vineri, 20 ianuarie 2012

Viena: Palatul Belvedere (Vienna: Belvedere Palace)

Domeniul Belvedere se afla in partea de SE fata de centrul orasului si cuprinde doua corpuri principale de cladiri (Belvedere Inferior si Belvedere Superior), Orangeria (sera) si grajdurile palatului.
                                                 Belvedere Superior:


Palatul a fost construit ca resedinta de vara pentru printul Eugen de Savoia, ca recunoastere a succeselor sale, in calitate de comandant al armatei, impotriva Imperiului Otoman.

Numele “Belvedere” l-a capatat in perioada imparatesei Maria Thereza, intrucat, fiind amplasat intr-o zona mai inalta, oferea o priveliste foarte frumoasa asupra orasului vechi.
Belvedere Inferior a fost construit intre 1714-1716, este mai mic, are dimensiunile unei vile si este si locul unde a locuit Printul Eugen de Savoia. Actualmente gazduieste Muzeul Austriac de Arta Baroca.

              Vedere de pe treptele palatului Belvedere Superior catre Belvedere Inferior:

                                               Belvedere Inferior: Cabinetul de aur:

Belvedere Superior a fost construit intre 1720-1722 si in prezent este locul unde se afla Galeria Austriaca de Arta.
Aici este organizata cea mai mare colectie din lume de lucrari ale pictorului austriac Gustav Klimt si, desigur, multe alte colectii de arta.

Palatul este lucrarea unui arhitect baroc foarte cunoscut la avea vreme.

La magazinul de suveniruri am vazut tot felul de obiecte decorate cu imagini din tablourile lui Klimt: pe langa binecunoscutii magneti, am vazut agende, pixuri, umbrele, creioane, brelocuri, sacose. Pana si hartia de impachetat avea tot imagini Klimt. Insa, cel mai mult mi-au placut esarfele din matase naturala imprimate cu astfel de imagini. Am apucat sa-mi exprim admitratia si m-a auzit Mos Craciun care a considerat ca am fost cuminte si in acel an mi-a adus si mie o esarfa din aceea, imprimata cu “Pomul vietii”.



In salile muzeelor de la Palatul Belvedere am vazut pentru prima data un tablou original semnat Vincent Van Gogh. Si pentru ca fotografiatul era interzis, a fost o adevarata aventura sa “fur” si eu cateva poze cu tablourile lui Van Gogh, nu de alta dar muzeul era pazit cu strasnicie de numerosi gardieni.
                                                              Van Gogh (poze furate):



                                               Paul Gauguin: Faa Iheihe 1898, pictat in Tahiti
 Orangeria (sera) se afla langa Belvedere Inferior si gazduieste Galeria Moderna.
                                                                Orangeria:


  
Domeniul Belvedere este renumit si pentru gradinile sale in stil baroc, cu lacuri, caderi de apa, aranjamente horticole si statui.
Plantele din aceste gradini sunt alese cu grija, astfel incat, unele dintre ele sa asigure decorarea gradinilor chiar si in anotimpul rece. 
Tema intregului ansamblu (cladiri, gradini) este "calatoria omului din intuneric catre lumina divina".
Vizitarea gradinilor este gratuita, se plateste doar pentru vizitarea colectiilor de arta din cele doua cladiri si din orangerie.

                                                                 Copacii plini de vasc:
Noi am fost in decembrie si bazinele de apa erau secate insa am vazut imagini absolut superbe cu Belvedere Superior oglindit in luciul apei. In decembrie poti, admira, totusi, casutele de la targul de Craciun amenajat langa palat.
Din gradinile Palatului Belvedere se poate trece in Gradina Botanica a Vienei.
In 1803, in parcul Belvedere a fost amenajata prima gradina alpina din Europa. In prezent aceasta detine peste 4000 de plante originare din Muntii Alpi. O astfel de gradina exista si in Bavaria, la Castelul Hohenscwangau, amenajata de mama regelui Ludwig al II-lea al Bavariei.



Cartofi copti:
           
Pentru romani, palatul asta are si niste conotatii nu tocmai fericite. Este locul in care la 30 august 1940 printr-un act international cunoscut ca "Dictatul de la Viena", Romania a fost silita sa cedeze Ungariei aproape jumatate din teritoriul Transilvaniei.
Si, ca o ironie, Ambasada Romaniei la Viena este situata in imediata vecinatate a palatului, pe strada Printul Eugen de Savoia (Prinz Eugen Strasse). 

Parca le stim de undeva ... ("Domnisoara Pogany" a lui Brancusi. Germana mea nu m-a ajutat sa-mi dau seama daca era originalul sau o copie si in ce conditii a putut fi expusa acolo)







                                               
                              

  

  
                                         Bere? Nu, halbele sunt, de fapt, lumanari parfumate!


  

  

  

  

                               

2 comentarii:

  1. Bine specificat, ambasada Romaniei se afla chiar vizavi de intraea in curtea palatului, de la fereasta (etaj0 se vede superb gradinile frumos aranjate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a atras atentia drapelul romanesc arborat in fata cladirii din apropierea palatului. Ghidul din autocarul turistic mi-a confirmat ca este vorba de Ambasada Romaniei.
      Ati avut ocazia sa admirari gradinile palatului de la fereastra ambasadei?! Foarte interesant!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: