sâmbătă, 11 februarie 2012

Montreal, Gay Village (Le Village Gai)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Montrealul este recunoscut pentru toleranta pe care o manifesta fata de membrii minoritatilor sexuale (LGBT = lesbiene, gay, bisexuali, transexuali).

Asa se face ca orasul are unul dintre cele mai mari cartiere gay din America de Nord (unii spun ca ar fi cel mai mare). I se spune Gay Village, in franceza Le Village Gai sau, pur si simplu “Le Village”.
Acesta este, de fapt, o zona, rezidentiala, comerciala si turistica, situata destul de central in Montreal. Ea ocupa aproape 2 km pe o artera foarte importanta a orasului (Rue Saint Catherine) precum si stradutele adiacente acesteia.

Membrii minoritatilor sexuale, in special homosexualii, au inceput sa se adune aici inca de prin anii ’20.

Incepand cu anii ’90, comunicatea si-a castigat recunoasterea politica, zona fiind recunoscuta ca fiind de interes turistic si comercial. Pentru importanta sa turistica si comerciala, Guvernul sprijina si promoveaza aceasta zona.

Ca semn de recunoastere a acestei importante pentru oras, statia de metrou Beaudry, care se afla chiar in mijlocul cartierului gay, a fost decorata cu coloane colorate in culorile curcubeului, curcubeul fiind simbolul minoritatilor sexuale.

Cand am auzit ca in Montreal exista o asemenea zona, m-am gandit automat ca este cu siguranta o zona pe care trebuie sa o evit.

Ulterior mi-am dat seama ca lucrurile nu sunt asa cum imi inchipuiam eu. Zona este celebra pentru barurile, restaurantele, terasele si magazinele sale de suveniruri, avand, in acelasi timp si stradute cu cladiri rezidentiale.

Pe stradutele adiacente principalei artere a Gay Village am vazut casute cu arhitectura foarte draguta (care aveau arborat, desigur, steagul curcubeu).
Gay Village este recunoscut pentru viata sa de noapte, fiind, totodata, plin de viata si in timpul zilei, reprezentand o atractie turistica pentru vizitatorii din toata lumea. Este mentionat si in ghidurile turistice ca obiectiv turistic.

Chiar daca ar exista personae cu oaresce potential infractional, acestea nu au nicio sansa intrucat, din cate am observat eu, zona este atent monitorizata de politie. Am trecut de doua ori prin Gay Village (o data chiar pe inserat) si pot sa spun ca atmosfera era cat se poate de sigura.
Comunitatea minoritatilor sexuale din Gay Village este intr-o continua expansiune si este celebra pentru parada sa anuala, foarte animata si plina de culoare. De asemenea, din anul 2006, comunitatea gay organizeaza si World Outgames, un eveniment sportiv si cultural.

Daca ai un pic de timp si te plimbi prin Montreal, este aproape inevitabil sa nu ajungi la un moment dat si in Gay Village. Eu am nimerit pur si simplu in inima acestui cartier, cand am iesit de la o statie de metrou, in drumul meu spre cu totul alt obiectiv turistic.
Dupa sutele de ghirlande cu bilute roz atarnate cat era strada de lunga, si dupa steagurile CURcubeu (un simbol mai potrivit nici ca puteau sa-si aleaga), atarnate peste tot, mi-am dat seama ca nu aveam unde sa ma aflu decat in Cartierul Gay, despre care citisem cate ceva dar pe care nu-mi propusesem sa-l vad (consideram ca sunt multe alte lucruri mult mai interesante de vazut si nu mai am timp si pentru Gay Village).
Am parcurs intreaga artera principala a cartierului, vreo 2 km, dupa cum am spus, fiind fascinata mai mult de bolta de margele roz atarnate de pe o parte pe alta a strazii. Predomina barurule, restaurantele, terasele si magazinele de suveniruri.

Din mai pana in septembrie, strada este rezervata exclusiv pietonilor. Cand am fost eu, era plina de turisti si alti gura-casca.

In afara de cateva cupluri de barbati tinadnu-se de mana (si de femei), altecva, mai “deocheat” nu mi-a atras atentia.
Am vazut, un memorial dedicat celor care au murit de SIDA in Quebec, precum si un monument destul de original dedicat minoritatilor sexuale (cel cu literele infipte in betele rosii, aparent haotic, dar care, citite dintr-un anumit punct, capatau un sens).




  

Am vazut, de asemenea, in acest cartier o biserica absolut superba (care, desigur, era acolo cu mult inainte de stabilirea comunitatii Gay) asupra careia aceasta comunitatea si-a pus amprenta. O sa povestesc separat despre aceasta.
 
De asemenea, am avut ocazia sa vad Gay Village si de pe cel mai mare pod din oras peste Fluviul Saint Laurent, Podul Jaques Cartier:

Nu stiu cum se face, dar panoul asta publicitar nu l-am vazut decat in zona Gay Village:
Nebunie de margele:


  



  











  
























  





  

  























            













2 comentarii:

  1. Intr-adevar ... ghirlandele acelea roz omniprezente dau o nota atât de draguta... Nota 10 pentru fotografii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ghirlandele se intindeau pe o lungime de aproximativ 2 km, erau dragute, cred ca ele reprezinta amprenta specifica a minoritatilor sexuale carora se pare ca le place foarte mult tot ceea ce este colorat si strident.
      E interesanta experienta descoperirii unui astfel de loc.
      Ma bucur ca v-au placut imaginile.
      Toate cele bune!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: