joi, 5 ianuarie 2012

Montreal: Capela Sfintei Fecioare a Bunului Ajutor (Capela Marinarilor) Chapelle Notre Dame de Bon Secours

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:

"The more I follow You without fear,
The more will You protect me,
The more I do Your will
The more will You make known to me Your love"
(Marguerite Bourgeoys)


Aceasta biserica foarte frumoasa din inima Montrealului este un lacas de cult, arta si istorie ce are o poveste foarte frumoasa, pe cat de frumoasa, pe atat de adevarata. 
Se numara printre primele 10 atractii turistice ale orasului.



Capela Notre Dame de Bon Secours reprezinta una dintre bijuteriile de patrimoniu ale Montrealului, orasul cu o suta de clopotnite (sau chiar si cu mai multe, daca este sa ma intrebati pe mine).



Povestea incepe demult (ca toate povestile), cam pe la 1600 si ceva cand primii colonisti francezi au infiintat de malurile fluviului Saint Laurent (Sfantul Laurentiu) colonia denumita Ville-Marie, devenita ulterior orasul Montreal.

Numele acestei capele istorice este strans legat de numele celei care a fost Marguerite Bourgeoys (prima invatatoare a Montrealului, intemeietoarea capelei, sanctificata in 1982) precum si de numele lui Paul de Chomedey, sieur de Maisonneuve (ofiter militar francez, intemeietorul coloniei Ville Marie, actualul Montreal).

Marguerite Bourgeoys a venit in Canada din Franta in 1653 la invitatia lui Paul de Chomedey, sieur de Maisonneuve care o rugase sa vina si sa predea copiilor din nou infiintata colonie Ville Marie. Marguerite Bourgeoys a venit animata de gandul de a infiinta propria scoala si capela pentru rugaciuni.

Actuala cladire a capelei nu este cea construita initial aici de intemeietoarea sa, Sfanta Marguerite Bourgeoys.
Initial, in 1670, a fost construit un mic adapost din lemn pentru evenimente religioase. In 1675, acesta a fost inlocuit cu o structura din piatra (prima biserica din piatra din oras si chiar din Canada) care, din nefericire, a fost distrusa aproape complet de un incendiu in 1754.

Actuala constructie (cea pe care am vizita-o eu) a fost ridicata in 1771 pe ramasitele primei capele din piatra ale carei fundatii pot fi vazute in situl arheologic al muzeului.



Focul nu a fost singura incercare prin care a trecut lacasul de cult. Pe la sfarsitul secolului al 19-lea s-a pus chiar problema demolarii acestuia intrucat locatia pe care era amplasata capela era considerata ideala pentru construirea unei gari. Proiectul a fost abandonat datorita puternicei reactii publice. Profitand de aceasta reactie publica de sustinere a capelei, Ordinul Sulpicienilor a demarat un proiect de renovare capitala a acesteia.

Vizitarea bisericii este gratuita, se plateste doar pentru vizitarea muzeului care include cripta, turnul, expozitia de miniaturi, situl arheologic. Pretul biletului este de 10 dolari canadieni.



Capela a fost inca de la inceputurile sale un loc de rugaciune si pelerinaj. Astazi, ea primeste oameni din toata lumea si le ofera acestora un loc sacru unde inimile lor pot fi atinse de frumusetea, misterul, intelepciunea si spiritul lui Dumnezeu.

Pelerinajul era o practica religioasa importanta la vremea cand a fost construita capela si Marguerite Bourgeoys dorea ca Sfanta Fecioara sa aiba si in colonia Ville Marie un loc special dedicat ei. Astfel, principala functie a capelei a fost aceea de loc de rugaciune si pelerinaj dedicat Sfintei Fecioare.

Capela, a fost prima biserica de piatra construita pe insula Montreal (si chiar in Canada) si, alaturi de Basilica Notre Dame, reprezinta cele mai vechi biserici care inca exista in centrul istoric al Montrealului.
Capela Notre Dame de Bon Secours este situata in zona istorica si intens frecventata de turisti a Montrealului, foarte aproape de Portul Vechi al orasului.

Capela se poate vedea in partea stanga a imaginii

In partea drepata este Capela Notre Dame de Bon Secours 
iar in partea stanga este cladirea Marche Bonsecours, o cladire, 
de asemenea, foarte incarcata de istorie

Capela Notre Dame de Bon Secours si cladirea Marche Bonsecours

Este inconjurata de cele mai importante atractii ale Vechiului Montreal: cladirea Marche Bonsecours, Primaria, Palatul Ramezay, Bazilica Notre Dame, Portul Vechi s.a.
Din strada, poate fi admirata arhitectura exterioara a bisericii, foarte diferita pe latura cu intrarea principala fata de latura opusa, cea dinspre fluviu.

Daca vezi cate o fotografie cu fiecare dintre cele doua fatade ale bisericii, poti crede ca e vorba de doua cladiri total diferite.  Eu am facut poze atat de pe strada din fata intrarii in capela cat si dinspre fluviu. De asemenea, am fotografiat cladirea si din lateral, incercand sa prind in aceeasi poza elemente arhitecturale din ambele fatade care alcatuiesc intregul. Vazand imaginile, o sa intelegeti la ce ma refer.

Fatada cu intrarea principala

Fatada dinspre port

Vedere din lateral

Vedere din lateral

Capela de aproape 300 de ani (cladirea actuala) si muzeul de istorie Marguerite Bourgeoys, organizat in cadrul acesteia, surprind cu siguranta turistul, in mod placut. Muzeul cuprinde atat sali de expozitie dar si cripta, situl arheologic, turnul, din acesta din urma putand sa admiri privelistea spectaculoasa  a “Vechiului Montreal” (zona istorica a orasului) si a Portului Vechi.
Astfel, vizitarea acestui obiectiv turistic iti da posibilitatea sa rememorezi mai mult de 2000 de ani de istorie.
Pasind in interiorul capelei, esti coplesit de o foarte placuta senzatie de liniste. Cand am fost eu era destul de putina lume in biserica si de undeva din sistemul de sonorizare se auzea muzica clasica, inspirat aleasa, ce suna divin intre peretii bisericii.


Pe langa bogatia decorului in care este amplasata, te cucereste si felul cum este decorata capela in interior, cu picturi, sculpturi, barcile miniaturale oferite drept ofranda, statueta miraculoasa, inimioarele din metal s.a. despre care o sa povestesc mai la vale.

Decorul interior este nu numai dovada devotamentului pelerinilor fata de Sfanta Fecioara (ma gandesc aici la machetele de barci atarnate din bolta bisericii) dar si a contributiei Sfintei Marguerite Bourgeoys si a Congregatiei de Notre Dame (fondata de aceasta), la dezvoltarea capelei si chiar a orasului.


Desi in aparenta este vorba doar de o bisercia, in realitate, acest obiectiv turistic cuprinde foarte multe puncte de interes: capela (biserica insasi), muzeul care contine expozitii despre viata si activitatea Sfintei Marguerite Bourgeoys in contextual istoric al vremurilor traite de acesta, alte expozitii permanente (cea de miniaturi) sau temporare (cea dedicata pelerinilor si denumita “Ultreia!”), turnul bisericii cu privelistea sa minunata asupra fluviului si Portului Vechi, cripta care contine fundatiile capelei initiale, care a fost prima capela din piatra din Montreal si chiar din Canada, situl arheologic in care se patrunde prin cripta si unde s-au descoperit o multime de artefacte interesante din vremea in care a trait Marguerite Bourgeoys dar si urme ale trecerii pe acolo a “primelor natiuni”, asa cum sunt numiti locuitorii originari ai Canadei.

Site-ul oficial al capelei este foarte bine pus la punct, ofera multe informatii de mare folos turistilor care vor sa o viziteze. Acestia pot descarca de aici un ghid audio (care le descrie pas cu pas cele mai importante repere ale capelei) dar si un pliant cu schita capelei si locurile unde sunt amplasate punctele de interes. Practic, poti pleca de acasa pregatit cu tot ce-ti trebuie ca sa nu ratezi nimic important legat de capela. Eu am descoperit acest site dupa ce am vizitat capela insa nu am avut probleme cand am vizitat capela datorita materialelor care le sunt puse turistilor la dispozitie chiar in interiorul bisericii.

Ca veni vorba de facilitate pentru turisti, vreau sa mentionez aici ca am fost impresionata de modul cum se face turism in Montreal. Foarte multele sale obiective turistice sunt extrem de bine promovate, la nivel profesional, fara cusur. Exista cateva puncte de informare turistica in zonele cel emai frecventate de turisti unde informatiile se ofera in trei limbi (sau poate chiar mai multe, la cerere), “pe banda rulanta”.

Asistenti tineri si foarte amabili isi dau toata silinta sa ofere turistilor exact informatiile de care acestia au nevoie. Nu mai vorbesc de rafturile intregi din aceste puncte de informare turistica, pline cu pliante si harti care cuprind absolut toate informatiile turistice de care cineva ar putea avea nevoie.

Asta se intampla in luna august insa din cate am observat oferta turistica era foarte variata si pentru sezonul de iarna asa ca nu cred ca animatia din aceste birouri sa fie mai scazuta pe timpul iernii. Montrealul pare a fi un oras care are multe de oferit turistilor, in egala masura, in toate anotimpurile.

Pliantul oficial al capelei
Pe raftuletele de langa usa de la intrare, am gasit un numar mare de pliante cu tot felul de informatii despre capela.
Aici am gasit cel mai bun pliant-ghid de vizitare dintre toate pe care le-am vazut pe la bisericile si muzeele pe unde am mai fost.
Este pus gratuit la dispozitia turistilor, in doua limbi (engleza si franceza), sub numele “Comorile Capelei Notre dame de Bon Secours”.




Mi s-a parut cel mai interesant si mai bine gandit pliant-ghid din cate am vazut pe la bisericile si muzeele pe unde am mai fost.
Acesta continea o schita a capelei pe care erau marcate locurile in care se aflau toate punctele de interes din interiorul capelei astfel incat turistul sa nu rateze nimic important (nu pare mare lucru insa o astfel de prezentare este de mare ajutor turistilor, am experimentat asta). In plus, in alta parte nu am mai vazut pusa in practica aceasta idee simpla.
Astfel, pe acea schita sunt indicate locurile in care se afla cele mai importante picturi, sculpturi, statueta miraculoasa, mormintele personalitatilor al caror nume este strans legat de cel al capelei.



Daca nu faci o vizita cu ghid, chiar poti sa ratezi unele lucruri interesante.
Eu, de exemplu, m-am intors pentru ca nu vazusem inimile din metal, una dintre atractiile capelei.
Dupa cum este scris si in continutul pliantului, acesta iti este pus la dispozitie ca sa te ajute sa vizitezi capela si sa identifici lucrarile de arta. Il poti lua cu tine, il poti pune inapoi de unde l-ai luat sau, ti se recomanda sa-l dai mai departe unui prieten.

Capela Notre Dame de Bon Secours din Montreal este cunoscuta si ca BISERICA MARINARILOR 

Odata cu dezvoltarea din secolul al 19-lea a portului din Montreal si datorita locatiei sale in imediata vecinatate a portului, capela a devenit locul preferat de marinari pentru pelerinaj si rugaciune.
Marinarii veneau aici fie pentru a se ruga Sfintei Fecioare pentru ajutor in viitoarele lor calatorii, fie pentru a-i multumi acesteia ca nu i-a lasat sa piara in naufragii.

Barcile minaturale care atarna din bolta bisericii, oferite de catre marinari, amintesc de credinta acestora in Sfanta Fecioara pe care o numeau “Notre-Dame-De-Bon-Secours” (Doamna Noastra de Bun Ajutor).










             

Pe acoperisul turnului capelei se afla o statuie inalta de cupru a Fecioarei Maria, cu bratele intinse catre toti cei care navigheaza pe fluviul Sfantul Laurentiu.

             


             

CAPELA NOTRE DAME DE BON SECOURS
-PUNCTE DE INTERES-

1. CAPELA (BISERICA INSASI)
De mai bine de 350 de ani, aceasta bijuterie a patrimoniului orasului, are un loc special in inima montrealezilor.
Este situata in cea mai veche zona religioasa a Montrealului iar cladirea actuala dateaza din 1771.




             





             
 

             

             

             

             


                                                  

                                                  

             



                                                  







Interiorul capelei este decorat de Francois-Eduard Meloche cu lucrari in stilul “trompe-l’oeil” si “grisaille”.
Trompe-l’oeil este o tehnica prin care se reda impresia de tridimensional. Am mai intalnit-o si in alte biserici din Montreal (ex. Biserica Gesu).



                                                  

             

O parte din minunatul decor interior a fost ascuns vederii timp de ani de zile.
Pe la inceputul secolului al 20-lea, decoratiunile facute de Meloche in stilurile “trompe l’oeil” si “grisaille” se pare ca nu au mai placut criticilor de arta dintre care unii au numit-o chiar “inselatoare”.

Astfel, in 1908 a fost angajat un pictor-decorator care sa aduca biserica din nou pe linia modei in privinta decoratiunilor. Acesta a fost Delphis Adolphe Beaulieu.
Beaulieu a folosit o tehnica ce presupunea ca decoratiunile sa fie facute in atelierul sau si apoi lipite peste lucrarile lui Meloche.

S-a speculat ca acesta a fost de fapt un tertip folosit pentru a salva lucrarile valoroase ale lui Meloche. In orice caz, rezultatul acesta a fost intrucat in 1994, in timpul unor lucrari de izolatie a acoperisului, picturile lui Beaulieu s-au dezlipit pur si simplu, lasand sa iasa la iveala lucrarile lui Meloche care pot fi admirate si astazi aproape ca in forma lor din 1889. 

2. STATUETA MIRACULOASA
In 1672, Marguerite Bourgeoys s-a intors din una dintre calatoriile sale in Franta cu o statueta din lemn reprezentand-o pe Sfinta Fecioar cu Pruncul, care poate fi vazuta si astazi in partea stanga a altarului capelei, undeva deasupra locului ce contine ramasitele pamantesti ale fondatoarei capelei.



             

Ca si capela, micuta statuie are o poveste impresionanta. Pentru ambele, cele mai dificile momente au fost, fara indoiala, in 1754 cand focul a devastat complet capela initiala, insa, in mod miraculos, a lasat intacta statueta.
Surorile din Congregatia Notre Dame, infiintata de Marguerite Bourgeoys, au pastrat cu mare dragoste aceasta statueta, ca pe o legatura pretioasa cu trecutul lor.

3. PIETA
Aceasta statuie foarte frumoasa este este originara din Franta si, probabil, a fost sculptata in secolul al 15-lea de un sculptor care a ramas necunoscut. Este facuta din lemn acoperit cu ipsos pictat.

Statuia a fost oferita Congregatiei de Notre-Dame de catre un membru al Ordinului Sulpicienilor. Aceasta a ajuns in Montreal in 1855 iar din martie 2008, se afla in incinta Capelei Notre Dame de Bon Secours.




Am citit ca in interiorul statuii s-ar afla multe biletele cu rugaciuni, fotografii si alte obiecte de mici dimensiuni, lasate de credinciosii care s-au rugat la ea. Personal, cred ca este vorba de cutia aceea din lemn care serveste drept soclu iar nu de interiorul statuii insesi.

4. INIMILE DIN METAL EXPUSE IN CAPELA
Aceste inimi foarte frumoase (pe care eu nu le-as fi remarcat daca nu as fi avut asupra mea pliantul-ghid al capelei), au fost oferite in secolul al 19-lea de pelerinii care cereau lui Dumnezeu sa le indeplineasca anumite dorinte prin mijlociera Sfintei Fecioare. 
Unele erau oferite pentru ajutorul deja primit.

Sunt asezate de o parte si de alta a altarului principal, destul de sus, aproape de bolta.
Am citit undeva ca in interiorul inimilor de metal credinciosii puneau biletele cu rugamintile lor.





5. MORMANTUL SFINTEI MARGUERITE BOURGEOYS SI MORMANTUL LUI JEANNE LE BER, CEA NUMITA SI “PUSTNICA MONTREALULUI”
Din anul 2005, in capela Notre Dame de Bon Secours se afla ramasitele pamantesti ale Sfintei Marguerite Bourgeoys, fondatoarea capelei.

In 2005 a fost sarbatorita a 350-a aniversare a capelei intr-un mod foarte special. Intr-o ceremonie emotionanta, “mama coloniei”, Marguerite Bourgeoys s-a intors in capela ei, in inima Montrealului, in locul in care a trait printre oamenii care au considerat-o prietena si povatuitoarea lor.
Sicriul a fost asezat in partea stanga a altarului, avand deasupra micuta statueta miraculoasa a Sfintei Fecioare a Bunului Ajutor (Notre-Dame-de-Bon-Secours-Chapel), cea care a rezistat in mod miraculos incendiului din 1754.






Cateva saptamani mai tarziu, ramasitele lui Leanne Le Ber, “pustnica Montrealului”, au fost si ele asezate in capela, in peretele din partea stanga a navei.




6. ORGA
Orga capelei a fost construita in 1910 in celebrul atelier de orgi al fratilor Casavant (multe dintre bisericile pe care eu le-am vazut in Montreal aveau orgile construite in atelierul acestor frati canadieni).
A fost restaurata intre anii 1999 si 2002.
Cu cele 817 tuburi, este un exemplar destul de modest. Pentru comparatie, orga Basilicii Notre Dame are 7000 de tuburi iar cea a Oratoriului Sfantul Iosif are 6000 de tuburi.
Ambele lacase de cult mai sus amintite se afla tot in Montreal si pe ambele am avut ocazia sa le vizitez.






Cu orga de la Capela Notre Dame de Bon Secours am o amintire speciala. La curiozitatea mea iesita din comun, este suficient sa vad o usa doar putin deschisa ca sa-mi bag nasul sa vad ce este acolo. 
Asa s-a intamplat cand am vizitat aceasta capela si am ajuns pana sus in balconul orgii, spre surprinderea totala a persoanelor care repetau la orga. Mi-au spus politicos ca nu prea aveam ce sa caut acolo si m-au rugat ca, la coborare sa inchid si usa pe care o gasisem deschisa. 
Nu am plecat inainte de a face o fotografie de acolo din balcon (cu acordul lor) si de pe scara in spirala care ducea acolo, fotgrafii la care, de altfel, tin foarte mult.




7. MARGUERITE BOURGEOYS
Sfanta Marguerite Bourgeoys (17 aprilie 1620 – 12 ianuarie 1700) este fondatoarea capelei si prima invatatoare a Montrealului. A fondat, de asemenea prima scoala din Montreal precum si Congregatia Sfintei Fecioare (The Congregation of Notre-Dame).

A sosit in Montreal din Franta (Troyes), in 1653, la invitatia guvernatorului Paul Chomedey de Maisonneuve, ofiterul militar francez care a intemeiat colonia franceza Ville Marie, actualul Montreal. Acesta o rugase sa se ocupe de organizarea unei scoli in asezarea nou infiintata.
Astfel, prima scoala din Montreal a fost deschisa de Marguerite Bourgeoys, in 1658, intr-un grajd primit de la Sieur de Maisonneuve.

In 1655, la 2 ani dupa ajungerea ei in Ville Marie, Marguerite Bourgeoys a decis construirea unei capele si a cooptat primii colonisti in proiectul sau.

Capela, conceputa ca loc de pelerinaj si rugaciune, a fost construita in afara granitelor coloniei Ville Marie, pe un teren pe care Paul Chomedey de Maisonneuve i-l donase Margueritei Bourgeoys in acest scop.

             

             


In 1672 Marguerite Bourgeoys s-a intors din Franta (unde se ducea pentru a doua oara ca sa aduca persoane cu care sa poata continua activitatile privind capela si Congregatia) cu o statueta din lemn reprezentand-o pe Sfanta Fecioara cu Pruncul, cea care a rezistat miraculor incendiului din 1754.
Aceasta doamna, cu personalitate extrem de puternica, cu o hotarare de neclintit si cu o extraordinara viziune, si-a pus amprenta asupra coloniei Ville Marie in toate modurile cu putinta:
- a fondat o capela pentru pelerinaj si rugaciune,
- a intemeiat un ordin de calugarite,
- a infiintat scoli de fete atat de origine franceza cat si indigena,
- a adus tinere de peste ocean (Les Filles du Roy) ca sotii pentru colonistii burlaci.

S-a stins din viata la 12 ianuarie 1700, la aproape 80 de ani. Ramasitele ei pamantesti sunt ingropate in partea stanga a altarului capelei.

La 31 octombrie 1982 a fost canonizata de Papa paul al II-lea. Ca sfanta, eu am vazut picturi reprezentand-o pe aceasta si in alte biserici din Montreal. Imi amintesc acum de Biserica Gesu, foarte frumoasa si ea.




De asemenea, in Montreal am vazut si un grup statuar foarte frumos reprezentand-o pe aceasta in calitatea de invatatoare.





8. JEANNE LE BER
I se mai spune “Pustnica Montrealului”. De fapt, aceasta este prima pustnica a Americii de Nord. A trait intre anii 1662 si 1714.
S-a nascut in Montreal (pe atunci Ville Marie), in 4 ianuarie 1662, intr-o familie renumita din Montreal (tatal sau era cel mai bogat comerciant din oras).
Din primii ani de viata a fost atrasa de Iisus Christos, o atractie care crestea si devenea tot mai puternica si insotita de o dorinta adanca pentru liniste, izolare  si rugaciune.

De la 18 ani, cu acordul parintilor sai, a trait ca o pustnica, initial in casa parinteasca iar apoi, de la 33 de ani, in casa Surorilor Congregatiei Notre Dame, infiintata de Marguerite Bourgeoys.
Viata ei a fost un omagiu continuu adus lui Iisus prin rugaciune si lucru in favoarea saracilor (cosea si broda).
Chiar daca traia ca si pustnica, nu era straina de problemele lumii exterioare: ea amintea in cele mai fierbinti rugaciuni problemele, suferintele si ingrijorarile contemporanilor sai. S-a rugat in mod special pentru pace in tara sa devastata de razboi.

A murit pe 3 octombrie 1714, la 52 de ani si 8 luni. La funeraliile sale a participat intreaga populatie a Montrealului ca sa-i ofere un ultim omagiu si pentru a i se ruga.
Ramasitele ei pamantesti se afla in peretele din partea stanga a altarului Capelei Notre Dame de Bon Secours, locul fiind marcat de o placuta pe perete.

Imaginea ei este reprezentata pe unele dintre vitraliile capelei.
Broderii si alte obiecte lucrate de ea pot fi admirate la un alt muzeu bine cunoscut in Montreal, respectiv “Maison Sain Gabriel”.

9. MUZEUL MARGUERITE BOURGEOIS
Acest muzeu cu un concept modern, actual, ii duce pe vizitatori inapoi in timpurile fondatorilor Montrealului, un loc special fiind rezervat Sfintei Marguerite Bourgeoys, care este si fondatoarea capelei Notre Dame de Bon Secours.
Muzeul este conceput sa ofere turistilor o experienta unica in Montreal.
Aici, acestia pot sa descopere viata si implinirea unei femei remarcabile  si, de asemenea, sa vada cateva expozitii foarte interesante.
Turistul este dus intr-o calatorie catre inima Margueritei Bourgeoys, o inima a curajului si compasiunii pentru ceilalti.

             






Calatoria se continua cu vizitarea ruinelor capelei initiale (cea care a ars in 1754), a criptei de piatra din secolul al 18-lea si cu turnul capelei de unde se poate admira o priveliste spectaculoasa asupra fluviului Sfantul Laurentiu, a zonei istorice a Montrealului si a Portului Vechi.

10. TURNUL
Imediat ce ti-ai platit biletul pentru vizitarea a tot ceea ce inseamna “Muzeul Marguerite Bourgeoys” (10 dolari canadieni), poti urca cele 69 de trepte pana in turn.




Aici te asteapta una dintre cele mai frumoase privelisti asupra zonei istorice a Montrealului, a Portului Vechi si a fluviului Saint Laurent. Locul iti ofera posibilitatea intoarcerii imaginare in timp, la zilele de inceput ale calatoriilor pe mare dar si la Montrealul de altadata.

             




             

             

             








                                                  










             





11. CRIPTA
Se afla sub altarul bisericii. Se pot vedea aici zidurile fundatiei primei capele din piatra a Montrealului, cea care a ars in 1754, dar si obiecte si artefacte care amintesc de primii locuitori ai zonei (zona denumita districtul Bonsecours).












12. SITUL ARHEOLOGIC, un sit arheologic remarcabil
Sub nava capelei si accesibil prin cripta, exista un important sit arheologic care isi asteapta turistii.

In timpul sapaturilor recente, arheologii au facut multe descoperiri, una mai interesanta decat alta. Spre marea lor incantare, munca spatulelor lor a scos la iveala fundatiile micii capele a Margueritei Bourgeoys. Incet, incet, unul dintre cele mai vechi lacase religioase din America de Nord isi dezvalui secretele.
Mai intai populata de “primele natiuni” (amerindieni), popoarele autohtone din Canada, locatia (situl arheologic) contine urme ale trecerii lor prin aceste locuri. Urme ale taberelor amerindiene si artefacte datand de acum mai bine de 2400 de ani, sunt printre cele mai vechi gasite in Vechiul Montreal (actualmente zona istorica a orasului).

Au fost descoperite, de asemenea, urme ale palisadelor din lemn care protejau Montrealul, precum si artefacte uimitoare.
Eu nu am mai apucat sa vizitez si acest sit arheologic. Vizitarea se facea incepand din cripta, numai cu ghid iar eu nu am mai avut rabdare sa astept ora pentru urmatorul grup, asa ca mi-am continuat vizitarea pe cont propriu a celorlalte puncte de interes ale capelei.
Am inteles, totusi, ca este un foarte important sit arheologic in Montreal, in primul rand pentru ca contine dovezi ale locuirii zonei respective de mai bine de 2400 de ani.

13. EXPOZITIA TEMATICA “ULTREIA! ONWARD, PILGRIM”
Mi-a trebuit ceva timp pana am descoperit ce inseamna cuvantul “ultreia”. Aceasta intrucat nu l-am gasit nici in dictionarul de limba engleza si nici in cel de limba franceza (cum am gasit, de altfel, toate cuvintele auzite in Canada), el fiind de origine latina.
“Ultreia” este un fel de salut al pelerinilor care se poate traduce “inainte pelerini!” si prin care pelerinii se incurajeaza sa mearga “tot mai departe si tot mai sus”. Este expresia depasirii limitelor fizice si psihice.
Aceasta expozitie isi propune sa-i ajute pe vizitatori sa urmeze experientele pelerinilor, introducandu-i in lumea pelerinajului sub toate formele lui.
Expozitia emotioneaza prin exponatele donate de pelerini ai vremurilor noastre (pantofi rupti de zecile de kilometri parcursi, carnetele in care erau notate distantele parcurse in toate etapele unui pelerinaj, esarfe, tricouri, palarii de soare, alte obiecte personale donate de pelerini).




             


             


             


14. SALA SINGURULUI PORTRET ADEVARAT
Aici se afla o pictura care reprezinta singurul portret cunoscut al Margueritei Bourgeoys precum si cateva obiecte care au apartinut acesteia.







15. SALA MINIATURILOR
In 58 de vitrine sunt reconstituite cu ajutorul unor figurine miniaturale cele mai importante momente si evenimente din viata Margueritei Bourgeoys.

Fiecare vitrina avea o explicatie in legatura cu momentul din viata Margueritei Bourgeoys care era imortalizat acolo.
Mie mi-a placut foarte mult aceasta expozitie de miniaturi. M-a impresionat migala cu care au fost acestea facute. Poate incanta copii si adultii deopotriva.





































16. SALA CONGREGATIEI NOTRE DAME
Este sala dedicata Congregatiei Notre Dame, infiintata de Marguerite Bourgeoys.
Fire determinata si sensibila la problemele celorlalti, Marguerite Bourgeoys si-a concentrat eforturile in a-i ajuta ce ceilalti. In aceasta sala sunt ecrane pe care poate fi urmarit un film in care sunt descrise trei dintre primele realizari ale Margueritei Bourgeoys.







17. MAGAZINUL DE SUVENIRE 
Ofera o mare varietate de obiecte interesante pentru intreaga familie si pentru prieteni. Acestea pot fi achizitionate ca si amintiri ale vizitei in acest loc deosebit.




ACTIVITATI IN CADRUL CAPELEI

Luna arheologiei (duminicile in luna august): arheologia si gastronomia merg mana in mana. Cei interesati pot descoperi obiceiurile culinare ale oamenilor care au trait pe aceste meleaguri, de-a lungul timpului. Pot fi incercate cateva alimente ciudate precum si retete de odinioara.

Bon Secours in creatii muzicale, cu participarea ansamblului vocal “Universalis” (sambata, 1 octombrie 2011, intrarea gratuita).

Ziua orgii: o invitatie de a asculta orga Casavant a capelei, veche de 100 de ani si de a invata cum functioneaza ea, de la organistul titular (duminica 2 octombrie 2011, intrarea libera).

Tururi de vizitare a sitului arheologic cu ghid din partea capelei (cel pe care eu l-am ratat): de la 1 iunie pana la 4 septembrie 2011, mai putin lunea, inclus in pretul biletului pentru muzeu).

Cconcerte: de cor si orga (23 august, gratuit), ansamblu coral (duminica 18 septembrie, gratuit), Festivalul Baroc Montreal (23-26 iunie).

Expozitia “Ultreia” 2011.

Vizite tematice:
1. pentru copii si tineri: jucand rolul primilor locuitori ai vechiului Montreal, acestia urmeaza sa descopere credinta in Dumnezeu si curajul inaintasilor lor (este disponibil si un joc interactiv cu aceasta tema);

2. tur special pus la dispozitie pentru pelerini (vizite personalizate);

3. vizitarea principalelor locuri din Montreal unde au trait si muncit Marguerite Bourgeois si Jeanne Le Ber si contemporanii lor cei mai de seama (traseu istoric parcurs pe jos prin Vechiul Montreal cu ghid profesionist);

4. vizite comentate, organizate cu ghizi profesionisti pusi la dispozitie de capela:
- vizite expres pentru cei care nu au suficient timp (sunt vizate cele mai importante atractii ale capelei);
- unele au un timing fix, altele, adaptabil situatiei turistilor;
- unele sunt organizate special pentru elevi, altele, pentru familii cu copii sau doar pentru turistii adulti;
- preturile pot fi ajustate in functie de numarul de persoane, se pot acorda diverse gratuitati pentru persoanele insotitoare de grupuri de elevi sau pentru adultii care insotesc un anumit numar de copii etc.

Informatiile folosite in acest material au fost culese de pe site-ul oficial al capelei (www.marguerite–burgeoys.com), din pliantele puse gratuit la dispozitia turistilor in interiorul acesteia si in muzeu precum si de pe site-ul Wikipedia.

             

             

             

             

             







4 comentarii:

  1. foarte cuprinzatoare informatii...excelente imagini...felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesante detalii . Fotografiile sunt extraordinare !
    O zi minunata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E una dintre primele mele postari si tin mult la ea. Tre' sa mai aranjez un pic pozele, la inceput imi dadeau mari batai de cap! :-)
      Ma bucur ca ti-a placut!
      Toate cele bune si tie, Ileana!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: