sâmbătă, 18 februarie 2017

Toronto Doors Open 2014: 1. OSGOODE HALL

Toronto Doors Open este un eveniment cultural care, incepand din anul 2000, cand a fost conceput ca sa marcheze inceputul unui nou mileniu, are loc in Toronto in fiecare an, de obicei in luna mai.



In zilele dedicate evenimentului, publicul are acces gratuit in cladiri ale unor institutii care de obicei nu sunt deschise vizitatorilor sau care sunt deschise insa contra cost (banci, muzee, sedii ale unor institutii sau asociatii profesionale etc).
Proiectul este de inspiratie europeana. In 1984, Franta a lansat programul "Usilor deschise", fiind urmata de Glasgow in 1990. In prezent sunt 48 de tari europene (printre care si Romania) care participa in fiecare septembrie la "Luna Europeana a Patrimoniului Cultural" cu programe de tip "Ziua portilor/usilor deschise". Australia si Statele Unite s-au alaturat si ele cu programe similare care se bucura de mare succes.
Toronto a fost primul oras din America de Nord care a lansat acest eveniment de amploare dedicat patrimoniului cultural, arhitecturii si design-ului. De-a lungul anilor, aproape 700 de cladiri de pe tot teritoriul orasului au fost incluse in program. Toronto Doors Open reprezinta cel mai mare eveniment de tip "usi/porti deschise" din Canada si unul dintre primele 3 de acest gen din lume. Este organizat de Primaria orsului in colaborare cu diversi parteneri. 


Osgoode Hall: Marea Biblioteca

Inspirat de succesul Toronto Doors Open, a fost lansat programul "Doors Open Ontario", program, de asemenea de succes, la nivelul provinciei Ontario.
Cladirile selectate sa participe la Toronto Doors Open sunt alese in functie de tema fiecarui an. In 2014, de exemplu, evenimentul a avut loc in zilele de 24 si 25 mai si a avut ca tema "Secrets and Spirits ... Exploring the Mysteries Behind the Door", incluzand peste 80 de locatii care detineau "spatii secrete, povesti si mistere neasteptate".
In 2017 tema aleasa este "Fifteen Decades of Canadian Architecture" si include mai mult de 150 de cladiri ce pot fi vizitate gratuit pe 27 si 28 mai.
Evenimentul este deja foarte popular, beneficiind de o organizare foarte buna. Lista cladirilor participante in fiecare an la eveniment, impreuna cu informatii despre locatia lor pe harta orasului, instructiuni despre cum se poate ajunge la ele precum si infomatii generale despre fiecare, pot fi gasite pe site-ul primariei dar si in pliante distribuite in multe puncte din oras astfel incat, oricine este interesat, poate afla cu usurinta date despre eveniment.


Osgoode Hall in pliantul evenimentului din 2014

In 2014, in cadrul evenimentului Toronto Doors Open am vizitat doua cladiri emblematice pentru oras, care gazduiesc institutii importante nu numai pentru Toronto dar si pentru provincia Ontario:
- Osgoode Hall (sediul Curtii de Apel a provinciei Ontario, al Curtii Superioare de Justitie aferenta acestei provincii, al Societatii de Drept a Canadei Superioare (actuala provincie Ontario) si al Marii Biblioteci de Drept,
- Sediul Parlamentului Provinciei Ontario.


Osgoode Hall
In partea dreapta, in plan indepartat, se vede cladirea Primariei Noi

In articolul de fata o sa povestesc despre Osgoode Hall, urmand ca, in cel ce urmeaza, sa va impartasesc si impresiile despre Parlamentul Provinciei Ontario (desi le-am vizitat in ordine inversa :-).
In ultima decada a lui mai vremea a fost insorita si calda iar orasul era gatit cu flori de primavara si pomi infloriti. Vizitarea celor doua cladiri pe care le-am ales din lista lunga de 80 de obiective, am facut-o cu prietena mea care locuieste in Toronto, cu care, de altfel, am vizitat multe locuri frumoase si interesante din oras si care a avut amabilitatea sa-mi permita ca in postarile mele sa folosesc si pozele facute de ea. Ii multumesc cu aceasta ocazie nu numai pentru poze dar si pentru momentele frumoase pe care le-am petrecut impreuna la Toronto si care sunt acum, amintiri minunate pentru mine.


   


Osgoode Hall (construita in perioada 1829-1832), una dintre cele mai vechi cladiri din Toronto, este un reper al orasului si simbol al justitiei in provincia Ontario. A fost denumita in onoarea primului sef al justitiei din provincie, William Osgoode, de la care si-a luat numele si Scoala de drept Osgoode Hall.
Initial, cladirea a fost sediul Corpului profesional al avocatilor din Ontario (baroul avocatilor, daca am inteles eu bine), precum si a scolii lor de drept, infiintata in mod formal in 1889 sub numele de "Scoala de Drept Osgoode Hall". La acea vreme, aceasta era singura scoala profesionala de drept recunoscuta in provincia Ontario.
Cladirea se afla in plin centru al orasului (downtown), foarte aproape de cele doua primarii (cea veche si cea noua), pe Queen Street West, la nr. 130. Am ajuns foarte usor cu metroul. Judecatoria Toronto, situata pe University Avenue nr. 361, este accesibila printr-un tunel de legatura.
In perioada 1838 - 1843, Osgoode Hall a fost transformata in baraci pentru trupe. 
In 1979 a fost inscrisa pe lista Monumentelor istorice ale
Canadei iar in 1990 Primaria Toronto a inclus-o printre monumentele culturale protejate de lege.
In prezent, cladirea se afla in coproprietatea Guvernului provinciei Ontario si a Societatii de Drept a Canadei Superioare (Law Society).
The Law Society of Upper Canada (Societatea de Drept a Canadei Superiare/ a provinciei Ontario) este organismul care ii supravegheaza pe cei care practica dreptul sau ofera servicii juridice in Ontario.

Fatada
S-a schimbat foarte putin din 1860. Aripa de est, fara portic, a fost terminata in 1832 sub supravegherea lui John Eward. Coloanele au fost adaugate pentru echilibru in perioada 1844-1847 cand a fost adaugata si aripa de vest.
Arhitectii Cumberland si Storm au transformat corpul central in perioada 1857 - 1860. Pe masura ce Scoala de Drept Osgoode Hall si Societatea de Drept s-au dezvoltat, cladirea s-a extins spre nord.






Gardul 
Este, el insusi, un reper in oras. Fotografii mai vechi arata Osgoode Hall inconjurata de un gard din lemn, cel din otel fiind construit in 1867. Exista o legenda potrivit careia portile au fost concepute asa inguste si restrictive, in stilul celor de la staulele de vite, pentru a tine departe animalele insa, date fiind vecinatatile urbane ale proprietatii, era putin probabila existenta animalelor in zona. In anii '50 studentii au facut un experiment, incercand, fara succes, sa treaca o vaca printr-una dintre porti. Cel mai probabil portile au fost concepute asa datorita modei arhitecturale victoriene decat din cauza vitelor rebele. In legatura cu istoria acestui gard cu atata personalitate, a fost organizat chiar un muzeu in aripa ce gazduieste Societatea de Drept.





La interior, organizatorii asigurau vizitatorilor pliante cu ajutorul carora acestia puteau face turul pe cont propriu. Multe dintre informatiile din acest material sunt preluate din acest pliant. 

Ca sa ajunga in forma actuala, cladirea a trecut prin mai multe etape de constructii desfasurate de-a lungul a 185 de ani astfel incat sa faca fata nevoilor din ce in ce mai mari ale proprietarilor sai. Constructia cu o arhitectura interesanta, este un labirint de holuri, sali, scari.





             


Instantele
La Osgoode Hall se afla salile celor mai inalte in grad instante din provincie. In salile de judecata nu exista boxe ale juratilor si nici pupitre pentru martori intrucat aici nu au loc procese ci doar sunt reanalizate decizii luate de instantele de grade inferioare. Cei care cer reanaliarea unei hotarari sunt audiati de un complet de judecata format de obicei din 3 sau 5 judecatori.

Rotonda (Atrium)
A fost printre primele incaperi in care am intrat odata ce am trecut pragul cladirii. A fost construita intre 1857 si 1860 de catre arhitectii Cumberland si Storm. Piatra folosita in aceasta zona este calcar de Caen, aceeasi piatra folosita si la construirea Turnului Londrei. Podeaua din ceramica este originala. A fost comandata de la compania englezeasca Maw & Co care a existat pana de curand. Rotonda are si un plafon foarte frumos, realizat din vitralii.





Sala de judecata nr. 4
Construita spre sfarsitul anilor 1850 si restaurata recent, este acum folosita de Curtea Suprema de Justitie. Proprietarii sustin ca acum arata foarte asemanator cu felul in care cred ei ca arata aceasta cand a fost construita. Se remarca organizarea pe trei niveluri a locurilor din sala:
- primul rand era rezervat avocatilor cu experienta si reporterilor curtii,
- zona centrala era destinata celorlalti avocati si publicului,
- ultimele randuri erau pentru studentii aflati in practica.


   

Sala de judecata nr. 3
Dateaza de la sfarsitul anilor 1850. In prezent este folosita pentru reanalizarea hotararilor tribunalelor administrative. Este renovata recent in ideea de a arata cat mai aproape de cum era la origini.
Vizitatorii sunt incurajati sa-fi faca poze in postura de judecatori. Pentru o experienta cat mai autentica, au la dispozitie chiar si o roba. :-)






Sala de judecata nr. 2
A fost deschisa in 1885. In prezent este una dintre salile Curtii de Apel. Candelabrul este o reproducere a celui original care functiona cu gaze, reproducere realizata dupa fotografii si schite din arhiva







 
Turul continua cu zona ocupata de Societatea de Drept a Canadei Superioare (The Law Society of Upper Canada). 
Principala functie a acestui organism este aceea de a asigura ca cei care practica dreptul sau ofera servicii juridice in provincia Ontario sunt competenti, urmeaza procedurile corespunzatoare si se comporta conform normelor de etica profesionala. Fondata in 1797, a fost creata ca un organism al avocatilor insa, incepand cu 01.05.2007, aceasta ii include si pe paralegali (un fel de avocati cu puteri restranse).
Societatea de Drept a fost, dupa cum am mai spus, proprietarul original al Osgood Hall. Cladirea a fost construita cu scopul principal de a asigura Societatii un spatiu administrativ, pentru biblioteca precum si pentru organizarea de cursuri cu profil juridic.
Scoala de Drept Osgoode Hall (Osgoode Hall Law School) a avut sediul aici pana in 1969, in prezent avandu-si sediul la Yorh University.
Guvernul provinciei Ontario a devenit coproprietar al cladirii in 1874.

Osgoode Hall gazduieste 2 biblioteci: Marea Biblioteca a Scolii de Drept a Canadei Superioare si o biblioteca mai mica, pentru judecatori.

Marea Biblioteca (Sala Americana si Sala principala de lectura)
Este administrata de Societatea de Drept. Este cea mai mare biblioteca privata de drept din Canada, cu peste 100.000 de volume. Desi colectia principala se prezinta pe suport de hartie, in prezent sunt multe materiale disponibile si online.

Sala Americana
Proiectata de arhitectii Burke si Horwood, a fost terminata in 1895. Arhitectilor li s-a cerut sa utilizeze la maxim spatiul din zona peretilor si sa elimine orice detaliu care ar fi micsorat spatiul rafturilor. Astfel, spatiul a fost impartit pe 2 niveluri si a fost creata scara in spirala. Instalatia electrica a fost parte a design-ului original. Sala Americana se afla langa Sala principala de lectura a bibliotecii.



             




          
 
Sala principala de lectura
Construita in perioada 1857 - 1860 de aceiasi arhitecti care au construit Atrium-ul si salile de judecata nr. 3 si 4 (Cumberland si Storm). Tavanul este un bun exemplu de stucatura si a fost realizat de mesteri din Toronto. Podeaua este din pluta si dateaza din 1948 iar geamurile sunt din sticla sablata. S-a plecat de la ideea ca pluta absoarbe zgomotele asigurand linistea in sala de lectura. In realitate, pluta este lacuita si nu numai ca nu este un bun absorban al sunetelor, dar este moale si se uzeaza usor. In aceasta sala se afla un monument dedicat avocatilor si studentilor la drept care au murit in primul razboi mondial. Monumentul a fost sculptat in 1928 de sculptorita Frances Norma Loring.















Zona avocatilor seniori (Benchers' Quarter)
Reprezinta cea mai veche sectiune a cladirii. Din 1829 pana in 1833 zona avocatilor seniori, construita de John Eward, era tot ce insemna Osgoode Hall. Aceasta aripa a fost renovata si redecorata de multe ori dar aspectul general, unele trasaturi arhitecturale si chiar cateva piese de mobilier, dateaza de peste 150 de ani. Cele mai recente modificari majore au avut loc in 1896.

 




Sala de Receptii a Avocatilor Seniori (Benchers' Reception Room)
Este folosita pentru adunarile informale ale membrilor organelor de conducere ale Societatii de Drept. Se remarca cele 2 seminee si obloanele de la ferestre. Acestea reprezentau "aparatele de aer conditionat" ale vremii. Marea Biblioteca, construita cu 30 de ani mai tarziu, avea deja incalzire centrala.



Vedere din corpul central

Camera de consiliu (Convocation Room)
Este sala de consiliu a Societatii de Drept. Portretele sunt ale unor fosti trezoriei ai Societatii.




Sala Adunarilor (Convocation Hall)
Terminata in 1882 de catre arhitectul William Storm. A fost conceputa pentru a gazdui studentii la drept. A fost proiectata dupa marile sali ale barourilor medievale de avocati din Anglia. Initial a fost folosita pentru seminarii, examene, simulari de procese. In prezent este folosita ca restaurant deschis publicului. Vitraliile sunt din epoca moderna si descriu istoria dreptului in Canada. 





 
 


Albumele cu toate pozele de la Osgoode Hall le gasiti aici:
1. Exteriorul

2. Interiorul

7 comentarii:

  1. Felicitari si multumiri pentru documentata prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eşti un ghid perfect pentru o călătorie virtuală, cum am făcut eu acum la tine. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi amintesc cu placere minunatele locuri vizitate si timpul petrecut impreuna. Imi lipsesti tare mult. Ma bucur ca iti plac pozele mele si le folosesti in postarile tale.

    Iti doresc tot binele din lume.
    Te pup, Sonya

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si daca nu te-ai fi semnat as fi stiut cine esti! Multumesc mult! Te pup si eu si te am in gand!

      Ștergere
  4. Iti multumesc pentru frumoasa calatoria virtuala!
    Cand vad carti atat de frumos aliniate, parca e nefiresc. Frumoase imaginile prezentate.
    Cred ca a fost foarte instructiv.
    Zile frumoase pline de noutati, draga Vulpita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost foarte interesant, intr-adevar! Multumesc pentru vizita!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: