miercuri, 30 aprilie 2014

FRUCTE EXOTICE: 3. Cum arata arborele de papaya

Informatii despre mai multe fructe exotice am postat aici:

De cate ori consum un fruct exotic ma intreb cum creste el in mediul sau natural: e produs de un copac, creste in tufe, pe vrejuri, in pamant sau mai stiu eu cum. :-)
De curad am avut ocazia sa vad cum arata pomul care produce fructele de papaya. L-am vazut in Caraibe, pe insula Grenada, insula situata la vreo 100 km nord de Venezuela (v-am tot povestit despre ea in ultimele postari).

Lista cu toate postarile despre vacanta in Caraibe, pe insula Grenada:

Informatii despre insula Grenada:


Acest arbore este originar din Mexicul de Sud, America Centrala si nordul Americii de Sud insa in prezent este cultivat in majoritatea tarilor tropicale.
Nu are crengi, frunzele sunt grupate in varful trunchiului. Pe trunchi se pot vedea urmele lasate de frunzele si fructele mai vechi.
Fructul de papaya se mai numeste mamao, pepene de copac, lechoza (in Venezuela) sau pawpaw iar denumirea completa a arborelui este Carica papya.
Cand sunt coapte, fructele devin galbene-portocalii si masoara intre 15 si 45 cm lungime si intre 10 si 30 cm in diametru.
Coaja fructului este destul de moale si se curata cu usurinta iar gustul este asemanator cu cel al pepenelui galben (nu atat de dulce, insa) dar are o textura mai fina, mai satinata.
Fructul contine o enzima denumita papaina, folosita la fragezirea carnurilor. In America de Sud, papaya se foloseste de mii de ani in acest scop. Enzima este comercializata si sub forma de tablete folosite ca remediu pentru probleme digestive.
Semintele sunt si ele comestibile si au gust iute. Macinate, sunt folosite ca inlocuitor pentru piperul negru.
Sursa informatiilor: Wikipedia
Papaya fruit (Carica papaya), Fresh, Nutritive Value per 100 g.
(Source: USDA National Nutrient data base)
PrincipleNutrient ValuePercentage of RDA
Energy39 Kcal2%
Carbohydrates9.81 g7.5%
Protein0.61 g1%
Total Fat0.14 g0.5%
Cholesterol0 mg0%
Dietary Fiber1.80 g4.5%
Vitamins
Folates38 µg9.5%
Niacin0.338 mg2%
Pantothenic acid0.218 mg4%
Pyridoxine0.019 mg1.5%
Riboflavin0.032 mg2.5%
Thiamin0.027 mg2%
Vitamin A1094 IU36%
Vitamin C61.8 mg103%
Vitamin E0.73 mg5%
Vitamin K2.6 µg2%
Electrolytes
Sodium3 mg0%
Potassium257 mg5%
Minerals
Calcium24 mg2.5%
Iron0.10 mg1%
Magnesium10 mg2.5%
Phosphorus5 mg1%
Zinc0.07 mg0.5%
Phyto-nutrients
Carotene-β276 µg--
Crypto-xanthin-β761 µg--
Lutein-zeaxanthin75 µg-

Miercurea fara cuvinte, o idee pornita de la Carmen!




Pomul asta parea a fi un pui crescut din tulpina unuia
care fusese taiat sau se uscase


Fructe si flori pe tulpina unui arbore de papaya


Fructe de papaya pe taraba la piata din orasul-capitala St. George's, 
pe insula Grenada

Arbore de papaya in zona hotelului



Arbore de papaya in padurea tropicala


Mi-am adus aminte si unde am auzit prima data de papaya: era in copilaria mea (acum 150 de mii de ani) cand am vazut filmul de animatie "Cartea junglei". Multa vreme dupa aceea m-am tot intrebat ce e, dom'le aia papaya, cum arata, ce gust are? :-)
Momentul cu papaya e in filmuletul de mai jos:
:-)

45 de comentarii:

  1. Foarte frumos si interesant!
    Imi plac pepenii galbeni deci mi-ar placea si aceste fructe. :) Semintele in mod sigur mi-ar placea! :)
    Pomisorul care creste din celalalt (aparent sau ba) e o alta dovada ca Natura se regenereaza mereu si mereu, inca avand resurse. :)
    Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred ca o sa-ti placa, e un fruct bun. Semintele nu le-am incercat, poate data viitoare :-)
      Asa este, natura are mecanismele ei cu care nu conteneste sa ne uimeasca!
      Toate cele bune si tie, draga Diana!

      Ștergere
  2. Cel putin nu se ajunge la ele asa de usor...;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cat de batran este pomul, la cel tanar, crescut din tulpina celui taiat, erau chiar foarte usor accesibile.
      Toate cele bune, Catalin!

      Ștergere
  3. N-am stiut, multumesc mult pentru informatie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-am adus o informatie noua si, sper eu, si folositoare! :-)
      Numai bine, draga Silvia!

      Ștergere
  4. Chiar azi avem programat la masa de seara papaia si peoene galben :) ce coincidenta!
    Frumoase locuri ai vazut tu, Vulpito draga :-*
    O zi faina! Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte tare! :-) Cred ca am sa mai iau si eu ca nu am mai mancat de ceva vreme!
      Toate cele bune si tie, draga Carmen!

      Ștergere
  5. Foarte interesant! Imi place sa gust,de cate ori am ocazia, tot felul de fructe exotice. Unele sunt minunate, altele...interesante.
    Numai bine,draga Vulpita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt curioasa sa gust tot felul de fructe si arome!
      Toate cele bune si tie, Alex!

      Ștergere
  6. O zi bună, liniștită și frumoasă îți doresc ! Să ai spor la tot ce faci !
    Îmi plac fotografiile cu pomi exotici.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am papat inca. Dar nu sunt curios. Si de obicei sunt pofticios. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai papat papaya?! :-)
      Daca nu ti-am starnit curiozitatea, poate, macar, ti-am facut pofta! :-) Merita sa-l incerci, e un fruct bun!

      Ștergere
  8. Interesant.Am auzit numai,dar ca sa vad unde cresc si cum sunt,habar n-aveam.Esti o comoara si ne dai si noua din bogatia ta.Mie imi place rau cand ne povestesti din zone greu accesibile mie.Te pup cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi face o reala placere sa impartasesc si altora lucruri de genul acesta, pe care eu le gasesc interesante!
      Mai am si altele pregatite, cred ca o sa ai o surpriza si cand o sa vezi cum creste ananasul (daca nu ai aflat, deja)!
      Calde salutari si pentru bunica de la Targoviste! :-)

      Ștergere
    2. Mi-am adus aminte, eu am auzit prima data de papaya in copilarie, cand am vazut filmul de animatie "Cartea Junglei". Ursul Baloo canta un cantec in care spunea cum culege el un fruct de papaya :-) De atunci si pana am ajuns sa vad si sa gust acest fruct, ma tot intrebam cum arata. :-)
      Cand o sa vezi cu Thea filmul, poti sa-i povestesti ce si cum cu fructul asta de papaya, sa nu ramana copilul nelamurit cum am fost eu :-)))

      Ștergere
  9. Fructele sunt izvor de sanatate,insa nu am avut curiozitatea sa consum acest fruct. Trebuie sa incerc si eu, nu? Foarte frumoase imaginile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic ca merita sa-l incerci, mie imi place! Cand ai sa-l gusti, sa-mi spui cum ti se pare! :-)
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  10. Good photos, papaya trees wonderful, I love them!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you Leovi! I am glad you like my photos! Papaya trees are really interesting!
      Best regards!

      Ștergere
  11. Bună Vulpița!
    Am mâncat fruct de papaya dar nu știeam cum arată un pom,mulțumesc de partajare draga mea!
    O zi minunată îți doresc!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu mancasem inainte sa merg in Grenada insa eram curioasa sa le vad cum cresc in mediul lor natural. Le-am recunoscut destul de usor cand le-am vazut prin zona hotelului.
      Toate cele bune it doresc si eu, draga Elena!

      Ștergere
  12. Multumesc pentru informatii, seamana cu un dovlecel:)
    Multa sanatate si fericire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La forma seamana, intr-adevar, cu un dovlecel insa eu il vad mai degraba semanand cu un pepene galben. Are coaja moale si se curata la fel de usor ca cea de pepene si seamana oarecum si la pulpa. I se mai spune "pepene de copac".
      Toate cele bune si pentru tine, Robert!

      Ștergere
  13. Foarte interesant !
    Recunosc că nu am văzut până acum cum arată :(
    Mulțumesc că mi-ai arătat și că ai împărtășit cu noi cele văzute de tine !!!
    Seară plăcută să ai !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa inteleg ca am facut o fapta buna?! :-)
      Numai bine si la tine, sa fie!

      Ștergere
  14. Si mie imi parea ca seamana cu dovleacul, dar dupa ce am vazut instanturile cu fructele in copacii atat de inalti... ohoo...asemanarea se oprea acolo! Trebuie sa fie un deliciu, mai ales ca spui ca si semintele pot fi folosite fiind condimentate! Foarte interesant pentru ca, in retetele pe care le urmaresc n-am auzit sa fie mentionate la capitolul condimentare si tot adevarat e ca poate sunt foarte reprezentative pentru bucataria cu specific local. Uite asa, mai afla omul, de una de alta...
    La noi - nu pot sa zic ca as fi observat sa se comercializeze (pare a fi un fruct destul de maricel), dar o sa ma uit sa vad cand mai vine o perioada de abundenta a fructelor exotice la vanzare (si recunosc ca nu prea am curaj sa incerc - fara a sti prealabil cum se consuma mai bine, in stare cruda sau preparata). Numai incercand se poate afla...lol iar fac o paranteza glumeata: cum de cateva saptamani bune am terminat ardeii iuti conservati, am luat la rand toate galantarele, in cautarea ardeilor perfecti, banalii ardei, nefiind sezonul lor... asa ca romanesti sau de import, n-as sti prea bine sa spun de unde erau...i-am gasit la preturi de... fructe exotice!..de sa lesini nu altceva... asa ca ce sa facem - am luat cateva borcanase la preturi undeva intre 25-45 ron/kg (3-4,5 ron/100-150 ml)... de rosiile cherry ce sa mai zic, precum baby spinach.... in schimb se poate cumpara lejer: salata chinezeasca...eii?!! lol parol...nu era comedie ori vreun mister sau poate ca da?!...
    Si acum pentru ca suntem chiar la inceput de mai - toate cele bune, Vulpita, inca o data si sa ai un 1 mai insorit si plin de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi aduc aminte ca l-am vazut si in Romania. Acolo nu prea luam fructe exotice decat de curiositate pentru ca, fiind aduse de la distante foarte mari, nu prea erau asa cum trebuia sa fie, ori nu erau bine coapte, ori erau supuse unor tratamente prea puternice de conservare ... plus ca erau mult mai scumpe. Le preferam pe cele locale insa, din pacate, imi aduc aminte ca, nu prea mai gaseam fructe produse in Romania, totul era de la turci, greci, olandezi (si nu ma refer la portocale, banane sau alte fructe care nu se fac in Romania). Asta ma enerva teribil cand stiam potentialul Romaniei in materie.
      Ardei iuti la pret de fructe exotice!!! Asta e chiar culmea! Cand ma gandesc cat de putin pretentiosi sunt si ce usor cresc! Poate ar trebui sa-ti pui cateva seminte intr-un ghiveci, cred ca o sa fii incantata de recolta. Daca o sa-ti prisoseasca, iesi cu ei pe piata si vinde-i si tu la preturile alea exagerate, macar ai tai vor fi bio! :-)
      Toate cele bune si tie, Alexa! Sa petreci de 1 mai asa cum iti doresti!

      Ștergere
  15. Bine observat, cam astea sunt detaliile privind piata de desfacere a exoticelor la care mercurialul urca si coboara vertiginos! cateodata si la piata locala, stau/stam (caci mai stau si altii) in cumpana... dupa aspect, forma, culoare... stai si te intrebi ce cumperi si tot asa (ex. la mere, pere, capsuni sunt sau nu sunt de pe la noi, ca deh...la banane si alte alea nu ma intreb niciodata daca sunt exotice - ohlala...)
    Cat despre ardeii iuti, apoi si la cei grasi - treaba sta aidoma. Sigur, or sa zica unii, ca nu-i sezonul lor, dar la emisiunile de profil de sambata mi se tot arata intreprinzatori locali...intrebarea e unde-i marfa lor, ca la piete ori in hipermarket: stau scrise pe ambalaj alte locatii!!
    Chiar sa stii ca am niste ardei, din cei micuti, pe balcon, in ghiveci, dar cum nu-i prea cald...mai dureaza cu "productia".. si oricum sunt pusi asa pentru plaisir... de aceea ziceam ca m-am uitat la borcanele cu ardeii iuti, dupa tip: bulgaresti, red paprika, chilly, round cherry... de m-am minunat cat de "exotice" erau!!
    Amuzament de primavara...caci adevarul e ca productia locala, inca, stagneaza din pricina vremii, ca peste tot de altfel!
    Multumesc frumos de raspuns si o zi buna, inca o data!

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte interesant ,nu am văzut până acum cum arată!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur daca ai aflat ceva interesant de la mine! :-)
      Toate cele bune si tie, Sorin!

      Ștergere
  17. Nu ma mâncat până acum așa ceva dar am să le introduc în lista de meniuri..... :) O zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca o sa-ti placa, sa-mi spui cum ti s-a parut.
      Numai bine si la tine sa fie!

      Ștergere
  18. şi la kaki tot tu m-ai dedulcit, Vulpiţă :)
    îl punem şi pe acesta pe rând.

    semnat, Baloo :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-))
      Cred ca o sa-ti placa papaya. Kaki cum ti s-a parut?

      Ștergere
    2. numai acum văd întrebarea, scuze! :)
      kaki mi-a plăcut la maxim. de câte ori ajung prin vreun mall sunt cu ochii după ele.

      timp frumos şi spor la toate, Vulpiţă! :)

      Ștergere
    3. Si mie imi place kaki, ma bucur ca cineva l-a descoperit datorita mie! :-)
      Multumesc pentru urari, Irina, toate cele bune si tie!

      Ștergere
  19. Răspunsuri
    1. :-)
      Sper ca ai gasit niste papaya sa-ti astamperi pofta! :-)
      Toate cele bune it doresc!

      Ștergere
  20. Gasesc uneori fructe de papaya la Super Market, dar pariez ca cele din Caraibe sunt muuult mai gustoase. E bine de stiut, ca fragezeste carnea, poate marinez cotletele cu papaya cu ocazia unui barbeque exotic :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred ca fructele cele mai bune se gasesc acolo unde cresc ele in mod natural. In Romania nu luam fructe exotice decat de curiozitate.
      Sunt sigura ca friptura marinata cu papaya va iesi delicioasa.
      Toate cele bune, Dani!

      Ștergere
  21. Trebuie sa recunosc, nu am mancat pana acum acest fruct, stiam ca exista acesti copaci, dar nu m-am "deranjat" sa caut cum arata sau informatii despre ei, insa mi-a placut cum i-am adus in centrul atentiei si i-ai facut chiar un subiect interesant, asa mi s-a parut mie, cel putin, si cred ca o sa si consum cat de curand sa aflu ce gust are :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut materialul meu si ca ti-am starnit interesul! Daca nu o sa-ti placa papaya (desi nu cred), macar ai descoprit ceva nou! Sa-mi spui cum ti s-a parut! :-)
      Numai bine, Raluca!

      Ștergere
  22. Eu am auzit ca are proprietati digestive incontestabile. Brazilienii fac din sucul de papaie un sirop sedativ iar semintele le folosesc pe post de vermifug. Carnea tare o fragezesc infasurind-o in frunzele papaierului si o lasa asa citeva ore. În Noua -Guinee se consuma papaia verde in ghiveci de legume. Din papaie verde se extrage latexul folosit la fabricarea gumei de mestecat.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: