vineri, 24 februarie 2012

Montreal, Cimiterul catolic Notre-Dame-des-Neiges (Cimetiere Notre-Dame-des-Neiges)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Se afla la marginea Parcului Mont-Royal despre care unele ghiduri turistice scriu ca ar fi atractia numarul 1 a Montrealului.
Cimiterul Notre-Dame-des-Neiges nu este singurul cimitir aflat la marginea acestui parc. Alaturi de Notre-Dame-des-Neiges care este catolic mai exista si Cimitirul Mont-Royal, necatolic. Aceste doua cimitire reprezinta principalele locuri de veci din oras.
Eu am vizitat doar Cimitirul Notre-Dame-des-Neiges si as fi zabovit chiar mai mult pe aleile sale daca nu s-ar fi intunecat brusc si n-ar fi inceput o ploaie de care nu prea aveam pe unde sa ma adapostesc pe acolo.

Sfantul Iosif (care este infatisat si de statuia din imaginea de mai jos) este patronul spiritual al intregii Canade. Astfel se explica prezenat sa (sculpturi, picturi) in foarte multe lacase de cult din Canada (eu l-am remarcat in multe locuri din Montreal).

Cimitirul Notre-Dame-des-Neiges este cel mai mare cimitir catolic din Canada si al treilea ca importanta din America de Nord.

A fost infiintat in anul 1854, primii sai arhitecti alegand ca sursa de inspiratie pentru stil si configuratie, noul cimitir Pere Lachaise din Paris.


Cimitirul are aspectul unui parc foarte bine ingrijit care, de-a lungul timpului, a devenit habitatul natural pentru flora si fauna locala. Aici pot fi amdirate multe specii rare de arbori.
Din 1854 de cand a fost deschis, au fost inmormantate aici peste 900.000 de persoane.

De existenta celor doua cimitire am aflat din ghidurile turistice care le prezinta ca fiind puncte de interes ale Parcului Mont Royal. 
Deloc sumbre, acestea sunt impodobite cu multe statui si sculpturi, chiar si picturi, monumente funerare ce reprezinta, fiecare, o opera de arta. Mi-a atras atentia monumentul funerar al familiei MAMALIGA J.  

Daca cineva are curiozitatea sa vada cum arata site-ul celui mai mare cimitir catolic din Canada, poate vedea aici:     







































4 comentarii:

  1. Notre dame des neiges insemnand? cum se spune in romaneste? a zapezilor? din zapezi?

    Imi place sculptura de la inceput cu femeia aplecata pe piatra funerara, cu fruntea lipita de ea. Si crucea mare simpla pe alta piatra, e f. de impact. cam atat. Ciudata forma de piatra, cea a lui Mamalyga, n-am mai vazut aşa ceva, pe la noi nu sunt asemenea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-as putea sa-ti spun exact. Ce stiu este ca:
      - in Montreal exista o strada si un cartier numite "Cote des Neiges" care, dupa cat imi permite mie franceza sa inteleg, ar insemna "coasta, panta zapezii" (sa nu uitam si iernile grele din Montreal, cu multa zapada),
      - cimitirul are intrarea principala prin strada respectiva si, probabil, de aici si denumirea lui.

      Si pe mine m-a surprins stilul acela de monumente funerare, mi-a placut in mod deosebit faptul ca cimitirul era ingrijit impecabil si ca arata mai mult ca un parc decat ca un cimitir, asa cum stiam eu notiunea de cimitir.

      Monumentele de care ai amintit tu (dar nu doar acelea), mi-au placut si mie, de-aia le-am asezat mai la inceputul postarii. :-)
      Multumesc pentru vizita, toate cele bune!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Diverse, ma bucur ca ti-au placut!

      Pentru mine, vizitarea acelui cimitir a fost o experienta in sine, eram curioasa sa vad cum arata un cimitir in Canada.
      Eu nu am intrat prin intrarea principala si nu am vizitat zona cea mai importanta a cimitirului unde se pare ca sunt lucruri si mai interesante.

      Multumesc pentru vizita, toate cele bune!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: