miercuri, 28 martie 2012

Grecia, Peninsula Halkidiki: Ruinele Manastiri Zygou, langa granita cu Muntele Athos

Manastirea asta am gasit-o pe internet sub mai multe denumiri: Zygos, Zygou, Fragokastro, Frangokastron (cu turnul Franks). In pliantul de promovare pe care l-am gasit la hotel cred ca era mentionata ca si “Zygou”.
Din Ouranopolis se ajunge foarte usor la ruinele acestei manastiri, pe drumul catre granita cu Muntele Athos (aproximativ 2 km, respectiv cam 25 de minute de mers pe jos din port, de langa Turnul Bizantin).
Odata ajunsi in zona granitei, domeniul fostei manastiri poate fi zarit pe colina din partea stanga, la doar 40 de metri de granita.
Zidul fortificat s-a conservat destul de bine. Acesta este intarit cu 10 turnuri (pus cel mare, de refugiu) si inconjoara o suprafata de 5.500 m patrati. Cam asa se pare ca arata manastirea (imaginea nu-mi apartine, am luat-o de pe internet):
Borders of Mount Athos
Manastirea a fost fondata la mijlocul secolului al 10-lea si facea parte din Domeniul Muntelui Athos. A fost distrusa (posibil de un incendiu), destul de repede, cam prin 1198.
In timpul sapaturilor arheologice s-a dscoperit ca, de fapt, manastirea a fost construita pe o fundatie mai veche care data din perioada secolelor 4-6 inainte de Hristos. 
Se pare ca a fost cea mai veche manastire de pe Muntele Athos, un exempu unic de arhitectura specifica Sfantului Munte.
In secolul 11 era una dintre cele mai importante manastiri de pe Muntele Athos.
 
Planul manastirii impresioneaza din punct de vedere al arhitecturii militare. Manastirea nu beneficia de o pozitie strategica invulnerabila insa avea fortificatii puternice. Zidurile de incinta cu turnuri urca pe panta dealului si se termina cu turnul de refugiu cel mai de sus.
In secolul 16-17, intre zidurile aproape ruinate ale manastirii, a functionat o presa de ulei de masline, ulterior fiind deschisa inca una.
Interiorul manastirii l-am gasit in plin proces de restaurare. Din 2009 si pana in prezent, cu siguranta lucrarile de restaurare si sapaturile arheologice au avansat semnificativ, astfel incat turistii cred ca au acum mai multe de vazut decat am vazut noi.

Din interiorul bisericii (ale carei ziduri s-au pastrat pe inaltimi cuprinse intre 2 si 4 meti) nu am imagini pentru ca fotografiatul era interzis si exista si o persoana care avea grija sa fie respectata aceata regula L.
Printre obiectele descoperite cu ocazia sapaturilor arheologice, se numara: 3 sigilii de plumb din sec 11, o medalie de argint placata cu aur, cu chipul gravat al Sfintei Paraschiva, un medalion micut in forma de arhanghel, cuie de bronz, cutite, monezi din secolele 11 si 12, ceramica emailata, si alte recipiente din sticla din aceeasi perioada, bucati de sticla dintr-o fresca, suporturi pentru carti.
De asemenea, au fost scoase la iveala fragmente de mozaicuri de marmura (posibil mai vechi de sec 11) si fragmente ale picturilor originale ale bisericii.
In interiorul bisericii am vazut si un mormant care nu mai tin minte din ce perioada data insa imi aduc aminte ca se vedea foarte bine scheletul persoanei inmormantata acolo (parca ni s-a spus ca era o femeie).

8 comentarii:

  1. Da stiu, ca ai fost peste tot ! Esti foooarte activa in vacanta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte curioasa si daca tot ajung "peste mari si tari", vreau sa descopar pe-acolo tot ce se poate! :-)

      Ștergere
  2. Interesanta manastirea asta, nu-mi amintesc s-o fi vazut cand am trecut pe acolo (asta era in 2008).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am vazut-o in 2009 si era in plin santier arheologic, cred ca erau destul de recente lucrarile. De altfel, atunci nici nu am gasit informatii despre ea pe internet, a trebuit sa ne multumim cu un pliant de la hotel. Acum am gasit mult mai multe informatii dar si cateva imagini din 2010 sau 2011 in care se vede ca s-a avansat mult fata de cum era cand am vazut-o noi. Asa ca, este posibil sa nu fi fost deschisa turistilor in 2008.

      Ștergere
  3. Ma aflu nu departe de aceasta manastire. Acuma rasfoiam netul sa gasesc ceva interesant de vizitat pe aproape. Va multumesc pentru sugestii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre acea regiune am mai scris si aici (poate te ajuta sa-ti faci o idee despre ce mai poti vedea prin zona):

      Turnul Bizantin din Ouranopolis,
      Manastirile de pe coasta de vest a Muntelui Athos,
      Ruinele cetatii antice Stagira,
      Parcul tematic Aristotel, din localitatea Stagira,
      Ouranopolis,
      Granita cu Muntele Athos,
      Plimbare in zona granitei cu Muntele Athos,
      Hotelul eagles Palace.

      Vacanta placuta!


      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: