Dspre excursia la Complexul Meteora am mai scris:
1. Manastirea Rousanou,
2. Atelierul de icoane de la Kalambaka, la poalele stancilor de la Meteora,
3. Drumul din Peninsula Halkidiki pana la Complexul Meteora, un pic de Grecie continentala,
4. Biserica Sfanta Paraschiva.
Mi-am dorit foarte mult sa ajung la stancile de la Meteora.
Complexul monahal de la Meteora este al doilea
centru monastic ortodox al Greciei, dupa Muntele Athos.
In iulie 2009, in timpul concediului din Halidiki
(bratul Sithonia), am cumparat o excursie pentru aceasta destinatie.
Operatorii de turism vin cu oferte chiar in
incinta hotelurilor. Daca in acel hotel sunt cazati mai multi romani, atunci
persoana care vine din partea agentiei, este vorbitoare de limba romana.
Pe noi ne-au sunat in camera de hotel, de la
receptie, sa ne aminteasca faptul ca in holul hotelului urmeaza sa aibe loc
intalnirea providerului de turism cu turistii (nu intelgeam cine ne poate cauta
pe noi chiar in camera de hotel).
Cum de pe bratul Sithonia si pana la Kalambaka,
oraselul de la poalele caruia incep stancile Meteora, distanta este cam de 5
ore cu autocarul, excursia noastra a inceput foarte devreme dimineata (cred ca
la 5.45 ne astepta deja autocarul in fata hotelului).
Diminetile de vara in Grecia sunt superbe. Ce e rau, e ca pe parcursul zilei, temperatura atinge valori ucigatoare.
Traseul de pe riviera Olimpului si pana la Kalambaka (din Peninsula Halkidiki, drumul este mai lung). Imaginea este de la Cora (http://corasb.blogspot.com/):
Complexul monahal de la Meteora are 24 de
manastiri insa in prezent numai 6 mai sunt functionale.
In orasul Kalambaka am vizitat mai intai un
atelier de icoane unde ni s-a aratat cum se fac icoanele pe lemn, pe sticla
etc, dar mai ales, cum se fac icoanele cu foita de aur.
De la magazinul de icoane, am pornit urcusul catre
Manastirea Marele Meteor (Marea Meteora), cea mai importanata manastire a
complexului monahal, pe niste serpentine stranse si abrupte, pline ochi de
autocare.
La un momendat, in partea stanga se casca o
prapastie atat de inspaimantatoare, incat imi era teama sa ma uit pe geamul
autocarului (si nu eram singura J).
La Marele Meteor se pare ca atractia numarul unu
este osuarul. Am stat la coada cu riscul de a ma lasa asteptata la autocar si
am reusit sa fac vreo trei fotografii pe fuga.
Dupa ce am vizitat Marele Meteor am coborat un pic
cu autocarul catre alta manastire, Manastirea Rousanou despre care o sa scriu intr-o
alta postare.
Desi manastirile de la Meteora au o valoare istorica, religioasa si culturala foarte mare, cred ca principala atractie de acolo o reprezinta relieful spectaculos.
La coada la Osuar:
Rasfatatele pisici ale Greciei au urcat pana si pe stancile de la Meteora:
Stanci si iar stanci:
Acolo, in stanca si-a avut salasul un
pustnic care-i ajuta prin rugaciunile lui in special pe cei cu boli foarte
grave. Nu am reusit sa fac o poza foarte clara pentru ca distanta era destul de
mare insa ceea ce se vede acolo sunt haine si alte obiecte aduse de cei ce
sperau la ajutor de la pustnic:
Foarte interesant! e un loc unde vreau sa ajung si eu. Neavand masina, crezi ca cel mai bine e ca merg si eu intr-un sejur la Halkidiki si de acolo sa cumpar o excursie la Meteora?
RăspundețiȘtergereNoi am fost multumiti de excursie insa, avand in vedere distanta pana la Kalambaka, ar fi mai avantajos sa ai cazare undeva prin zona Salonicului pentru ca ia ceva timp sa iesi din peninsula. Daca te uiti pe o harta a Greciei, o sa-ti dai mai bine seama ce vreua saspun.
ȘtergerePentru ca eram cazati pe unul dintre bratele peninsulei (Sithonia) a trebuit sa ne sculam cu noaprea in cap pentru ca plecarea autocarului era la 5.45. Si nu asta ar fi cea mai mare problema, diminetile de vra in Grecia sunt minunate, dar se pierde timp valoros pe drum, timp pe care ati putea sa-l petreceti pe la manastiri.
De-abia te astept cu impresii! :-)
Am publicat si harta de la Cora in acest material. Poate te ajuta sa-ti faci o impresie despre traseu (vezi mai jos si comentariul Corei).
ȘtergereFoarte frumos. Am vizitat si eu Manastirea Varlaam şi Manastirea Rousanou din complexul Meteora. Mi-a plăcut traseul şerpuit dintre stânci. Acum o săptămână chiar mă gândeam şi eu să scriu pe blog despre ele, însă când am ajuns la selectat poze, m-am dat bătută :)) Nu mi s-au părut aşa expresive ca să merite să le public.
RăspundețiȘtergereIoana, părerea mea este să vizitezi aceste mănăstiri atunci când alegi un sejur pe riviera Olimpului, pentru că peninsula Halkidiki este mult prea departe.. De exemplu eu am vizitat în 2010 aceste mănăstiri plecând din Olimpic Beach. Din Olimpic Beach până în Kalambaka sunt aproximativ 160 de km pe care i-am parcurs în două ore şi jumătate. Excursia a fost de dimineaţa până seara ( dar nu cu plecări foarte matinale, ci pe la ora 8 ) şi a costat 18 euro. Am avut timp suficient pentru a vizita ambele mănăstiri, pentru a face popas la un atelier de icoane ( cel din poză ), pentru a lua prânzul la un restaurant în drum, dar şi pentru a vizita Biserica şi Izvorul Sfânta Parascheva şi Izvorul lui Apollo.
PS: Am o poza cu harta traseului din Olimpic Beach şi până în Kalambaka, ca să-ţi faci o părere de traseu.Însă nu ştiu cum poate ajunge la tine.
Cred ca pozele tale, asa "inexpresive" cu spui tu ca sunt, tot sunt mai expresive decat ale mele, ca doar iti cunosc stilul de a face poze! Mie mi-ar placea sa le vad.
ȘtergereExact asta am vrut sa-i spun si eu Ioanei, conteaza locul de unde pleci in excursie catre Meteore iar riviera Olimpului cred ca este cel mai bun loc (mi-am adus aminte ca sora mea a fost la Meteore plecand de pe riviera Olimpului).
Daca vrei, poti sa-mi trimiti poza cu harta si o public eu in acest material.
:)) Eşti drăguţă!
ȘtergereUite aici poţi vedea câteva poze http://www.turistik.ro/manastirile-meteora-r2561
Mi-am adus aminte de materialul acela. Foarte dragut!
ȘtergereRevin :)). Vezi că anul acesta agenţia de turism Vilextur are câteva oferte interesante, ca de exemplu insula Zakynthos, insula Lefkada si staţiunea Parga. Nu doar preţurile sunt foarte bune, ci şi faptul că la întoarcere au băgat o cazare în Kalambaka pentru ca în următoarea zi să se viziteze şi aceste mănăstiri. Aruncă un ochi şi la ei pe site, poate găseşti ceva care să îţi placă.
RăspundețiȘtergereMultumim, multumim! Aviz amatorilor! :-)
ȘtergereGata, multumesc fetelor, am inteles. Din pacate nu va fi anul asta, e criza mare-n buzunare :))
RăspundețiȘtergereMare dreptate ai cu "criza mare prin buzunare"! Momentan ma hranesc din experientele din anii trecuti. Dar va rasari el, soarele, din nou, odata si odata! :-)
ȘtergereAm postat pe youtube o scurtă filmare de la atelierul de icoane din Kalambaka. Pentru amatori las un link http://www.youtube.com/watch?v=Rvp28Saiec8
RăspundețiȘtergereMultumim!
ȘtergereAi fost inspirata sa filmezi si ti-a iesit si bine filmul. Eu am facut doar poze.
E puţin mişcată imaginea pentru că îmi amorţise mâna. Trebuia să ţin undeva sus aparatul, ca să nu îmi apară în cadru turiştii, şi stând aşa 10 minute îţi dai seama ce incomod este. Oricum filmul e interesant de ascultat....
ȘtergereNu-ti face probleme, e ok filmul si, intr-adevar, foarte interesant. Acum mi se pare un mic amuzant cum repeta tipele acelea si de 10 ori pe zi acelasi taxt insa atunci eram tare curioasa sa aflu ce aveau despus. :-)
ȘtergerePăi e vorba aia: Interesu' poarta fesu' :)) Doar ne-au "prostit" pe toţi să cumpărăm de la ei, cu toate că ştiam că mai sus preţurile sunt mai mici la aceleaşi produse. Dar a fost tombola în autocar cu care ne-a atras!
ȘtergereEu văzusem înainte să plec în vacanţă pe youtube o filmare asemănătoare. Şi eram la curent cu va spune.
Daaa, au o buna scoala in ceea ce priveste scoaterea banului de la turist! Mi-a placut ca valorificau orice avea un cat de mic potential turistic. Nu stiu acum, pe criza, cum o mai fi, ultima data am fost in 2010.
ȘtergereVezi de ce postez eu toate prostiile?! Sa aiba omu' informatii la nevoie! :-)
Eu în Grecia ( când am fost şi la Meteora ) am fost în iunie 2010, era începutul crizei la ei. La tv numai despre asta se vorbea, despre bătăile din Saloni şi Atena. Sincer, eu ca turist nu am văzut şi nu am simţit nimic. Şi am umblat puţin prin Grecia în perioada aia. În septembrie 2011 am fost din nou în Grecia pe insula Zakynthos şi pe insula Kefalonia. La fel, nu am simţit nici o criză.Grecii erau joviali, la fel de insistenţi atunci când te apropiai de restaurant sau de magazine...
ȘtergerePS: nu postezi prostii, ci chiar lucruri interesante!
In august 2010 nici noi nu am simtit nimic pe insula Thassos si am trecut cu feribotul chiar in perioada in care erau anuntate greve la transportatori si spuneau ca nu se mai alimenteaza benzinariile cu combustibil. Ce sa zic, as fi curioasa sa aflu niste impresii de la turisti care au fost anul asta ca acum sunt problemele mai in toi pe acolo.
ȘtergereMa bucur ca apreciezi ca fiind interesante postarile mele!
Cora, nu stiu preturile din perioada in care ai fost la atelierul fam. Zervopoulos, dar din ce stiu de la conationali de-ai nostri, care au magazin la unul dintre obiective, atelierul le vindea aproape tuturor la pret de en gros.
RăspundețiȘtergereLuna trecută am fost din nou la acest atelier şi credeţi-mă că preţurile sunt mult mai mari decât în alte părţi din Grecia. Dar mă rog, fiecare e liber să cumpere de unde doreşte.
ȘtergereDoamne ajuta!
RăspundețiȘtergereCu ajutorul lui Bunului Dumnezeu,voi ajunge la sfarsitul lui aprilie la Meteora.Eu am 66 de ani si am probleme cu urcatul scarilor,o fac mai incet,ce ziceti ma voi descurca?
Admir foarte mult pozele d-voastra,sunt profesionale.Nu ma satur sa le admir.Va multumesc!