miercuri, 16 mai 2012

Oktoberfest, das original!





Alte postari referitoare la Munchen:
1. Catedrala Sfantul Pavel (Paulskirche / St. Paul's Church),
2. Rezidenta din Munchen - partea I (Die Munchner Residenz / Munich Residence),
3. Rezidenta din Munchen - partea a II-a: Tezaurul si Colectia de Obiecte din Asia de Est.
4. Munchen: Biserica Fratilor Asam (Biserica Sf. Ioan Nepomuk); Asamkirche,
5. Munchen: Piata Sfanta Maria: Primaria Noua si Primaria Veche (Marienplatz: Neue Rathaus, Altes Rathaus),
6. Munchen: Biserica Sfantul Petru (Peterskirche; Saint Peter’s Church),
7. Munchen: Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche – Dom zu Unserer Lieben Frau / Cathedral of Our Dear Lady),
8. Muzeul German (Deutsches Museum),
9. Munchen: Biserica Sfantul Mihail (St. Michael Kirche/Michaelskirche; St. Michael’s Church),
10. Munchen: Porti de intrarein centrul istoric: Isartor, Karlstor, Sendlinger Tor si Hofgarten Tor (Poarta Gradinii Curtii Regale),

... Si referitoare la Bad Wiessee, statiunea de la 60 de km de Munchen:

M-am gandit sa numesc astfel aceasta postare intrucat, de cand au inceput sa apara si in Romania festivalurile berii, denumite Oktoberfest, m-am tot intrebat cum o fi aratand oare originalul, cel de la Munchen.
In 2010 am aflat raspunsul:

In Romania, Oktoberfest au fost numite serbarile organizate de producatorii de bere in anumite locuri publice unde oamneii erau invitati sa manance mici, carnaciori, pui fripti etc. si, desigur, sa bea bere, multa bere. Seara erau organizate concerte cu artisti romani si straini. (eu am fost la cele din Piata Constitutiei din Bucuresti dar am auzit ca se organizeaza si in alte orase).
Si la Munchen tot cam asta e ideea, dar nemtii au dat sarbatorii o amploare atat de mare incat a ajuns printre cele mai mari sarbatori populare din lume (atrage anual aproximativ 6.000.000 de vizitatori).

Oktoberfest-ul vazut din turnul Catedralei Sfantul Pavel, situata in apropriere:




 
Oktoberfest se traduce ''sarbatoarea lui octombrie''. Asta pentru ca, la origine, aceasta sarbatoare a avut loc in luna octombrie. Ulterior, pentru ca in octombrie era destul de frig pentru o sarbatoare in aer liber, s-a hotarat ca ea sa se tina in luna septembrie insa, obligatoriu, sa prinda si cateva zile din octombrie (nu de alta dar sa i se potriveasca in continuare numele). 
In Romania am observat ca nu se tine cont de acest lucru, organizandu-se astfel de sarbatori in special in lunile de vara. De asemenea, am observat ca la noi nu este respectata nici traditia germana potrivit careia festivalul anual dureaza 2 saptamani si cuprinde 3 week-end-uri. Durata festivalului trebuie sa includa obligatoriu data de 3 octombrie - Ziua Unificarii Germane (daca ultimul week-end este mai inainte de aceasta data, atunci festivalul se prelungeste pana pe 3 octombrie).
La origine, aceasta sarbatoare a constat intr-o cursa de cai organizata in cinstea casatoriei printului mostenitor Ludovic I al Bavariei cu printesa Therese von Hildburghausen. Pe langa ceremonia oficiala a nuntii, s-a stabilit sa se organizeze ceva si pentru popor, respectiv aceasta cursa de cai pe care printesa a denumit-o Oktoberfest (a avut loc in 17 octombrie 1810).
Cursa de cai din 1810 s-a tinut pe o pajiste nefolosita de la marginea orasului, denumita ulterior Theresienwiese (pajistea Theresei).



Festivalul vazut din Roata Mare:
Astazi festivalul se desfasoara in aceeasi locatie. In apropiere exista o statie de metrou care se numeste tot Theresienwiese si care are iesiri chiar in zona unde se organizeaza Oktoberfes-ul. In zilele sarbatorii, afluxul de oameni care au aceeasi tinta este impresionant.


De la metrou, direct in mijlocul petrecerii:
Nemtii mai spun acestei sarbatori ``Wiesn`` (in dialect bavarez, Wies`n, inseamna pajiste).
In fiecare an festivalul debuteaza cu defilarea firmelor de bere participante. Aceste firme sunt reprezentate de carute impodobite festiv si trase de 4 cai (initial, aceste carute transportau butoaiele de bere de la marginea orasului pana la locul festivalului).


Fiecare firma producatoare de bere care participa la festival, are propriul ei cort. Probabil ca la origine, fimele isi prezentau marfa chiar in corturi, insa in prezent cladirile respective sunt niste constructii permanente atat de mari, incat doar de dragul traditiei cred ca mai pot fi numite corturi. 
In total, sunt 15 astfel de corturi. Fiecare are o fanfara care canta muzica traditionala iar oamenii beau bere si canta odata cu orchestra. 
Exista o regula potrivit careia, atata vreme cat pe masa nu exista fata de masa, petrecaretii se pot urca sa danseze pe mese.
"Corturi" ale producatorilor de bere:













Inceperea oficiala a festivalului are loc in prima sambata stabilita pentru festival, fix la ora 12 cand primarul orasului Munchen da cep primului butoi de bere, declarand, astfel, festivalul deschis.
Inainte de acest moment este interzisa consumarea oricarui tip de bautura alcoolica in perimetrul Oktoberfest.
La acest festival vin persoane de foarte multe nationalitati care isi rezerva cu mult timp inainte camerele la hotel. 
Cu doua luni inainte de festival, cand am vrut noi sa facem rezervarea, nu mai era nimic disponibil in oras asa incat am gasit cazare de-abia la 60 de Km de Munchen, in statiunea Bad Wiessee, intr-o zona turistica pe malul lacului Tegernsee (zona absolut superba, de altfel). De aici ajungeam la Munchen in maxin o jumatate de ora: 15 minute pe un drum local si 15 minute pe autostrada. 
Caruselul inconjoara Lacul Tegernsee:  J
Statiunea Bad Wiessee, pe malul lacului Tegernsee:

Se pare ca in numar cel mai mare vin italienii (lor le este dedicat un week-end la festival, din cate am inteles). Am vazut si noi zeci de autocare cu numar de Italia in zona din apropierea Theresienwiese si le-am remarcat prezenta numeroasa si galagioasa la festival.

In 2010 cand am fost noi, se implineau 200 de ani de la prima editie a Oktoberfest. Pentru aceasta editie nemtii au organizat, in plus fata de celelalte editii, o zona speciala in care totul era prezentat in modul cel mai traditional (aceasta zona, pentru care se percepea o taxa, cuprindea si terenul pentru cursele de cai).

2010 a fost si primul an in care nu a fost voie sa se fumeze in corturile producatorilor de bere. La cat de multa lume era in fiecare dintre corturile acelea, nu pot sa-mi inchipui cum ar fi fost atmosfera daca fumatul era permis!
O eticheta cum este cea din imaginea de mai jos, era lipita pe fiecare masa. In imagine este meniul in limba germana si engleza:
Meniurile traditionale la Oktoberfest constau in jumatati de pasare (pui sau rata), servite cu traditionalul covrig (Brezn) dar si in carnaciori cu varza, galuste si diferite tipuri de fripturi. Pentru cei care nu vor sa consume bere alaturi de aceste preparate traditionale, exista si un cort ca ofera 15 tipuri de vin. Noi am preferat sa gustam berea exact la ea acasa si ni s-a parut cea mai buna bere pe care am baut-o vreodata (e drept ca nu suntem prea cunoscatori in domeniu dar parerea noastra sa pare ca e impartita si de specialisti).

Si inca ceva, la Oktoberfest, berea se bea din halbe de 1 litru! Halbele se numesc BIERKRUG iar nemtii spun PROST! atunci cand ciocnesc halbele de bere.
Cele mai cautate suveniruri la Oktoberfest sunt halbele de bere din sticla (unii turisti incearca sa si le ia ca amintire dupa ce consuma berea insa nu prea e recomandat pentru ca, de exemplu, in 2006, au fost recuperate 200.000 de halbe de la turistii care incercau sa le sustraga). Noi am cumparat (inclusiv pentru persoanele apropiate) cani cu grafica oficiala a editiei cu nr. 200 din 2010. Sunt foarte dragute, eu le folosesc de fiecare data cu mare placere.

  

Cu ocazia Oktoberfest, sunt organizate numeroase concerte de muzica pop sau rock, de regula sustinute de artisti germani.
In mod deosebit mi-a placut la acest festival faptul ca vizitatorii nemti erau imbracati in costume traditionale. De la copii, adolescenti, tineri, pana la varstnici, marea lor majoritate purtau cu mare drag (asta se vedea clar pe fata lor) hainele traditionale. Si, pe deasupra, mai erau si foarte frumosi, imbracati asa (mai ales nemtoaicele tinere care-si faceau si in par tot felul de impletituri). In plimbarile noastre prin Munchen, am vazut si cateva magazine cu astfel de haine traditionale. 










  



  
Pentru faptul ca Munchen-ul pastreaza atat de bine traditile populare, a fost supranumit ``satul cu 1 milion de locuitori``.
Oricum, oameni imbracati in costume traditionale nu am vazut doar in piata in care se desfasura festivalul ci in tot orasul si chiar la 60 de Km distanta.

Poate va ganditi ca la atata aflux de lume si la atata consum de bere, toaletele ar fi fost o problema. Ei bine, nu. Eu insami am avut ocazia sa constat cat de bine era tinuta sub control aceasta problema. In incinta celor 15 corturi mari erau zeci de cabine de toaleta, foarte elegante si foarte curate (era o armata de persoane care aveau grija ca fiecare cabina sa arate impecabil, ba chiar ii si indrumau pe vizitatori catre cabinele tocmai curatate si verificate). Si la toaletele din afara acestor corturi tot cam asa stateau lucrurile: foarte mult personal care se ocupa strict de aceasta problema. Am inteles ca in zona festivalului ar fi amenajate cam 1440 de cabine de toaleta.
Am vazut si asa ceva insa doar dupa ora 9  - 10 seara, spre ora inchiderii. In timpul zilei reuseau sa faca fata:

Si, ... am mai vazut si asa ceva ...
Ca o curiozitate am aflat ca la acest festival lucreaza aproximativ 12.000 de persoane dintre care 1.600 ar fi numai chelneritele si ca 30% din productia anuala de bere a Germaniei se consuma la Oktoberfest.

In cifre, suna impresionant, acum urmeaza si imaginile. Sper ca acestea sa redea, macar un pic, atmosfera de la fata locului. 



































Turta dulce:







Fructe in ciocolata:



Statuia Bavariei in Piata Theresienwiese (in spate, culoarul celebritatilor amnajat in constructia cu arhitectura greceasca ):
... si vazuta de sus, din Roata mare:

Cenusareasa si-a pierdut pantoful?!


Calutii producatorilor de bere asteptau cuminti, fiecare in fata cortului firmei lor.
Cei de la Lowenbrau:


... si cei de la Hacker-Pschorr:
Cateva dintre corturile producatorilor de bere.
1. Spaten:

Corturile aveau si mese in aer liber:









Vanzatori de covrigi la intrarea in cortul firmei Spaten:

2. Hofbrau:





3. Paulaner:






4. Augustiner:





La iesirea din cortul firmei Augustiner:
5. Terasa firmei Franziskaner:

Copii la Oktoberfest:







Roata cea mare (Riesenrad Willenborg) si orasul vazut din ea:














Parcarea imensa a organizatorilor festivalului (pentru public era o aventura gasirea unui loc de parcare in zona festivalului):














Catedrala Sfantul Pavel, situata chiar langa piata unde se organizeaza Oktoberfest-ul:






Privelistea spre centrul istoric al Munchen-ului:



























































De pe acest telefon se puteau transmite si mesaje scrise:
Strada in apropierea Oktoberfest:
Filtru de politie la intrarea in Munchen, in zilele Oktoberfest: 

  
La revedere!

9 comentarii:

  1. frumos...la noi este un singur cort :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. O, Doamne ! Da, stiu, ca ai facut la poze ! Si ai o rabdare monstru, sa le postezi pe toate.
    Eu as fi vizitat cortul cu oferta de vinuri, chiar daca eram impotriva curentului :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cortul cu vinuri nu l-am reperat, noi am vrut sa gustam berea de la ea de acasa. Si ne-a placut!

      Ștergere
  3. Credeam ca am gresit, ca am selectat tot blogul, atat de multe poze sunt:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cat le-am selectat ...! :-(
      Sper, totusi, ca ti-au placut!

      Ștergere
  4. excelent fotoreportajul tau! :) m-am uitat atenta la fotografii, daca nu cumva m-ai prins si pe mine în vreuna :)) Nu, nu am fost în aceeasi zi pe Wiese.
    Poate ne vom întalni cândva, eu merg in fiecare an :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut, multumesc Carmen!
      Si mie mi-ar face mare placere! :-)

      Ștergere
  5. Atractiva si documentata prezentare.Ai spirit de observatie(pantoful)si nu-ti scapa nimic.Felicitari si cat mai multe vizite.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: