miercuri, 18 ianuarie 2012

Viena, Palatul Schonbrunn

Auzisem de frumusetea lui de la cateva persoane demne de incredere si-mi doream foarte mult sa-l vad.
Se numara printre cele mai populare atractii ale Vienei si este situat un pic cam la marginea orasului, mai exact, in partea de vest a acestuia. Se poate ajunge aici atat cu metroul, tramvaiul cat si cu autobuzul.
Noi am ales varianta unui autobuz pentru turul orasului (cu ghid) care avea palatul ca destinatie finala.
In limba romana, numele palatului se traduce “fantana frumoasa”.
Unii considera acest palat ca fiind cel mai frumos palat baroc din Europa. Eu nu ma pronunt pana nu le vizitez pe toate insa pot sa spun ca este intr-adevar foarte frumos. 


Construit ca sa rivalizeze cu Palatul Versailles, Schonbrun a fost resedinta de vara a familiei imperiale. 
Are un numar impresionant de camrere (1442 daca nu ma insel), desigur nu toate pot fi vizitate.
Camerele sunt denumite in functie de modul cum sunt decorate, de apartinatorul lor sau de functiunile pe care le indeplineau: Camera Oglinzilor, Dormitorul Imparatului, Studioul Imparatului Franz Joseph, Marea Camera Rosa, Camera Mica Rosa, Marea Galerie, Camera Luminilor, Camera Millions (a costat un milion de galbeni decorarea ei), Salonul Albastru Chinezesc, Camera de Portelan, Dormitorul Bogat, Sala de Ceremonii etc.
Aici Marea Galerie:


Imparatul Franz Joseph, care s-a casatorit cu incantatoarea imparateasa de origine bavareza Sisi, s-a nascut aici in 1830 si tot aici si-a petrecut ultima parte a vietii si a murit in 1916.
Gradina Zoologica de la Schonbrunn, una dintre atractiile palatului, a fost construita in timpul imparatului Franz Joseph.

Dupa doi ani de la moartea imparatului Franz Joseph, imparatul Karl I care l-a succedat la tron, a abdicat, punand capat pentru totdeauna monarhiei austriece. De atunci (din 1918), palatul a devenit proprietatea Republicii Austria.

Acest palat a fost locul favorit al imparatesei Maria Theresa si al familiei sale. In timpul domniei sale, viata culturala a paltului a cunoscut cea mai stralucitoare perioada.
Atunci si-au prezentat aici compozitiile compozitorii W. A.. Mozart si Joseph Haydn.

Schonbrunn este unul dintre cele mai importante monumente din istoria austriaca, este recunoscut pentru importanta sa istorica, arhitecturala, pentru decoratiunile interioare spelndide si imprejurimile unice iar din 1996 este inscris in Patrimoniul Cultural UNESCO.

Puncte de interes la palat: Casa Palmierilor (sera de dimensiuni foarte mari, unica in Europa) Sera desert, Gloriette (superba constructie din mijlocul gradinilor ce ofera cea mai frumoasa imagine a acestora), Gradina Zoologica, Labirintul, Gradinile.
Gradinele vazute prin fereastra palatului:
                                                               "Dormitorul bogat":




 
                                                          
  




  

  
       
  


3 comentarii:

  1. Grandoare si lux ! Ce vremuri ... Tot gradinile imi plac mai mult ...

    RăspundețiȘtergere
  2. M-as duce oricand din nou acolo, mi-au ramas multe locuri neexplorate, printre care si gradineile!
    Multumesc pentru vizita, noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. E o incantare sa vizitezi o asa minune.Felicitari ,documentat si frumos prezentat.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: