duminică, 14 iunie 2015

Primaria Sectorului 1 - Ziua Portilor Deschise (14 iunie 2015)

Pentru cei care nu stiu, fac precizarea ca, din punct de vedere administrativ, Bucurestiul este impartit in 6 sectoare, fiecare cu primaria si primarul sau. Celor 6 primarii de sector li se adauga Primaria Municipiului Bucuresti. 

Sediul principal al Primariei Sectorului 1 se afla pe Bulevardul Banu Manta la nr. 9. Duminica 14 iunie 2015, intre orele 11 si 18, a fost organizata Ziua Portilor Deschise, ocazie cu care cetatenii au avut ocazia sa admire modul in care a fost renovata aceasta cladire inscrisa pe lista monumentelor istorice.



             



In mod normal cetatenii au acces doar la parter unde se afla birourile ce presteaza activitati cu publicul. Cu ocazia Zilei portilor deschise, vizitatorii au avut acces in toata cladirea.

Cladirea se numara printre monumentele istorice importante ale Bucurestiului si a fost construita in perioada interbelica (1927 - 1929) in stilul arhitectural neoromanesc, stil ce se remarca, in principal, prin natura simpla a ornamentatiei. In perioada 2009 - 2015 a fost consolidata anticutremur si restaurata. A fost pastrata intreaga arhitectura a cladirii iar in interior s-a optat pentru iluminarea cu candelabre, ca in perioada interbelica. 
La exterior, o componenta importanta a cladirii o reprezinta turnul cu ceas, cu inaltimea de 56 de metri (echivalentul unui bloc de 15 etaje) care era, la inaugurare, cel mai inalt din oras.
Imobilul gazduieste Aparatul de Specialitate al Primarului. De curand toate serviciile au revenit in aceasta cladire, pe perioada lucrarilor fiind mutate intr-o cladire inchiriata.

Parterul este deschis in totalitate publicului si este locul unde departamentele primariei isi desfasoara programul de audienta. Tot aici se afla si Registratura Primariei Sectorului 1, interfata dintre cetateni si administratia locala.

Etajul I gazduieste, printre altele, biroul primarului, al viceprimarului precum si impresionanta sala de consiliu. In sala de consiliu se afla o serie de fresce foarte frumoase, realizate de artista Olga Greceanu in anii '30. Aceste fresce au fost acoperite de comunisti cu huma in anul 1948, insa au fost curatate si complet restaurate cu ocazia restaurarii din perioada 2009 - 2015. Frescele ilustreaza momente din istoria administratiei publice locale, amintind de adunarile "judetelor de pargari" la care luau parte boieri si cetateni, in straie pitoresti, pentru a hotari soarta orasului. 
Personajele sunt reprezentate cu figuri prelungi, asemeni eroilor romantici si ne duc, astfel, cu gandul la luptatorii pentru dreptate sociala dar si la sfintii din picturile religioase.



Etajul II este amenajat ca spatiu pentru birouri.
Etajul III este, de fapt, mansarda renovata si amenajata tot ca spatiu de birouri. Paienjenisul de structuri din lemn se numara printre aspectele care m-au impresionat cel mai mult la cladire. Aici se afla birourile Directiei Juridice, ale urbanistilor etc.



Pe acoperisul turnului primariei se afla un strajer de arama, despre care domnul primar ne-a povestit ca este, de fapt, reprezentarea Sfantului Gheorghe, ocrotitorul Bucurestiului. Acesta are menirea de a veghea asupra orasului. Strajerul, imbracat in armura medievala, a fost salvat din incendiul din 2009 ce a distrus o parte semnificativa a acoperisului si ultimul etaj al cladirii. Pentru a-i putea fi admirate detaliile, o copie a acestuia a fost amplasata in curtea Primariei.



Primarul Andrei Chiliman a prezentat vizitatorilor istoricul cladirii si al frescelor din Sala de consiliu. Aici, cateva cuvinte despre Strajerul din turn a carei copie a fost montata recent in curtea Primariei:

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, in mijlocul vizitatorilor

Cladirea Primariei Sectorului 1 reprezinta opera arhitectilor N. Georgescu si G. Cristinel. In februarie 1927 s-a adoptat Legea de organizare a Municipiului Bucuresti. Potrivit acesteia, Capitala era impartita in patru sectoare: Galben, Negru, Albastru si Verde. Primaria de Verde, actuala Primarie a Sectorului 1 si-a construit un edificiu impozant pe Bulevardul Banu Manta, fiind singurul din Bucuresti ridicat in acest scop.

Informatiile de mai sus le-am preluat din revista "Capitala Capitalei" tiparita lunar de Primaria Sectorului 1 precum si de pe site-ul Primariei Sector 1.

Toate pozele de la Primaria Sectorului 1, aici:
Toate postarile despre bucuresti, aici:


O frumoasa reprezentanta a Primariei

 


             

             

             



     

 




















             

             

             









 

             















 



   
  


             

             
 





 





























  

             







             






Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, in biroul sau:














Viceprimarul Sectorului 1, Vasile Motoc, in biroul sau

Zona de birouri de la etajul 1:



   







             

             

     












 


             

   









 

























 
















             










   

















 














             























  

13 comentarii:

  1. Ia uite-l pe Pandelica! :)) Sa vedem cine ghiceste care-i Pandelica! :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. :-))
    Nu e Pandelica, e Strajerul in armura medievala! Domnul primar ne-a zis ca l-ar reprezenta, chiar, pe Sfantul Gheorghe! Pandelica i-au zis comunistii! Oameni rai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata primaria ii spunea Pandelica, iti spun eu sigur. Cred ca si acum la fel ii spun salariatii. :)))))))

      Ștergere
  3. Esti formidabila. Habar nu am avut de eveniment.
    Mai aflu si eu noutati de la tine!!! Multumesc!
    O saptaman frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari.E minunat sa stim cat mai multe despre capitala tarii noastre.Prezentare ireprosabila,Bucurestiul are resurse multiple de vizitare.Cat mai multe vizitari iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc de articol si in special de fotografii, Vulpita draga! M-ai facut sa plang....... mi-ai rascolit amintiri frumoase.
    Aici am avut cununia civila acum........ demult! :)) Aici mi-am inregistrat copii. Aici ...... sunt asa de multe amintiri! Si cand te gandesti ca am locuit la o aruncatura de bat de primarie. :)) In spate este (cred ca mai este!) liceul Neculce........ adica adolescenta mea......
    Desigur ca acum statuia se numeste altfel, dar pe vremea mea, asa cum a specificat si Cristi se numea "Pandelica" :))
    Multumesc inca o data, sa ai o saptamana faina!
    Minnie

    RăspundețiȘtergere
  6. Open doors si la Bucuresti la primarii:-) Ce fain. Arata bine cladirea renovata. M-am bucurat sa te vad si pe tine in ultimele doua poze. Imi place ca mergeti la tot felul de evenimente.
    MT

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant! Nu stiam ca exista asa ceva! Ioana

    RăspundețiȘtergere
  8. Cladirea e foarte frumoasa, ma bucur ca frescele au fost scoase la iveala. Pacat ca "Strajerul in armura " nu are inscriptia necesara,(m-am uitat la pozele puse de tine si n-am vazut asa ceva) uite asa se mai distreaza unii numindu-l "Pandelica"

    RăspundețiȘtergere
  9. Construcție foarte frumos și este frumos renovat. Salutari.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am 'imprumutat" cateva poze pentru un articol pe care l-am publicat astazi ... sunt prea reusite si nu ne-am putut abtine :)
    http://despreusi.ro/ziua-portilor-deschise-la-primaria-din-banu-manta/
    Asteptam pedeapsa, mai ales ca am mai gasit si alte usi prin postarile Dvs.

    RăspundețiȘtergere
  11. În mod sigur este cel mai frumos sediu de primărie din București, poate chiar din țară. A durat el, procesul de renovare, ani buni, dar acum se vede că a meritat !

    Numai bine, Vulpiță ! ☺

    RăspundețiȘtergere
  12. Impresionant.Au avut resurse,dar si altii au si nu se vede.Oamenii sfintesc locul si-l pot face sa arate,asa cum vor.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: