joi, 13 septembrie 2018

Vacanta in Lafkos, Pelion - cea mai autentica experienta greceasca de pana acum

Satul Lafkos, peninsula Pelion, golful Pagasetic
13-21 august 2018
Pensiunea Fyloma









Satul Lafkos, Peninsula Pelion

Legendele locale spun ca primele case din Lafkos au fost construite
 astfel incat sa nu fie vizibile pentru pirati, de pe mare.
Lafkos, satul aruncat pe un deal!

Turnul bisericii din Lafkos

Atelierul fierarului satului

Dupa incendiile devastatoare din iulie din zona Atenei, masina
de pompieri era pregatita de interventie, in orice moment, in Lafkos

Din Lafkos se pot face o multime de drumetii pe trasee marcate

Castane comestibile 

Straduta din Lafkos, cu turnul bisericii in fundal


Casa traditionala transformata in pensiune

Casa din piatra, tipica pentru Lafkos




Atelierul unui artist care confectioneaza gablonturi din diverse materiale originale
  


In satul cu doar 250-300 de locuitori, nivelul educatiei este unul ridicat, aici locuind persoane care si-au facut studiile in Grecia sau chiar in strainatate si care s-au intors pentru farmecul locului natal. In sat exista ateliere ale mai multor artisti: pictori, sculptori, mozaicari dar si muzee originale tinute de oameni entuziasti si deschise gratuit oricui doreste sa le viziteze: muzeul radioului, muzeul etnografic al satului, muzeul pictorului si sculptorului Thanasis Fampas.
Sa nu uit de atelierul de aeromodelism al lui George Tsiamis, atelier deschis in 2008!

Artist cu atelier de mozaic in Lafkos

Brutaria lui John Drositis 
Intrucat satul Lafkos este izolat in varful dealului, este, desigur, mai simplu ca painea sa fie facuta in sat decat sa fie adusa de cine stie de pe unde. Ca toti grecii iubitori de povesti, localnicii aveau o poveste pentru cladirea cu aspect de gara a brutariei din satul lor. In peninsula Pelion era la un moment dat foarte populara o cale ferata pentru un tren cu aburi ce facea legatura intre sate si unea regiunea cu orasul-port Volos (cativa kilometri din aceasta cale ferata au fost conservati si reprezinta in prezent o atractie pentru turistii care vor sa experimenteze un vechi tren cu aburi precum si peisaje foarte frumoase din Pelion). Calea ferata era dezvoltata in partea de nord a peninsulei insa se spune ca aceasta urma sa aibe capatul in sud, la Lafkos, motiv pentru care s-au pus oamenii pe construit o gara. Numai ca, in timpul lucrarilor, cineva a fugit cu banii si dus a fost. Se pare ca s-a facut si o investigatie jurnalistica de catre cineva de la nu stiu ce ziar occidental insa nu s-a dat de urma hotului. Actele proiectului erau tinute la primarie insa acolo a fost un incendiu si, uite asa, au ars toate dovezile privind lucrarea si banii aferenti.
De fiecare data cand treceam pe la brutarie, care era foarte aproape de pensiunea Fyloma, il intrebam pe brutar daca au prins hotul iar raspunsul acestuia era: "Inca il cauta!"  :-)
Brutaria functioneaza din 1970 si a fost proiectata de tatal celebrului artist Giorgio de Chirico, Evaristo de Chirico, inginer de cai ferate, originar din Italia, insarcinat cu construirea caii ferate in regiunea Thesalia (zona centrala a Greciei). Asadar, un sambure de adevar, exista, in legatura cu cladirea cu aspect de gara a brutariei!



Cuptorul brutariei functioneaza cu lemne





Plateia (piata din centrul satului), cel mai fascinant loc din sat!
Dupa lasarea serii piata prindea viata. Greci de toate varstele, dar si turisti, umpleau pana la refuz locurile de la terase pentru a manca si a se simti bine. Grecii petrec in familie, in grupuri mari in care poti vedea, de multe ori, trei generatii.




Mancarea la terasele din centrul satului ca, de altfel, toata mancarea
pe care care am incercat-o in zona,
este gatita dupa retete traditionale, prezentata simplu, nu cu farafastacuri
de restaurant, si are gustul adevarat al mancarii gatite in casa

Cafeneaua traditionala a lui Emmanuel Forlidas, in centrul satului
Functioneaza neintrerupt din 1785, unii spun ca ar fi cea mai veche cafenea din Grecia. Pe vremuri a fost si frizerie, restaurant si chiar macelarie, dovada pentru aceasta din urma destinatie stand, inca, cuiele din tavan.
Etajul  era folosit drept han, aici fiind gazduite cateva personalitati grecesti printre care celebrul scriitor grec Alexandros Papadiamantis precum si poetul Costas Varnalis, pe cand era director de scoala in satul Argalasti din apropiere de Lafkos.

Si l-am prins si pe popa la bautura la prima ora! :-)






 Muzeul Thanasis Fampas (Fampeion)
Vacanta in Lafkos ne-a dat ocazia sa aflam despre existenta pictorului, sculptorului si graficianului Thanasis Fampas, nascut in acest sat dar care si-a petrecut o importanta parte a vietii in Romania pe care, din cate se pare, a iubit-o in egala masura ca pe tara sa natala. A fost casatorit cu o romanca, Teodora Rusu Fampas, cu care are 2 copii. Cand am cautat pentru prima data informatii despre acest artist pe enciclopedia Wikipedia, am fost surprinsa sa aflu ca acesta este un "pictor roman de origine greaca". In prezent informatia este modificata.
Muzeul din Lafkos este deschis din 2005. In gradina din fata cladirii muzeului sunt opt statui din marmura ale aceluiasi artist.

 Muzeul Thanasis Fampas (Fampeion)



In muzeu sunt expuse materiale atat in limba greaca cat si in limba romana

Muzeul Radio "Antonis Tavanis"
Se poate vizita, la cerere, gratuit, de catre orice curios in ale radio-ului. Domnul care se ocupa de muzeu este entuziast si dornic sa explice cat mai multe lucruri despre colectia din muzeu si despre istoria muzeului insusi. 
Muzeul poarta numele artistului Antonis Tavanis. Colectia muzeului a fost donata de un cetatean neamt, iubitor de Grecia, Wilfried Soeps, om de stiinta, inginer electronist si profesor universitar. Pasiunea acestuia pentru radio impreuna cu interesul oamenilor din Lafos pentru cultura, au facut posibila infiintarea acestui muzeu care contine peste 140 de aparate de radio fabricate in perioada 1917 - 1960. 
Wilfried Soeps a inceput sa colectioneze aparate de radio in anul 1985. Se pare ca atunci cand a donat aparatele de radio, Wilfried Soeps a avut o singura dorinta de la cetatenii din Lafkos si anume ca muzeul radio sa poarte numele artistului grec Antonis Tavanis.






Radio cu galena Nikola Tesla, probabil cea mai valoroasa piesa a muzeului


Muzeul satului







Plaje in sudul pelionului
1. Plaja Milina
Milina este un sat la malul marii, la 5-6 kilometri sud-vest de Lafkos. Se pare ca plaja de la Milina, situata in interiorul golfului Pagasetic,  este cea mai apropiata de Lafkos. Acesta a fost motivul pentru care a fost prima plaja pe care am mers chiar in prima zi de vacanta, imediat ce am ajuns la destinatia noastra. Drumul de la Lafkos la Milina este sinuos si in pante, cum sunt, de altfel, toate drumurile de la Lafkos catre plajele din sudul Pelionului. Acest din urma aspect am avut sa-l constatam noi in zilele urmatoare in care tot speram ca drumul spre Milina este o exceptie. :-)
Satul Milina reprezinta, la randul lui o destinatie inspirata de vacanta. Posibilitatile de cazare si de petrecere a timpului sunt numeroase. Se spune ca la Milina se poate admira cel mai frumos apus din Pelion.
Nu stiu cum sunt apusurile din intreg Pelionul insa cel de care ne-am bucurat la Milina a fost, intr-adevar, frumos.


"Fata care doarme", se vede foarte frumos de la Milina
Ati vazut-o? Este vorba despre lantul muntos din fundal






Arici de mare de la Milina















14 august 2018, biserica din Milina in ajun de Sfanta Maria






2. Plajele POTISTIKA si MELANI
Se afla una in vecinatatea celeilalte, la 20 de kilometri nord-est de Lafkos, pe coasta Marii Egee. Drumul este, in mare parte prin munti, cu curbe si pante, si se parcurge cam in 30 si ceva de minute.
La Potistika, "plaja cu pietroaie", cum i-am zis eu, peisajul este spectaculos. Desi apa era curata si calda, in ziua in care am fost noi nu prea ne-am putut balaci din cauza curentilor puternici care, pe mine, m-au facut una cu nisipul. :-)



















 




Plaja MELANI
Peste un delusor de Potistika, seamana cu aceasta insa are mai putine pietroaie. Melani este plaja din planul mai indepartat, cea din planul apropiat este o plaja mai mica, de nudisti. 





Plaja de nudisti, langa Potistika 

3. Plaja Tzastene














De la Milina spre plaja Tzastene




4. Plaja Platania, in satul cu acelasi nume
Plaja Platania vazuta de pe mare








 Satul Platania








In drum spre Platania

Din Platania se poate ajunge pe plaja vecina, Micro, fie cu vaporasul, fie pe poteca, prin padurea cu cei mai frumosi maslini pe care i-am vazut pana acum in Grecia. Pe plaja Micro se poate ajunge si cu masina, pe un drum extrem de pitoresc insa un pic cam periculos, cum sunt multe drumuri pe insulele sau peninsulele grecesti

Cu vaporasul din Platania spre plaja Micro 

Lasam in urma plaja Platania si ne indreptam spre vecina sa, mai pitoreasca Micro







5. Plaja Micro, 
preferata noastra
 












De pe plaja Micro, in satul Platania, prin livada cu cei mai frumosi maslini pe care i-am vazut in Grecia pana acum



 








Platania

Drumul din Lafkos spre plaja Micro,
un drum pitoresc, cu peisaje superbe la fiecare pas










 








Platania




6. Plaja Kastri







 



Cazare in peninsula Pelion, satul Lafkos: Pensiunea Fyloma
O surpriza placuta pentru noi, o casa traditionala veche, de sfarsit de secol 19, renovata si intretinuta cu bun gust si simt de raspundere, pastrand multe dintre elementele originale de arhitectura si decoratiuni interioare.
 Aruncata pe coasta unui deal, pe una dintre stradutele inguste si intortocheate ale satului, insa foarte aproape de centrul localitatii unde se afla piateta, magazinele, terasele, muzeele. De la cel mai apropiat loc de parcare trebuie mers pe jos cel putin 100-200m. 
Anthi (Anthoula), tanara "hangita" se descurca foarte bine in incercarea de a oferi oaspetilor cele mai bune conditii de sedere la Fyloma. Daca va lipseste ceva la micul dejun sau aveti orice neajuns in legatura cu camera, nu ezitati sa vorbiti cu Anthi, va face totul ca sa va fie de ajutor!
Site-ul pensiunii: http://fyloma.com/en/

Vechea usa de la intrarea in cladire, pastreaza
incuietoarea originala din fier, atent reconditionata si inca functionala


Intrarea in camera noastra: usa se inchide cu lacat,
cartela magnetica mai poate astepta! :-)

Usa camerei, pe interior

Camera




Bucataria lui Anthi





Bunatati pregatite de Anthi pentru micul dejun care nu se servea mai devreme de ora 9.
La Fyloma timpul curgea, parca, mai incet, nimeni nu se grabea, totul se desfasura in slow motion.
Activitatile zilnice luau startul mai greu insa tineau pana tarziu in noapte in plateia, animata piata a satului

Straduta pe care se afla pensiunea Fyloma.
 In dreapta, zidul gros, de piatra, al acesteia

Intrarea in curtea pensiunii


Curtea interioara, locul unde se serveste micul dejun






Spatii comune in interiorul pensiunii: 






Balconul de la etajul cladirii ofera o priveliste superba, cu apusuri minunate
dimineata

seara








"Fata care doareme", vazuta din balcon de la Fyloma

Flori si fructe din Pelion



In drum spre Lafkos

Inapoi la Bucuresti, drumuri prin Grecia si Bulgaria:














Albumele cu toate pozele din Pelion:


Satul Lafkos
https://photos.google.com/share/AF1QipPww6gwyDYiD1QNRf5osxuZlhnGYY-ixn686REbSIQA88l5rUS63eEAym8nO-CPBw?key=NjVoNjN6R1ktcVVxd1hKSTBkaVppelp0V2Mtem1n



Lafkos, Plateia
https://photos.google.com/share/AF1QipNaexO5F5HpZb8KOG8-WMYCuI6J37jWBgFsujzca3pjXAxEToU_37kUB7wi-UofUg?key=MENCamVwMnFybmNCSFBDOUJhVE9GQ3VLMTdESzhB



Lafkos, biserica
https://photos.google.com/share/AF1QipOGStf4iW42t_wxxQJoLX28lOokHSRQ0bzVFslNoM405mN6VTRgrN4rozI2TphP1g?key=Qk5HUDhqaHBIS3ZuWkhFZm5xc1F4QmNXbjE5UXV3



Lafkos, brutaria-gara
https://photos.google.com/share/AF1QipPpZIVgdovT0HZ4vhSfkAjpIdbc-StMKnnmpjd4PRv72VmTtiPN_X2A4-zBcmBS6Q?key=dXpXX05OemRxZlZYQTk1QU5WcnRMNlRRS3lfa0pR



Lafkos, Muzeul Tanassis Fampas-Fampeion
https://photos.google.com/share/AF1QipPlzsVtlBVLfuFyCZACbt_Wc-ZtGEBpO6XKBI6u63R2j0JfDBHY4FsX3u8A_bppSg?key=NFd2T0VaWDQ1aFg3Y1JUZGxvYUItUE90ZGJWVmJR



Lafkos, Muzeul Radio
https://photos.google.com/share/AF1QipOBsn1LMthEW5eF0Dd1jVXqiTTci9J34fB4VhgZgS3FsyYMU3AkkvtrKi19Q600AQ?key=QjR5QjBrRlpkRjF6RF9OTXVzRl8wRjV0c1NlV1RR



Lafkos, Muzeul satului


Satul si plaja MILINA


Plajele POTISTIKA si MELANI
  

Satul PLATANIA


Drumul spre plaja MICRO


Plaja MICRO
  

Plaja KASTRI


Plante, flori, fructe din Pelion


Inapoi la Bucuresti

7 comentarii:

  1. Imaginile sunt o incantare.Peisaje superbe,mancare ideal prezentata,iar soarele generos da buna dispozitie.Nota maxima pentru alegere si prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba calatoria!
    Multumesc frumos, draga Vulpito!
    Un weekend minunat si o toamna bogata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Do you have any video of that? I'd love to find out some additional information.

    RăspundețiȘtergere
  4. I like it whenever people get together and share views.
    Great blog, stick with it!

    RăspundețiȘtergere
  5. I every time spent my half an hour to read this webpage's content all the
    time along with a cup of coffee.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hello, I enjoy reading through your article.
    I wanted to write a little comment to support you.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sărbători fericite, la mulți ani! :)

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: