sâmbătă, 19 mai 2012

2. Rezidenta din Munchen - partea a II-a (Die Munchner Residenz / Munich Residence): Tezaurul (Schatzkammer / Treasury) si Colectia de obiecte din Asia de Est (East Asian Collection)



Alte postari referitoare la Munchen:

... Si referitoare la Bad Wiessee, statiunea de la 60 de km de Munchen:





Rezidenta din Munchen (Palatul din Munchen) este un complex de cladiri, curti interioare si gradini, situat in centrul istoric al orasului, cel mai mare palat din Germania, construit in interiorul unui oras.
A servit drept resedinta pentru conducerea bavareza (duci, electori, regi) in perioada 1508 – 1918.

Impresioneaza prin arhitectura, decoratiunile interioare si colectiile fostelor familii regale ale Dinastiei Wittelsbach (1180 - 1918), o dinastie de peste 700 de ani care a luat sfarsit odata cu infrangerea Germaniei in primul razboi mondial.

Palatul din Munchen (Rezidenta din Munchen): Aripa Regala, cea in care este expus tezaurul:
Majoritatea salilor ce se pot vizita (apartamentele private ale regilor bavarezi, tezaurul etc.) se afla in Aripa regala (Konigsbau / King's Wing). Aceasta a fost construita in perioada 1825 - 1842.

Despre Palatul din Munchen (Rezidenta din Munchen) am scris deja: "Residenta din Munchen - partea I (Die Munchner Residenz / Munich Residence)".

Regele si regina si-au lungit gaturile uitandu-se pe geam in asteptarea noastra, asa ca, haideti sa intram: 

Tezaurul (Schatzkamer / Treasury) este unul dintre punctele de interes ale Palatului Residenz.

Din 21 iunie 1958 cand a fost redeschis dupa reconstrucia necesara in urma distrugerilor suferite in timpul celui de-al doilea razboi mondial, tezaurul este expus in 10 camere la parterul Aripii Regale a Rezidentei.

Aripa Regala a Rezidentei din Munchen vazuta din turnul Bisericii Maicii Domnului (Liebfrauendom):


I. Tezaurul


Tezaurul include bijuterii, obiecte de fildes, sidef, perle si numeroase pietre peretioase, emailuri, obiecte de cult religios, rezultatul a sute de ani de avida colectionare a conducatorilor bavarezi.


Se pare ca originea acestui tezaur se afla in testamentul din 1565 al Ducelui Albrecht al V-lea. In acest testament, ducele a stipulat ca bijuteriile cu o valoare deosebita sa fie adunate intr-un tezaur ale carui piese sa nu poata fie vandute.


Asadar, bazele tezaurului din Rezidenta din Munchen au fost puse in 1565 de catre Ducele Albrecht al V-lea, primul mare patron si colectionar de arta al familiei Wittelsbach.

Tezaurul a fost extins de fiul sau, Ducele Wilhelm al V-lea si de nepotul sau, Electorul Maximilian I si a fost intretinut de Electorii Maximilian Emanuel, Karl Albrecht si Maximilian Joseph al III-lea.

Electorul Karl Theodor a marit colectia-tezaur la sfarsitul secolului al 18-lea prin transferarea la Munchen a tezaurului ramurii Palatine a marii familii Wittelsbach.


Tezaurul a atins extinderea maxima la inceputul secolului al 19-lea prin adaugarea insemnelor regale ale nou infiintatului Regat al Bavariei precum si a altor lucrari de arta medievala de exceptie, ca rezultat al confiscarii proprietatilor bisericesti din 1803.

Informatiile au fost selecate de pe site-ul Rezidentei din Munchen precum si din alte surse.


Toate obiectele din tezaur (chiar si cele foarte mici) au cate un numar care corespunde unei explicatii oferita de audio guide:




Insemnele regale ale Bavariei, realizate la Paris in perioada 1806 - 1807:

coroana, sceptru, sabie, centura, glob imperial si pecete ( pentru rege) si coroana (pentru regina):


Coroana Reginei Bavariei (realizata la Paris in perioada 1806 - 1807 si modificata in 1867): 


Coroana unei regine a Angliei:

I se mai spune "Coroana boemiana" sau "Coroana Palatina". Este confectionata din aur, email, safire, rubine, smaralde, diamante, perle. 

A fost fabricata in Vestul Europei, cam prin 1370 - 1380 si este cea mai veche coroana englezeasca ce s-a pastrat pana in prezent.

Este inregistrata in Anglia intr-o lista de bijuterii, lista datand din 1399. 

A ajuns in familia Wittelsbach prin ramura sa Palatine, prin casatoria unui elector din familia Palatine cu o printesa de origine engleza. 


Alte coroane deosebit de frumoase:




Setul de calatorie al Imparatesei Marie Louise a Frantei:
Este lucrat la Paris in 1812 din argint, aur, carapace de broasca testoasa (baga), sidef, fildes, abanos.
Este un cadoul de la Imparatul Napoleon al Frantei pentru a doua sa sotie Marie Louise de Austria, cea mai mare fiica a Imparatului  Franz I al Austriei.
Contine mai mult de 120 de articole:
- serviciu de masa pentru 2 persoane,
- articole de toaleta,
- ustensile pentru scris si cusut,
- un instrument pentru masurat lungimi (aprox 5 m),
- o surubelnita ... si chiar si
- instrumente pentru ingrijirea dintilor: 
Statueta reprezentandu-l pe Sfantul Gheorghe:
A fost confectionata la Munchen in perioada 1586 - 1597 din aur, email, argint aurit, diamante, perle, rubine, smaralde, opale, agate, cristale de stanca, calcedonie si alte pietre pretioase.
Figura barboasa a sfantului, aflata in spatele armurii (vizorului mobil) este sculptata in box si seamana cu cel care a comandat statueta, Ducele Wilhelm al V-lea:
Crucifixul sculptat de Georg Petel la Augsburg aproximativ in perioada 1629 - 1631:
Georg Petel a realizat si sculptura in bronz a lui Neptun, Zeul Marilor, aflata tot in Rezidenta din Munchen.
Crucifixul, de o deosebita expresivitate, este realizat din fildes si are o inaltime de 65,5 cm. A apartinut ramurii Palatine a familiei Wittelsbach. Face parte din tezaurul de la Munchen din anul 1958.
Neptun, Zeul Marilor, o alta capodopera a lui Georg Petel:
... si alt crucifix foarte frumos:





































II. Colectia de Obiecte din Asia de Est
Colectia de obiecte din Estul Indepartat a Familiei Wittelsbach contine peste 500 de obiecte de portelan. Majoritatea pieselor cloectiei au fost stranse in jurul anilor 1700 de catre Electorul Maximilian Emanuel.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Condica de sugestii si reclamatii: