelung elaborate.   J

Wilhelm Conrad Rontgen nu a avut copii insa, impreuna cu sotia sa, a adoptat o fetita (fata fratelui sotiei).

Savantul german a murit la Munchen in 1923 din cauza unui carcinom intestinal. Desi s-au facut speculatii in legatura cu originea bolii sale, multi sustin ca nu exista nicio legatura intre aceasta si experimentele facute de savant de-a lungul vietii intrucat acesta a fost primul care a folosit ecrane plumbate pentru protectia la radiatii (asemenatoare cu cele care se folosesc in zilele noastre pentru protectia pacientilor care fac radiografii dentare).

Cea mai cunoscuta aplicatie a Razelor X o constituie folosirea lor in diagnosticele medicale (pentru radiografii). De asemenea, acestea sunt folosite in radioterapie (pentru distrugerea tumorilor). In plus, Razele X au nenumarate aplicatii industriale si in domenii ale cercetarii stiintifice, de la biologie la astronomie.







Mulajul de gips al mainilor lui Rontgen, dupa moartea acestuia: 

Ustensile originale folosite de profesorul Rongten:





Descoperirea Razelor X in ziarele vremii:

















Monitor pe care se difuzau informatii despre marele savant:













6 comentarii:

  1. Foarte interesant tur, multumesc! O zi cat mai buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. O mare descoperire,benefica tuturor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, Ioana! Foarte inspirati au fost cei de la Institutul de Fizica atunci cand au hotarat sa amenajeze micul muzeu in acel loc! Mie mi s-a parut foarte interesant de vizitat!

      Ștergere
  3. Revad cu multa placere marele descoperiri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hi, just wanteɗ to sɑy, I likeɗ this Ьlog post. It was inspiring.
    Keep onn posting!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: