vineri, 27 ianuarie 2012

Praga, Turnul Televiziunii

In Praga, Turnul televiziunii se afla in cartierul Zizkov, un cartier mai inalt al orasului, unde nu stiu sa va spun cum se ajunge, pe noi ne-a dus GPS-ul.
Turnul mai este numit “Turnul Zizkov”, dupa numele cartierului in care se afla, sau “Periuta electrica de dinti”, dupa forma pe care o are vazut de la distanta.




Turnul are 216 m si a fost construit intre anii 1985 si 1992 iar bebelusii care se catara pe cei trei piloni au fost adaugati prin 2000. Initial acestia trebuia sa ramana acolo doar pentru o vreme, ulterior s-a hotarat sa nu mai fie inlaturati.

Acestia sunt creatia sculptorului ceh David Cerny si am inteles ca au fost amplasati si in alte locatii nu numai pe turnul televiziunii. Bebelusii au coduri de bare in loc de chipuri, pentru a exprima, astfel, o critica impotriva vremurilor din zilele noastre (prea mercantile, poate...).

De pe platformele de la nivelele 5 si 8 ale turnului, se poate admira o frumoasa panorama a orasului. Noi am admirat-o doar pe intuneric pentru ca, pana am alergat prin imprejurimi sa schimbam Coroane cehesti, s-a lasat seara. L
Nu stiu daca acum se poate plati si cu Euro, insa, daca ajungeti acolo, va recomand calduros sa aveti pregatite Coroane cehesti pentru biletul de intrare ca sa nu patiti ca noi si sa ratati privelistea pe timp de zi (mai ales iarna cand se intuneca repede).
In apropiera turnului, o biserica cu arhitectura moderna si un pic cam ciudata: "Kostel Nejsvetejsiho Srdce Pane". Noi nu am vizitat-o dar cred ca e intereant de vazut:
Turnul vazut de la Castelul Praga:

Turnul, in plan indepartat:
Aici, in stanga imaginii:


2 comentarii:

  1. Ce frumos, noi aici la Turnul Televiziunii nu am apucat sa ajungem. Dar l-am tot admirat de la departare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne-ar fi placut sa vedem si pe lumina privelistea de sus si sa vizitam si biserica aia cu arhitectura moderna de alaturi, am vazut poze foarte interesante din interiorul ei. Poate alta data ...
      O seara placuta!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: