marți, 28 februarie 2012

Montreal, Victoria Hall Community Centre (Casa Municipala a Orasului Westmount)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Orasul Westmount este de fapt un cartier englezesc al Montrealului (care se bucura, ce-i drept de autonomie in anumite privinte) ce se intinde pe o suprafata de 3,9 km patrati pe pantele vestice ale muntelui Mont Royal. 
In decembrie 2010, "orasul" Westmount avea aproape 21.000 de locuitori.



Cum Westmount-ul nu este un oras in adevaratul sens al cuvantului, nici Mont Royal nu este un munte (desi are origine vulcanica). Este doar o colina, un deal ce masoara aproximativ 235 m inaltime de la nivelul marii, aflat in mijlocul Montrealului. Numele de “munte” (Mont Royal/Muntele Regal) il pastreaza inca de la primii colonisti francezi care l-au considerat munte si l-au denumit in onoarea regelui lor.
In Cartierul Westmount se afla foarte multe cladiri cu o arhitectura superba, de influenta englezeasca. O astfel de cladire este cea care gazduieste Casa Municipala a Orasului Westmount (un fel de casa de cultura, in acceptiunea noastra romaneasca) si Divizia de evenimente locale (organismul care raspunde de coordonarea evenimentelor locale si de functionarea serviciilor oferite comunitatii de Casa Municipala).
Cladirea care apare in imaginile mele, denumita Victoria Hall, este a doua constructie destinata sa serveasca drept casa de cultura pentru comunitatea locala din Westmount.
Prima cladire a fost construita in 1899 in onoarea jubileului de diamant al Reginei Victoria a Angliei (60 de ani de domnie sarbatoriti in 1897) si a fost denumita “Victoria Jubilee Hall”.
Infiintarea acestei sali municipale s-a facut la solicitarea cetatenilor si gazduia o sala de sedinte publice, una de biliard, culoare pentru popice si chiar si piscina.
Din pacate aceasta cladire a fost distrusa de un incendiu in 1924.
Cladirea actuala, numita “Victoria Hall” a fost construita destul de repede dupa acel incendiu si deschisa in 1925. Destinatia cladirii este tot de spatiu pentru activitatile comunitatii locale din cartierul-oras Westmount.

Interiorul nu l-am vazut insa despre exterior pot sa spun ca mi-a placut in mod deosebit.
Cladirea este construita din piatra in stilul arhitectural neo-Tudor caruia am inteles ca i se mai spune si “gotic tertiar” sau “perpendicular englezesc”. 
In afara de piatra, la fatada cladirii s-a mai folosit si gresia (pentru detaliile gotice: turnul crenelat cu 4 laturi, cele 4 turnulete din fiecare colt al turnului, fereastra-balcon (bow-window/bovindou) de deasupra usilor in forma de ogiva, ranfortarile prezente la fiecare dintre cele 2 aripi ale cladirii).

In 1998 cladirea a fost renovata si restaurata complet.
In prezent Casa Municipala din Westmount gazduieste zilnic activitati pentru toate varstele: concerte, sedinte de interes municipal, teatru, balet, muzica, fitness, bridge, arte martiale, sporturi, evenimente sociale.

Exista o sala pentru concerte, un spatiu pentru teatru (unde se joaca productii teatrale locale), spatiu pentru arte vizuale, biblioteca si piscina (ultimele 2 aflate in locatii diferite, apropiate de cladirea principala). De asemena, la etaj exista o camera a Lojei Masonice.
Cand treceam prin zona, auzeam din cladire suntete de pian, probabil de la lectiile de pian care se predau acolo. 

Anual aici sunt gazduite 9 expozitii pentru artistii din Westmount.

Totul este orintat catre familie, exista chiar si “Ziua familiei” care se sarbatoreste anual, in ultima sambata din luna mai,  in Parcul Westmount (aflat in apropiere).



            


4 comentarii:

  1. teribil ce-mi plac peretii verzi, acoperiti cu iedera sau vita de vie.

    unde ai citit sau auzit ca neo-tudor e totuna cu goticul perpendicular englezesc? eu stiu ca
    stil tudor = gotic perpendicular+elem. renascentiste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici am gasi ceva:

      http://judeteonline.ro/turism/muzee/muzeul-de-arta-veche-apuseana.html

      Ștergere
  2. frumoase locuri , si verdeataaa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E, intr-adevar, tare frumos la Montreal!
      Mai am multe impresii de impartasit.
      O zi frumoasa, Coco!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: