vineri, 16 martie 2012

Dresda, Biserica Sfintei Cruci (Kreuzkirche, Holy Cross Church)

Este o biserica protestanta aflata in centrul vechi al orasului Dresda, in SE-ul pietei vechi “Altmarkt”, cea mai mare piata publica din oras. Cladirea Primariei se afla in imediata apropiere.

Cu capacitatea sa de peste 3000 de locuri, Kreuzkirche se pare ca este cea mai mare biserica din Landul Saxonia.
Kreuzkirche (in plan secund, Turnul Primariei din Dresda)
Biserica este cunoscuta inca din secolul al 12-lea. De-a lungul existentei sale ca lacas de cult, a fost distrusa si reconstruita de mai multe ori. Fatada actuala dateaza din secolul al 18-lea.

Istoria bisericii incepe in 1206 cand, pe locul actualei “Kreuzkirche” a fost infiintata o capela pentru negustorii care treceau prin Dresda.

In 1215 pe locul capelei a fost construita o bazilica inchinata Sfantului Nicolae, sfantul protector al negustorilor (se numea Biserica Sfantul Nicolae - Nikolaikirche).    
In data de 10 iunie 1388, Episcopul Meissen a redenumit biserica cu numele “Bisrica Sfintei Cruci” – “Kreuzkirche” deoarece in 1234, o bucatica din Sfanta Cruce a rastignirii Mantuitorului, fusese daruita bisericii si se pastra acolo. 
In prezent nu stiu daca mai exista acea bucata din Sfanta Cruce sau a disparut cumva intr-unul din multele incendii prin care a trecut biserica. 

 In 1491 biserica a fost distrusa de foc. Dupa acest incendiu, biserica a fost renovata in stil gotic.

In 1792 a fost din nou renovata insa in stil baroc. Unele elemente de arhitectura baroca s-au pastrat pana in prezent.

In 1945 a fost grav avariata de bombardamente. Structura de rezistenta a rezistat insa interiorul a fost distrus de focul ce a urmat bombardamentelor. Au ramas intacte doar partile de jos ale altarului. Pictura alatarului a supravietuit in mod miraculos, doar cu culorile ceva mai intunecate din cauza fumului.

 

 
Dupa razboi s-a hotarat ca interiorul sa nu mai fie renovat in forma originala in ideea de a lasa sa se vada sechelele razboiului. S-a preferat un interior simplu si accentuarea doar a lucrurilor esentiale.
Peretii si coloanele imense au fost doar tencuiti iar cele cateva stucaturi care au rezistat, au fost lasate asa avariate (pe mine astea m-au impresionat cel mai mult).
 

 
Aceasta restaurare originala ofera bisericii un aer special, emotionant si chiar nobil.

Dresda este unul dintre orasele germane care a fost foarte afectata de bombardamentele din al doilea razboi mondial. Urmele acestuia sunt inca vizibile la multe cladiri din oras. Despre Dresda se spune adesea ca este "orasul care a renascut din propria cenusa".

In perioada comunismului, Kreuzkirche a furnizat adapost pentru oponentii regimului comunist.

Biserica este renumita si pentru celebrul sau cor de baieti (“Dresden Kreuzchor”), infiintat inca din secolul al 13-lea.

Turnul bisericii, inalt de 92 de metri, este accesibil turistilor si ofera o priveliste foarte frumoasa asupra centrului vechi. (nu am urcat dar presupun ca privelistea este asemanatoare cu cea oferita de cupola Bisericii Maicii Domnului – Frauenkirche, unde am urcat).
 



             

 

            




 

 

 

 

 

 
Imagini de arhiva repezentand biserica inainte si dupa bombardamentul din 1945 (sunt expuse in interiorul bisericii): 
 

 

 

 

 

 

 
Turnul Bisericii Sfintei Cruci (Kreuzkirche) vazut din cupola Bisericii Maicii Domnului (Frauenkirche): 

 
Turnul Bisericii Sfintei Cruci (Kreuzkirche) vazut din cupola Bisericii Maicii Domnului (Frauenkirche). Aici, alaturi de turnul Primariei:  
 
Aici, Biserica Sfintei Cruci (Kreuzkirche) vazuta de undeva din centrul vechi al orasului:
 

12 comentarii:

  1. Cand era acoperita de schele semana cu un zgarie-nori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, de-a lungul timpului, a suferit atatea avarii ca a tot avut ocazia sa fie "zgarie-nori"!

      Ștergere
  2. Imi place fatada, asa cum e afumata de incendii si patata de timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut Dresda prima data în 1981, la varsta copilariei. Fiind mare amator de cladiri istorice, de castele, palate, biserici, etc. Dresda mi s-a parut absolut speciala. Mi-a atras atentia atunci numarul mare de cladiri cu aceasta patina de fum, cu urme de incendii, multe cladiri înca în ruine atunci, pastrate poate intentionat asa pentru a condamna raidul distrugator al Aliatilor din WWII. Dar, repet, Dresda mi s-a parut minunata. Cât despre pozele din acest blog...ce sa spun? Excelente!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte special orasul, intr-adevar! Si pe mine m-a impresionat patina ei de fum si razboi si mai ales eforturile evidente pe care le-au facut nemtii sa-si reconstruiasca orasul din ruine! Noi am stat intr-un hotel situat la marginea orasului, intr-un cartier nou, construit de la zero intr-o zona distrusa complet de bombardamente. Tot cartierul era nou si modern, de la cladiri la sosele si alte elemente de infrastructura si a fost construit doar in ultimii 20 de ani, dupa reunificarea Germaniei.
      Va multumesc pentru aprecieri desi stiu ca unele poze sunt facute pe fuga si miscate si nu sunt tocmai reusite!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  4. Si eu am vazut Dresda demult ... tot prin anii '80. Imi amintesc de muzeul de pictura cu Madona lui Rafael .. si de niste biserici in ruine. As vrea, sa mai ajung pe-acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi foarte interesant sa o vizitezi acum, ai fii uimita cat de mult s-a schimbat(eu nu stiu cum era in anii '80 dar am inteles ca dupa '89 s-a lucrat in forta la reconstructia orasului).
      Una dintre acele biserici pe care le-ai vazut-o tu in ruine este "Frauenkirche" care a fost reconstruita urmandu-se cu fidelitate planurile celei originale (ai vazut-o aici la mine acum cateva zile).
      Toate cele bune, dani!

      Ștergere
  5. De Germania stiu de la mama mea cat este de frumoasa! Ea si bunicul s-au plimbat cat au putut de mult prin Germania inainte de 90.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are multe destinatii turistice superbe, pentru toate gusturile. Eu recomand Germania oricui doreste o vacanta minunata.

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: