vineri, 18 aprilie 2014

Vacanta in Caraibe, insula Grenada

... despre Insula Grenada si ce putem face intr-o vacanta petrecuta aici
Holidays in Caribbean: Grenada Island And What Can We Do On This Island

Lista tuturor postarilor despre vacanta in Grenada o gasiti aici:




Perioada vacantei: 27 feruarie - 6 martie 2014
Numele Grenada defineste o natiune raspandita pe trei insule: cea mai mare este insula Grenada, urmeaza, la Nord, insula Carriacou (cam de 7-8 ori mai mica decat prima) iar apoi, la Nord de Carriacou, se afla a treia, Petite Martinique, un graunte de insula, un mic punct pe o harta marita bine.  :-)

Natiunea grenadeza: Grenada, Carriacou si Petite Martinique (de la Sud la Nord)

Aceste isule se afla undeva unde Marea Caraibilor intalneste Oceanul Atlantic, in partea de Est a Caraibilor, la doar 160 de Km Nord de Venezuela.
La Nord de Grenada se afla insula St. Vincent si Grenadinele iar la Sud se afla insulele Trinidad si Tobago.




Insula Grenada masoara 18 km latime si 34 km lungime (aproximativ 344 km patrati de uscat). A fost descoperita de Cristofor Columb in 1498, in timpul celei de-a treia dintre calatoriile lui catre “lumea noua”. Columb nu a debarcat pe aceasta insula, insa i-a dat un nume: “Concepcion”.

Cum s-a ajuns la numele “Grenada”, nu se stie cu exactitate insa, cel mai probabil, marinarii spanioli care au venit pe insula in urma lui Columb, au numit-o Granada, dupa numele orasului din sudul Spaniei.
Colonistii francezi si englezi si-au pus amprenta asupra numelui insulei, astfel ca, pe la inceputul secolului 18, aceasta era numita “Grenada” sau “La Grenade” (in franceza).

In prezent, este adesea confundata cu orasul Granada din Spania. Exista deja o anecdota cu o batranica spaniola care, din SUA, in loc sa fie trimisa inapoi in Granada ei de origine, a fost condusa de nepotii americani la avionul care a dus-o pe insula Grenada. :-)




Insula Grenada este supranumita “insula condimentelor” datorita numeroaselor condimente care se cultiva aici. Este al doilea producator de nucsoara din lume.
Cresterea pomilor de nucsoara reprezinta o traditie asa de puternica in Grenada, incat nucsoara este prezenta chiar si pe drapelul tarii.
Nucsoara, simbolul insulei, arata ca un fel de caisa despicata din care iese un sambure imbracat intr-o membrana rosie, dantelata. In bucatarie se foloseste atat samburele (care, in ciuda numelui, nu este o nuca) cat si membrana dantelata. Uscata si macinata, aceasta din urma se vinde sub o alta denumire decat nucsoara, si anume, mace (pronunctia: [meis]). Se foloseste in aceleasi combinatii in care se foloseste si nucsoara propriu-zisa insa are o aroma mai delicata.


Fructe de nucsoara

Fructe de nucsoara alaturi de unul de cacao

Pe langa nucsoara, pe steagul Grenadei mai apar 7 stelute ce reprezinta cele 7 regiuni in care este impartita administrativ insula, culoarea verde care reprezinta vegetatia luxurianta, galbenul, reprezentand soarele atat de prezent pe insula si rosul, care simbolizeaza spiritul cald si ospitalier al grenadezilor.


Toate cele 6 diviziuni administrative ale insulei poarta numele unor sfinti, toti barbati: Saint Andrew, Saint David, Saint George, Saint John, Saint Mark si Saint Patrick. :-) Acestoa li se adauga dependinta Carriacou & Petite Martinique (cele doua insule mai mici de la nord).
Pe langa nucsoara, Grenada mai produce scortisoara, cuisoare, ghimbir, foi de dafin, ienibahar si, probabil, multe altele, cu care noi nu suntem familiarizati.
Localnicii ofera spre vanzare si o pudra galbena despre care sustin ca este sofran. In realitate este turmeric, un condiment obtinut din rizomii unei plante tropicale.
Turmericul, la randul sau, este un  condiment natural, foarte apreciat in Asia, India, Caraibe. Localnicii din Grenada il vand drept sofran nu ca sa insele turistii ci pentru ca, pur si simplu, pentru ei, acela este sofranul.


Cosuletele cu condimente, suvenire foarte populare pe insula

Se spune ca aromele mirodeniilor de pe insula se simt pana departe in larg, dandu-le de stire marinarilor ca se apropie de insula Grenada.
Cele mai cunoscute suvenire pe aceasta insula sunt niste coliere din condimente. Acestea nu sunt facute pentru a fi purtate la gat ci pentru a odoriza incaperile, in special bucatariile. Sunt foarte frumoase iar cand sunt proaspete, toate condimentele insirate pe ata, emana puternic o aroma placuta.


Colierul din condimente si cateva monezi de dolari est-caraibieni


Colierele contin nucsoara, boabe de cacao, cuisoare, scortisoara, rizomi de turmeric si ghimbir, foi de dafin, o samanta de mahon, bilute albe si rosii. 
In legatura cu samanta de mahon am un oarecare dubiu insa asa mi-a spus baiatul de la care am luat colierul, ca samanta cea mare din centru este de mahon. 


Nucsoara invelita in membrana dantelata (mace)

Se vand in toate locurile frecventate de turisti, preturile lor fiind foarte diferite de la un loc la altul. Spre exemplu, pe plaja de la hotel mi-au cerut 10 USD pe un colier iar in oraselul Gouyave, in fata Cooperativei de procesat nucsoara, cereau doar 2 USD. Si asta nu se intampla doar cu aceste coliere ci cu toate produsele oferite spre cumparare turistilor.

Mandra de colierul meu din condimente :-) 

Grenada are un sol foarte fertil si o clima buna pentru o multime de culturi. Localnicii spun ca este de ajuns sa arunci o samanta pe insula si aceasta va rodi.
Se cultiva foarte multe fructe si legume: banane, cacao, nucsoara, citrice, avocado, radacinoase, trestie de zahar, porumb, legume. Recoltele sunt bune, cantitati importante din acestea mergand la export.

Clima pe insula este tropicala, temperaturile medii incadrandu-se intre 24 si 30 de grade Celsius. Cele mai scazute sunt in intervalul noiembrie – februarie. Sezonul uscat este intre ianuarie si mai iar sezonul ploios intre iunie si decembrie insa nici in sezonul ploios nu ploua mai mult de o ora de-odata si, in general, nu in fiecare zi. Am prins si eu de 1 martie o ploicica “de vara” marunta si calda. Temperaturile variaza, desigur, si in functie de altitudine, Grenada fiind o insula vulcanica cu zone muntoase in centru.



Populatia grenadeza este alcatuita din descendenti africani, est indieni si europeni. Cea mai mare pondere o au descendentii africanilor. Cea mai mare parte a populatiei (82%) e reprezentata de negri.



In 2013 populatia insulei numara 109.590 de persoane. Cea mai mare densitate de persoane o are capitala St. George's cu aproximativ 40.000 de locuitori.

Dupa zborul de 5 ore despre care v-am povestit aici, am aterizat cu bine pe insula, la ora locala 14.10. Aflandu-ma pentru prima oara pe o insula tropicala, intr-o luna care, in general, mie imi vorbeste despre iarna, eram foarte atenta sa absorb cat mai multe detalii.
Caldura de aproximativ 29 de grade, ne-a “izbit frontal” inca de pe scara avionului. In cateva minute, hainele de iarna erau lipite de noi. Cu cat imi era mai cald, cu atat imi venea mai greu sa cred ca, cu doar 5 ore mai devreme, ma aflam intr-un loc geografic unde temperatura era dramatic mai scazuta.

Dupa caldura de 29 de grade la sfarsitul lunii februarie, urmatoarea experienta noua a fost sa merg cu o masina cu volanul pe dreapta, pe partea stanga a drumului. Circulatia pe partea stanga a drumului reprezinta, cel mai probabil, un obicei mostenit de la fostii colonisti englezi.


Soferul nostru avea volanul pe dreapta

Fiind obisnuita cu circulatia pe dreapta, la inceput aveam impresia ca toate masinile din sensul opus circula pe contrasens si se indreapta fix spre masina noastra, in special la curbe. :-) Grenada este o insula de origine vulcanica si are un relief stancos, cu drumuri sinuoase (de obicei, foarte inguste), cu multe urcusuri si coborasuri abrupte.

Prin Grenada cu masina pe stanga drumului:

Pe insula sunt in total 1046 km de sosele asfaltate despre care ei sustin ca sunt in "buna conditie". Este adevarat ca nu au gropi insa mie mi s-au parut foarte periculoase, asa inguste si cu multe curbe si pante si cu mersul lor pe stanga. Si mai aveau si niste masinute (in mare parte, minivanuri) care stateau pe roti de parca erau gata sa se rastoarne.:-)



Dupa un drum de doar cateva minute, am ajuns la hotel unde o negresa tanara si frumusica ne astepta cu prosopele de bumbac umezite in apa rece ca sa ne racorim. Un alt angajat al hotelului (cum altfel decat tot negru :-) ne-a oferit suc rece din fructe tropicale.
Populatia de pe insula este, in mare parte, de culoare, fiind alcatuita din urmasii sclavilor adusi de colonistii englezi si francezi pentru a munci pe plantatiile de trestie de zahar. In afara de turisti, nu cred ca am vazut alti albi.

Oamenii de pe insula sunt in general prietenosi si dornici sa le fie pe plac turistilor. Pe langa cei de la hotel, care erau cu totii draguti si amabili, si ceilalti cu care am mai avut de-a face mi-au lasat impresia unor oameni simpli si cu bun simt.
Le place muzica, dansul si sa-si traiasca viata din plin. 

Daca ai prejudecati in legatura cu persoanele de culoare, in Grenada vei avea ocazia sa descoperi ca acestea sunt la fel ca toti ceilati oameni, cu bunele si relele lor si ca singurul lucru care ne diferentiaza este, strict, culoarea pielii.

Grenadezii au un instrument traditional: steel pan-ul, un fel de cratita de metal care, la origine era confectionat din butoaie de fier. Este un instrument de percutie, confectionat cu anumite adancituri pentru a scoate note muzicale distincte.


Vanzator ambulant de "steel-pan".
Dimensiunile normale ale instrumentului sunt mai mari,
acestea erau variantele oferite turistilor

Steel Pan si alte suvenire traditionale la Esplanade Mall din capitala St. George's

Steel Pan live la Grenadian by Rex Resorts:

Localnicii vor fi fericiti daca veti da curs gesturilor lor de prietenie insa, un pic de precautie in relatia cu ei, cred ca nu strica. Desi in Grenada infractionalitatea este foarte mica, (spre deosebire de alte insule din Caraibe), furturi de prin buzunare si mici excrocherii cred ca sunt la ordinea zilei si aici (nu vreau sa insinuez nimic dar prea a disparut miraculos sapca alba, preferata sotului, dupa o discutie pe plaja cu prietenosul Dexter).


Cand a descoperit-o Columb, insula era locuita de indienii Carib. In prezent, acestia nu au vreun descendent pe insula intrucat au fost exterminati de francezi in secolul 17. 
In 1651, indienii Carib au preferat sa se sinucida pana la ultimul, aruncandu-se de pe o stanca de 40 de metri inaltime din nordul insulei, decat sa accepte dominatia franceza.

Acest moment din istoria Grenadei este cunoscut sub numele de "Carib's Leap" (Saritura Caribilor) iar localitatea unde s-a petrecut acest eveniment dramatic a fost denumita "Sauteurs" (ceea ce in limba franceza inseamna "saritori").
Ulterior, stanca de pe care au sarit Caribii a fost numita "Leapers Hill" (Dealul Saritotilor).

Colonistii francezi au infiintat vaste plantatii de trestie de zahar si au adus un numar mare de sclavi din Africa pentru a le ingriji. 
De-a lungul timpului, insula Grenada a fost colonizata nu numai de francezi, ci si de englezi. Acestia din urma au preluat conducerea in secolul 18.
In perioada dominatiei franceze (secolul 17), cel mai intens cultivata pe insula era trestia de zahar, in secolul 19, cacaua a surclasat trestia de zahar iar in secolul 20 nucsoara a devenit lidera la export.
In 1967 Marea Britanie a acordat Grenadei autonomie in privinta afacerilor interne iar in 1974, independenta totala, Grenada devenind una dintre cele mai mici tari independente din emisfera vestica. 
In 2014 grenadezii sarbatoreau cu mandrie 40 de ani de independenta.  

Prin anii 80, cubanezii impreuna cu rusii au incercat sa instaureze comunismul pe insula. La solicitarea sefilor de stat din 6 insule din regiune, in 1983 americanii au intervenit si au salvat Grenada de la un regim comunist. De atunci americanii isi exercita influenta pe insula prin investitiile masive pe care le-au facut in turism.
Nestiind foarte clar ce reprezinta un regim comunist, grenadezii vorbesc in prezent cu un oarecare regret despre faptul ca insula lor nu a apucat sa guste din "beneficiile" comunismului. Ghidul nostru din excursia pe care am facut-o in jurul insulei, ne povestea cu nostalgie cum toata lumea avea ceva de lucru si totul era mult mai ieftin si mai accesibil in perioada in care s-a incercat instaurarea comunismului in Grenada.

Insula este situata in zona de actiune a unor uragane, dintre care, cel mai furios este Ivan. Sezonul uraganelor dureaza din iunie si pana in noiembrie.
Ivan se dezlantuie cam la fiecare 30-40 de ani. Ultima data si-a aratat puterile in septembrie 2004 cand a omorat 12 oameni si a lasat fara acoperis 90% dintre cladirile de pe insula. Multe dintre aceste cladiri nu au nici acum acoperisuri si poarta inca urme vizibile lasate de acest uragan. 
In 2004, “Ivan cel Groaznic” a distrus vaste plantatii de nucsoara, reducand drastic productia pentru anii urmatori. Cum o plantatie de pomi de nucsoara are nevoie de 10 ani pentru a ajunge la maturitate si pentru a da productia maxima, in 2014 grenadezii sperau sa atinga din nou productia de dinainte de uragan.
Toate culturile agricole au avut de suferit de pe urma acestui uragan insa, se pare ca cele de nucsoara si cele de cacao au suferit cel mai mult.
Dupa Ivan in 2004, in 2005 a venit randul Uraganului Emily sa-i supere pe grenadezi.


Biserica devastata de Uraganul Ivan in 2004 si nerenovata nici in 2014


Grenada are 45 de plaje cu nisip alb si 9 cu nisip negru, vulcanic. Dintre cele cu nisip negru, am fost pe Black Sand Beach, in SV-ul insulei.


Insula este binecunoscuta in randurile iubitorilor de scufundari si de snorkeling. 
O atractie pentru acestia este parcul subacvatic Grenada Underwater Sculpture Park unde, pe fundul marii, a fost amplasat un numar de statui (arta contemporana) care sa serveasca drept suport pentru corali (avand in vedere ca recifurile de corali au avut mult de suferit de pe urma uraganelor Ivan si Emily).
Parcul a fost infiintat in anul 2006 si este primul parc subacvatic cu sculpturi din lume. Este realizarea sculptorului, naturalistului si instructorului de scufundari englez, Jason de Caires Taylor
Persoanele care mai fusesera pe insula si in anii trecuti spuneau ca deja coralii au inceput sa creasca pe statui.  


Grenada Underwater Sculpture Park
Sursa imaginilor:
https://www.jmpeltier.com/2015/12/20/grenadas-underwater-sculpture-park/

Grenadezii sunt mandri ca insula lor a fost clasata a 25-a Minune a Lumii de catre cei de la National Geografic (National Geografic’s 25th Wonders of the World) ca loc de snorkeling.
Impatimitii de snorkeling, sustin, totusi, ca in alte insule din Caraibe (Tobago, de exemplu) au vazut peisaje subacvatice si mai frumoase. 

Insula Grenada este, de asemenea, o locatie cautata pentru nunti. Indragostiti din toate colturile lumii vin aici sa-si uneasca destinele intr-un decor de vis.



Alte informatii interesante despre insula Grenada;
- seful statului este regina Marii Britanii, reprezentata in teritoriu de un Guvernator General,
- moneda locala este Dolarul Est Caraibian (EC$ sau XCD) cu diviziunile dupa modelul englez. Regina apare pe toate monezile si bancnotele,



- sistemul legal este "common law" bazat pe modelul englez,
- cetatenii din UECanadaUSAUK nu au nevoie de viza ca sa poata merge in Grenada, 
- copiii inca poarta uniforme la scoala, diferite de la o scoala la alta; o data pe saptamana sunt "scosi la careu" pentru a li se verifica uniformele,




O data pe saptamana, copiii sunt "scosi la careu"
pentru a li se verifica uniformele


- dupa pauza de pranz, copiii trebuie sa se spele pe dinti la un lavoar mare din curtea scolii; au periutele in ghiozdan iar pasta o primesc de la scoala,


Dupa pauza de pranz, copiii trebuie sa se spele pe dinti

- strazile nu au numere, postasul trebuie sa-l stie pe fiecare dupa nume si casa, 
- limba oficiala pe insula este engleza insa prin Nord se intalnesc si ceva influente franceze,
- cei ce vin din Europa, s-ar putea sa aibe probleme cu prizele: voltajul este de 220 Volti/50 cycles; aparatele de 110 Volti (American Standard) merg de obicei bine daca se foloseste un transformator,



- nu prea ai pe unde sa faci shopping, pe toata insula Grenada exista decat doua mall-uri: Esplanade Mall si Spiceland Mall. Esplanade Mall se afla in capitala St. George's insa este inchis duminica iar sambata este deschis doar pana pe la 12-1 dupa amiaza,


- lumina electrica era cam slaba atat la hotel cat si in alte locuri in care am mai fost in timpul serii. initial am crezut ca in saloanele hotelului este folosita o lumina slaba pentru un efect mai intim. Ulterior am aflat de la o tanti ca pe insula factura la electricitate este destul de scumpa,
- una dintre problemele cu care se confrunta autoritatile o reprezinta cultivarea canabisului (la scara redusa, ce-i drept) precum si faptul ca insula reprezinta un punct de transbordare pentru traficul de mici dimensiuni, de marihuana si cocaina, catre SUA,
- la inceputul lui martie, in Grenada ziua era cam egala cu noaptea, astfel ca pe la 6.20 pm se intuneca. Obisnuita cu zilele lungi de vara din Europa, mi s-a parut un pic ciudat sa fiu la malul marii si la ora 6 sa ma pregatesc deja de apus.

In Grenada am avut ocazia sa mananc cateva feluri de mancare neobisnuite pentru mine: supa de kalaloo (un fel de spanac), gratar de pui si coaste de proc facut pe lemne de pom de scortisoara, banane prajite (sunt niste banane care se numesc "plantain" si se consuma doar gatite), fructul de paine, inghetata cu nucsoara si cred ca mai sunt si altele de care nu-mi amintesc acum.

Banane prajite, fruct de paine si oua jumari

Ce se poate face pe insula Grenada?
Pai, pe langa faptul ca puteti sa va bucurati din plin de soare, plaja si apele limpezi-cristal ale Marii Caraibilor, lenevind pe un sezlong sub un palmier cu o bere Carib sau cu un cocktail tropical la indemana (si asta in toiul lunilor de iarna), puteti profita de oferta generoasa de excursii, drumetii si croaziere organizate de operatorii de turism, avand astfel, ocazia sa descoperiti cat de frumoasa si interesanta este o insula tropicala.


Berea "Carib", singura produsa pe insula Grenada, o bere foarte buna

Pe insula sunt mai multi operatori de turism. La hotelul "Grenadian by Rex Resorts" au venit cei de la SUNSATION Tours. Am luat cu ei 2 excursii si pot sa spun ca sunt profesionisti.
Reprezentanta acestei agentii era o tanti foarte profesionista si draguta numita Diedy (cred ca singura persoana alba pe care am vazut-o pe insula si nu era turista :-)). 
Au excursii, croaziere si drumetii tematice pentru toate gusturile: excursie de o zi in jurul insulei (cu opriri in cele mai importante obiective turistice ale insulei), croaziera de o zi pe mare, cu pranz pe vapor si opriri in locuri reprezentative, excursii prin padurea tropicala la cascadele de pe insula, excursii cu vaporasul in locuri foarte frumoase pentru scufundari si snorkeling, tururi private (oriunde vreti sa mergeti pe insula, aveti ghid numai pentru voi), excursii pe insula vecina Carriacou, excursii in locuri speciale pentru admirarea pasarilor exotice (bird watching), excursii cu vaporasul pentru pescuit, cursuri de gatit, lectii de steel pan, excursii in zone unde pot fi vazute broaste testoase, balene si delfini (in periade diferite ale anului si, desigur, nu pentru toate aceste animale in acelasi loc :-)).
Lista completa cu excursiile si croazierele organizate de cei de la Sunsation Tours precum si preturile din 2014, le puteti vedea in fotografiile de mai jos.:




Cele 2 excursii pe care le-am luat cu cei de la Sunsation Tour au fost cea de Sambata de dimineata din orasul-capitala St. George’s (12 USD/persoana) si turul de o zi in jurul insulei, cu autocarul (90 USD/persoana).
Moneda insulei este dolarul est-caraibian (EC$) insa am putut sa platesc fara probleme si cu dolari americani (preturile fiind exprimate si in USD). 
In general, pe insula, se poate plati si cu dolari americani iar in unele locuri, chiar si cu dolari canadieni.
Excursia de Vineri seara de la piata de peste (45 CAD/2 persoane) am luat-o cu un intreprinzator particular, Dexter – “the Man with the Plan” :-) cum se recomanda el insusi (nu conduce el, el e doar ghid :-)). Tipul e haios si prietenos, ne-a dus si ne-a intors in siguranta si pe bani mai putini decat ne-ar fi dus cei de la agentie. Totusi, fata de cei de la la Sunsation Tours este o diferenta la capitolul professionalism (si nu in favoarea lui Dexter). 
Daca o sa mergeti la complexul Grenadian by Rex Resorts, sigur o sa-l cunoasteti pe Dexter pe plaja. Va ramane sa apreciati cu cine va luati excursiile.

Excursia de o zi in jurul insulei, cu autocarul, a inclus opriri pentru vizitarea urmatoarelor obiective:
Cascada Concord,
Cooperativa de procesat nucsoara,
Distileria de rom si plantatia de trestie de zahar,
Domeniul Belmond (fabrica de procesat cacao si de facut ciocolata, restaurant s.a.),
Pearls Airport - primul aeroport de pe insula, acum o ruina,
Leaper’s stone,
Lacul vulcanic Grand Etang in cadrul rezervatiei naturale cu acelasi nume, in inima padurii tropicale, cu posibilitatea de a vedea celebrele maimute Mona, prietenoase si foarte mancacioase care ieseau din ascunzisul lor din padure si veneau pana pe umerii turistilor pentru a primii ceva banane, hrana lor preferata. :-)
Eu nu am avut noroc sa le vad pentru ca excursia noastra prevedea o oprire la o ora destul de tarzie la locul cu maimute, ora la care ele erau deja satule si retrase in culcusurile lor confortabile, cu burticile pline. :-(
Cei care doreau sa vada maimutele luau o excursie care avea strict acea destinatie si ajungeau acolo la ora cea mai potrivita pentru a ademeni maimutele cu ceva bun de mancare.
Pe toata durata excursiei o sa vedeti o multime de plante si fructe tropicale, unele pe care le stiti si le consumati dar despre care, insa, habar nu aveati cum cresc (pentru mine ananasul a fost cea mai mare surpriza) iar altele de care nici nu va inchipuiati ca exista.
Soferul care era si ghidul nostru, ne arata la tot pasul pomi si plante cu fructe comestibile, de parca tot ce crestea pe insula, inclusiv pe marginea drumului, era de mancare. :-)

Complexul "Grenadian by Rex Resorts" are 3 stele (3 si jumatate, dupa unii), este situat in SV-ul insulei, la cateva minute de aeroport si are regim all inclusive. Are doua plaje superbe cu nisip alb.

Despre excursiile pe care le-am facut pe insula, o sa va povestesc in detaliu in postarile urmatoare. 
Albumele cu toate fotografiile din vacanta in Grenada, la sfarsitul postarii!




Plajele de la Grenadian by Rex Resorts:





Complexul "Grenadian by Rex Resorts":









Plante exotice de pe insula Grenada:



Eucaliptul curcubeu

Capitala St. George si Fortul George: 

Fortul George

Vedere din Fortul George spre orasul St. George's


Tunelul Sendall in capitala St. George's

St. George, capitala Grenadei

Cimitir cu "apartamente cu vedere la mare" in capitala St. George's

"Monstrii insulei" (baiatul cu iguana nu intra, desigur, in aceasta categorie :-)):





Apusuri pe insula Grenada:





Pisici grenadeze:    :-)





Vineri seara la piata de peste:
Nu era vorba despre o piata de peste proaspat (cum mi-am imaginat eu, fiind vorba de o localitate de la malul marii), ci de un targ cu preparate locale din peste, si muzica traditionala, ce se tinea doar vinerea seara:







Piata de legume si fructe din capitala St. George's:




Fructul de paine







Cascada Concord:


Frumoasa saritura!!



Cooperativa de procesat nucsoara:







Mace




Fabrica de rom si plantatia de trestie de zahar:









Trestie de zahar

Domeniul Belmond Estate (fabrica de ciocolata, restaurant, magazine de suvenire s.a.):




Boabe de cacao puse la uscat










Lacul Grand Etang (format in craterul unui vulcan) si Rezervatia Naturala Grand Etang:





              

Esplanade Mall, unul dintre putinele locuri de shopping din Grenada:







Port Louis Marina (in capitala St. George's):






Capoc / Kapok

Crabi, insecte...





Concurs de crabi:



Pasari exotice din Grenada:








Un avion rusesc si unul cubanez pe care proprietarii nu au mai avut voie sa si le recupereze dupa evenimentele din 1983 cand au fost dejucate planurile lor de a instaura comunismul pe insula. Stau si acum abandonate pe primul aeroport al insulei, Pearls Airport, (el insusi o ruina) in NV-ul insulei

Actualul aeroport al insulei, la un delusor distanta de complexul "Grenadian by Rex Resorts"



ALBUME FOTOGRAFII GRENADA:

Cu avionul de la Toronto catre insula Grenada

Vacanta in Caraibe: ce putem face pe insula Grenada

Caraibe, insula Grenada: Plaje

Caraibe, insula Grenada: Excursie matinala la Black Sand Beach

Caraibe, insula Grenada: Apusuri
  
Caraibe, insula Grenada: Vineri seara la piata de peste
  
Caraibe, insula Grenada: capitala St. George's

Caraibe, insula Grenada: Fortul George in capitala St. George's

Caraibe, Insula Grenada: Esplanade Mall in capitala St. Georges
  
Caraibe, insula Grenada: Piata de produse proaspete din capitala St. Geprge's

Caraibe, insula Grenada: Port Louis Marina in capitala St. Georges

Caraibe, insula Grenada: Excursia de o zi in jurul insulei
  
Caraibe, insula Grenada: Cascada CONCORD

Caraibe, insula Grenada: Cooperativa de procesat nucsoara
  
Caraibe, insula Grenada: Fabrica de rom River Antoine

Caraibe, insula Grenada: Domeniul Belmont
  
Caraibe, insula Grenada: Grand Etang - lacul si rezervatia tropicala
  
Caraibe, insula GrenadaPearl Airport

Caraibe, insula Grenada: Complexul Grenadian by Rex Resorts
  
Caraibe, insula Grenada: Plante exotice
  
Caraibe, insula Grenada: Flori exotice

Caraibe, insula Grenada: Localnici

Caraibe, insula Grenada: locuinte grenadeze
  
Caraibe, Monstrii insulei Grenada :-)

Caraibe, insula Grenada: Pasari exotice
  
Caraibe, Insula Grenada: DIVERSE (suvenire, carti postale, pliante, harti s.a.)
  
Caraibe, insula Grenada: Cacao
  
Caraibe, insula Grenada: Papaya
  
Caraibe, insula Grenada: Pisici
  
Caraibe, insula Grenada: inapoi la Toronto

41 de comentarii:

  1. Foarte frumoase imagini! Apusurile sunt superbe. Ca toate pozele de altfel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut imaginile! Toate cele bune, Cristi!

      Ștergere
  2. minunat fotoreportaj, multumim pentru vacanta virtuala pe care ne-ai oferit-o.
    Iti doresc o seara faina si mai departe...un
    |¯¯¯¯¯¯¯¯¯| |¯¯¯¯¯¯¯¯¯|
    | PASTE FERICIT !
    |_________| |_________|
    ........| |().() ........| |().()
    ....... | |• ̬ •) ....... | |• ̬ •)
    ......(,| |#,,) ......(,| |#,,)
    .....(..| |(..) .....(..| |(..)

    Fie ca sarbatorile Sfintelor Paste sa te gaseasca sanatoasa si fericita, sa iti daruiasca pace si liniste sufleteasca, sa iti intareasca increderea si speranta într-un viitor luminos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut materialul meu!
      Si eu iti doresc sa ai un Paste fericit, cu Lumina si bucurie!
      Iepurasii tai sunt minunati! :-)

      Ștergere
  3. Foarte frumoase sunt toate imaginile, vulpiţa. M-au încântat şi-ţi mulţumesc mult.
    Sfintele Sărbători Pascale, să-ţi umple sufletul de pace şi credinţă, să-ţi umple casa de lumină, să ai parte numai desănătate şi numai bucurii, alături de cei pe care îi iubeşti tu cel mai mult.
    Paşte Fericit! Hristos a Înviat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stefania, ma bucur ca ti-au placut imaginile!
      Paste fericit cu sanatate si bucurii iti doresc si eu!

      Ștergere
  4. Mulțumesc pentru superbele imagini!
    Îți doresc ca învierea Domnului să îți aducă în suflet liniște,bucurie și multă fericire!
    Paște fericit draga mea!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur daca ti-au placut imaginile!
      Paste fericit cu Lumina si bucurii iti doresc si eu, draga Elena!

      Ștergere
  5. Imaginile sunt superbe, peisajele de vis, o vacanta cu adevarat exotica. Si preparatele pe care le-ai gustat, yumiii...nu sunt o mare fana a mancarurilor ciudate, dar as gusta cate putin din fiecare, macar asa, de curiozitate.
    Paste Fericit iti doresc,cu multa voie buna si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt foarte curioasa sa incerc mancaruri noi, chiar daca, de multe ori, nu mai mananc si a doua oara un anumit lucru (pentru ca nu mi-a placut sau poate pentru ca nu mai am o a doua ocazie). Imi place sa am cat mai multe gusturi si arome in "arhiva mea" personala. :-)
      Paste fericit cu sanatate si bucurii si tie, draga Larisa!

      Ștergere
  6. Paste Fericit si felicitari pentru blog! Pozele sunt superbe:-).
    Cristina:-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Vulpita, descrierea ta mi-a adus Grenada din nou in fata ochilor si mi-a pus un zimbet pe fatza astazi. Da, sint eu, cea pe care ati cunoscut-o in avionul spre Grenada si ati adoptat-o in cele 7 zile de acolo ca sa nu fie singura:-)
    Pozele scot perfect in evidenta insula iar descrierea ta e foarte amanuntzita si la obiect. Multumesc pentru turul virtual:-)
    M.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nice pictures, I really like this beautiful place, is paradise! A stunning collection!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It is a kind of paradise, indeed, Leovi!
      Thanks for stopping by!

      Ștergere
  9. minunata vacanta virtuala pe care ne-ai oferit-o, draga mea!
    esti cu adevarat o Vulpita calatoare, multe am mai vazut, tinându-ne de coada ta stufasa ;))
    pupici. O saptamâna minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen!
      Sper sa pot sa va duc si in alte locuri frumoase! :-)
      Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  10. Super! Un excelent "jurnal de vacanta"!
    Totul e frumos! Culorile stralucitoare in lumina Soarelui, pasarile care mananca "civilizat" din farfurie :), cuibul de viespi... pana si crabii imi plac (pentru ca nu se uita la mine din farfurie). Descrierea mirodeniilor, condimentelor mi-a placut!
    Caraibe ma duce cu gandul la pirati - nu la film, ci la piratii care au trait acolo de-a lungul timpului. :) Desi "civilizatia" a ajuns in zona insula a pastrat mult din "salbaticia" de odinioara.
    Cat mai multe vacante frumoase si interesante iti doresc!
    Zile fericite sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, ma bucur ca ti-a placut materialul meu!
      Multumesc pentru urari, numai bine iti doresc si eu tie!

      Ștergere
  11. Vulpita thank you very much!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pur si simplu Wow! Am ramas cu gura cascata, sincer. Imaginile sunt minunate, tot ce ai povestit pare minunat. Si sper sa nu te superi, dar am salvat una dintre imaginile de la apus si mi-am setat-o ca background la telefon :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raluca, imi pare bine ca ti-a placut materialul meu! Vacanta in Caraibe a fost si pentru mine o experienta deosebita si de aceea o sa incerc sa povestesc cat mai multe lucruri despre ea si in postarile urmatoare.
      Despre imaginea cu apusul nu-i niciun motiv de suparare, din contra, ma bucur ca prin pozele mele am surprins ceva frumos care aduce bucurie si altor persoane.
      In general, ma deranjeaza cand descopar pe internet (pe site-uri comerciale, de multe ori) poze si texte de-ale mele luate de niste persoane care n-au avut bunul simt nici sa-mi ceara acordul si nici sa indice sursa.

      Ștergere
  13. Frumos si in acelasi timp, interesant! Apropos de volan pe dreapta, in Londra ma uitam numai in stanga cand traversam...Nu ma puteam obisnui nicicum! De cate ori m-am trezit in fata masinii...Si asa cum spui, am avut impresia, in timp ce veneam de la aeroport catre oras, ca soferul unei masini citea ziarul in timp ce conducea. Daa, e neobisnuit pentru noi! te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu cred ca as reusi vreodata sa ma obisnuiesc cu mersul asta pe stanga, ... sa conduc, nici atat! :-)
      Imi pare bine ca ti-a placut materialul meu, numai bine, Ducesa! :-)

      Ștergere
  14. Si astazi am fost in excursie prin intermediul tau si ma gandeam ce minunatii ai vazut! Am zis ca revin si am revenit, dar va trebui sa mai intru pentru ca impresia initiala (doar suntem la impresii de calatorie, nu?) era ca ma aflu chiar in locul respectiv. Apoi, multitudinea de informatii, atat de pe placul meu, m-a dat peste cap.... si de uimita de tot fluxul si informativ si vizual... asta e cum zicem mai sus: revin cat pot de repede "sa ma scufund" in marea de culori, cred ca erau arome (Doamne - Doamne...), de condimente, de preparate (capitolul culinar e atat de incitant, de provocator)... sa revad apusurile si zecile de soparle, iguane, crabi sau ce or mai fi fost, pasarile variate (nu stiu cum reusesti sa le surprinzi atat de aproape...ca la mine e "jale mare", capitolul asta...). Ador toate instanturile... toate aspectele... lumea asta e atat de variata si oricate documentare as vedea, oricat as frunzari pagini de albume, de volume specializate, site-ri de profil...nu pot spune ca ma plictisesc sau ca m-as plictisi!! Ce noroc...
    Asa ca revin si mai tarziu...(si abia astept sa mai povestesti, dupa cum ziceai). Cata pozitivitate gasesc aici (se vede ca devin usor "reflexiva"...). Pe curand, Vulpita si o zi magnifica sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai mare dreptate, Alexa, lumea asta este un mare mister pe care, probabil, nu-l vom dezlega niciodata! Si poate ca asa trebuie sa fie!
      Ma bucur ca iti plac postarile mele, te astept cu drag, de fiecare data!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  15. Wow! Foarte interesant articolul tău. Am văzut locuri exotice la care visez de mică, am aflat lucruri foarte interesante şi m-am delectat cu imagini splendide. Iar pentru asta nu pot decât să-ţi mulţumesc!
    Singurul lucru pe care îl detest pe această insulă este prezenţa iguanelor. Nu-mi plac şi-mi provoacă frică chiar dacă probabil sunt inofensive. În rest, mă visez pe o plajă la apusul soarelui! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cora, ma bucur ca ti-a placut materialul meu, l-am scris cu mare placere!
      Despre iguane, nu stiu ce sa zic, nici eu nu ma simt prea confortabil in prezenta lor insa nu am o fobie mai mare de ele decat am de broaste! Intr-una din zile, cineva de pe plaja ne-a atras atentia ca in pomul sub care faceam noi plaja, se afla o iguana (si pomul nu era prea mare!). M-am obisnuit destul de repede cu ideea si, dupa ce i-am facut o multime de poze, ne-am ignorat reciproc. :-)
      Niciodata sa nu spui "niciodata" ! Nu stii ce are viata pus de-o parte pentru tine! Eu iti doresc sa ajungi in toate locurile la care visezi!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  16. Un loc unde nu ai cum să te plictisești. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi chiar culmea sa te duci pana in Caraibe si sa te apuci sa te plictisesti! :-)
      Numai bine, Catalin!

      Ștergere
  17. vulpita, daca ai emigra in vreo insula din Caraibe, ce ai alege si de ce ? multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  18. I read this post completely regarding the comparison of latest and previous
    technologies, it's amazing article.

    RăspundețiȘtergere
  19. I am not able to login

    RăspundețiȘtergere
  20. bookmarked!!, I like your website!

    RăspundețiȘtergere
  21. You have mentioned very interesting details! ps decent web site.

    RăspundețiȘtergere
  22. Very nice article, just what I needed.

    RăspundețiȘtergere
  23. Thanks for sharing your thoughts on marijuana organic style.
    Regards

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: