luni, 13 februarie 2012

Budapesta, Piata Eroilor (Budapest, Hosok tere), Heroes' Square

Este una dintre cele mai insemnate piete publice din Budapesta, un loc foarte frumos, dedicat marilor conducatori ai Ungariei. Este inscrisa in patrimoniul UNESCO din anul 2002 si reprezinta un important obiectiv turistic al orasului.
Monumentul a fost construit in 1896 pentru a comemora 1000 de ani de la sosirea maghiarilor in Bazinul Carpatilor si formarea statului maghiar. Impresioneaza prin marimea si numarul mare al statuilor infatisand personaje istorice.
Piata Eroilor din Budapesta se afla in cartierul Pesta al Budapestei, pe malul estic al Dunarii, in apropierea Parcului Central al Orasului (Varosliget), la capatul Bulevardului Andrassy, una dintre arterele cele mai importante din oras.
Deasupra celor doua semicercuri care alcatuiesc monumentul sunt asezate simbolurile pacii si razboiului, muncii si bunastarii, al cunoasterii si gloriei. In partile laterale ale Pietei Eroilor au fost amplasate statui de regi maghiari (in partea stanga), guvernatori si alte personaje celebre din istoria Ungariei. Fiecare statuie are la baza un basorelief ce descrie cel mai important moment din viata personalitatii respective.
Centrul Pietei Eroilor este dominat de coloana de 36 m inaltime in varful careia se afla statuia Arhanghelului Gabriel, simbol al credintei romano-catolice. 
La baza coloanei au fost amplasate statui ecveste care il comemoreaza pe Arpad si pe cele sapte capetenii ale triburilor maghiarilor, intemeietoare de tara. Descendentii lui Arpad au dat nastere dinastiei regale din Ungaria.
In Piata Eroilor se gaseste si Mormantul soldatului necunoscut.

Piata Eroilor este inconjurata din toate partile de obiective turistice foarte importante, astfel:
- in partea de nord (in stanga pietei), se afla Muzeul de Arte Frumoase,
- in partea de sud (in dreapta pietei), se afla Muzeul de Arte Plastice (Palatul Artelor),
- in partea de vest se afla Bulevardul Andrassy (Andrassy ut),
- in partea de est se afla Parcului Central al orasului (Varosliget) care, la randul sau are multe atractii (lacul cu barci, patinuarul artificial, Castelul Vajdahunyad care gazduieste Muzeul agriculturii maghiare s.a.).
Muzeul de Arte Frumoase:
Muzeul de Arte Plastice (Palatul Artelor):
Castelul Vajdahunyad este foarte iteresant, printre altele, pentru ca reuneste mai multe stiluri arhitecturale (gotic, renascentist, baroc, romanic), fiecare fatada reproducand, la scara mai mica, fatada unui alt castel ridicat pe teritoriul Ungariei istorice. Una dintre fatade reproduce Castelul Huniazilor din Hunedoara.

In plan indepartat, Castelul Vajdahunyad care contine elemente arhitecturale preluate de la castelul Huniazilor din Hunedoara:





 

 
  





2 comentarii:

  1. Nu v-a dus mai aproape de Castelul Vajdahunyad? Greu de facut, oricum, poze din autobuzul turistic, am fost si eu la Napoli cu unul dintr-asta si am vazut cum e.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noua ne place sa ne plimbam pe cont propriu si sa facem poze dupa bunul plac dar cand nu stam prea bine cu timpul si nici nu cunoastem locurile, preferam si un autocar din acela cu ghid.
      Noua ne-a placut plimbarea cu autocarul prin Budapesta, de-abia ne-a starnit interesul de a reveni pentru o explorare mai detaliata.
      Multumesc pentru vizita, toate cele bune! :-)

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: