marți, 7 februarie 2012

Biodome de Montreal

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Biodomul este un spatiu expozitional amenajat in cladirea unde, in timpul Jocurilor Olimpice din 1976, era amenajat velodromul. Asadar, Biodomul se afla in Complexul Olimpic din Montreal, aproape de Gradina Botanica si de Insectar.


A fost amenajat intre anii 1989 si 1992. Pentru public este deschis din 1992.

Sub aceeasi cupola sunt reconstituite 5 ecosisteme diferite din America de Nord :

-         zona padurii tropicale (Tropical Rainforest of the Americas),

-         zona padurii laurentine de artar (Laurentian Maple Forest),

-         ecosistemul din zona Golfului Sf. Laurentiu, locul unde fluviul Sf. Laurentiu se varsa in Oceanul Atlantic (Gulf of St. Lawrence),

-         zona polara, divizata in - Regiunea Arctica 

                                            - Regiunea Antarctica.














Este un fel de muzeu viu al mediului inconjurator, un spatiu cu un pronuntat caracter didactic, unde vegetatia si animalele traiesc in conditii ce reproduc foarte fidel mediul lor natural de temperatura, relief, umiditate. 



In zona padurii tropicale era foarte cald si multa umiditate, aveam hainele ude si lipite de noi. In vegetatia luxurianta de acolo am vazut papagali, maimute, reptile (un crocodil care, mai exact, era un caiman) si acvarii cu pesti viu colorati.


In spatiul rezervat padurii laurentine (padure prezenta in aria geografica a Canadei continentale) aveai placuta senzatie a unei plimbari prin racoarea unei paduri de artari (dupa ce vizitai zona tropicala, senzatia era si mai placuta).


Animalele prezente aici sunt cele specifice Canadei continentale (castori, pisici salbatice, porci mistreti, diverse pasari, pastravi intr-un rau artificial s.a.). 
Sunt asigurate conditii climatice corespunzatoare, astfel incat aceasta padure amenajata in saptiul artificial, isi schimba frunzele odata cu venirea toamnei si in natura. Probabil ca in timpul toamnei, peisajul descris de frunzele colorate, fac Biodomul si mai atractiv.

Zona Golfului Sf. Laurentiu este reprodusa, in principal, intr-un bazin imens, de vreo 2,5 milioane de litri de apa sarata, unde vietuitoarele (pesti, moluste, crustacee dar si plante specifice) pot fi urmarite prin geamuri groase.
Mi-a placut zona cu ape mici, unde pot fi urmarite indeaproape o multime de anemone (anemonemone, cum zicea micutul Nemo), stele de mare, arici de mare si alte animale de forme si culori diferite.
Ultima zona, cea polara, este cea cu pinguinii si celelalte specii de animale si pasari specifice. Acestea vietuiesc aici intr-un decor ce reproduce o insulita vulcanica. La anumite ore, poti urmari pinguinii in timp ce le este servita masa.








Biodomul vazut din Turnul Olimpic:

Platim biletul si putem sa intram:

Macheta Biodomului cu cele 5 ecosisteme:






















































  

























































  









 















 









































































































































































  





























In muzeu:



In zona pentru spectacole:













Si in zona expozitiilor interactive:
  



















4 comentarii:

  1. Foarte frumos.Cel mai mult mi-a plăcut zona pădurii tropicale :)) Papagalii Ara sunt superbi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot mi-a placut ! Dupa articolul asta, ma simt ca am fost in vizita pe-acolo. Merci !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Dani! Mai sunt cateva locuri din Montreal pe care poti sa le "vizitezi" pe aici pe la mine. Mi-a placut tare mult acest oras, de-aia o sa aibe un spatiu special pe blog. Multumesc de vizita, toate cele bune!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: