joi, 21 iunie 2012

Cimitirul Bellu: Partea a II-a: Monumente funerare

Prima parte a materialului despre Cimitirul Bellu ("Gradina cu suflete a Baronului Bellu"), cea in care am scris despre istoricul cimitirului si despre capela si am postat imagini cu mormintele unor personalitati ce-si dorm in acest cimitir somnul de veci, este aici: Cimitirul Bellu: Partea I: Personalitati.


In ceea ce priveste monumentele funerare, am avut sa constat ca cele mai frumoase si mai costisitoare, in cea mai mare parte a lor, nu apartin numelor cu rezonanta ale culturii romane, ci unor persoane cvasinecunoscute sau chiar total necunoscute vremurilor noastre dar, cu siguranta, foarte potente din punct de vedere financiar in special in secolul 19.

Avand o suprafata de 28 de hectare, Cimitirul Bellu poate fi numit, pe drept cuvant, un muzeu in aer liber. Nu sunt vorbe goale, monumentele funerare aflate aici sunt realizate de cei mai de seama sculptori romani si chiar si de unii straini: Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Corneliu Medrea, Ion Georgescu, Milita Petrascu, Constantin Baraschi, Lidia Kotzebue, Oscar Han, Emil von Becker, Karl Storck, Frederic Storck, Raffaello Romanelli. 
Acestora li se adauga arhitectul Ion Mincu dar si marele Brancusi a carui "Rugaciune" (in copie, ce-i drept) vegheaza vesnicia a 4 dintre cei mai valorosi pictori romani: Andreescu, Luchian, Pallady si Petrascu.
Cateva dintre lucrarile asupra carora si-a pus amprenta arhitectul Ion Mincu: Mausoleul Ghica, Capelele Antonescu, Christian Tell, Cantacuzinilor, Pache Protopopescu, Lahovary, Cavoul fratilor Gheorghieff.
Deschis in 1858, Cimitirul Bellu, prin monumentele sale funerare, reda gusturile oamenilor si obiceiurile lor in materie de locuri de veci si monumente funerare, asa cum au fost ele de-a lungul timpului.
Din pacate, de-a lungul existentei sale, cimitirul a fost supus adeseori la jafuri si vandalizari.

Povesti si informatii foarte interesante despre Cimitirul Bellu, am gasit aici: 
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Bellu-cimitirul_povestilor_nescrise_0_305370075.html

Cimitirul Bellu, pe Calea Serban Voda din Bucuresti:
Intrarea principala in cimitir:









Capela Cimitirului Bellu:








Unul dintre cele mai impresionante monumente se afla la cavoul Familiei Poroineanu.
Monumentul durerii:
Grupul statuar reprezinta o tanara pe patul de moarte si un barbat ingenunchiat langa ea de durere.
Monumentul are o poveste cutremuratoare: este povestea a doi tineri care s-au cunoscut, s-au iubit si s-au casatorit la Paris si ulterior, intorsi in Romanaia, au avut sa constate ca sunt frati de tata. 
Tatal lor, Constantin Poroineanu, avusese in tinerete o relatie cu o frantuzoaica insa familia nu a fost de acord cu casatoria lor. Tanarul s-a intors in tara si si-a intemeiat aici o familie iar frantuzoaica a nascut o fetita care, peste ani, avea sa-l intalneasca la Paris pe fratele ei venit, ca si tatal lui pe vreuri, tot la studii.
Cand tinerii au aflat ca sunt frati, s-au sinucis. 
Tatal lor, Constantin Poroineanu, s-a sinucis si el, a doua zi dupa ce a intocmit testamentul prin care si-a lasat toata averea Primariei Orasului Caracal (septembrie 1908). 
Monumentul dedicat celor doi frati este realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli.

Cavoul fratilor Gheorghieff (Evloghie si Hristo, de origine bulgara), un alt reper printre monumentele funerare din Cimitirul Bellu.
A fost proiectat de arhitectul Ion Mincu. Statuile din colturi ii reprezinta pe cei 4 apostoli Luca, Marcu, Matei si Ioan si sunt realizate de sculptorul Frederic Storck.

Monumentul funerar dedicat lui Toma Cargiu este realizat de sora acestuia, sculptorita Geta Caragiu (casatorita Gheorghita):
            

Mormintele pictorilor Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Ioan Andreescu si Stefan Luchian si o copie a "Rugaciunii" lui Brancusi:

  

  

Monumentul funerar de pe mormantul lui Aurel Vlaicu:
Cavoul familiei actorului de revista Constantin Tanase:
Un monument care mi-a placut foarte mult, cel dedicat actritei Gina Patrichi:
Si cel al actorului Adrian Pintea, mi s-a parut intereasant prin simplitatea lui:


Monumentul funerar de pe mormantul Monseniorului Vladimir Ghyka:
Mormantul Iuliei Hasdeu, un mormant straniu, cunoscut in toata lumea:
A fost realizat de sculptorul Ion Georgescu conform directivelor riguroase pe care sprirtul Iuliei Hasdeu le dadea tatalui sau Bogdan Petriceicu Hasdeu. A fost denumit "templul durerii" sau "mormantul-poema". Pe globul pamantesc sunt indicate orasele in care a trait Iulia: Bucuresti, Roma, Paris iar ceasul arata ora mortii tinerei de nici 19 ani, ora 1.30.

Monumentul eroului Victor E. Ioachimovici (1887-1916), afalt in zona "Bellu Militar":
Soldatul a murit pentru patrie la Turtucaia, in 1916, in primul razboi mondial, in timp ce lupta cu bulgarii, aliatii germanilor. A preferat sa se sinucida in loc sa se predea inamicilor. 
Din pacate, in 1992, monumentul a fost vandalizat. S-au furat cei 4 sfincsi de bronz care strajuiau monumentul.

Despre acest monument funerar am citit ca ar fi dedicat unei prostituate din secolul trecut, Lilly Gheorghiadis:













Capela in stil gotic a familiei fostului Secretar General de la Justitie, Alexandru Costescu (1848-1910). Este realizarea sculptorului Karl Storck:











Monumentul funerar al familiei Casimir Mihailescu (1857-1891), fost Locotenet de Stat Major:





            







Monumentul funerar al familiei avocatului Alexandru Davidescu:



















Acest monument funerar se pare ca apartine actorului Teatrului National din Bucuresti, Vasile Paciurea, fratele sculptorului Dimitrie Paciurea:





Monumentul funerar dedicat Sophiei D. A. Mavrodin (1877-1905), decedata la 28 de ani. Impresioneaza prin epitaful "Nu de moarte ma cutremur ci de vesnicia ei si de teama de a nu va mai putea vedea". Monumentul a fost construit in 1905:





Monumentul funerar de pe mormantul unei gimnaste foarte tinere (nu stiu daca avea 10 ani cand a murit) care a trait in Germania sau Austria si a fost victima unui nefericit accident: s-a electrocutat in baie cu feonul. Se numea Mary Luize Simionescu:




















... si un monument funerar conceput pe orizontala:


Cavouri in Cimitirul Bellu:

























































Capela din partea catolica a cimitirului (Bellu Catolic):
Zona rezervata soldatilor francezi morti pe teritoriul Romaniei in primul razboi mondial: 

Monumentul dedicat soldatilor francezi:

Monument funerar in "Bellu Militar":
O pioniera:
            

26 de comentarii:

  1. Impresionant cimitirul Belu, vulpita draga si asa cum bine spui tu, este un muzeu in aer liber.
    Este cutremuratoare povestea familiei Poroineanu.
    Nu am auzit-o pana acum.
    Iti multumesc atat de mult pentru ca ai impartasit cu noi.
    O seara minunata iti doresc, vulpita draga! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pentru mine a fost interesant sa descopar acest loc si povestile lui.
      Toate cele bune si tie, Stefania! :-)

      Ștergere
  2. Memento mori ... Am auzit de cimitirul Bellu, dar n-am calcat pe-acolo. Inedita plimbare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ar fi si un pic mai bine ingrijit ...

      Ștergere
    2. Azi am fost...am stat vreo 3 ore...cu ochii pe genii..trebuie sa revin...cu harta in mana...nu credeam ca muzeul BELLU exists

      Ștergere
  3. Interesant articolul si impresionante povestile ce se ascund in spatele mormintelor. Si triste in acelasi timp. N-am vizitat niciodata Bellu...dar este intr-adevar un muzeu in aer liber. Unul destul de trist in mare parte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu il vazusem demult, in copilarie si eram curioasa sa-l vad acum cand am mai aflat cate ceva despre el.
      M-as fi bucurat sa-l gasesc mai bine ingrijit. Dar, din pacate, am citit chiar ca a fost victima a numeroase jafuri (traficantii de fier vechi au jefuit fara mila tot ce era din metal: cei patru sfincsi din bronz de la mormantul eroului Ioachimovici au fost furati cu camionul, chiar si cand am fost eu erau gardieni care pazeau mormintele. Mi s-a parut ciudat si i-am intrebat ce mai pazesc acolo, ca cei din morminte n-au nicio sansa sa mai fuga de acolo :-) Mi s-a raspuns ca pazesc manerele de metal ale placilor de mormant).
      In plus, oameni cu influenta au acaparat fara rusine locuri de veci ale unor personalitati inmormantate la Bellu: Vanghelie si-a ingropat bunicul si o alta ruda in capela fostului ministru de Razboi si Afaceri Straine, Iacob Lahovari iar senatorul PSD Catalin Voicu si-a construit cavoul in imediata vecinatate a monumentului funerar al unui general, erou in Razboiul de Independenta, monument vechi de peste 125 de ani, pe care l-a avariat. Si, probabil, acestea nu sunt cazuri izolate, din pacate.

      Ștergere
    2. Vai ce urat!!!! Doamne, nu pot sa cred....bunicul lui Vanghelie in capela lui Lahovari...ar trebui sa nu fie permis, insa cum totul functioneaza cu spaga, pile si relatii....Off pacat!

      Ștergere
    3. Si mie "mi-a picat fata" cand am aflat, s-a spus in presa la vremea respectiva dar mai sunt si acum articloe pe net. Se pare ca in privinta atribuirii locurilor de veci exista o retea in care sunt implicati cei care se ocupa cu administrarea cimitirului. Pacat, intr-adevar!

      Ștergere
  4. Se pare ca nici dupa ce mori, nu poti sa te odihnesti in liniste in Romania.
    Eu vreau doar trandafiri deasupra:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai avem pana ne aliniem si noi popoarelor civilizate!

      Ștergere
    2. Oare francezii fac parte dintr-un popor necivilizat? Vezi cimitirele lor, Monparnasse, Pere Lachaise, Montmatre !!!

      Ștergere
    3. Si vrei sa spui ca "Bellu" nostru arata la fel ca Monparnasse sau Montmartre?!

      Ștergere
  5. Minunate fotografii si la mai multe. O precizare totusi: Capela nu este de la Cim. Catolic, ci din Cimitirul Bellu Militar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea sa ai dreptate dar acum, din pacate, nu mai pot verifica.
      Multumesc pentru aprecieri si te mai astept pe paginile blogului meu!

      Ștergere
  6. Cel mai frumos.Dar cum ai putut fotografia?Din câte știu,este interzis să faci poze acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tre' sa recunosc ca m-au cam stresat asa-zisii gardieni din cimitir da' nu m-am lasat! :-)
      Multumesc pentru aprecieri, toate cele bune!

      Ștergere
  7. Stie cineva cine a fost Pioniera de linga mormantul lui Toma Caragiu ? Cum a murit si de ce ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe cruce scrie ca se numea Babalan Alina Lucia (1963-1976) si, din cate am inteles, a fost un copil obisnuit. Mai multe detalii nu stiu.

      Ștergere
    2. Bababalu Alina a fost fiica unei familii importante din anii 70. Nu stiu ce era tatal, in orice caz a avut un post foarte important de conducere. Aceasta familie a stat in orasul Craiova pentru o perioada, timp in care Alina a urmat cursurile scolii nr. 2 de pe str Principatele Unite de atunci, in clasele elementare. Stateau pe str. Paltinis nr. 2. Erau parintii Alinei, sora ei Tania daca nu ma insel si bunica copilelor. Erau niste oameni foarte placuti; bunica planta in curtea vilei ardei iuti si alte legume din care trimirea familiilor vecine si servea in bucatarie cacao cu lapte copiilor care veneau sa se joace cu Alina. Prin anii 74 familia a plecat la Bucuresti. Despre Alina s-a auzit apoi ca ar fi foarte bolnava (leucemie se pare); parintii au mai venit cu ea intr-o vizita sau doua inapoi la Craiova, dupa care au anuntat ca Alina a murit. Aproape toti colegii ei de clasa au fost la Bucuresti ca sa o duca pe ultimul drum. Mare durere. Un copil dotat, frumos ca un inger blond - poate ca de accea a trebuit sa plece inapoi pentru totdeauna. Pe scurt, acesta este povestea ei - despre statuie, cand, cine si cum - nu stiu nimic. Alina a ramas ca o amintire a unei stele stralucitoare care traverseaza cerul....si te lasa cu urme in suflet.

      Ștergere
    3. O poveste trista, ce sa zic! Dupa detaliile pe care le-ai dat, se pare ca ai cunoscut indeaproape familia copilei. Multumim pentru informatii, cred ca oricine vede monumentul "pionierei de la Bellu" se intreaba cine a fost si de ce a murit.
      Biata fata, nimeni nu-i scrie si ei numele corect: Babalau (nu Babalan, nu Bababalu) Alina Lucia!

      Ștergere
  8. Alina Lucia Babalau a fost fiica ministrului energiei electrice din anii'70, Constantin Babalau.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alina Babalau a fost colega de class cu mine in orasul Craiova la scoala generala NR.2.In perioada aceea tatal ei a fost Primar Al orasului Craiova.Dupa aceea sau mutat in Bucuresti.Tatal ei a primit functia de Ministru al energiei.Dumnezeu sa o odihneasca in pace.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am vizitat ptr prima oara acest cimitir in 1986, copil fiind, am fost extrem de impresionat fix de acest bust al pionierei. Dupa 33 ani, am aflat in sfarsit si povestea acestui copil. ..Multumesc....

      Ștergere
  10. In cimitirul Belu sunt multe monumente frumos executate si cruci din granit .
    Multi artisti au lucrat la aceste lucrari de arta impresionante .

    RăspundețiȘtergere
  11. Locuind aproape am avut ca prim ghid dupa 1950 pe bunica mea, o buna cunascatoare a locurilor de la mama ei (Zinca)decedata in 1931 Chiar si copil eram impresionat de monumentalitatea unora din constructii iar acum am adaugat si istoriile vremurilor trecute auzite ocazional legate de cei ce au avut ultimul drum spre aceste locuri Apreciez dorinta celor ce au putut adauga cate ceva la intelegerea zonei

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: