joi, 9 februarie 2012

Budapesta, Biserica din pestera (Sziklatemplom), Cave Church


In materialele de informare turistica (ghiduri, pliante, internet) am gasit-o sub mai multe denumiri: Biserica din pestera, Capela din pestera, Biserica Sf. Ivan (Istvan), Biserica din Grota de pe Dealul Gellert.


In limba maghiara, se numeste Sziklatemplom, cuvantul “szikla” insemnand “stanca”.
Este vorba, deci, de o biserica amenajata intr-o stanca, mai exact intr-o pestera naturala din Dealul Gellert din Budapesta, deal situat in imediata apropiere a Hotelului si Bailor Gellert.
Dealul Gellert si Hotelul Gellert care adaposteste celebrele bai termale:
Pestera se numeste “Pestera Sf. Ivan” si a fost initial adapostul unui calugar pustnic, numit Ivan (ulterior canonizat), care facea vindecari cu apele termale ce izvorau din fata pesterii.
Pestera s-a transformat in biserica in anul 1926, ca biserica a Ordinului Paulin (the Paulite Order).
Acest ordin a fost infiintat in 1256, abandonat in 1773 si reinstaurat in 1923. Calugarii Ordinului Paulin erau, pe vremuri, duhovnicii regilor maghiari.


In 1951, securitatea comunista a arestat toti calugarii din Ordinul Paulit. Superiorul lor a fost condamnat la moarte, ceilalti au primit pedepse cu inchisoarea intre 5 si 10 ani.
Capela a fost blocata cu un zid de beton gros de 2,25 metri si a stat asa aproape 40 de ani.

Dupa caderea comunismului in 1989, Biserica din Pestera a fost restituita Ordinului Paulin si redeschisa imediat.
Acustica peretilor pesterii este foarte buna, am asistat si noi la un serviciu religios acolo.

In fata intrarii in pestera exista o statuie moderna reprezentandu-l pe Sfantul Ivan cu o biserica in maini. De langa aceasta statuie se poate admira o priveliste superba asupra orasului, in special a Dunarii si Podului Libertatii.
Dealul Gellert:





  
Orasul vazut din fata pesterii din Dealul Gellert:
                                                   Podul Libertatii:



Dunarea si Hotelul Gellert:


4 comentarii:

  1. Alex Mihailescu08.06.2012, 12:13

    Biserica Szt. István se traduce prin Sf. Stefan, nu Sf. Ivan. Ivan inseamna Ioan in rusa, n-are nimic de-a face cu limba maghiara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte posibil sa ai dreptate! O sa mai verific un pic informatiile din aceasta postare. Multumesc frumos!

      Ștergere
  2. Interesanta prezentare si excelente fotografii! Felicitări! Cateva corecturi asupra termenilor se impun, totusi: biserica-grota de pe dealul Gellert e cunoscuta sub multe denumiri "turistice", dar denumirea oficiala este "Biserica din stâncă Maica Domnului a maghiarilor" și este lăcașul de cult al Ordinului Paulin (nu: Paulit), care au manastirea lipita de peretele de stanca de pe faleza Dunarii, construita in 1936 in stil neoroman; legatura dintre grota si chiliile manastirii e asigurata printr-un tunel sapat in stanca. Chestiunea cu "Ivan" nu e chiar asa cum afirma Alex Mihailescu. Inainte de infiintarea lacasului de cult, pestera naturala din coasta dealului purata numele de "Pestera lui Ivan" sau "Pestera Sfantul Ivan" (evident, fara nicio legatura cu Sf. Stefan). Existenta acestei denumiri este pe deplin justificata, avand in vedere ca la poalele dealului, in Evul Mediu, exista un cartier locuit preponderent de sarbi, aromani, greci si putin romani de rit ortodox, respectiv ortodox pravloslavnic. De altfel, si vechea denumire a dealului, acela de Pesth, e de origine slava, in slavona, cuvantul insemnand: "pestera" sau "cuptor" Statuia moderna de pe terasa din fata intrarii in biserica-grota, il reprezinta pe regele Stefan cel Sfant al Ungariei, in ipostaza de ctitor al catedralei arhidiacezale din Alba Regia (Szekesfehervar)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri si pentru informatiile valoroase!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: