luni, 2 ianuarie 2017

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

La multi ani tuturor cititorilor acestui blog! 
2017 sa fie un an bun, cu sanatate, bucurii si impliniri, dupa dorinta fiecaruia!

BNR - Palatul Vechi

Incep anul cu o postare restanta insa sper (a cata oara?), ca urmatoarele vor fi scrise cat mai aproape de momentul la care am trait experienta despre care scriu! 

Am vizitat Muzeul BNR pe la jumatatea lui septembrie, dupa ce, prin iulie am intrat intamplator in Palatul Vechi al bancii, cel cu intrarea prin Lipscani, atrasa fiind de afisul ce-mi spunea ca in interior, "Cumintenia" lui Brancusi abia asteapta sa ma cunoasca.

BNR - Palatul Vechi, Holul Central

Frumusetea interioarelor palatului vechi, istoria minunatei cladiri a BNR, spusa cu pasiune si profesionalism de una dintre reprezentantele bancii, dorinta de a vedea si palatul nou precum si colectiile muzeului BNR, m-au facut sa revin. Si am fost din nou incantata. Vizitarea sediului BNR (a celor doua palate) si a colectiilor muzeului acesteia este o experienta interesanta si cat se poate de placuta.

Despre prima vizita la BNR am scris aici:

Va spuneam atunci ca sediul celei mai importante banci a Romaniei se afla in doua palate asezate spate in spate, construite in ere diferite. Palatul Vechi este cel cu intrarea prin str. Lipscani iar Palatul Nou este cel cu intrarea prin str. Doamnei. Ambele sunt inscrise in lista monumentelor istorice.


Despre Palatul Vechi, arhitectul Ion Mincu spunea ca reprezinta "cea mai frumoasa cladire din Bucuresti". La momentul constructiei, acest sediu de banca era comparabil cu marile constructii bancare din orase importante ale Europei. Proiectul palatului vechi a fost realizat de doi arhitecti francezi, Albert Galleron si Cassien Bernard, cel din urma fiind elevul si colaboratorul lui Charles Garnier, autorul minunatei cladiri a Operei din Paris. A fost construit in perioada 1884-1890 in zona comerciala de atunci a orasului, pe locul fostului han Serban Voda.
"Exterior Palatul Vechi (str. Lipscani)
Palatul Vechi al BNR a fost construit intre anii 1884 - 1890 in stilul eclectic al sfarsitului de secol XIX, cu elemente neoclasice, dupa planurile arhitectilor francezi Cassien Bernard si Albert Galleron. In jurul acestei cladiri impunatoare, amplasata in zona comerciala a orasului de atunci, pe locul fostului han Serban Voda, s-a dezvoltat ulterior centrul financiar al Bucurestiului".
(sursa: bnr.ro)

Statuia lui Eugeniu Carada, reconstituita dupa schitele celei originale,
gasite in arhiva bancii

Palatul Nou a fost construit din necesitatea unor spatii suplimentare de lucru avand in vedere extinderea prerogativelor bancii. Constructia a inceput in 1940 si a durat mai bine de 10 ani.
"Palatul Nou (str. Doamnei) - Exteriorul: Constructia unei noi cladiri a BNR in perioada interbelica a fost determinata de extinderea progresiva a atributiilor bancii, mai ales in legatura cu organizarea si supravegherea comertului cu devize (1935) si a circulatiei metalelor pretioase (1938).
Palatul Nou a fost construit in perioada 1940 - 1955 pe baza planurilor realizate de o echipa condusa de Radu Dudescu, seful serviciului de arhitectura al bancii. Palatul se prezinta impunator, masiv, impresionand datorita coloanelor gigantice care marcheaza fatada, si finisajelor interioare realizate din marmura de Ruschita.
In timpul regimului comunist, cladirea a devenit, chiar inainte de terminarea completa a lucrarilor, sediul Ministerului de Finante, BNR redobandind proprietatea asupra acesteia abia dupa 1990".
Texul de mai sus, precum si celelalte pe care le-am redat intre ghilimele, reprezinta informatii preluate de pe site-ul BNR. 

Palatul Nou

Palatul Nou

Vizitarea celor doua palate ale BNR si a colectiilor organizate in cadrul Muzeului BNR este GRATUITA si se poate face doar cu programare, cu cel putin 48 de ore inaintea vizitei (e nevoie de 2 zile lucratoare pentru procesarea solicitarii). 
Vizitele incep in fiecare zi, de luni pana vineri, de la orele 10, 12, 14 si 16 si dureaza aproximativ o ora. Din motive de securitate, vizitatorii sunt rugati sa indice datele lor de identitate (CI si CNP) in vederea verificarii. Se vor indica data si ora la care urmeaza sa aiba loc vizita, acestea urmand sa fie respectate intocmai. Accesul se face doar pe baza actului de identitate mentionat in vederea verificarii. Eu m-am inscris prin e-mail insa cred ca se poate si telefonic. Toate datele necesare inscrierii pentru vizita sunt detaliate foarte clar pe site-ul BNR: 
Site-ul este foarte bine organizat si ofera informatii interesante despre BNR.

In ciuda formalitatilor care ar putea parea excesive, vizita este o experienta foarte placuta: grupul programat nu depaseste 7-8 persoane (pentru a putea fi atent monitorizate in fiecare moment), aspect care, pana la urma, este un avantaj pentru vizitator, un ghid (in cazul meu o domnisoara draguta) preia grupul de vizitatori de la intrarea din str. Doamnei si apoi ii poarta prin salile ambelor palate (ne-a arata inclusiv locul in care acestea se unesc), oferind explicatii cat se poate de interesante, intr-un mod profesionist.
Vizita incepe cu palatul nou, apoi se trece in cel vechi, mai spectaculos ca arhitectura si cu mai multe puncte de interes. Ambele cladiri sunt renovate impecabil atat la exterior cat si la interior si sunt intretinute la cele mai inalte standarde ale curateniei si bunului gust.

Potrivit site-ului oficial al Bancii Nationale, "bnr.ro", o vizita la Muzeul BNR iti da posibilitatea sa descoperi:
- una dintre cele mai valoroase colectii numismatice din Romania acoperind o perioada de peste doua milenii si jumatate,
- cea mai veche moneda batuta pe teritoriul Romaniei de astazi,
- cei mai mici bani din hartie tipariti in Romania,
- cea mai numeroasa expunere de monede si medalii din aur,
- toate etapele parcurse de moneda nationala de la inceputurile sale pana in zilele noastre,
- povesti interesante despre doua edificii remarcabile ale patrimoniului national,
- fapte mai putin cunoscute despre oamenii care au condus Banca Nationala,
- momente insemnate care au legat activitatile Bancii Nationale de istoria Romaniei,
- informatii inedite despre caracteristicile si utilizarile aurului.

La interior ambele palate impresioneaza prin rafinament, bun gust, calitatea lucrarilor si modul exceptional in care este intretinut totul.

In Palatul Nou atrage atentia rotonda din holul central precum si excelentele finisaje realizate din marmura de Ruschita. Salile din cadrul palatului nou poarta numele guvernatorilor in guvernarile carora s-au desfasurat lucrarile de constructie ale palatului: Milita Constantinescu, Alexandru Ottulescu. In prezent, in aceasta cladire isi desfasoara activitatea conducerea bancii precum si angajatii acesteia insa, am intels ca, la un moment dat, aceasta a servit si drept sediu pentru Ministerul de Finante.
"Holul central al Palatului Nou este dezvoltat pe doua niveluri printr-un decupaj circular in planseul de deasupra parterului ("Rotonda"). De o parte si de cealalta a holului central au fost proiectate initial doua sali de operatiuni, pentru serviciile "Titluri" si "Devize". In prezent, salile gazduiesc conferinte si seminarii, evenimente culturale, organizate de BNR".


Palatul Nou 
Rotonda se vede mult mai frumos de la etaj insa acolo vizitatorii nu au acces


Palatul Nou

Palatul Nou

Holul central al Palatului Nou

In sala "Milita Constantinescu", ce poarta numele guvernatorului care a condus BNR intre anii 1935 - 1940, au loc in prezent conferinte, seminarii, simpozioane, reuniuni de lucru si evenimente culturale organizate de BNR.


"Holul mic de marmura face legatura intre Palatul Vechi si Palatul Nou. A fost proiectat ca sala de operatiuni. Incaperea se afla pe locul fostei Strazi a Bancii Nationale". 

Palatul Nou - Holul mic de marmura

Palatul Nou

Palatul Vechi impresioneaza inca de la intrare, cu sala cu coloane ale caror capiteluri sunt aurite.


Palatul Vechi

Palatul Vechi, Holul Central

Palatul Vechi, Holul de acces

Urmeaza Sala ghiseelor (sala / holul de marmura), cu o arhitectura foarte frumoasa, desfasurata pe 2 niveluri. Acesta fiind zona destinata lucrului cu publicul, a fost conceputa cu o acustica speciala: clara pe laterale, langa ghisee, si cu ecou in zona centrala, astfel incat zumzetul creat in centru sa ofere discretie celor ce discutau cu angajatii de la ghisee. Acest lucru a fost posibil si datorita experientei arhitectului Charles Garnier care, pe langa Opera din Paris, mai lucrase si la cladirea Ateneului Roman, ambele, cladiri pentru care acustica este foarte importanta. In alveolele laterale ale Salii de marmura este organizata in prezent expozitia numismatica.
"Holul de marmura a fost destinat inca de la inceput operatiunilor cu publicul, pe trei dintre laturile sale fiind amenajate ghisee. Functionarii pastrau registrele zilnice si banii in seifurile incorporate in stalpii de sustinere. Aici este amenajata in prezent expozitia permanenta a BNR".


Palatul Vechi - Sala / Holul de Marmura / Sala Ghiseelor

Palatul Vechi - Sala / Holul de Marmura / Sala Ghiseelor

Palatul Vechi - Sala / Holul de Marmura / Sala Ghiseelor

Sistem de inchidere la un seif original al bancii

Palatul Vechi - Sala de Marmura / Sala Ghiseelor

Palatul Vechi - Sala de Marmura / Sala Ghiseelor

Palatul Vechi - Cumintenia Pamantului in Sala de Marmura / Sala Ghiseelor

Deosebit de frumoase sunt si Holul de Onoare cu scara monumentala, Sala Consiliului de Administratie, Galeria Guvernatorilor.

Palatul Vechi - Scara monumentala

Palatul Vechi - Scara monumentala

Palatul Vechi - Scara monumentala
Placa memoriala dedicata angajatilor BNR care s-au jertfit in timpul 
Primului Razboi Mondial

Palatul Vechi - Scara monumentala
Placa memoriala dedicata angajatilor BNR care s-au jertfit in timpul 
Primului Razboi Mondial

Palatul Vechi - Scara monumentala

Galeria Guvernatorilor se afla la etajul palatului vechi, pe laturile ce inconjoara Sala de Marmura. Pentru a cinsti memoria guvernatorilor care au condus banca pana in 1990, in acest spatiu sunt expuse portretele a 25 de guvernatori precum si 2 portrete infatisandu-l pe Eugeniu Carada, fondatorul BNR. Ghida ofera informatii mai putin cunoscute despre aceste persoane precum si despre faptele prin care acestia s-au remarcat.

"Galeria Guvernatorilor
Amenajata recent din dorinta de a restaura memoria institutiei, galeria include portrete ale fondatorului Bancii Nationale, Eugeniu Carada si ale guvernatorilor BNR din perioada 1880 - 1990, asezate in ordine cronologica. Detalii despre viata si activitatea acestora pot fi descoperite prin intermediul display-urilor plasate in dreptul fiecarui tablou. Unele dintre portrete au fost realizate de pictori renumiti din prima jumatate a secolului al XX-lea, precum Camil Ressu, Eustatiu Stoenescu sau Isachie Popescu. Galeria cuprinde, de asemenea, vitrine in care sunt expuse monede, medalii si replici destinate colectarii, realizate de BNR dupa 1995".
Galeria Guvernatorilor

Galeria Guvernatorilor

Galeria Guvernatorilor

Cea mai bogat decorata sala a bancii este Sala Consiliului de Administratie. Aici totul este lux si bun gust, totul intretinut in cele mai mici detalii. Se remarca cele 4 picturi de dimensiuni mari: "Rodica" a lui N. Grigorescu, o tema marina a lui Eugen Voinescu (diplomat de cariera ce s-a dedicat mai tarziu pasiunii pentru pictura), 2 panouri de forma ovala semnate de G.D. Mirea, reprezentand scene mitologice.

Mobilierul din lemn masiv a fost comandat la Paris, fiind realizat in stil Ludovic al XVI-lea.
"Sala Consiliului de Adminstratie: Impresionanta Sala a Consiliului de Administratie a fost decorata in stil eclectic, cu puternice accente baroce. Incaperea care astazi gazduieste diferite intalniri oficiale, pastreaza din mobilierul original masa de consiliu cu cele noua scaune imbracate in piele, doua seminee si candelabrul, adaptat pentru iluminat electric in anul 1990. Aici se gasesc patru tablouri ale unor pictori romani renumiti, de la sfarsitul secolului al XIX-lea, ilustrand teme economice si simboluri ale comertului".

"Vechiul Cabinet al Guvernatorului - la etaj (nu era deschis publicului la data vizitei mele)
In aceasta incapere a functionat cabinetul guvernatorului pana in anii '90. Astazi sala este folosita ocazional, pentru intalniri oficiale".

"Biblioteca BNR - la parter, de asemenea, nedeschisa la data viziei mele
Cu o colectie de peste 18.000 de carti, reviste etc, Bibilioteca BNR este una dintre cele mai importante detinatoare de literatura economica din tara. Din anul 2008, cand au fost finalizate lucrarile de restaurare, sediul Bibliotecii BNR asigura conditii optime de consultare atat pentru angajatii bancii cat si pentru studenti si specialisti din afara institutiei".

"Sala Kostin Kiritescu - tot la parter, nu am vizitat-o
Sala poarta numele academicianului Costin Kiritescu (1908 - 2002), unul dintre cei mai importanti economisti romani ai secolului al XX-lea si membru al Consiliului de administratie al BNR in perioada 1991 - 1998. In prezent, aici au loc diverse intalniri si reuniuni de lucru".

Sala Consiliului de Administratie

Sala Consiliului de Administratie

Sala Consiliului de Administratie

Sala Consiliului de Administratie: 
"Rodica" - lucrare realizata in 1894 de Nicolae Grigorescu (1838 - 1907)

Sala Consiliului de Administratie

             

Sala Consiliului de Administratie

"Hol etaj: Statuile plasate in fata Salii Consiliului de Administratie, ca si cele de la baza scarilor din holul principal, au fost realizate la Paris, in atelierele Durenne Sommevoire".




"Muzeul BNR: Amenajat in holul de marmura, a fost reinfiintat in anul 1997. Acesta reprezinta istoria circulatiei monetare pe teritoriul tarii noastre, de la monedele cetatilor grecesti din Dobrogea, la denominarea leului din anul 2005. In vitrinele muzeului pot fi admirate piese rare si foarte valoroase".
Expozitiile organizate in cadrul BNR sunt (sau, cel putin, erau, in septembrie 2016): Expozitia "Istoria circulatiei monetare in Romania", "Istoria leului", spectaculoasa expozitie "TezAUR", expozitia "Zoomonetar" (unitati monetare din intrega lume, in care sunt reprezentate animale, realizata in colaborare cu Muzeul Grigore Antipa).








Intrarea in Sala Tezaurului se face 
printr-o usa foarte groasa, metalica

Sala Tezaurului:
peretii sunt confectionati din materialul din care se fac baloanele cu aer cald, 
are o structura moale, cauciucata. Pe harta sunt marcate zonele din lume 
unde se gasesc zacaminte importante de aur

Sala Tezaurului

Sala Tezaurului

Sala Tezaurului

Sala Tezaurului

Expozitia "Istoria leului"

Expozitia "Istoria leului"

Expozitia "Zoomonetar"

Expozitia "Zoomonetar"

Expozitia "Zoomonetar"

Expozitia "Zoomonetar"

Expozitia "Zoomonetar"

Vizitatorilor le sunt puse la dispozitie doua brosuri, realizate in conditii grafice excelente, prin care le sunt furnizate informatii atat despre cladirile in care isi are sediul BNR cat si despre expozitiile gazduite aici. In acest material am folosit si informatii din aceste brosuri.

Fotografiile de la Muzeul BNR:

Palatele BNR, exterior:

Interiorul Palatului Vechi:

Interior Palatul Nou:

Camera de Consiliu si "Cumintenia Pamantului", expusa la acel moment in Sala de Marmura / Sala Ghiseelor:

Expozitiile din cadrul BNR (1):

Expozitiile din cadrul BNR (2):
https://photos.google.com/share/AF1QipM0XxpdQRfWAHy4I1E4nKs1s1qoVUjLhDm8KdLij6TNKfYiLaMvjWEZ1F1mj0-dMw?key=WkJLYkRGMHMwdHRaQ05EeldGT0hNNXFsd2VPcUJ3

Pliante:
https://photos.google.com/share/AF1QipMDuHZDZag4VG2nWmT2NgKJmc116yiEpCXOBk0iRdkZjxzwqY3V0HLs8nHOnDMsQQ?key=OFlYWlB3Nm5fbmV3bExXSk9sT0pKMnZJYmNaOGdB

Mult mai frumos decat turul virtual pe care vi l-am propus eu prin imagionile mele este turul virtual de pe site-ul BNR, pe care il puteti accesa aici:
http://www.bnr.ro/Turul-virtual-al-BNR-8857.aspx

Insa cel mai frumos este turul pe care il veti face la fata locului, calauziti de povestile ghizilor bancii!

TezAUR

11 comentarii:

  1. La multi ani fericiti ! Multa sanatate si realizari profesionale.In Noul An sa se implineasca tot ceea ce doriti.

    RăspundețiȘtergere
  2. La mulți ani cu sănătate și numai bucurii, dragă Vulpita! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Alex! Toate cele bune si pentru tine si familia ta pentru 2017!

      Ștergere
  3. Foarte frumos! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. La Multi Ani, draga Vulpita!
    Un Nou An plin de calatorii interesante si multa sanatate.
    In felul acesta mai vad si eu... lumea!

    RăspundețiȘtergere
  5. La mulţi ani ! Multă sănătate şi doar bucurie în suflet !
    ce hărnicuţă ai fost - ai vizitat şi fotografiat aceste minunate palate (bine că lucrurile frumoase le-au plăcut şi comuniştilor şi nu le-au distrus !!!)... mulţumesc frumos pentru ocazia de a le admira - nu am cum să ajung pe acolo...

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi face o deosebita placere sa vad si sa re-re-revad tot ceea ce postezi.Totul este documentat si deosebit de captivant prezentat.Felicitari si un an deosebit de bun iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari si de la mine, Vulpita draga! Noroc ca am vazut la tine Palatul BNR, ca eu nu am intrat vreodata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mihaela! Cred ca este o locatie pe care si lui Mihnea i-ar placea sa o viziteze.
      Te pup!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: