luni, 14 mai 2012

Bucuresti, Parcul Herastrau



Alte postari despre Bucuresti:
1. Sus pe Arcul de Triumf din Bucuresti,
2. Cismigiul gatit de Sarbatori,
3. Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".

Cateva cuvinte despre Parcul Herastrau (denumit de-a lungul timpului "Parcul National", "Parcul Carol al II-lea" si Parcul "I.V.Stalin"):

Pesti si un sarpe in Lacul Herastrau (imagini de pe podul care apare in poza urmatoare): 
Ati vazut sarpele??
Datorita pozitiei potrivite pentru plimbare si distractii, zona lacului Herastrau a atras multi bucuresteni inca din secolul al XIX-lea.
Pe la 1806, lumea eleganta a Bucurestiului iesea la plimbare pe malurile lacului Herastrau unde, intre 1936-1939, s-a construit Parcul Herastrau, astazi unul dintre locurile cele mai cautate ale Bucurestiului.
Inainte de 1930 zona respectiva era o zona mlastinoasa care a fost asanata in perioada 1930-1935. Cu aceasta ocazie s-a pus si problema amenajarii întregii suprafete ramase libere tinand cont si de faptul ca in zona exista deja Arcul de Triumf.

Tot in 1936, a fost creat pe teritoriul Parcului Herastrau, prin eforturile renumitului sociolog Dimitrie Gusti, Muzeul Satului, una dintre cele mai mari institutii de gen din Europa, care pune in valoare, prin mijloace specifice, toata bogatia etnografica si folclorica a populatiei din diferite regiuni ale Romaniei.
Poarta "Miorita", intrarea in Muzeul Satului din Parcul Herastrau:
Cherhanaua amenajata in Muzeul Satului, vazuta din Parcul Herastrau:
Pozitionarea Parcului Herastrau o fost o atractie particulara inca din secolul XVIII. Sotia printului regent Alexandru Ipsilanti, Doamna Ecaterina, acompaniata de domnisoarele "Curtii", avea obiceiul de a se plimba cu o barca mare pe lac, in sunetul muzicii turcesti. Ea a ridicat pe malul lacului si un chiosc unde poposea vara.

De pe la sfarsitul secolului XIX si pana in 1930, cand lacul a fost asanat, parcul de pe malul Lacului Herastraului, care a primit intre timp numele de Parcul National, a devenit un loc obisnuit de promenada si conversatii pentru bucuresteni.

Incepand din 1948, placutul loc de agrement a primit numele de Parcul Herastrau.
In anul 1920 personalitati romanesti au fondat Asociatia Sportiva "COUNTRY CLUB", care a devenit mai tarziu "Clubul Diplomatic".
In Parcul Herastrau se afla o zona rezidentiala speciala, constituita de Palatul Elisabeta (palat care se afla in imediata vecinatate a parcului).
Intrarea in Palatul Elisabeta, vazuta din curtea Muzeului Satului:
Astazi, Parcul Herastrau este cel mai mare parc al Bucurestiului. Acesta este situat in partea de nord a orasului, se intinde pe o suprafata de aproximativ 110 hectare si detine vegetatie arboricola de salcii, plopi, artari, frasini si tei.
Lacul Herastrau (din incinta parcului) are o suprafata de aproximativ 74 hectare si face parte din lanţul de lacuri al râului Colentina. Acesta este utilizat pentru agrement, sporturi nautice si navigatie, fiind dotat cu salupe, hidrobiciclete, vaporase.
Aleea ce inconjoara lacul are o lungime de 5.92 km.
Principalele atractii ale parcului: 
- Teatrul de vara;
- Zona “Expo Flora”, organizata pe o suprafata de 15 ha;
- Insula Trandafirilor, a carei compozitie are doua axe, una care deschide perspectiva catre Muzeul Satului si alta care face legatura cu restul parcului; 
Pe aceasta insula se afla "Monumentul Intemeietorilor Uniunii Europene", monument nu prea apreciat de criticii de specialitate (celor 12 statui li se mai spune "Cheliosii din Herastrau"). A fost inclus pe locul 2 in topul celor mai neinspirate si costisitoare monumente din Bucuresti. A fost inaugurat in 2006 si a costat 2,29 milioane de lei.
- Aleea Cariatidelor, lucrarea sculptorului Constantin Baraschi. Aceasta a produs senzatie la lansarea ei din cadrul sarbatorii "Lunii Bucurestilor" (1939), fiind transpunerea unui element clasic grecesc in stil romanesc. Taranca romana reprezentata aici, este privita cu pietate: figura aristocratica, silueta zvelta, strai romanesc tipic, remarcabil prin eleganta sobrietatii, motive populare pe manecile iei, horbote la maini si poale, dar in picioarele goale! Aleea a fost distrusa la un moment dat, actualul grup fiind refacut in anul 2006, pe baza unei copii autorizate facuta de artist, care se gaseste in Cimitirul Belu;
Cariatidele vazute cam de departe (o poza mai de aproape n-am fost inspirata sa fac):
- Insula Plopilor;
- Gradina Japoneza (amenajata in anul 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei in Romania);
- Statuia generalului de Gaulle, situata la intrarea in parc, in partea dinspre Piata Charles De Gaulle. A fost dezvelita cu prilejul Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti, in septembrie 2006. Are o inaltime de 4,7 metri si cantareste aproximativ cinci tone (si acesta este un monument contestat de criticii de arta, situandu-se pe locul 3 in topul celor mai neinspirate si costisitoare monumente din capitala (i se mai spune "Ospatarul"); a costat orasul 500.000 lei);
- Pavilioane de expozitii;
- Terase, cafenele, restaurante;
- Cluburi nautice si de sport;
- Chiosc pentru fanfara.

Parcul Herastrau este, desigur, si un loc foarte potrivit pentru practicarea sporturilor. Aici se poate practica aproape orice gen de sport insa "datul cu rolele" este preferatul. Skate Park, zona special amenajata pentru rolleri in incinta parcului, este locul de intalnire al rollerilor din Bucuresti. Aceasta zona atrage multi tineri sportivi sau spectatori, iubitori ai acestui sport.
Cea mai mare parte a imaginilor sunt din 13 mai 2011, informatiile le-am cules de pe internet.









"Intemeietorii U.E." (Cheliosii din Herastrau):




"Cheliosii" la apus:
Aranjamente florale in zona "Expo Flora":

























































Pui de broasca (mormoloci):









Pestii din Lacul Herastrau vazuti de pe pod, locul de unde oamenii obisnuiesc sa-i hraneasca:

Muzeul Satului vazut din Parcul Herastrau:















Activitati pe "Insula Copiilor":











Pasari in Parcul Herastrau:













Alb/negru:




















 Pauni:



 Si inca doua instantanee bucurestene, bonus:  J


4 comentarii:

  1. Foarte frumoase pozele. Herastraul este parcul prin care ma plimbam cel mai des. Intodeauna mi-a placut...

    RăspundețiȘtergere
  2. iubesc parcul acesta , nu am fost de mult , cand vin in Bucuresti , nu stiu ce sa fac mai intai !

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: