sâmbătă, 3 decembrie 2011

Sus pe Arcul de triumf din Bucuresti

Alte postari referitoare la Bucuresti:
1. Cismigiul gatit pentru Sarbatori,
2. Bucuresti: Parcul Herastrau,
3. Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".Arcul de Triumf din Bucuresti este deschis doar trei zile pe an, astazi (sambata 3 decembrie 2011) a fost una dintre ele. 
Din cate am inteles, motivul pentru care este deschis atat de putin publicului tine de faptul ca circulatia in zona este extrem de intensa iar costurile reamenajarii intersectiei depasesc bugetul autoritatilor. Am vazut la TV la stiri o transmisiune in direct de pe terasa arcului, in care spuneau ca este deschis intre orele 12 si 16 si am plecat in fuga sa nu ratez o asa ocazie rara (am ajuns in 20 de minute si l-am salutat si pe reporterul care facuse transmisia).

Vremea a fost superba. Din pacate Bucurestiul nu ofera o priveliste foarte spectaculoasa de la inaltime (cum au alte orase din alte tari si unele chiar si de pe la noi), insa este frumoasa.
De altfel, nici arcul nu este foarte inalt. Are 27 de metri, cam cat baldachinul din interiorul Bazilicii Sfantul Petru din Vatican.

Contrar asteptarilor mele, interiorul arcului este amenajat destul de bine, sunt puse la dispozitia publicului informatii si documente istorice interesante (multe dintre ele expuse in spatiul un pic mai generos aflat in zona superioara a arcului, acolo unde se unesc cele doua "picioare").
          


Una din intrarile in Parcul Herastrau:


           

 

 

 
Astea or fi toate florile depuse de 1 Decembrie?! Altele n-am vazut
  

  

  

  

  
            

            

            

            

            

           

Iar acum, INTERIORUL ARCULUI DE TRIUMF:

In arc se urca pe o parte (pe un picior) si, dupa ce se viziteaza muzeul din interior si  se admira privelistea de pe terasa arcului, se cobora pe cealalta parte (pe celalalt picior al "Pietrei cracanate"). Imaginile urmatoare sunt din interiorului primului "picior" si din muzeul amenajat in spatiul de deasupra ambelor picioare:

  

  

  

  

  

            

  

  

  

  

  

  

            

    

  

  
            

            


            

  

Am ajuns si pe terasa... Iata privelistea:Casa Presei:
  

  

  

            
Biserica Casin:
  

  

  
Muzeul Sportului si Comitetul Olimpic Roman:
  
Una dintre intrarile in Parcul Herastrau:
  

  
                                                                                                         Trustul "Intact" ("Antenele"):
  
Vedere spre Televiziunea Romana:
  

  

  
                                                                     Vedere spre Piata Victoriei:
  

  

  

Si acum ... inapoi spre parter (pe cracul celalalt):

  

  

  

  

            

            

            

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

            

  

            


            

            


            

                        

5 comentarii:

 1. N-am urcat niciodata in Arcul de Triumf. Foarte interesant articolul. Desi n-am crezut vreodata, uitandu-ma la poze, am simtit o emotie, un dor de Bucuresti. N-a fost niciodata orasul meu preferat, insa este orasul in care m-am nascut si am trait atatia ani...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate, arcul se deschide destul de rar pentru public. Am inteles ca din cauza actualei configurari a intersectiei.
   A fost deschis si in weekend-ul acesta dar au fost niste cozi infernale. S-a deschis la 12 dar oamenii au format coada de la prima ora. Mi-ar fi placut sa vad si eu privelistea acum cu verdeata.
   In decembrie cand am fost eu am avut noroc ca nu prea fusese mediatizata deschiderea si m-am dus si intr-un suflet, imediat ce am aflat de la TV ca eram sigura ca se va aglomera. A fost OK si pe treptele din interior si pe terasa de deasupra, adica am avut cat de cat loc sa ma misc. Zilele astea erau oamenii inghesuiti ca sardelele pentru ca spatiul este destul de limitat.

   Ștergere
 2. Interesting Tour! Thanks. Learning about this Historical Museum, seeing actual photos of it's Magnificence, and it's struggles, got, me thinking that it's people should create more and better venues for tourism and build more interesting and visible Highlights of it's surroundings. The Insides seem compact, yet, the organization seems praising. Need not to expand the structure so as to keep it's historical identity, but, some construct in it's surrounding areas may attract more attention, thus, improve the market industry there. Just my thoughts. Thanks, it was a pleasurable tour...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. I am glad you liked the virtual tour, Anthony! This historical building is one of the landmarks of Bucharest, the capital of Romania. It was build to comemorate the victory of Romania in the First World War. The designers were inspired by the Triumph Arch in Paris.
   You are right, the Romanian authorities should do more for tourism in that area!

   Ștergere
 3. Felicitari pentru acest valoros document.

  RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: