marți, 22 mai 2012

Munchen: Piata Sfanta Maria, Primaria Noua si Primaria Veche (Marienplatz, Neues Rathaus, Altes Rathaus)



Alte postari referitoare la Munchen:

... Si referitoare la Bad Wiessee, statiunea de la 60 de km de Munchen:



Piata Sfanta Maria (Marienplatz) este, poate cel mai cautat loc din Munchen de catre turisti. Este o piata foarte frumoasa, situata in inima Centrului Istoric al orasului si este renumita pentru ca aici se afla cateva cateva obiective turistice foarte interesante: Primaria cea Noua (Neue Rathaus), Primaria cea Veche (Altes Rathaus), Coloana purtand statuia Sfintei Fecioare (Mariensaule), Fantana cu Pesti (Fischbrunnen). 
De asemenea, la cativa pasi de aceasta piata, se afla doua biserici emblematice pentru oras: Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche) si Biserica Sfantul Petru (St. Peterskirche).
 
Piata Sfanta Matia (Marienplatz):
Initial, piata s-a numit Schrannen insa numele i-a fost schimbat dupa cea la care orasul si-a indreptat cele mai fierbinti rugaciuni pentru a-l proteja in timpul epidemiei de holera. Sfanta Fecioara este, totodata, si protectoarea orasului.

Primaria Noua (Neues Rathaus) a fost construita in perioada 1867 – 1909 de Georg Joseph Hauberrisser in stilul gotic flamand. Turnul sau are 79 de metri inaltime iar fatada este lunga de 100 de metri.
Construirea ei s-a impus din cauza ca cea veche (Altes Rathaus), aflata in apropiere, tot in Marienplatz, devenise neincapatoare.
 

Este o cladire foarte frumoasa pe care, din pacate, nu am reusit sa o prind intreaga intr-o poza, oricat m-am fatait, inclusiv pe stradutele adiacente. L

Atractia principala a cladirii (poate mai mare decat superba ei arhitectura) este carilonul, ansamblul de clopote (Glockenspiel), format din 43 de clopote), instalat in turnul principal al primariei.



 
In fiecare zi, la orele 11, 12 si 17, acesta atrage multimi de turisti curiosi sa vada spectacolul care dureaza cam 12 minute.
Cele 42 de figurine care danseaza pe muzica celor 43 de clopote, sunt asezate pe doua nivele: cele de la nivelul superior, care performeaza primele, reamintesc de nunta Ducelui Wilhelm al V-lea cu Renata von Lothringen, din 1568, incluzand si un turnir calare, iar figurinele de la nivelul inferior danseaza “Dansul Dogarilor” (Schlaffertanz) care s-a dansat prima data in 1517 in Marienplatz pentru a sarbatori sfarsitul epidemiei de ciuma si pentru a ridica moralul cetatenilor decimati de boala.
Sfarsitul reprezentatiei este anuntat de cocosul de deasupra ansamblului de figurine. J

Primaria Veche (Altes Rathaus) se afla, dupa cum am spus, la mica distanta de cea noua. Atestata documentar inca din 1310, ea a fost distrusa in intregine de un incendiu in 1460 si a fost reconstruita in perioada 1470 – 1480 in stil gotic. In timpul celui de al doilea razboi mondial, cladirea a fost distrusa din nou si reconstruita dupa schitele din secolul al XV-lea. Astfel, desi i se spune in continuare “Altes Rathaus” (Primaria Veche), tehnic vorbind, cata vreme a fost reconstruita dupa cel de-al doilea razboi mondial, aceasta este, de fapt, mai noua decat “Primaria cea Noua” (Neue Rathaus).   J
In prezent aceasta nu mai este folosita ca si cladire administrativa ci adaposteste un muzeu al jucariilor.
 


Coloana purtand statuia Sfintei Fecioare (Mariensaule), este o coloana inalta aflata in centrul pietei. A fost ridicata in 1638 pentru a sarbatori sfarsitul invaziei suedeze. In varful coloanei este amplasata o statuie aurita a Sfintei Fecioare Maria, sculptata mai devreme, in 1590, de Hubert Gerhard.
Primaria cea Noua:












Marienplatz vazuta din turnul Bisericii Maicii Domnului (Frauenkirche). In stanga, Primaria Noua, in  dreapta, Primaria Veche si Biserica Sfantul Petru (cea cu turn inalt cu acoperis verde):


Primaria Veche:

Primaria Noua si Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche):
Multime de turisti fascinati de spectacolul din turnul Primariei Noi:




7 comentarii:

  1. Ce locuri frumoase!
    Eşti fericită că ai posibilitatea să călătoreşti şi să vezi toate aceste minunăţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc ca ne mai "clatesti" si noua privirile:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere!
      In acelasi timp, le mai "clatesc" si pe ale mele! :-)
      Sunt amintiri de acum 2 ani la care imi face placere sa ma intorc, mai ales ca, in ultima vreme, am calatorit mai putin.

      Ștergere
    2. Deci cine clateste pe altii, va fi si el clatit, nu?:))

      Ștergere
  3. mi-ai fost chiar folositoare pentru proiectul ce trebuie sa-l fac cu Germania :)
    frumoase pozele!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: