Informatii despre mai multe fructe exotice am postat aici:
De cate ori consum un fruct exotic ma intreb cum creste el in mediul sau natural: e produs de un copac, creste in tufe, pe vrejuri, in pamant sau mai stiu eu cum. :-)
De curad am avut ocazia sa vad cum arata pomul care produce fructele de papaya. L-am vazut in Caraibe, pe insula Grenada, insula situata la vreo 100 km nord de Venezuela (v-am tot povestit despre ea in ultimele postari).
Lista cu toate postarile despre vacanta in Caraibe, pe insula Grenada:
Informatii despre insula Grenada:
Acest arbore este originar din Mexicul de Sud, America Centrala si nordul Americii de Sud insa in prezent este cultivat in majoritatea tarilor tropicale.
Nu are crengi, frunzele sunt grupate in varful trunchiului. Pe trunchi se pot vedea urmele lasate de frunzele si fructele mai vechi.
Fructul de papaya se mai numeste mamao, pepene de copac, lechoza (in Venezuela) sau pawpaw iar denumirea completa a arborelui este Carica papya.
Cand sunt coapte, fructele devin galbene-portocalii si masoara intre 15 si 45 cm lungime si intre 10 si 30 cm in diametru.
Coaja fructului este destul de moale si se curata cu usurinta iar gustul este asemanator cu cel al pepenelui galben (nu atat de dulce, insa) dar are o textura mai fina, mai satinata.
Fructul contine o enzima denumita papaina, folosita la fragezirea carnurilor. In America de Sud, papaya se foloseste de mii de ani in acest scop. Enzima este comercializata si sub forma de tablete folosite ca remediu pentru probleme digestive.
Semintele sunt si ele comestibile si au gust iute. Macinate, sunt folosite ca inlocuitor pentru piperul negru.
Sursa informatiilor: Wikipedia
Principle | Nutrient Value | Percentage of RDA |
---|---|---|
Energy | 39 Kcal | 2% |
Carbohydrates | 9.81 g | 7.5% |
Protein | 0.61 g | 1% |
Total Fat | 0.14 g | 0.5% |
Cholesterol | 0 mg | 0% |
Dietary Fiber | 1.80 g | 4.5% |
Vitamins | ||
Folates | 38 µg | 9.5% |
Niacin | 0.338 mg | 2% |
Pantothenic acid | 0.218 mg | 4% |
Pyridoxine | 0.019 mg | 1.5% |
Riboflavin | 0.032 mg | 2.5% |
Thiamin | 0.027 mg | 2% |
Vitamin A | 1094 IU | 36% |
Vitamin C | 61.8 mg | 103% |
Vitamin E | 0.73 mg | 5% |
Vitamin K | 2.6 µg | 2% |
Electrolytes | ||
Sodium | 3 mg | 0% |
Potassium | 257 mg | 5% |
Minerals | ||
Calcium | 24 mg | 2.5% |
Iron | 0.10 mg | 1% |
Magnesium | 10 mg | 2.5% |
Phosphorus | 5 mg | 1% |
Zinc | 0.07 mg | 0.5% |
Phyto-nutrients | ||
Carotene-β | 276 µg | -- |
Crypto-xanthin-β | 761 µg | -- |
Lutein-zeaxanthin | 75 µg | - |
Miercurea fara cuvinte, o idee pornita de la Carmen!
Pomul asta parea a fi un pui crescut din tulpina unuia care fusese taiat sau se uscase |
Fructe si flori pe tulpina unui arbore de papaya |
Fructe de papaya pe taraba la piata din orasul-capitala St. George's, pe insula Grenada |
Arbore de papaya in zona hotelului |
Arbore de papaya in padurea tropicala |
Mi-am adus aminte si unde am auzit prima data de papaya: era in copilaria mea (acum 150 de mii de ani) cand am vazut filmul de animatie "Cartea junglei". Multa vreme dupa aceea m-am tot intrebat ce e, dom'le aia papaya, cum arata, ce gust are? :-)
Momentul cu papaya e in filmuletul de mai jos:
:-)
Foarte frumos si interesant!
RăspundețiȘtergereImi plac pepenii galbeni deci mi-ar placea si aceste fructe. :) Semintele in mod sigur mi-ar placea! :)
Pomisorul care creste din celalalt (aparent sau ba) e o alta dovada ca Natura se regenereaza mereu si mereu, inca avand resurse. :)
Happy WW!
Si eu cred ca o sa-ti placa, e un fruct bun. Semintele nu le-am incercat, poate data viitoare :-)
ȘtergereAsa este, natura are mecanismele ei cu care nu conteneste sa ne uimeasca!
Toate cele bune si tie, draga Diana!
Cel putin nu se ajunge la ele asa de usor...;)
RăspundețiȘtergereDepinde cat de batran este pomul, la cel tanar, crescut din tulpina celui taiat, erau chiar foarte usor accesibile.
ȘtergereToate cele bune, Catalin!
N-am stiut, multumesc mult pentru informatie!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-am adus o informatie noua si, sper eu, si folositoare! :-)
ȘtergereNumai bine, draga Silvia!
Chiar azi avem programat la masa de seara papaia si peoene galben :) ce coincidenta!
RăspundețiȘtergereFrumoase locuri ai vazut tu, Vulpito draga :-*
O zi faina! Happy WW!
Foarte tare! :-) Cred ca am sa mai iau si eu ca nu am mai mancat de ceva vreme!
ȘtergereToate cele bune si tie, draga Carmen!
Foarte interesant! Imi place sa gust,de cate ori am ocazia, tot felul de fructe exotice. Unele sunt minunate, altele...interesante.
RăspundețiȘtergereNumai bine,draga Vulpita!
Si eu sunt curioasa sa gust tot felul de fructe si arome!
ȘtergereToate cele bune si tie, Alex!
O zi bună, liniștită și frumoasă îți doresc ! Să ai spor la tot ce faci !
RăspundețiȘtergereÎmi plac fotografiile cu pomi exotici.
Multumesc mult, Liviu! Toate cele bune si tie! :-)
ȘtergereN-am papat inca. Dar nu sunt curios. Si de obicei sunt pofticios. :))
RăspundețiȘtergereN-ai papat papaya?! :-)
ȘtergereDaca nu ti-am starnit curiozitatea, poate, macar, ti-am facut pofta! :-) Merita sa-l incerci, e un fruct bun!
Interesant.Am auzit numai,dar ca sa vad unde cresc si cum sunt,habar n-aveam.Esti o comoara si ne dai si noua din bogatia ta.Mie imi place rau cand ne povestesti din zone greu accesibile mie.Te pup cu drag,
RăspundețiȘtergereImi face o reala placere sa impartasesc si altora lucruri de genul acesta, pe care eu le gasesc interesante!
ȘtergereMai am si altele pregatite, cred ca o sa ai o surpriza si cand o sa vezi cum creste ananasul (daca nu ai aflat, deja)!
Calde salutari si pentru bunica de la Targoviste! :-)
Mi-am adus aminte, eu am auzit prima data de papaya in copilarie, cand am vazut filmul de animatie "Cartea Junglei". Ursul Baloo canta un cantec in care spunea cum culege el un fruct de papaya :-) De atunci si pana am ajuns sa vad si sa gust acest fruct, ma tot intrebam cum arata. :-)
ȘtergereCand o sa vezi cu Thea filmul, poti sa-i povestesti ce si cum cu fructul asta de papaya, sa nu ramana copilul nelamurit cum am fost eu :-)))
Fructele sunt izvor de sanatate,insa nu am avut curiozitatea sa consum acest fruct. Trebuie sa incerc si eu, nu? Foarte frumoase imaginile.
RăspundețiȘtergereEu zic ca merita sa-l incerci, mie imi place! Cand ai sa-l gusti, sa-mi spui cum ti se pare! :-)
ȘtergereNumai bine iti doresc!
Good photos, papaya trees wonderful, I love them!
RăspundețiȘtergereThank you Leovi! I am glad you like my photos! Papaya trees are really interesting!
ȘtergereBest regards!
Bună Vulpița!
RăspundețiȘtergereAm mâncat fruct de papaya dar nu știeam cum arată un pom,mulțumesc de partajare draga mea!
O zi minunată îți doresc!
Pup și îmbrățișez cu drag!
Si eu mancasem inainte sa merg in Grenada insa eram curioasa sa le vad cum cresc in mediul lor natural. Le-am recunoscut destul de usor cand le-am vazut prin zona hotelului.
ȘtergereToate cele bune it doresc si eu, draga Elena!
Multumesc pentru informatii, seamana cu un dovlecel:)
RăspundețiȘtergereMulta sanatate si fericire!
La forma seamana, intr-adevar, cu un dovlecel insa eu il vad mai degraba semanand cu un pepene galben. Are coaja moale si se curata la fel de usor ca cea de pepene si seamana oarecum si la pulpa. I se mai spune "pepene de copac".
ȘtergereToate cele bune si pentru tine, Robert!
Foarte interesant !
RăspundețiȘtergereRecunosc că nu am văzut până acum cum arată :(
Mulțumesc că mi-ai arătat și că ai împărtășit cu noi cele văzute de tine !!!
Seară plăcută să ai !!!
Sa inteleg ca am facut o fapta buna?! :-)
ȘtergereNumai bine si la tine, sa fie!
Si mie imi parea ca seamana cu dovleacul, dar dupa ce am vazut instanturile cu fructele in copacii atat de inalti... ohoo...asemanarea se oprea acolo! Trebuie sa fie un deliciu, mai ales ca spui ca si semintele pot fi folosite fiind condimentate! Foarte interesant pentru ca, in retetele pe care le urmaresc n-am auzit sa fie mentionate la capitolul condimentare si tot adevarat e ca poate sunt foarte reprezentative pentru bucataria cu specific local. Uite asa, mai afla omul, de una de alta...
RăspundețiȘtergereLa noi - nu pot sa zic ca as fi observat sa se comercializeze (pare a fi un fruct destul de maricel), dar o sa ma uit sa vad cand mai vine o perioada de abundenta a fructelor exotice la vanzare (si recunosc ca nu prea am curaj sa incerc - fara a sti prealabil cum se consuma mai bine, in stare cruda sau preparata). Numai incercand se poate afla...lol iar fac o paranteza glumeata: cum de cateva saptamani bune am terminat ardeii iuti conservati, am luat la rand toate galantarele, in cautarea ardeilor perfecti, banalii ardei, nefiind sezonul lor... asa ca romanesti sau de import, n-as sti prea bine sa spun de unde erau...i-am gasit la preturi de... fructe exotice!..de sa lesini nu altceva... asa ca ce sa facem - am luat cateva borcanase la preturi undeva intre 25-45 ron/kg (3-4,5 ron/100-150 ml)... de rosiile cherry ce sa mai zic, precum baby spinach.... in schimb se poate cumpara lejer: salata chinezeasca...eii?!! lol parol...nu era comedie ori vreun mister sau poate ca da?!...
Si acum pentru ca suntem chiar la inceput de mai - toate cele bune, Vulpita, inca o data si sa ai un 1 mai insorit si plin de bucurii!
Imi aduc aminte ca l-am vazut si in Romania. Acolo nu prea luam fructe exotice decat de curiositate pentru ca, fiind aduse de la distante foarte mari, nu prea erau asa cum trebuia sa fie, ori nu erau bine coapte, ori erau supuse unor tratamente prea puternice de conservare ... plus ca erau mult mai scumpe. Le preferam pe cele locale insa, din pacate, imi aduc aminte ca, nu prea mai gaseam fructe produse in Romania, totul era de la turci, greci, olandezi (si nu ma refer la portocale, banane sau alte fructe care nu se fac in Romania). Asta ma enerva teribil cand stiam potentialul Romaniei in materie.
ȘtergereArdei iuti la pret de fructe exotice!!! Asta e chiar culmea! Cand ma gandesc cat de putin pretentiosi sunt si ce usor cresc! Poate ar trebui sa-ti pui cateva seminte intr-un ghiveci, cred ca o sa fii incantata de recolta. Daca o sa-ti prisoseasca, iesi cu ei pe piata si vinde-i si tu la preturile alea exagerate, macar ai tai vor fi bio! :-)
Toate cele bune si tie, Alexa! Sa petreci de 1 mai asa cum iti doresti!
Bine observat, cam astea sunt detaliile privind piata de desfacere a exoticelor la care mercurialul urca si coboara vertiginos! cateodata si la piata locala, stau/stam (caci mai stau si altii) in cumpana... dupa aspect, forma, culoare... stai si te intrebi ce cumperi si tot asa (ex. la mere, pere, capsuni sunt sau nu sunt de pe la noi, ca deh...la banane si alte alea nu ma intreb niciodata daca sunt exotice - ohlala...)
RăspundețiȘtergereCat despre ardeii iuti, apoi si la cei grasi - treaba sta aidoma. Sigur, or sa zica unii, ca nu-i sezonul lor, dar la emisiunile de profil de sambata mi se tot arata intreprinzatori locali...intrebarea e unde-i marfa lor, ca la piete ori in hipermarket: stau scrise pe ambalaj alte locatii!!
Chiar sa stii ca am niste ardei, din cei micuti, pe balcon, in ghiveci, dar cum nu-i prea cald...mai dureaza cu "productia".. si oricum sunt pusi asa pentru plaisir... de aceea ziceam ca m-am uitat la borcanele cu ardeii iuti, dupa tip: bulgaresti, red paprika, chilly, round cherry... de m-am minunat cat de "exotice" erau!!
Amuzament de primavara...caci adevarul e ca productia locala, inca, stagneaza din pricina vremii, ca peste tot de altfel!
Multumesc frumos de raspuns si o zi buna, inca o data!
Foarte interesant ,nu am văzut până acum cum arată!
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa!
Ma bucur daca ai aflat ceva interesant de la mine! :-)
ȘtergereToate cele bune si tie, Sorin!
Nu ma mâncat până acum așa ceva dar am să le introduc în lista de meniuri..... :) O zi minunată!
RăspundețiȘtergereCred ca o sa-ti placa, sa-mi spui cum ti s-a parut.
ȘtergereNumai bine si la tine sa fie!
şi la kaki tot tu m-ai dedulcit, Vulpiţă :)
RăspundețiȘtergereîl punem şi pe acesta pe rând.
semnat, Baloo :))
:-))
ȘtergereCred ca o sa-ti placa papaya. Kaki cum ti s-a parut?
numai acum văd întrebarea, scuze! :)
Ștergerekaki mi-a plăcut la maxim. de câte ori ajung prin vreun mall sunt cu ochii după ele.
timp frumos şi spor la toate, Vulpiţă! :)
Si mie imi place kaki, ma bucur ca cineva l-a descoperit datorita mie! :-)
ȘtergereMultumesc pentru urari, Irina, toate cele bune si tie!
Of, acum mi-e pofta de papaya!
RăspundețiȘtergere:-)
ȘtergereSper ca ai gasit niste papaya sa-ti astamperi pofta! :-)
Toate cele bune it doresc!
Gasesc uneori fructe de papaya la Super Market, dar pariez ca cele din Caraibe sunt muuult mai gustoase. E bine de stiut, ca fragezeste carnea, poate marinez cotletele cu papaya cu ocazia unui barbeque exotic :)
RăspundețiȘtergereSi eu cred ca fructele cele mai bune se gasesc acolo unde cresc ele in mod natural. In Romania nu luam fructe exotice decat de curiozitate.
ȘtergereSunt sigura ca friptura marinata cu papaya va iesi delicioasa.
Toate cele bune, Dani!
Trebuie sa recunosc, nu am mancat pana acum acest fruct, stiam ca exista acesti copaci, dar nu m-am "deranjat" sa caut cum arata sau informatii despre ei, insa mi-a placut cum i-am adus in centrul atentiei si i-ai facut chiar un subiect interesant, asa mi s-a parut mie, cel putin, si cred ca o sa si consum cat de curand sa aflu ce gust are :)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-a placut materialul meu si ca ti-am starnit interesul! Daca nu o sa-ti placa papaya (desi nu cred), macar ai descoprit ceva nou! Sa-mi spui cum ti s-a parut! :-)
ȘtergereNumai bine, Raluca!
Eu am auzit ca are proprietati digestive incontestabile. Brazilienii fac din sucul de papaie un sirop sedativ iar semintele le folosesc pe post de vermifug. Carnea tare o fragezesc infasurind-o in frunzele papaierului si o lasa asa citeva ore. În Noua -Guinee se consuma papaia verde in ghiveci de legume. Din papaie verde se extrage latexul folosit la fabricarea gumei de mestecat.
RăspundețiȘtergere