Caribbean - Grenada Island: The Market Square in St. George's Town
Lista cu toate postarile despre vacanta in Caraibe, pe insula Grenada:
Informatii despre insula Grenada:
Nuci de cocos, fructe de paine, casava, cartofi dulci, banane, plantain (bananele verzi), vinete, ardei |
Postarea aceasta se adauga seriei celor in care am povestit despre vacanta in Insula Grenada din Caraibe. Subiectul de astazi: Piata de produse proaspete si artizanat din St. George's.
V-am spus ca in cele 7 zile pe care le-am petrecut in Grenada, am facut 3 excursii, dintre care una in capitala Grenadei, orasul-port St. George's. Printre locurile pe care le-am vizitat aici (Fortul George, Portul Louis Marina, Mall-ul Esplanade) s-a numarat si piata de legume, fructe si artizanat. De fapt, obiectivul principal al acestei excursii a fost aceasta piata, avand in vedere ca excursia a fost stabilita pentru sambata de dimineata cand in piata este cea mai animata atmosfera.
Aceasta este nu numai cea mai importanta piata din orasul St. Georges ci chiar de pe intreaga insula. Se spune despre ea ca reprezinta inima comerciala a Grenadei.
Se afla pe locul unde odinioara se organizau executii publice (brrrrrr!), vanzari de sclavi si discursuri politice in campaniile electorale.
In prezent aici isi aduc produsele la vanzare atat fermierii si vanzatorii de condimente cat si mesterii artizani de pe intreaga insula. Clientii sunt atat localnicii cat si turistii. Preturile sunt destul de bune fata de alte locuri din oras (de hoteluri nu mai zic) si pot fi negociate. Asadar, pentru suvenire, cred ca piata asta este locul cel mai potrivit.
Se vand tot felul de legume, fructe tropicale, ierburi si condimente crescute pe insula, dar si diverse obiecte artizanale.
O vizita la Piata din St. George's reprezinta o buna ocazie ca sa-ti faci o idee despre insula, in general si despre oras, in special, si este, dupa cum am zis, cel mai bun loc de unde sa iei suvenirele pentru cei dragi.
Va las acum cu imaginile surprinse de mine in aceasta piata, sper sa va placa. Nu ezitati sa-mi imartasiti parerea voastra despre postarea mea si despre locul pe care vi l-am prezentat aici! :-)
Bananele verzi se numesc "plantain" si se consuma doar gatite |
Fructul de paine Se consuma tot gatit. Se spune despre el ca se poate gati in aceleasi moduri in care se gatesc si cartofii. Eu l-am gustat sote si mi-a placut foarte mult |
Ghimbir si banane |
Nucsoara |
Nutmeg (nucsoara) si razatoare miniaturale pentru nucsoara |
Din toata nuca de cocos nu se folosea decat captuseala moale si pufoasa din interior |
Urmatorul material va fi despre Fortul George. Asadar, seria continua!
Toate imaginile de la piata din St. George's, aici:
Pur si simplu vesel! :)
RăspundețiȘtergereIn primul rand imi atrag atentia culorile - ale tarabelor, ale cladirilor, ale produselor... Nu stiu cum o fi pentru localnici dar pentru turisti (si pentru mine, care privesc fotografii si parca simt mirosul aerului cald din piata, plin cu fel de fel de arome) e vesel.
Ce bine ca ei nu fac parte din U.E., care impune uneori conditii absolut cretine pentru cam orice de nu-mi mai vine sa mananc, pentru ca totul pare... plasticat. Si ca veni vorba de mancare: cred ca micul dejun a fost cam... mic - mi s-a facut foame.:)
Ziua minunat sa o petreci!
Pentru localnici viata pe insula nu este usoara insa ei stiu cum sa gaseasca motive ca sa se bucure de ea.
ȘtergereAm mai auzit si eu de unele masuri cam nefiresti impuse de UE in materie de piete, trebuie atentie, totusi, sa nu "inghitim" chiar tot ce ni se baga sub nas chiar daca ne-am angajat sa ne aliniem standardelor UE!
Toate cele bune si tie, Diana!
Cred ca prin intermediul acestor locuri (piete, cafenele, locuri de distractie) reusim sa cunoastem mai bine traditiile celor ce locuiesc in zona. Unde poti vedea mai bine caracterul unui cetatean decat intr-un mediu cunoscut lui, intr-un loc in care se simte bine si se desfasoara pe masura? Pozele sunt frumoase, foarte colorate si foarte incitante :D .. ce pot sa zic, daca as fi acolo mi-as cumpara toate prostioarele pe care probabil nu le-as folosi niciodata! :D
RăspundețiȘtergereAbsolut! Acesta a fost principalul motiv pentru care am vizitat aceasta piata: sa cunosc oamenii, obiceiurile, cultura lor!
ȘtergereMa bucur ca ti-au placut pozele! Sa stii ca si eu m-am abtinut cu greu sa nu cumpar tot felul de "nobile inutilitati"! :-)
O piata bogata! Un adevarat reportaj despre ceea ce se intampla pe acolo, bine documentat si ilustrat cu fotografii minunat realizate. Eu n-am servit micul dejun inca asa ca o sa-mi fac un ceai si o sa adaug putin ghimbir de aici de la tine!:) O zi minunata!
RăspundețiȘtergereIleana, multumesc pentru aprecieri! Poti sa iei si ghimbir si scortisoara si nucsoara si tot ce-ti mai face cu ochiul! :-)
ȘtergereToate cele bune si tie!
Sunt grozave "bazarurile" lor...... am si eu ceva de genul acesta aici in Olanda, într-un loc special amenajat. O adevarata placere sa mergi acolo, doar ca noua ne lipseste caldura........ iarna desigur! :))
RăspundețiȘtergereImi plac terbil de mult cartofii dulci! :)
Zi faina!
Ai dreptate Minnie, astfel de locuri sunt foarte interesante mai ales pentru cei care locuim in zone cu alt fel de clima si cu alt fel de flora! Si mie imi plac cartofii dulci insa ii consum destul de rar pentru ca nu prea e "cerere" in casa :-)
ȘtergereNumai bine si tie!
Multumesc pentru ca am ocazia sa vad asa ceva.O sa mai trec de cel putin cateva ori pe aici ca sa intru in amanunte.O zi buna!
RăspundețiȘtergereCu mare placere! Esti binevenita oricand, usa este larg deschisa! :-)
ȘtergereToate cele bune si pentru bunica de la Targoviste!
De acord cu Diana. Noroc ca eu am si piete in zona in afara de hypermarketurile venite odata cu intrarea in U.E. :)))
RăspundețiȘtergereFoarte optimiste culori in piata lor!
Si hipermarketurile sunt bune, nimic de zis, dar pietele traditionale trebuie sa fie mentinute in continuare. Asa se mai da cat de cat o sansa orasenilor sa consume produse proaspete iar taranilor sa castige si ei un banut din munca lor deloc usoara!
ȘtergerePai, cam asa era toata insula: plina de culoare! :-)
Numai bine, Cristi!
Ce de bunatati apetisante! Si cand te gandesti ca oamenii aceia le culeg pur si simplu din mijlocul naturii si nu se mai caznesc sa le aranjeze ca la supermarket.
RăspundețiȘtergereSunt sigur ca ai savurat din toate!
Numai bine si zile frumoase! :-)
Nu le-am gustat chiar pe toate dar ce am mancat acolo a fost foarte bun! Majoritatea fructelor si legumelor proveneau fie direct din natura, fie de la producatorii locali pentru care chimicalele nu prea erau accesibile. Plus ca, din cate am citit, solul pe insula este unul foarte fertil.
ȘtergereAi dreptate, chiar si nearanjate "la linie" ca cele de la supermarket, tot erau pline de culoare si imbietoare!
Numai bine si tie, Alex!
Cred ca trebuie sa ma intorc "pret de 2 episoade"... mea culpa, inca o data, imi propun sa recuperez... Ce imi place e culoarea... grozava si apoi, dinamismul, care se simte, adica l-ai surprins ff bine! E un amalgam de traditii, obiceiuri ale locului, de traditionalism plus modernism, pe alocuri... Multe limuzine, observ, pe/ langa trotuare... tarabe cu tot felul de produse si constat ca toata lumea si-ar putea gasi ceva de consumat pe langa "exoticele" lor (legume, fructe, condimente)... adica pe langa cartofii dulci, gaseai varza, de exemplu, ceapa verde, ardei si rosii, dar si violeti, rosii (de la coapte pana la verzi, adica gogonele), usturoi de tip China, chiar, bananele de care spuneai ca sunt doar pentru mancare, etc... O zona comerciala ce se bazeaza pe en-gros si en-detail, pe produse autentice, dar si din cele pentru larg consum, langa sedii de banci sau agentii ori magazine de profil...ff interesanta toata aceasta viziune!! Sandalele, papucii m-au dat gata (nu imi dau ff bine seama, dar par sa fie hand-made)... interesant si pitoresc... Si cred ca si la noi, cateodata, in piete, pentru alti turisti, tarabele pot parea "exotice", desi ca mine, local, multi le-ar gasi inestetice.. Tot adevarat e ca s-a ajuns sa para "o loterie", activitatea cat se poate de gospodareasca de altfel, "de-a hai sa facem piata"... De exemplu, in perioada aceasta trebuie sa acord o mare atentie la ceea ce cumpar pentru a nu pleca cu produse de import, in fapt... LOl (si chiar nu glumesc...zicand asta, pentru ca e o idee cum ca daca sunt mai pleostite, mai inamolite produsele, ar parea sa fie de gradina si nu de sere...) Altfel, produse de import ori de sere pot achizitiona pe alese de la hypermarchet...
RăspundețiȘtergereToate cele bune iti spun, Vulpita si ma bucura multitudinea de instanturi pentru ca derularea lor "pare sa ma transporte" in a flash/minute chiar acolo... si ce frumos e sa poti merge in excursie atat de simplu!! cred ca am mai zis-o, deja!
O zi superba sa ai si un weekend fantastic!
Alexa, ma bucur ca ti-a placut si acest material!
ȘtergereMultumesc pentru aprecieri si sper sa-ti placa si urmatoarele!
Toate cele bune si tie!
Ce-mi place, ca te-ai dus la piata ! Si eu fac la fel cand calatoresc si mereu raman cu amintiri de neuitat. Nu ne-ai scris ce ti-ai luat, ca nu cred sa fi plecat de-acolo cu mana goala :) Eu as fi optat pentru condimente, care se pot transporta usor si se pastreaza mult timp. Nucusoara arata fantastic ! Poate ne dai si o reteta cu nucusoara, asa cum o fac localnicii :) Radacinile care se vad pe tarabe ce sunt ?
RăspundețiȘtergereNumai bine, Vulpito, si weekend placut !
Ma stii ca-mi place sa-mi bag nasul prin piete! :-) (imi aduc aminte ca am mai povestit despre asta cand am postat despre pietele din Montreal)
ȘtergereAaaa, desigur ca mi-am luat condimente si ceva suvenire! Acolo ei foloseau foarte mult nucsoara la sosuri si chiar si la inghetata, eu, insa, nu prea o folosesc, pun doar un pic la sosurile rosii dar am inteles ca exista si sosuri albe, italienesti care se fac cu nucsoara. Tre' sa mai studiez problema ca am ceva stocuri si tre' sa le folosesc! :-)
Radacinile se numesc "cassava". In Caraibe se folosesc foarte mult (le gasesc si la Toronto in multe magazine de legume) dar eu habar nu am cum se prepara si nici nu le-am gustat.
Numai bine si tie, Dani!
Postarea aceasta tot am vrut să o văd şi mă bucur că ân sfârşit am reuşit. Multă culoare şi viaţă acolo. Exotic şi interesant, totul. Mă întreb ce gust are acel fruct de pâine care se prăjeşte ca şi cartoful?
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-a placut fotoreportajul meu!
ȘtergereAm gustat fruct de paine preparat la aburi. Seamana la gust cu cartofii fierti insa are o textura mai fina si mai cremoasa. E destul de interesant la gust. Si este si foarte satios.
Numai bine, Mihaela, te astept sa descoperi si celelalte postari despre insula Grenada!
Beautiful photos, beautiful place, wonderful story on this market in the street! Love it!
RăspundețiȘtergereI am glad you liked the post Leovi!
ȘtergereBest regards!
Cel puțin la cablurile spânzurate pe stâlpi se întrec cu noi...:)
RăspundețiȘtergerePe o insula in Caraibe parca e, oarecum, scuzabil!
ȘtergereNumai bine, Catalin!
E deosebită într-adevăr dar și noi românii ne putem lăuda cu astfel de piețe cel puțin atât de bogate. Spre exemplu ]mi place mult piața de legume din Focșani,Vrancea. Numai bine, vulpițo! :)
RăspundețiȘtergereDaca ajung vreodata la Focsani, sigur o sa caut aceasta piata, m-ai facut curioasa! :-)
ȘtergereNumai bine si tie, Kristi!
Tot ce e nou si bine prezentat,te atrage.
RăspundețiȘtergereSa inteleg ca iti place pe aici pe la mine? :-) Te astept oricand, cu drag!
ȘtergereAm revazut.Merita,superba prezentare.
RăspundețiȘtergere