luni, 2 ianuarie 2017

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

La multi ani tuturor cititorilor acestui blog! 2017 sa fie un an bun, cu sanatate, bucurii si impliniri, dupa dorinta fiecaruia!

BNR - Palatul Vechi

Incep anul cu o postare restanta insa sper (a cata oara?), ca urmatoarele vor fi scrise cat mai aproape de momentul la care am trait experienta despre care scriu! 

Am vizitat Muzeul BNR pe la jumatatea lui septembrie, dupa ce, prin iulie am intrat intamplator in Palatul Vechi al bancii, cel cu intrarea prin Lipscani, atrasa fiind de afisul ce-mi spunea ca in interior, "Cumintenia" lui Brancusi abia asteapta sa ma cunoasca.

BNR - Palatul Vechi

Frumusetea interioarelor palatului vechi, istoria minunatei cladiri a BNR, spusa cu multa pasiune si profesionalism de una dintre angajatele bancii, dorinta de a vedea si palatul nou precum si colectiile muzeului BNR, m-au facut sa revin. Si am fost din nou incantata. Vizitarea sediului BNR (a celor doua palate) si a colectiilor muzeului acesteia este o experienta interesanta si cat se poate de placuta.

Despre prima vizita la BNR am scris aici:

Va spuneam atunci ca sediul celei mai importante banci a Romaniei se afla in doua palate asezate spate in spate, construite in ere diferite. Palatul Vechi este cel cu intrarea prin str. Lipscani iar Palatul Nou este cel cu intrarea prin str. Doamnei. Ambele sunt inscrise in lista monumentelor istorice.


Statuia lui Eugeniu Carada, reconstituita dupa schitele celei originale,
gasite in arhiva bancii

Palatul Nou

Palatul Nou

Despre Palatul Vechi, arhitectul Ion Mincu spunea ca reprezinta "cea mai frumoasa cladire din Bucuresti". La momentul constructiei, acest sediu de banca era comparabil cu marile constructii bancare din orase importante ale Europei. Proiectul palatului vechi a fost realizat de doi arhitecti francezi, Albert Galleron si Cassien Bernard, elevul si colaboratorul lui Charles Garnier, acesta din urma fiind autorul minunatei cladiri a Operei din Paris. A fost construit in perioada 1883-1900 in zona comerciala de atunci a orasului, pe locul fostului han Serban Voda.

Palatul nou a fost construit din necesitatea unor spatii suplimentare de lucru avand in vedere extinderea prerogativelor bancii. Constructia a inceput in 1940 si a durat 10 ani.

Vizitarea celor doua palate ale BNR si a colectiilor organizate in cadrul Muzeului BNR este GRATUITA si se poate face doar cu programare, cu cel putin 48 de ore inaintea vizitei (e nevoie de 2 zile lucratoare pentru procesarea solicitarii). 
Vizitele incep in fiecare zi, de luni pana vineri, de la orele 10, 12, 14 si 16 si dureaza aproximativ o ora. Din motive de securitate, vizitatorii sunt rugati sa indice datele lor de identitate (CI si CNP) in vederea verificarii. Se vor indica data si ora la care urmeaza sa aiba loc vizita, acestea urmand sa fie respectate intocmai. Accesul se face doar pe baza actului de identitate mentionat in vederea verificarii. Eu m-am inscris prin e-mail insa cred ca se poate si telefonic. Toate datele necesare inscrierii pentru vizita sunt detaliate foarte clar pe site-ul BNR: 
Site-ul este foarte bine organizat si ofera informatii interesante despre BNR.

In ciuda formalitatilor care ar putea parea excesive, vizita este o experienta foarte placuta: grupul programat nu depaseste 7-8 persoane (pentru a putea fi atent monitorizate in fiecare moment), aspect care, pana la urma, este un avantaj pentru vizitator, un ghid (in cazul meu o domnisoara draguta) preia grupul de vizitatori de la intrarea din str. Doamnei si apoi ii poarta prin salite ambelor palate (ne-a arata inclusiv locul in care acestea se unesc), oferind explicatii cat se poate de interesante, intr-un mod profesionist.
Vizita incepe cu palatul nou, apoi se trece in cel vechi unde sunt mai multe puncte de interes.

Potrivit site-ului oficial al Bancii Nationale, "bnr.ro", o vizita la Muzeul BNR iti da posibilitatea sa descoperi:
- una dintre cele mai valoroase colectii numismatice din Romania acoperind o perioada de peste doua milenii si jumatate,
- cea mai veche moneda batuta pe teritoriul Romaniei de astazi,
- cei mai mici bani din hartie tipariti in Romania,
- cea mai numeroasa expunere de monede si medalii din aur,
- toate etapele parcurse de moneda nationala de la inceputurile sale pana in zilele noastre,
- povesti interesante despre doua edificii remarcabile ale patrimoniului national,
- fapte mai putin cunoscute despre oamenii care au condus Banca Nationala,
- momente insemnate care au legat activitatile Bancii Nationale de istoria Romaniei,
- informatii inedite despre caracteristicile si utilizarile aurului.

La interior ambele palate impresioneaza prin rafinament, bun gust, calitatea lucrarilor si modul exceptional in care este intretinut totul.

In Palatul Nou impresioneaza rotonda din holul central precum si excelentele finisaje realizate din marmura de Ruschita. Salile din cadrul palatului nou poarta numele guvernatorilor in guvernarile carora s-au desfasurat lucrarile de constructie ale palatului: Milita Constantinescu, Alexandru Ottulescu. In prezent, in aceasta cladire isi desfasoara activitatea conducerea bancii precum si angajatii acesteia insa, am intels ca, la un moment dat, aceasta a servit si drept sediu pentru Ministerul de Finante.


Palatul Nou - Rotonda


Palatul Nou

Palatul Nou

Palatul Nou

Palatul Nou

Palatul Vechi impresioneaza inca de la intrare, cu sala cu coloane ale caror capiteluri sunt aurite.


Palatul Vechi

Palatul Vechi

Urmeaza Sala ghiseelor (sala de marmura), cu o arhitectura foarte frumoasa, desfasurata pe 2 niveluri. Acesta fiind zona destinata lucrului cu publicul, a fost conceputa cu o acustica speciala: clara pe laterale, langa ghisee, si cu ecou in zona centrala, astfel incat zumzetul creat in centru sa ofere discretie celor ce discutau cu angajatii de la ghisee. Acest lucru a fost posibil si datorita experientei arhitectului Charles Garnier care, pe langa Opera din Paris, mai lucrase si la cladirea Ateneului Roman, ambele, cladiri pentru care acustica este foarte importanta. In alveolele laterale ale Salii de marmura este organizata in prezent expozitia numismatica.


Palatul Vechi - Sala de Marmura / Sala Ghiseelor


Palatul Vechi - Sala de Marmura / Sala Ghiseelor

Palatul Vechi - Sala de Marmura / Sala Ghiseelor

Palatul Vechi - Sala de Marmura / Sala Ghiseelor

Palatul Vechi - Sala de Marmura / Sala Ghiseelor

Palatul Vechi - Cumintenia Pamantului in Sala de Marmura / Sala Ghiseelor

Deosebit de frumos este si Holul de Onoare, cu scara monumentala, Sala Consiliului de Administratie, Galeria Guvernatorilor.

Palatul Vechi - Scara monumentala

Palatul Vechi - Scara monumentala

Palatul Vechi - Scara monumentala
Placa memoriala dedicata angajatilor BNR care s-au jertfit in timpul 
Primului Razboi Mondial
Palatul Vechi - Scara monumentala
Placa memoriala dedicata angajatilor BNR care s-au jertfit in timpul 
Primului Razboi Mondial

Palatul Vechi - Scara monumentala

Galeria Guvernatorilor se afla la etajul palatului vechi, pe laturile ce inconjoara Sala de Marmura. Pentru a cinsti memoria guvernatorilor care au condus banca pana in 1990, in acest spatiu sunt expuse portretele a 25 de guvernatori precum si 2 portrete infatisandu-l pe Eugeniu Carada, fondatorul BNR. Ghida ofera informatii mai putin cunoscute despre aceste persoane precum si despre faptele prin care acestia s-au remarcat.


Galeria Guvernatorilor

Galeria Guvernatorilor

Galeria Guvernatorilor

Cea mai bogat decorata sala a bancii este Sala Consiliului de Administratie. Aici totul este lux si bun gust, torul intretinut in cele mai mici detalii. Se remarca cele 4 picturi de dimensiuni mari: "Rodica" a lui N. Grigorescu, o tema marina a lui Eugen Voinescu (diplomat de cariera ce s-a dedicat mai tarziu pasiunii pentru pictura), 2 panouri de forma ovala semnate de G.D. Mirea, reprezentand scene mitologice.

Mobilierul din lemn masiv a fost comandat la Paris, fiind realizat in stil Ludovic al XVI-lea. Nu stiu daca este cel original.


Sala Consiliului de Administratie

Sala Consiliului de Administratie

Sala Consiliului de Administratie

Sala Consiliului de Administratie

Sala Consiliului de Administratie

             

Sala Consiliului de Administratie

Expozitiile organizate in cadrul BNR sunt (sau, cel putin, erau, in septembrie 2016): Expozitia "Istoria circulatiei monetare in Romania", "Istoria leului", spectaculoasa expozitie "TezAUR", expozitia "Zoomonetar" (unitati monetare din intrega lume, in care sunt reprezentate animale, realizata in colaborare cu Muzeul Grigore Antipa).


Sistem de inchidere la un seif original al bancii
Intrarea in Sala Tezaurului

Sala Tezaurului

Sala Tezaurului

Sala Tezaurului

Sala Tezaurului

Sala Tezaurului

Expozitia "Istoria leului"

Expozitia "Istoria leului"

Expozitia "Zoomonetar"

Expozitia "Zoomonetar"

Expozitia "Zoomonetar"

Expozitia "Zoomonetar"

Expozitia "Zoomonetar"

Vizitatorilor le sunt puse la dispozitie doua brosuri, realizate in conditii grafice excelente, prin care le sunt furnizate informatii atat despre cladirile in care isi are sediul BNR cat si despre expozitiile gazduite aici. In acest material am folosit si informatii din aceste brosuri.


Fotografiile de la Muzeul BNR:

Palatele BNR, exterior:

Interiorul Palatului Vechi:

Interior Palatul Nou:

Camera de Consiliu si "Cumintenia Pamantului", expusa la acel moment in Sala de Marmura / Sala Ghiseelor:

Expozitiile din cadrul BNR (1):

Expozitiile din cadrul BNR (2):
https://photos.google.com/share/AF1QipM0XxpdQRfWAHy4I1E4nKs1s1qoVUjLhDm8KdLij6TNKfYiLaMvjWEZ1F1mj0-dMw?key=WkJLYkRGMHMwdHRaQ05EeldGT0hNNXFsd2VPcUJ3

Pliante:
https://photos.google.com/share/AF1QipMDuHZDZag4VG2nWmT2NgKJmc116yiEpCXOBk0iRdkZjxzwqY3V0HLs8nHOnDMsQQ?key=OFlYWlB3Nm5fbmV3bExXSk9sT0pKMnZJYmNaOGdB

Mult mai frumos decat turul virtual pe care vi l-am propus eu prin imagionile mele este turul virtual de pe site-ul BNR, pe care il puteti accesa aici:
http://www.bnr.ro/Turul-virtual-al-BNR-8857.aspx

Insa cel mai frumos este turul pe care il veti face la fata locului, calauziti de povestile ghizilor bancii!

TezAUR

8 comentarii:

 1. La multi ani fericiti ! Multa sanatate si realizari profesionale.In Noul An sa se implineasca tot ceea ce doriti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va multumesc si va urez si eu un calduros "la multi ani"!

   Ștergere
 2. La mulți ani cu sănătate și numai bucurii, dragă Vulpita! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc frumos, Alex! Toate cele bune si pentru tine si familia ta pentru 2017!

   Ștergere
 3. Foarte frumos! La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 4. La Multi Ani, draga Vulpita!
  Un Nou An plin de calatorii interesante si multa sanatate.
  In felul acesta mai vad si eu... lumea!

  RăspundețiȘtergere
 5. La mulţi ani ! Multă sănătate şi doar bucurie în suflet !
  ce hărnicuţă ai fost - ai vizitat şi fotografiat aceste minunate palate (bine că lucrurile frumoase le-au plăcut şi comuniştilor şi nu le-au distrus !!!)... mulţumesc frumos pentru ocazia de a le admira - nu am cum să ajung pe acolo...

  RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: