joi, 29 martie 2012

Grecia, Peninsula Halkidiki: Turnul Bizantin din Ouranopolis

Reperul cel mai cunoscut din mica localitate-port Ouranopolis, este Turnul Bizantin situat chiar langa port, in partea de SE a localitatii. L-am gasit si sub denumirea de Turnul "Prosforiou", "Prosphoriou", "Phosphorion", "Phosphori" sau "Prosphorion".


Turnul Bizantin, cel mai mare monument istoric din Peninsula Halkidiki, a fost construit in secolul al 14-lea ca anexa a Manastirii Vatopediou.
Rolul sau era acela de a asigura paza fermelor manastirii (aflate in acea zona) impotriva atacurilor piratilor. In 1344 functiona deja ca si turn militar al manastirii.


A fost construit de Imparatul Andronicos al II-lea (1282 - 1328) care a finantat multe proiecte in Muntele Athos.

La cutremurul din 1585 turnul a suferit avarii serioase care au necesitat ample lucrari de reparatii.
In august 1858 turnul a intrat din nou in renovare, dandu-i-se forma pe care o putem admira si in prezent (interiorul din lemn si acoperisul din tigla dateaza din timpul acestor  renovari care se pare ca s-au incheiat in 1862).
O perioada (pana si-au finalizat propriile case) turnul din piatra cu ferestre inguste a fost folosit drept adapost de catre refugiatii care, in 1923, au fondat orasul Ouranopolis (Orasul ceresc).
Multi ani turnul a reprezentat casa unui cuplu de misionari scotiano-australieni: Sydneu si Joyce Loch. Acestia i-au ajutat mult pe refugiatii care s-au stabilit in Halkidiki.
Sydney Loch este autorul cartii "Athos, Muntele Sfant" care a fost publicata in 1957, dupa moartea sa. Cartea inca este considerata un important ghid al Muntelui Athos. Joyce, sotia lui Sydney, a continuat sa locuiasca in turn pana la moartea sa in 1983.
In turn exista si o capela mica ce a fost folosita de localnici pana la finalizarea actualei biserici din localitate.
in prezent turnul este proprietatea Ministerului grec al Culturii si gazduieste un muzeu al crestinismului in spatiul Peninsulei Halkidiki, o expozitie de icoane precum si alte expozitii temporare.






 

 





3 comentarii:

Condica de sugestii si reclamatii: