marți, 31 ianuarie 2012

Praga, Manastirea Loreta

Este un obiectiv turistic important in Praga, situat in partea istorica a orasului. Pe langa arhitectura foarte frumoasa si tezaurul de obiecte religioase, aceasta manastire are si o poveste deosebita.
Sub numele de “Manastirea Loreta” vom descoperi, de fapt, un complex arhitectural din secolul al XVII-lea, construit in stil baroc.

La origine, a existat capela din marmura ce reproduce fidel casa Sfintei Fecioare, casa aflata acum la Loreto, langa Ancona, in Italia. Acestei capele i s-au adaugat de-a lungul timpului alte constructii si terenuri.

Se spune ca pentru construirea capelei de la Praga, a fost adusa o grinda si cateva caramizi chiar de la casa din Loreto.
Casa Sfintei Fecioare, de la Loreta, este casa despre care se spune ca a fost, pur si simplu, mutata acolo de ingeri, de la Nazaret. Este casa in care s-a nascut Sfanta Fecioara si a avut loc Buna Vestire precum si Intruparea Mantuitorului. Aceasta casa a fost transformata de apostoli in biserica.

In 1291, cand Ierusalimul a fost ocupat de turci, ingerii ar fi luat in chip miraculos casa Sfintei Fecioare de la Nazaret si ar fi transportat-o in Tersatto in fosta Iugoslavie, pentru a o proteja impotriva paganilor. De aici ar mai fi fost mutata de inca trei ori pana a ajuns in Loreto, in 1294. Motivul mutarilor: modul necorespunzator in care a fost cinstita relicva.

In 1296, Sfanta Fecioara ar fi aparut in vis unui om credincios si i-ar fi dezvaluit istoria casei. Pe baza informatiilor astfel transmise, s-au facut verificari la Nazaret in locul indicat de Sfanta Fecioara, loc in care a fost descoperita fundatia casei mutata la Loreto, fundatie care avea exact aceleasi dimensiuni ca si casa aparuta in mod miraculos la Loreto.

Se pare ca in Boemia si Moravia exista inca vreo 50 de replici ale acestei case.
Ceasul din turnul manastirii Loreto din Praga este aici din 1690 si este celebru pentru cele 27 de clopote ale sale care au un mecanism bazat pe un cilindru cu pini (ca cele de la cutiutele muzicale). Acest mecanism poate produce diferite melodii care pot fi cantate la fiecare ora, plus cateva speciale pentru sarbatorile importante.
Am avut placerea sa ma plimb pe frumoasele strazi ale orasului, in apropierea manastirii si sa aud melodiile venite de la aceste clopote. Foarte frumos!6 comentarii:

 1. Și noi am trecut pe lângă ea. Tu ai și intrat sau doar în trecere ai pozat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tot in trecere, din pacate! :-(
   Am trecut seara si am ascultat clopotele care se auzeau foarte frumos!

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. Coco, iti doresc sa ajungi acolo si sa te bucuri de oras, sigur o sa te cucereasca! Daca te pot ajuta cu ceva informatii, cu drag!
   O zi frumoasa!

   Ștergere
 3. interiorul este de excepţie,peste tot sunt ingeraşi de parca ai fi intr-o poveste,din pacate fotografiatul este interzis...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma faci sa-mi para si mai rau ca n-am intrat! E clar, trebuie sa mai merg la Praga! :-)
   Bine ai venit pe blogul meu, te astept sa-i descoperi si celelalte pagini!

   Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: