vineri, 17 februarie 2012

Montreal, Bazilica Sfantul Patrick (Saint Patrick’s Basilica)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

A fost ridicata intre anii 1843 – 1847 de membrii Ordinului Sulpicienilor (ordin fondat de preotii francezi), ca lacas de cult pentru comunitatea de romano-catolici vorbitori de limba engleza (in cadrul careia irlandezii erau foarte numerosi).
Este cea mai veche biserica romano-catolica de vorbitori de limba engleza, din Montreal.
 
In jurul anului 1817 a avut loc un val masiv de imigranti irlandezi iar Biserica Notre-Dame de Bonsecours (despre ea am scris aici), unde se adunau de obicei acestia, nu mai facea fata. 
La scurt timp dupa ce a fost deschisa in 1847, Biserica Sfantul Patrick din Montreal a devenit centrul spiritual pentru valul neasteptat de mare de imigranti care fugeau de foamete din Irlanda.5 dintre preotii bisericii au murit in timp ce-i slujeau pe noii veniti care erau decimati de febra tifoida. 
Bazilica Sfantul Patrick din Montreal reprezinta, astfel, legatura istorica cu comunitatea irlandeza din Canada.

Sfantul Patrick (patronul bisericii) este cel mai iubit si mai cunoscut sfant al Irlandei.

In prezent Bazilica Sfantul Patrick din Montreal se afla in zona centrala a orasului insa la momentul ridicarii ei, ea se situa la marginea acestuia.

Adresa Bazilicii Sf. Patrick din Montreal454 Rene-Levesque Blvd. WestMontrealQuebec H2Z 1A7

A fost proiectata in stilul gotic francez (neo gotic, gothic revival) al secolelor XIV si XV, de catre arhitectii Pierre-Louis Morin si Parintele Felix Martin si reprezinta unul dintre cele mai expresive si mai reprezentative creatii de acest gen din Canada.Prima mesa s-a celebrat aici de ziua Sfantului Patrick, pe 17 martie 1847.

In 1852 a fost instalata orga construita in Anglia de compania Warren Co. De-a lungul timpului aceasta a fost reconstruita iar din 1895, biserica are orga fabricata de atelierul fratilor Casavant, celebru in Quebec si Canada. 
 
Inaltimea (in interior, de la podea la tavan)  = 26 m,
Inaltimea turnului cu clopote                       = 69 m,
Inaltimea coloanelor din interior                  = 25 m,
Lungimea bisericii                                      = 71 m,
Latimea bisericii                                         = 32 m,
Grosimea zidurilor                                      = 1,2 m.
Balconul pentru cor a fost adaugat in 1894 si poate primi 100 de cantareti. Mi-au atras atentia cele doua scari curbate, sculpatate in lemn, deosebit de frumoase si elegante, care duc la balcon.

            
In 1985 s-au cheltuit peste 5 milioane de dolari pentru restaurare.

Pe 10 decembrie 1985 a fost declarata proprietate istorica a Quebecului iar in 1997 a devenit monument istoric national al Canadei.

De asemenea, din 17 martie 1989 (pe 17 martie se sarbatoreste ziua Sfantului Patrick) Papa Paul al II-lea a ridicat-o la rangul de bazilica.

Interiorul bisericii este scaldat intr-o lumina calda aramie. Decoratiunile interioare au fost executate in perioada 1893 – 1900 si reprezinta lucrarea arhitectilor Edward Doran (din Westmount, Montreal) si Alexander Locke (Brooklyn, New York).
Ca motive de decor, au fost folosite floarea de crin (ce-i reprezinta pe francezi) si trifoiul (ce-i reprezinta pe irlandezi). Aceste simboluri amintesc, pe de o parte, de comunitatea de irlandezi din Montreal si, pe de alta parte, de Ordinul Sulpicienilor (infiintat de preoti francezi) care a furnizat mult timp lideri spirituali pentru populatia irlandeza din Montreal.
  

   
Lambriurile care inconjoara nava bisericii sunt sculpatate in stejar in stil gotic. In  ele au fost montate 150 de picturi in ulei reprezentand figuri de sfinti precum si cele 14 picturi reprezentand opririle Mantuitorului pe Drumul Crucii. 

            

            

In biserica exista 3 altare principale (cel central si cele de sud si de nord) si mai multe altare laterale. Cele trei altare principale au fost construite in 1861 de Parintele Patrick Dowd, altarele laterale au fost adaugate de-a lungul timpului, in perioade diferite. 
Altarul principal:
Capela (altarul) dinspre sud:
Capela (altarul) dinspre nord:
Candelabrul imens din altarul principal este unic in America de Nord. Cantareste 815 kg si a fost instalat in 1896. Fiecare dintre cei 6 ingeri care-l decoreaza, are 2 m inaltime. 
Vitraliile sunt foarte frumoase. Ultimele 2 sunt diferite de celelate. Acestea sunt facute in Innsbruck, in Austria, in timp ce toate celelalte vitralii din biserica sunt lucrarea lui Alexander Locke din Brooklyn, New York.
Amvonul, si el o bijuterie, este decorat cu lambriuri in care sunt montate picturi reprezentandu-i pe cei 12 apostoli. Se incadreaza perfect cu restul lambriurilor din biserica.
Bazilica Sf. Patrick din Montreal este cunoscuta si pentru cele 10 clopote ale sale dintre care cel mai vechi, Charlotte, a fost turnat in 1774.

In anul 1879, in ziua de Craciun, in aceasta biserica a fost botezat poetul Emile Nelligan. Acesta s-a nascut in provincia Quebec, in Montreal si se numara printre primele 10 personalitati culturale quebecheze.

                


            

            

            

            


            

            

            

            

            

           

Altarul principal:

            

            

            

            

            


 


            
                                          Capela (altarul) dinspre sud:
                   

Capela (altarul) dinspre nord:

            
Orga si balconul corului:

            

Amvonul:
            

            
Lambriurile si picturile:
            

            

            

            

           
Altarele laterale:
Vitraliile:

            
            

            

            

Unul dintre vitraliile realizate la Innsbruck:

Scarile catre balcon:
                   


                        

            

4 comentarii:

 1. ce minunatii...si cum stiu ei sa aiba grija de ele...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E plin Montrealul de minunatii din astea!
   O zi buna, Coco!

   Ștergere
 2. Excelenta prezentare! Multumesc! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca ti-a placut, multumesc si eu!

   Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: