sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Christ Church Cathedral, Montreal

Postarea asta astepta de mult sa fie adusa aici pe blog. Am postat-o prin 2011 pe un site de turism unde postam inainte sa-mi fac blogul. Se adauga postarilor pe care le puteti gasi la pagina despre Montreal.


- Christ Church Cathedral este o catedrala anglicana cu arhitectura neogotica, construita in forma de cruce, cu altarul in partea de Rasarit;
- A fost construita intre 1857 – 1859;


- Este situata in plin centru al Montrealului (pe Rue Ste. Catherine Ouest 635) desi, cand a fost construita, se considera ca e prea departata de centrul orasului, zona care acum este cunoscuta ca “Old Montreal” / Vechiul Montreal;
- Inca de cand a fost finalizata, masivul sau turn central a inceput sa se scufunde in pamantul moale in care era construita fundatia;


- In 1927 clopotnita din piatra a fost inlaturata;
- In 1940, urmare unei donatii anonime, a fost montata o replica a vechii clopotnite, construita in intregime din aluminiu;
- In anii ‘80 intreaga cladire de aproximativ 9.000 de tone a fost ridicata si s-a construit o noua fundatie. Aceasta lucrare a dus si la aparitia subterana (sub biserica desi nu era permisa) a unor constructii suplimentare (un mall, o parcare, legaturi catre reteaua de metrou) dar si a unui zgarie-nori de 35 de etaje (146 m), cunoscut acum ca si “Turnul KPMG”;




- Mall-ul “La Promenades de la Cathedrale” este un remarcabil coridor subteran, cu 75 de magazine, construit sub Christ Church Catedral;

De la mall, direct la metrou!
- Pentru a se putea construi noua fundatie precum si noile niveluri subterane, Catedrala a trebuit sa fie suspendata;
- Adancimea excavatiilor de la baza gropii si pana la nivelul pardoselii bisericii = 17 m;
- Cantitatea de pamant indepartat de sub categrala = 64.694 m cubi;



Casa parohiala, situata langa catedrala, a trebuit sa fie mutata pentru a face loc santierului. Sub supravegherea unei echipe de experti (arhitecti, istorici, mesteri), cladirea a fost dezasamblata caramida cu caramida si fiecare piesa a fost marcata si depozitata astfel incat sa permita reconstruirea cladirii exact asa cum fusese. In prezent, casa parohiala este inca in picioare (in spatele catedralei, intre aceasta si turnul KPMG) insa are alta destinatie: gazduieste un respectabil restaurant: Le Parchemin.  




- Interiorul Catedralei este dominat de arcurile gotice sprijinite pe stalpi;


- In cele 4 colturi ale navei exista sculpturi ale capetelor celor 4 evanghelisti;


- Amvonul este situat in partea stanga a altarului. Aceasta este a treia sa pozitionare. Initial a fost amplasat in fata altarului, la capatul coridorului principal insa asa bloca privelistea (si asa ingusta) catre altar. A doua pozitionare a fost in partea stanga a navei, langa al doilea stalp;
- De jur imprejurul bazei amvonului este scris “Go ye into all the world and preach the Gospel” (“Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia”). Figura sculptata sub aceasta inscriptie este a Sfantului Paul;


- Crucea mica din lemn de langa amvon poarta pe ea 2 cuie recuperate din ruinele unei catedrale din Anglia, distrusa in bombardamentele din 1940 (Old Coventry Cathedral). Aceasta cruce a fost daruita Christ Church Catedral in 1953;


- Vitraliile din aceasta catedrala mi s-au parut deosebit de frumoase.






- In interiorul Christ Church Catedral se afla Capela Copiilor. Aici poate fi admirata o frumoasa tapiserie.







- Pe unul din peretii catedralei, in partea stanga langa intrarea principala, este afisat steagul-curcubeu al minoritatilor sexuale (LGBT = lesbiene, gay, bisexuali si transexuali), ca simbol al solidaritatii catedralei cu aceste minoritati (conform explicatiei de sub steag).




 - Prima orga a catedralei a daruita acesteia de Regele George al III-lea al Angliei;
- A doua orga a fost construita in 1950 in memoria celor ce au murit in cel de al doile a razboi mondial;
- Actuala orga a fost completata in 1981, respectiv in 1992. 


- In 12 mai 1988, Guvernul din Quebec a declarat Christ Church Catedral drept monument istoric iar in 1999 aceasta catedrala a fost declarata loc istoric national al Canadei.

- Inaltimea clopotnitei = 68,5 m;
- Inaltimea totala de la pamant = 70 m;
- Lungimea navei = 34 m;
- Lungimea totala a cladirii = 62 m;
- Latimea totala a cladirii = 33 m.











Fotografiile din albumele de mai jos au fost facute cu mai multe ocazii, din diferite unghiuri. Am adaugat si cateva imagini din mall-ul aflat sub catedrala precum si din statia de metrou cu care acesta comunica.
De asemenea, sunt si cateva “picture in picture”, imagini de la lucrarile de consolidare a catedralei precum si crucea cu cuiele din ruinele catedralei din Anglia.

Albumele cu toate pozele de la Christ Church Cathedral, mai jos:
1. Exteriorul:
2. Interiorul:

Toate postarile despre Montreal le gasici aici:

Va astept sa vizitati si celelalte pagini ale blogului:

10 comentarii:

  1. Multumesc pentru noua calatorie! Toate pozele sunt frumoase, dar cele cu vitralii imi plac tare mult!
    Numai bine iti doresc, oriunde te-ai afla!

    RăspundețiȘtergere
  2. PS. Nu am reusit sa intru pe linkuri. Mi-a dat eroare. Am vrut sa stii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am rezolvat problema cu link-urile.
      Multumesc pentru ca mi-ai zis, multumesc pentru ca treci pe la mine!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  3. Am readmirat frumoasa si interesanta prezentare.Multa sanatate si excursii placute.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu doar interesant, de-a dreptul captivant, mai ales pentru mine, slujtor al altarului. Mi-a plăcut istoria, arhitectura, modul în care a trecut prin timp şi felul în care arată acum. Recunosc că m-a şocat un pic steagul LGBT, chiar dacă ştiu părerea bisericii anglicane cu privire la acest aspect.
    Altfel, să tot parcurgi paginile blogului tău. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici, steagul LGBT era asezat destul de discret. Exact cum spuneti si dumneavoastra, si eu am ramas socata, gata sa ies in graba dintr-o alta biserica din Montreal, superba, de altfel, in care steagul curcubeu era atarnat in multe panglici imense prin toata biserica. Mi-am depasit primul sentiment si am intrat, avand astfel ocazia nu numai sa descopar o biserica superba dar si cum au reusit reprezentantii de peste ocean ai biserici sa solutioneze o problema atat de delicata cum este aceea a minoritatilor sexuale.
      Despre acea biserica am scris un articol prin 2012, cand inca eram sub impresiile provocate de vizitarea ei. M-as bucura sa il cititi si sa imi spuneti parerea dumneavoastra despre situatia acelei biserici.

      http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/2012/02/montreal-biserica-catolica-sfantul.html

      In Montreal am vizitat multe locuri si am vazut multe lucruri insa bisericile mi-au atras atentia in mod deosebit. Despre multe dintre ele am scris articole pe blog, la sectiunea Montreal.Mai jos e link-ul pentru sectiunea unde am postat articolele despre bisericile din Montreal:
      http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

      Va multumesc pentru ca imi urmariti blogul si va doresc multa sanatate!

      Ștergere
  5. Am mai vazut (tot pe blogul tau) o foto a catedralei si imi exprimam admiratia pentru modul in care au reusit s-o integreze in "modern" (n-au demolat-o, n-au mutat-o, cum stiu ce se intampla pe la unii) :)
    De data aceasta imi ramane in memorie mall-ul de sub ea! O performanta in constructii as zice! Despre catedradala... Foarte faina! :)
    Zile frumoase iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O biserica cu o istorie frumoasa si un model de urmat in privinta conservarii valorilor arhitecturale si culturale, intr-adevar! Si pe mine m-a impresionat si cand am vizitat-o, si cand i-am aflat istoria, si acum, dupa niste ani, cand imi reamintesc despre ea!
      Multumesc pentru vizita!
      Toate cele bune, Diana!

      Ștergere
  6. Frumoasă biserică, mulţumesc pentru explicaţii! Vitraliile îmi plac în mod deosebit, mă uit fascinată la ele de câte ori vizitez biserici şi catedrale ! O seară plăcută Vulpiţo !

    RăspundețiȘtergere
  7. Intotdeauna serii frumoase, ample si informative! Neaparat, trebuie sa aloc mai mult timp, pe indelete, si sa deschid link-urile de foto atasate, asa cum ne-ai obisnuit.
    ps. acum, nu am putut sa intru pe cel mai recent post "Vacanta la Paris"; dar, s-ar putea sa fie inca in up-datare. Astept oricum, cu mare placere, povestirile si aspectele surprinse despre locurile vizitate de tine, oricand si dupa oricat timp ar trece. Faptul de a vedea, prin ochii si lentila aparatului tau, locuri diverse, apropiate sau indepartate, dar, absolut interesante, este elementul de apreciat si admirat fara indoiala. Ca intotdeauna, salutari cordiale si toate cele frumoase sufletului mereu!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: