sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Praga, Podul Carol

Este unul dintre simbolurile orasului Praga, alaturi de Ceasul astronomic, Castelul Praga, Biserica Sfanta Maria din Tyn s.a. In orice imagine de prezentare a orasului apare, invariabil, unul dintre aceste simboluri.
A fost construit in timpul regelui ceh Carol al IV-lea (de unde si numele), pe ruinele unui alt pod peste raul Vltava (care in trecut se numea Moldova), dar si peste niste canale ale acestui rau. Datorita acestor canale, Praga a fost compara cu Venetia.


Podul Carol are 516 metri lungime si 9,5 metri latime si se sprijina pe 16 piloni.

Leaga doua caritere istorice importante in Praga, numite “Mala Strana” (Orasul Nou Praga) si “Stare Mesto" (Orasul Vechi Praga).

Podul Carol este strajuit de doua turnuri foarte frumoase denumite dupa numele cartierului cu care fiecare face legatura: Turnul Mala Strana (la capatul dinspre Orasul Nou Praga) si Turnul Stare Mesto (la capatul dinspre Orasul Vechi Praga).

Turnurile nu au fost construite in acelasi timp: Turnul Mala Strana a fost construit in secolul al XII-lea iar Turnul Stare Mesto a fost construit in secolul al XV-lea si este decorat cu multe sculpturi si statui foarte frumoase.
In imaginea de mai jos se vede Turnul Mala Strana (cel dinspre Orasul Nou Praga). Este cel construit in secolul al XII-lea si este mai sarac in decoratiuni:
Turnul dinspre Orasul Vechi (Stare Mesto), este cel din secolul al XV-lea, mai bogat in decoratiuni:

Orasul Nou Praga (Mala Strana) este asezarea de la poalele Castelului Praga iar Orasul Vechi (Stare Mesto) este, desigur, cartierul care incepe de la capatul opus al podului si cuprinde zona in care se afla Primaria Veche cu Ceasul astronomic, Biserica Sfanta Maria din Tyn s.a.
Vedere de pe pod catre Orasul Nou Praga (Mala Strana). In departare, Castelul Praga cu Catedrala Sfantul Vitus in centru.

Podul este o constructie in stil baroc, decorata cu 36 de statui care reprezinta figuri ale sfintilor din istoria Cehiei. Ele au fost adaugate incepand cu secolul al XVII-lea. In prezent, statuile originale sunt pastrate la Muzeul National iar pe pod au fost aduse replici ale acestora.

Cea mai populara statuie este cea a Sfantului Ioan Nepomuk. Se spune ca, daca atingi basoreliefurile de pe soclul acesteia o sa ai noroc, pe de o parte, iar, pe de alta parte, te vei intoarce la Praga. Toata lumea le atinge, motiv pentru care nu-si pierd nicodata luciul viu. J
Legenda sau nu, dupa exact 2 ani, mangaiam din nou catelul de pe soclul statuii.  J
 


Zonele din ambele parti ale podului sunt pietonale si foarte frecventate de turisti datorita abundentei de obiective turistice. Podul este in permanenta plin de turisti.
Pe langa privelistea superba pe care o ofera in toate directiile, atmosfera de pe pod este si ea foarte placuta: gasesti aici tot felul de artisti, de la pictorii care fac portrete in 15 minute, la cantareti sau producatori de suveniruri “hand made”, foarte atragatoare. 








De exeplu, orchesta care apare in imagini, este aceeasi pe care o vazusem si ascultasem si in 2005, cu doi ani in urma. Sunt tare draguti, oricat ar fi de frig nu renunta la incanta turistii cu muzica lor antrenanta.

  Si dupa doi ani ...

Podul Carol vazut de pe Colina Petrin:
 ... si vazut din alt punct:





  
Spectacol de Craciun la piciorul podului:
























 





  

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Condica de sugestii si reclamatii: