sâmbătă, 19 mai 2012

1. Rezidenta din Munchen (Die Munchner Residenz / Munich Residence)Alte postari referitoare la Munchen:
1. Oktoberfest, das Original!,
2. Catedrala Sfantul Pavel (Paulskirche / St. Paul's Church),
3. Rezidenta din Munchen - partea a II-a: Tezaurul si Colectia de Obiecte din Asia de Est.
4. Munchen: Biserica Fratilor Asam (Biserica Sfantul Ioan Nepomuk); Asamkirche,

... Si referitoare la Bad Wiessee, statiunea de la 60 de km de Munchen:

Rezidenta din Munchen (Palatul din Munchen) este un complex de cladiri, curti interioare si gradini, situat in centrul istoric al orasului, cel mai mare palat din Germania, construit in interiorul unui oras.
A servit drept resedinta pentru conducerea bavareza (duci, electori, regi) in perioada 1508 – 1918.
Impresioneaza prin arhitectura, decoratiunile interioare si colectiile fostelor familii regale ale Dinastiei Wittelsbach (1180 - 1918), o dinastie de peste 700 de ani care a luat sfarsit odata cu infrangerea Germaniei in primul razboi mondial.

Pe 7 noiembrie 1918 regele Ludwig al III-lea a vacantat Rezidenta in urma Revolutiei socialiste organizata de politicianul si jurnalistul Kurt Eisner, lasand loc proclamarii Republicii Bavaria (Freistaat Bayern).          
Doi ani mai tarziu, in 1920, Rezidenta din Munchen a devenit muzeu public.
Prima constructie a fost ridicata in aceasta locatie in 1385 si se dorea a fi un castel undeva la marginea de NE de pe atunci a orasului. De-a lungul secolelor, acestei constructii, care in prezent reprezinta nucleul complexului arhitectural, i s-au adaugat noi corpuri de cladire, grupate in jurul a 10 curti interioare. Acestea se extindeau din ce in ce mai mult spre interiorul orasului.
In partea de Nord a palatului se afla si o gradina foarte frumoasa (Hofgarten / Gradina Curtii regale) cu pavilion si fantani arteziene.
 
Cele 10 Curti interioare ale palatului:
Arhitectura, decoratiunile interioare si colectiile de arta apartin unei mari varietati de stiluri si curente artistice, de la cel renascentist, la barocul timpuriu si rococo, pana la neoclasic. Fiecare reprezinta o marturie a gusturilor diferite si ambitiilor politice ale membrilor Dinastiei Wittelsbach.

De-a lungul timpului, acestia au adunat importante colectii de portelanuri, argint, picturi, miniaturi, sculpturi, tapiterii, mobila, ceasuri, candelabre, datand din diferite perioade.
 Din numeroasele incaperi ale palatului se pot vizita 130 de camere (apartamente, sali de ceremonii, capele / biserici) care au apartinut candva regilor bavarezi.
In salile amenajate drept muzeu sunt organizate multe colectii si expozitii asa incat ar trebui alocata cel putin 1 zi pentru vizitarea complexului. Noi am reusit sa vizitam doar o parte din ceea ce se numeste Muzeul Residenz desi ne-am alocat o dupa amiaza intreaga pentru asta.

Muzeul Residenz (Residenz Museum), unul dintre cele mai mari complexe muzeale din Bavaria, cuprinde numeroase incaperi, curti interioare, expozitii si colectii deschise spre vizitare in cadrul palatului Residenz.
 
In 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, palatul a fost grav avariat de bombardamente (aproximativ 30 de camere au fost definitiv pierdute, nu au mai putut fi reconstruite).
Reconstructia a inceput inca din 1945 si cred ca inca se mai lucreaza (in 2010 cand l-am vizitat noi, palatul avea zone in lucru).

O prima parte a muzeului a fost redeschisa publicului in 1958. Ulterior, de-a lungul anilor, au fost renovate si redate publicului si celelalte zone ale muzeului. Unele au fost reconstruite aidoma formei avute inainte de bombardament, altele au fost renovate mai simplist sau modificate.

Majoritatea salilor ce se pot vizita (apartamentele private ale regilor bavarezi, tezaurul etc.) se afla in Aripa regala (Konigsbau / King's Wing). Aceasta a fost construita in perioada 1825 - 1842.
Aripa regala vazuta din turnul Bisericii Maicii Domnului (Liebfrauendom):
Puncte de interes la Palatul din Munchen (Rezidenta din Munchen), surprinse de mine in imagini:
1. Tezaurul (Schatzkammer / Treasury):
2. Galeria arborelui genealogic, construita in stil baroc (Ahnengalerie / the Ancestral Gallery / Family Tree Hallway):
 
3. Sala Antiquarium (construita in perioada 1568 - 1571), una dintre cele mai mari sali renascentiste din Europa:
4. Biserica curtii regale, a tuturor sfintilor (Allerheiligen-Hofkirche / Court Church of All Saints):
A fost construita de Regele Ludwig I al Bavariei in perioada 1826 - 1837. Grav avariata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost restaurata si decorata intr-un mod mai simplist decat fusese initial. A fost redeschisa in 2003 ca spatiu pentru concerte si alte evenimente.
5. Capodopere din bronz: 
- Neptun, Zeul marilor (lucrarea lui Georg Petel),
Perseu (Perseus), eroul din mitologia greaca, omorand-o pe terifianta Medusa (exista si in una din curtile interioare un exemplar, nu stiu care este originalul, cel din palat sau cel din curte. Posibil ca in curte sa fie o replica a originalului pus la adapost in interiorul palatului, nu stiu.).
  

6. Colectia de argintarie: cu cele aproximativ 3500 de articole, colectia de argintarie de la Palatul din Munchen este printre cele mai frumoase din Europa. 
Cele mai multe piese apartin secolelor 18 si 19. Din erele mai vechi au rezistat putine obiecte fie pentru ca in perioadele dificile erau topite pentru a se bate moneda, fie pentru ca au fost topite pentru a fi transformate in modele mai actuale pentru vremurile respective.
7. Colectia de obiecte din Asia de Est:
8. Capela Curtii Regale (Hofkapelle / Court Chapel):
9. Curtea interioara cu grota si Templul Dianei (Grottenhof / Grotto Court):


10. Curtea cu fantana (Brunnenhof / Fountain Court):
11. Capela bogat ornamentata (Reiche Kapelle / Ornate Chapel): 
12. Sala imperiala (Kaisersaal / Emperor’s Hall), construita in jurul anului 1619 in stilul barocului timpuriu:
13. Camerele Charlotte si Hofgarten (Charlottenzimmer; Hofgartenzimmer / Charlotte Rooms; Court Garden Rooms): 
Printesa Charlotte Auguste, fiica primului rege al Bavariei Maximilian I Joseph, a reamenajat aceste camere dupa placul si nevoile sale. 


14. Camerele bogat ornamentate (Reiche Zimmer / Ornate Rooms) includ:
a) Cabinetul de oglinzi si portelanuri (Cabinet of Mirrors and Porcelain),
b) Cabinetul Miniaturilor (Miniaturenkabinett / Cabinet of Miniatures),
c) Dormitorul regal (The State Bedroom),
d) Galeria Verde (Grune Galerie / Green Gallery),
Cabinetul de oglinzi si portelanuri (camera urmatoare, cea cu rosu, este Cabinetul Miniaturilor):


15. Apartamentele printilor electori (Kurtfurstenzimmer / Electoral Apartments):
16. Sala neagra (Schwarzer Saal / Black Hall); numele ii vine, probabil, de la culoarea usilor: 
17. Coridorul Theatin (Theatinergang / Theatine Corridor):

Interiorul Bisericii Theatine (Theatinerkirche), aflata in apropierea rezidentei. Denumirea coridorului se pare ca nu este intamplatoare, decoratiunile interioare seamana foarte bine, probabil la decorarea coridorului s-a avut drept model interiorul bisericii:
Aripa regala. Intrarea in Muzeul Residenz. Regele si regina si-au lungit gaturile uitandu-se pe geam in asteptarea noastra:  JIntrarea in Aripa regala se face prin Piata Max Joseph unde se afla si cladirea Teatrului National:
O alta aripa a palatului da in Piata Odeon (Odeonsplatz) unde se afla Biserica Theatina (Theatinerkirche) si Feldherrnhalle (Field Marshals' Hall), monumentul inchinat armatei bavareze:
Dar, sa luam un audio guide si sa intram :
Galeria arborelui genealogic (Ahnengalerie):


           
Tezaurul (Schatzkammer / Treasury):
Curtea interioara cu grota si Templul Dianei (Grottenhof / Grotto Court):

Cautand un banut pentru fantana:Sala Antiquarium:


... si cum arata ea dupa bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial:
Picture: Antiquarium - war damage
Capodopere din bronz: Neptun, Zeul marilor si Perseu (Perseus) omorand-o pe terifianta Medusa:Colectia de obiecte din Asia de Est:


Apartamentele printilor electori (Kurtfurstenzimmer / Electoral Apartments):
Sala neagra (Schwarzer Saal / Black Hall):

Biserica curtii regale, a tuturor sfintilor (Allerheiligen-Hofkirche / Court Church of All Saints):

Curtea cu fantana (Brunnenhof / Fountain Court):

Camerele Charlotte si Hofgarten (Charlottenzimmer; Hofgartenzimmer / Charlotte Rooms; Court Garden Rooms):

Galeria Verde (Grune Galerie / Green Gallery):Dormitorul regal (The State Bedroom):
Sala regala:
Capela bogat ornamentata (Reiche Kapelle / Ornate Chapel): Racla cu moaste:Colectia de argintarie:

Cabinetul de oglinzi si portelanuri:
3 comentarii:

 1. Wow! Ce sali, ce dormitoare, ce ornamente, ce detalii! Superb! Sala Antiquarium si Galeria Arborelui Genealogic sunt impresionante. Si nu numai ele.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si acestea reprezinta doar o parte din ce se putea vizita in palat!
   Pe mine m-a impresionat mult si faptul ca au fost foarte grav afectate de bombardamentele din '44 iar nemtii le-au refacut cu o rabdare si minutiozitate demne de o mare admiratie.

   Ștergere
  2. Da, exact.Si eu am ramas cu ochii pe imaginea aceea a salii dupa bombardamente, comparand-o cu imaginea de mai sus, cum este ea de fapt astazi? refacuta. Intr-adevar impresionant.

   Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: