duminică, 5 februarie 2012

Budapesta, Podul cu Lanturi (Szechenyi lanchid)

Imi plac orasele strabatute de rauri peste care sunt multe poduri. Podurile infrumuseteaza imaginea panoramica a unui oras, dandu-i un aer romantic. Budapesta este un astfel de oras. Are peste Dunare nu mai putin de 9 poduri, motiv pentru care i se mai spune si “Capitala podurilor”.
Cel mai celebru dintre podurile Budapestei este “Podul cu lanturi” (Szechenyi lanchid) care leaga cele doua parti ale orasului, Buda si Pesta, trecand prin kilometrul 0 al acestuia, Piata Adam Clark.


Piata Adam Clark se afla pe malul vestic al Dunarii, este kilometrul 0 al Budapestei si poarta numele inginerului scotian care a supravegheat constructia podului. De aici se poate lua funicularul pentru a urca la Castelul Buda.
Arhitectul podului se numeste tot Clark (William Tier Clark) iar intre el si cel care a supervizat lucrarile, nu este decat o coincidenta de nume.
Podul proiectat pentru Budapesta este o versiune la scara mai mare a podului din orasul Marlow din Anglia, construit peste raul Tamisa.
Podul cu lanturi a fost construit in perioada 1839-1849 si reprezinta primul pod permanent construit peste Dunare. Are 375 m lungime si 16 m latime iar distanta dintre cele doua picioare masive pe care se sprijina este de 202 m. La data inaugurarii (1849) se numara printre cele mai lungi poduri din lume.

Structura metalica a podului a fost inlocuita in 1914. Ulterior, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, podul a fost grav avariat. Reconstructia podului a durat pana in 1949.
Intre 1986-1988 podul  a fost renovat.
In prezent podul are 2 benzi de circulatie rutiera si trotuare pentru pietoni si biciclisiti, pe ambele sensuri, protejate de zona destinata masinilor.

In zilele de sarbatoare si la sfarsit de saptamana in perioada verii, podul este inchis pentru masini si devine spatiu de desfasurare de targuri si festivaluri (ex. Festivalul “Vara pe Podul cu lanturi”).

Podul cu lanturi este un binecunoscut obiectiv turistic in Budapesta. Pe langa faptul ca de pe el se poate admira o frumoasa panorama a orasului, el insusi ofera o imagine foarte frumoasa atat ziua cat si noaptea datorita modului in care este iluminat.

In 1852 (la 3 ani de la inaugurare) a fost adaugata cate o pereche de lei sculpati, la fiecare capat al podului. Se spune ca in timpul ceremoniei de inaugurare a acestor statui, un copil a facut o remarca in legatura cu faptul ca leii nu au limba. Atunci, sculptorul, care a realizat ca a pierdut din vedere acest detaliu, ar fi intrat in panica si s-ar fi aruncat de pe pod in Dunare.

Podul cu lanturi din Budapesta este inscris in Patrimoniul UNESCO.
  


 

 

 

4 comentarii:

  1. Eu sunt un mare fan al Budapestei și cred că m-aș întoarce mereu acolo cu mare drag, mai ales că nu am fost niciodată pe timp de vară când totul este atât de verde și fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt fan, m-as intoarce oricand, mai ales ca noi am fost acolo doar vreo trei zile, doar cat sa vedem cate are de oferit!

      Ștergere
  2. Chiar ma intrebam cu arata Budapesta pe timp de vara, noi am vazut-o in decembrie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte frumoasa, noi am vazut-o la inceput de mai. O sa mai postez niste imagini.

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: