miercuri, 20 iunie 2012

Cimitirul Bellu: Partea I: Personalitati

Desi deasupra portii de la intrarea in cimitir scrie "Cimitirul Serban Voda", acest cimitir este cunoscut sub numele de "Cimitirul Bellu". Este locul in  care isi dorm, laolalta, somul de veci mari personalitati ale culturii romane dar si un loc in care intalnesti la tot pasul opere de arta deosebit de valoroase.

Multe dintre monumentele funerare din Cimitirul Bellu au autori celebri: arhitectul Ion Mincu, sculptorii Dumitru Paciurea, Ion Georgescu, Karl Stork, Frederik Storck, Cornel Medrea, Teodor Burca, Rafaelo Romanelli s.a.

In 1831 a aparut "Legiuirea pentru inmormantari afara din oras" insa crearea unor cimitire in afara orasului si desfiintarea celor de pe langa bisericile din oras, s-a stabilit de-abia in 1850 cand s-a adoptat "Legea mutarii cimitirelor afara din oras".

In acel an (1850), Baronul Barbu Bellu (1825 - 1900), ministrul Cultelor si Justitiei, a donat Sfatului Orasenesc al Bucurestiului terenul pe care avea o gradina pe Ulita Serban Voda (la acea vreme, zona fiind situata in afara orasului), pentru a servi drept locatie pentru infiintarea unui cimitir. 

Terenul donat de baron se invecina cu o mosie a calugarilor de la Manastirea Vacaresti care i-au urmat exemplul si au donat si ei mosia. Astfel, Cimitirul Bellu a aparut din necesitatea de a nu se mai face inmormantari in interiorul orasului. 

Capela din cadrul cimitirului a fost proiectata, in prima ei forma, de arhitectul Alexandru Orescu, in 1853. Aceasta a fost construita pe locul vechii biserici a lui Bellu cel Batran (1799 - 1853), cel care fusese casatorit cu Irina, stranepoata lui Ienache Vacarescu, cel omorat de turci impreuna cu domnitorul Constantin Brancoveanu si fii acestuia. Interiorul capelei a fost zugravit de pictorul Constantin Lecca. Din pacate, aceasta prima capela s-a ruinat.
In 1890, primarul Bucurestiului, Emil Pake Protopopescu a pus temelia unei noi capele (cea existenta si astazi). 
Interiorul acesteia a fost pictat de Mihail Popp si, mai tarziu, de Dimitrie Belizarie si Arthur Verona. Catapeteasma capelei a fost sculptata in lemn de Anghel Dima cel care a mai lucrat in Cimitirul Bellu si interioarele unor capele. 

La Bellu se poate ajunge foarte usor cu metroul, intrarea in cimitir fiind foarte aproape de statia "Eroii Revolutiei".
Mai multe informatii, pe site-ul Cimitirului Bellu: http://www.bellu.ro/

Imaginile sunt din aprilie 2012 si sunt obtinute cu pretul unor lupte grele duse cu vasnicii "pandari" ai cimitirului care sustineau ca nu este voie sa se faca poze pentru ca "asa a zis sefu'". 

Acum, morminte ale unor personalitati ale culturii romane urmand ca, in materialul urmator sa postez imagini cu lucrari de arta aflate in Cimitirul Bellu. 

Gardul Cimitirului Bellu pe Calea Serban Voda:

Intrarea principala in Cimitirul Bellu:
Capela din cadrul Cimitirului Bellu:

            
PERSONALITATI INMORMANTATE IN CIMITIRUL BELLU:
Mormantul lui Mihai Eminescu (are la capatai teiul pe care si l-a dorit):
Caragiale, Eminescu, Sadoveanu, Cosbuc:
... si George Calinescu:
Mihail Sadoveanu:

George Cosbuc:


George Calinescu:
Ion Luca Caragiale:
Nichita Stanescu:Grigore Hagiu, Ion Iuga, Laurentiu Ulici:

Laurentiu Ulici:

Zaharia Stancu:
Zaharia Stancu si Mircea Nedelciu:
Liviu Rebreanu:

Marin Preda:

Adrian Paunescu:
... si lumina adusa de fiul sau Andrei:
Alexandru Macedonski:
Nicolae Labis:
Fanus Neagu:

Poetul Stefan Augustin Doinas si Irinel Liciu, prima balerina la Opera din Bucuresti. 
Au fost inmormantati in aceeasi zi. Ea s-a sinucis cu o supradoza de somnifere, la mai putin de 24 de ore de la moartea sotului sau. Au format un cuplu timp de 42 de ani. El a murit la 80 de ani, ea la 74: 


            
Gelu Naum:

Mormantul Iuliei Hasdeu, un mormant straniu, cunoscut in toata lumea:
A fost realizat de sculptorul Ion Georgescu conform directivelor riguroase pe care sprirtul Iuliei Hasdeu le dadea tatalui sau Bogdan Petriceicu Hasdeu. A fost denumit "templul durerii" sau "mormantul-poema". Pe globul pamantesc sunt indicate orasele in care a trait Iulia: Bucuresti, Roma, Paris iar ceasul arata ora mortii tinerei de nici 19 ani, ora 1.30.
Exista cateva trepte care coboara intr-o camera mica. Obiectele de o valoare culturala deosebita care se aflau aici, au disparut sau au fost distruse aproape in totalitate in urma numeroaselor vandalizari la care a fost supus mormantul. Au disparut pana si o parte a ramasitelor pamantesti ale genialei adolescente. :-( 
Mormantul Monseniorului Vladimir Ghyka (print, diplomat, scriitor, om de stiinta, preot).
A murit in 1954 in inchisoarea de la Jilava in urma tratamentului inuman la care  afost supus. Este propus Vaticanului pentru beatificare.

Monumentul funerar de pe mormantul lui Aurel Vlaicu: 

Mormantul atletei Lia Manoliu:

Mormantul Mariei Tanase:
           
Grigore Vasiliu Birlic:  Gheorghe Dinica:

Amza Pelea:Toma Caragiu (monumentul funerar este realizat de sora actorului, sculptorita Geta Caragiu, casatorita Gheorghita):
            


Cavoul actorului de revista Constantin Tanase:Cavoul actorului Ion Fintesteanu:Ioan Luchian Mihalea:

Adrian Pintea:

Florian Pitis:


Anda Calugareanu:
Actrita Gina Patrichi si sotul sau, avocatul Victor Anagnoste:
            
Octavian Cotescu:

Regizorul Ion Popescu Gopo:

Actorul Alexandru Giugaru:Gheorghe Cozorici:Cantareata de romante si muzica populara, Ioana Radu:

Actorul Cornel Vulpe:

Actorul Jean-Lorin Florescu:Actrita Silvia Popovici:Laura Stoica si logodnicul sau Cristian Margescu:

Ionel Budisteanu (violonist, dirijor, lautar):

Iluzionistul Aurel Iozefini:Acest monument funerar se pare ca apartine actorului Teatrului National din Bucuresti, Vasile Paciurea, fratele sculptorului Dimitrie Paciurea:
Tatiana Stepa (cantareata de muzica folk):

Folkistul Cristian Paturca, autorul "Imnului Golanilor" cantat in Piata Universitatii:

Vasile Vasilache (regizor si actor, membru in grupul "Stroe si Vasilache") si Vasile V. Vasilache (compozitor):

Cantaretul de opera Aurel Costescu Duca, unul dintre membrii fondatori ai Operei Romane:

Actorul Jules (Iuliu) Cazaban, fratele scriitorului Theodor Cazaban:

Actorul Al. Ionescu Ghibericon:

... si actorul de teatru si film, Ion Manolescu:

Actorul de teatru si film, Ion Manolescu:

Actorul Geo Barton:
Regizorul, scenaristul si actorul Jean Georgescu:

Actrita de revista Elena Burmaz:
Actorul George Baldovin:
Actorul craiovean Coco Demetrescu, tatal poetului, dramaturgului si gazetarului roman, Radu Gyr (Radu Demetrescu):
Actorul Corneliu Dumitras (a jucat in "Napasta", alaturi de Dorina Lazar, leopoldina Balanuta, Dorel Visan, Florin Zamfirescu s.a.):

Actrita Irina Rachiteanu-Sirianu:
Actorul si regizorul Victor Moldovan, sotul cantaretei Angela Moldovan:
Mormintele pictorilor Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu si Theodor Pallady vegheate de "Rugaciunea" lui Brancusi:

13 comentarii:

 1. Mi-a placut! Foarte frumos si interesant! Spune-mi, Vulpi, exista acolo la intrare o harta a cimitirului de cumparat? O data si o data, tot ajung si eu acolo si mi-ar placea sa umblu mai mult, presupun ca astea aratate de tine sunt situate mai compact, nu? Am vazut scris "Academicieni", banuiesc ca, la fel, scrie "Scriitori", "Actori"...
  Foare interesante mormintele si monumentele, cu totul diferit fata de cimitirul din Cluj. imagineaza-ti ca aici, nu exista o harta a intrgului cimitir si nici vorba de o lista de personalitati, mai "sap" si eu, mai zaresc cate un nume cunoscut...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie mi s-a parut interesant ce se afla acolo la Bellu si cred ca merita sa fie mai bine ingrijit!
   La intrare, nu stiu, nu m-am interesat, e posibil sa fie harta sau ceva. Eu mi-am printat de pe site-ul cimitirului (la-m indicat eu mai sus) un plan al cimitirului si niste liste cu personalitatile inmormantate acolo si cu monumentele funerare cele mai de seama (cele declarate monumente istorice).
   In planul cimitirului sunt marcate niste parcele care cuprind, de fapt, destul de multe morminte. Te ajuta, insa doar orientativ, "punctele de interes" sunt raspandite prin tot cimitirul care este destul de mare.
   Exista, intr-adevar, "Aleea scriitorilor" si "Aleea artistilor / celebritatilor", situate in zone diametral opuse ale cimitirului. Pe aceste alei, sunt un pic mai grupate mormintele personalitatilor insa doar o mica parte dintre acestea sunt aici, restul sunt risipite prin tot cimitirul (pe unele n-am reusit sa le reperez chiar si cu planul in mana).
   Pe mine m-au impresionat in mod deosebit lucrarile de arta aflate in acest cimitir, (o sa postez si imagini cu acestea).
   Listele cu personalitati / monumente care se gasesc pe site-ul cimitirului cuprind numele acestora in ordine alfabetica. Eu am facut o alta lista in care le-am grupat in functie de parcela in care se afla, daca vrei ti-o pot trimite pe e-mail, sa o ai pentru cand vii la Bucuresti.

   Ștergere
  2. Hai, ca-s curioasa si cum arata sculpturile, lucrarile de arta.
   Te rog sa-mi trimiti lista ta la micilevacante@gmail.com, s-o am pe cand ma duc la Bucuresti, multumesc.

   Ștergere
 2. Impresionant! E atat de emotionant sa vezi, scrijelit in piatra dura numele, unor oameni renumiti, care ne-au incantat sufletele cu ceea ce au infaptuit ei. Imi place foarte mult postarea si ma-ndeamna la meditatie. Iti multumesc mult, vulpita draga!
  O seara minunata iti doresc, cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stefania, ma bucur ca ti-a placut!
   Nu rata episodul urmator, vei avea ocazia sa admiri cateva opere de arta funerara foarte frumoase! :-)

   Ștergere
 3. A fost foarte frumos, dar mai lipsesc actori ca Ovidiu Iuliu Moldovan, Colea Răutu, Ilarion Ciobanu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie imi lipsesc actorii care "nu mai sunt printre noi".
   Mormintele celor mentionati de tine (si nu numai acelea) nu le-am putut repera din doua motive:
   1. cimitirul nu are o harta foarte bine pusa la punct si nici indicatoare prea bune (mormintele multor personalitati le-am gasit, pur si simplu din intamplare, harta pe care o aveam de pe site-ul cimitirului nu m-a ajutat prea mult),
   2. desi am petrecut aproape o jumatate de zi prin cimitir, se pare, totusi, ca timpul a fost insuficient.
   Toate cele bune si te mai astept pe blogul meu!

   Ștergere
  2. Cristian Ioniță16.10.2016, 04:48

   Pe Ovidiu Iuliu Moldovan l-am reperat eu, alaltăieri. Ilarion Ciobanu a fost incinerat, nu este înmomântat la Belu. Am o fotografie cu mormântul tenorului Teatrului de operetă, Eugen Savopol, plecat dintre noi în 2011, dacă interesează pe cineva.

   Ștergere
 4. Ad hoc, summa cum laude, bene merenti !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gratias a sortem! :-)
   Ma bucur ca ti-a placut materialul meu, te astept cu drag sa descoperi si alte pagini ale blogului!

   Ștergere
 5. Este un adevarat muzeu ... Istorie si arhitectura .. Merita ... nu merita, TREBUIE văzut daca ai ocazia.

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna, mai ai cumva planurile cimitirului? Le-as vrea si eu pe email, deoarece pagina oficiala nu mai este activa si, desi am mai trecut ocazional pe acolo, multe dintre morminte nu am reusit sa le identific nicicum.

  RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: