sâmbătă, 11 februarie 2012

Parlamentul din Budapesta (Orszaghaz, Magyar Orszaggyules)

Cladirea ridicata in Budapesta pentru a gazdui Parlamentului maghiar, este una emblematica pentru oras si, dupa parerea mea, cea mai frumoasa (cel putin la exterior, interiorul nu l-am vazut). De asemenea, este una dintre principalele atractii turistice ale capitalei maghiare.

Am vizitat Budapesta in 2007 intr-o mini vacanta de 1 mai si atunci am admirat cladirea asta superba din mai multe puncte ale orasului: de sus de la Palatul Buda, de la Bastionul Pescarilor, de pe Dealul Gellert (de langa Citadela) si din autocarul cu care am facut turul orasului. 
                  Aici, Parlamentul maghiar vazut de la Bastionul Pescarilor:



Este asezata pe malul stang al Dunarii si asta contribuie foarte mai mult la privelistea minunata cu care cladirea infrumuseteaza orasul. Desi fatada cea mai spectaculoasa este cea de pe partea cu fluviul, totusi, intrarea se face pe partea opusa, pe latura de est. In total, exista 27 de intrari (porti), 29 de scari interioare si 13 lifturi. 
Cladirea Parlamentului din Budapesta este locul unde se intalneste Adunarea Nationala a Ungariei si e una dintre cele mai frumoase cladiri legislative din Europa, a treia ca marime din lume ce gazduieste un parlament national (pe locul 1 o fi Casa Poporului?!).
                           Aici, vazut de sus de la Palatul Buda:
Este creatia arhitectului Steindl Imre si a fost construita intre anii 1885 si 1904.

Desi nu era in totalitate finalizata, cladirea a fost inaugurata in anul 1896, anul care pentru poporul maghiar inseamna implinirea a 1000 de ani de la cucerirea spatiului din bazinul Carpatilor si de la formarea Regatului Ungar (Mileniul Natiunii).
                           
Cladirea este construita in stilul arhitectural englez neo-gotic (gotic renascentist, gothic revival) ca si Palatul Westminster din Londra, insa in cladire se regasesc si alte stiluri (stilul baroc, stilul francez renascentist). In plus, domul foarte mare nu prea este obisnuit pentru o cladire gotica.

Constructia are lungimea de 268 m, latimea de 123 m si inaltimea de 96 m. Cifra inaltimii este una simbolica, aceasta face legatura cu anul 896 (stabilirea ungurilor in zona si formarea Regatului Ungar).
          Vedere de pe unul din podurile peste Dunare (nu mai stiu care din ele):
Parlamentul maghiar are 691 de camere dintre care 200 sunt birouri. De asemenea, aici se pot admira 242 de statui (90 la exterior si 152 la interior).

La constructia caldirii s-au folosit 500.000 de pietre pretioase tip disc si 40 kg de aur de 23 de carate.
Asa frumos cum este ridicata pe malul Dunarii, cladirea parlamentului maghiar ofera o priveliste minunata din mai multe puncte ale orasului atat ziua cat si noapea pentru ca este luminata foarte frumos.
Cetatenii Uniunii Europene pot vizita Parlamentul gratuit daca fac dovada nationalitatii lor.
                       Aici vedere din turnul Bazilicii Sf. Stefan:
Parlamentul vazut de pe Dealul Gellert, de langa Citadela:
... si vazut din autocarul cu care am facut turul orasului:













































... de pe Dealul Gellert, de langa Citadela:

... si din turnul Bazilicii Sf. Stefan:

2 comentarii:

Condica de sugestii si reclamatii: