vineri, 16 martie 2012

Dresda, Palatul Zwinger (Zwinger Palace)

Este, probabil, reperul cel mai cunoscut al orasului. Palatul Zwinger este un impresionant complex baroc de pavilioane si galerii.

Numele “Zwinger” inseamna “interval”, “spatiu intermediar” si vine de la locatia palatului intre vechile fortificatii ale orasului.
 
Complexul, construit intre 1710 – 1732, include 6 pavilioane (conectate intre ele prin galerii foarte mari) precum si o foarte mare si frumoasa curte interioara.

Pavilionul Rampart (Pavilionul Bastion) si Pavilionul Glockenspiel (Pavilionul Carilon) sunt cele mai impresionante. 
Pavilionul Rampart este decorat in varf cu o statuie reprezentandu-l pe Hercule.

Pavilionul Glockenspiel (cel cu ceas), este aproape simetric cu Pavilionul Rampart si este situat in partea opusa a curtii interioare. Initial, acesta s-a numit “Stadtpavilion” insa a fost redenumit dupa ce, in perioada 1924 – 1936, i-a fost adaugat carilonul (nsamblul de clopote).
Pavilionul Rampart 

Pavilionul Glockenspiel 
“Poarta cu coroana” (Kronentor / Crown Gate), frumoasa poarta baroca a palatului, este, probabil, cea mai cunoscuta si mai emblematica parte a Domeniului Zwinger.
Statuile incastrate in nisele portii reprezinta cele 4 anotimpuri.
 
Langa Pavilionul Rampart exista o mica curte interioara cu o fantana baroca cu numeroase statui de nimfe si tritoni (zeitati marine grecesti cu bust de om si coada de peste). Fantana se numeste Nymphenbad, adica Baia Nimfelor.

Unele poze sunt facute cam pe intuneric intrucat am ratat lumina din timpul zilei din cauza ca, spre ghinionul nostru, ni se terminasera bateriile ambelor aparate de fotografiat. Cum hotelul nostru se afla la 4 km in afara orasului, pana ne-am intors la palat se facuse intuneric L.
Tot din cauza acestei imprejurari, am facut destul de putine fotografii la Zwinger iar acelea nu au surprins decat putine dintre lucrurile care meritau sa fie fotografiate.

Aripile Palatului Zwinger gazduiesc mai multe muzee. Noi am vizitat doar Muzeul de istorie, celebru pentru “Rustkamer”, expozitia de arme si armuri.
Mai exista aici: o colectie de portelanuri, o galerie de pictura dar si Salonul de matematica-Fizica (o expozitie de instrumente stiintifice: sextanti, ceasuri, busole, globuri).
 

 

  
Pavilionul Rampart si curtea interioara a palatului
Pavilionul Rampart si curtea interioara a palatului

 

 

 

 

 

 

 

 
Poarta cu coroana vazuta din cupola Bisericii Maicii Domnului:
 

 
Zwinger by night:  
 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Condica de sugestii si reclamatii: