vineri, 6 iunie 2014

Caraibe, insula Grenada: Fortul George din capitala St. George’s

Lista cu toate postarile despre vacanta in Caraibe, pe insula Grenada:

Informatii despre insula Grenada:

Fortul George este cel mai vechi dintre forturile construite de colonistii francezi pentru apararea portului St. George’s din capitala cu acelasi nume a Grenadei (celalalt este Fortul Frederick) si este situat pe un deal in partea de vest a portului.


Adresa fortului este: Church Street, St. George’s, Grenada. Mai exact, pe dealul din partea de vest a portului. Este deschis zilnic, cu taxa (1-2 USD, nu stiu exact, pentru noi intrarea a fost inclusa in pretul excursiei pe care am platiti-o de la hotel).L-am vizitat pe 1 martie 2014, intr-o sambata de dimineata, frumoasa desi innorata, cu o ploaie fina si calda de vara.
Ca sa ajungi la intrarea in fort, de la piata, o iei pe strada Halifax (aceasta isi va schimba la un moment dat numele in Young Street), catre strada Carenaje (strada in forma de potcoava ce inconjoara portul), apoi la dreapta pe abrupta Grand Etang Road care urca la fort. Pe drum vei trece pe langa St. Andrew’s Presbyterian Church (cunoscuta si ca Scot’s Kirk), candva o cladire impozanta. Tot in drum spre fort am trecut si pe langa Tunelul Sendal, despre care o sa va povestesc in una dintre postarile urmatoare.


Abrupta Grand Etang Road si Parlamentul cu acoperisul zburat de uraganul Ivan

St. Andrew’s Presbyterian Church 
(cunoscuta si ca Scot’s Kirk) = Biserica Sf. Andrei

Tunelul Sendall, deschis in 1894 de englezi in onoarea
guvernatorului insulei, Sir Walter Sendall

Fortul vazut de la baza dealului pe care este construit:

Fortul George vazut din zona portului

Fortul George vazut din oras



Initial francezii l-au facut din lemn si l-au numit “Fort Royale”. Fortificatiile din piatra au inceput sa se construiasca in 1705 si au fost finalizate in 1710.
In 1763, prin Tratatul de la Paris, Grenada a fost cedata Marii Britanii. Englezii au schimbat denumirea fortului din Fort Royale in Fortul George (dupa numele regelui englez George al III-lea), au adaugat si ei structuri de aparare si au facut fortul parte din apararea lor caraibiana.
Atat englezii cat si francezii au folosit Insulele de Vant Caraibiene (Caribbean Windward Islands) Martinique, Saint Vincent si Grenadinele, Santa Lucia, Barbados Trinidad si Tobago si Grenada ca baza pentru spionarea vapoarelor spaniole.
In prezent, Fortul George reprezinta unul dintre cele mai vizitate locuri din orasul-capitala St. George’s si, cred eu, si de pe insula. Fortul prezinta atat un interes istoric cat si unul turistic.





Catedrala Romano-Catolica din St. George's,
vazuta printre zidurile fortului George

Dealul pe care se afla fortul ofera o foarte frumoasa priveliste de 360 de grade. De la inaltimea fortului, poate fi admirata strada Carenaje (principala strada din oras), portul St. George’s, orasulu-capitala St. George’s, muntii si zonele rurale din departare, zona Grand Anse.


Aici se poate observa strada Carenaje, in forma de potcoava,
cea care inconjoara portul






Catedrala Romano-Catolica din St. George's




Mare parte din fort s-a mentinut pana in prezent si este deschisa publicului. Cladirile, desi au rezistat in timp, nu sunt intr-o forma foarte buna, pe de o parte, din cauza uraganelor Ivan si Emily, si, pe de alta parte, din cauza neglijentei autoritatilor.








In interiorul fortului, informatiile despre acestea sunt putine sau lipsesc cu desavarsire, in ciuda faptului ca acesta reprezinta un obiectiv turistic important pe insula.
Multe dintre cladirile din fort adapostesc in present sediul central al Politiei. Cu toate acestea, turistilor le este pemirs sa se plimbe in voie si sa admire fortul si imprejurimile.





Fortul a jucat un rol important in istoria Grenadei fiind un punct central al fiecarei interventii armate sau lovituri militare. Cea mai cunoscuta este cea legata de sfarsitul "Guvernului Revolutionar", in 1983.
Este interesant ca niciun foc de arma nu a fost tras din niciunul dintre cele doua forturi din St. George’s (Fortul George si Fortul Frederick) timp de mai bine de 2 secole pana in octombrie 1983 cand Primul Ministru Maurice Bischop si cativa dintre sustinatorii lui au fost ucisi in Fortul George de dusmanii politici desprinsi chiar din partidul sau. La acea data portul se numea Fort Rupert.


Urme lasate de focurile de arma trase in octombrie 1983

Carl, soferul si ghidul nostru, povestindu-ne despre
evenimentele din octombrie 1983


Acest eveniment a facut ca Guvernatorul General al Grenadei (reprezentantul Reginei Marii Britanii in Grenada) si sefii de stat de pe insulele vecine sa ceara interventia trupelor americane. Acestea au intervenit pe 25 octombrie 1983. De atunci inainte popularitatea Grenadei ca destinatie de vacanta a crescut an de an datorita investitiilor americane in turism, in ciuda uraganelor Ivan si Emily.



Textul de pe placa comemorativa din interiorul fortului:

In everlasting memory of 
Prime Minister Maurice Bishop,

Fitzroy Bain
Noris Bain
Evelyn Bullen
 Jacqueline Creft
Keith Hayling
 Evelyn Maitland
Unison Whiteman
 Andy Sebastian Alexander
 Simon Alexander
Gemma Belmar
Eric Dumont Avis Ferguson
Vince Noel
 Alleyne Romain
Nelson Steele,
killed at this fort, oct. 19 1983.
They have gone to join the stars and will forever shine in glory.
Erected 19th October 1993 with the co-operation of the Government of Grenada by the “Maurice Bishop and Martyrs” Foundation”.


"In memoria eterna a
Primului Ministru Maurice Bishop
Fitzroy Bain, 
Noris Bain, 
Evelyn Bullen, 
Jacqueline Creft
Keith Hayling, 
Evelyn Maitland, 
Unison Whiteman, 
Andy Sebastian Alexander, 
Simon Alexander, 
Gemma Belmar, 
Eric Dumont, Avis Ferguson, 
Vince Noel, 
Alleyne Romain, 
Nelson Steele, 
omorati in acest fort pe 19 octombrie 1983. Ei au plecat sa se alature steleor si vor straluci pentru totdeauna cu glorie.Ridicata pe 19 octombrie 1993 cu participarea Guvernului Grenadei si Fundatiei "Maurice Bishop si Martirii". 

Jacqueline Creft era partenera lui Maurice Bischop la momentul cand au fost asasinati. Este mama celui de al treilea si (cel mai mic) dintre copiii lui Bishop. Acest copil a fost numit Vladimir Lenin Creft si a fost injunghiat mortal in 1994, la doar 16 ani, intr-un club de noapte din Toronto. Maurice Bischop a avut relatii apropiate cu Cuba cu ajutorul careia a construit un aeroport pe insula. Americanii au sustinut ca acel aeroport urma sa permita rusilor sa aduca pe insula aeronave militare rusesti.Dupa asasinarea lui Bishop, puterea a fost preluata de Bernard Coard si Hudson Austin, doua figure staliniste.Din 2009 aeroportul international Point Salines din Grenada (altul decat cel construit cu ajutor cubanez) se numeste Maurice Bischop.



Acum va las cu alte cateva imagini din excursia la Fortul George iar daca doriti sa vedeti intregul set de poze, dati click aici:

In drum spre fort:










Zidurile batranului fort:









Printre ziduri:     :-)




Portul "Louis Marina" vazut de la inaltimea Fortului George:


Privlistea de la inaltimea fortului George:































22 de comentarii:

  1. Foarte interesanta istoria acestei insule.... mai ales ca a fost "batuta" si de francezi si de englezi.
    Pacat ca acum saracia a început sa-si puna amprenta!
    Iti doresc un weekend minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi s-a parut interesanta istoria insulei. Cred, totusi, ca localnicii au fost dintotdeauna sarcai, doar colonistii sa fi avut un trai mai bun!
      Toate cele bune si tie, Minnie!

      Ștergere
  2. Fascinanta istoria insulei - chiar si cea recenta: acel prim ministru si sustinatorii sai au murit... aparand fortul. :)
    Totul e frumos si pare curat si-mi imaginez "salbaticia" de pe la inceputul sec. XVIII... :)
    Iti doresc sa petreci un minunat sfarsit de saptamana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce aparau ei p'acolo da' e interesant cum si-a botezat primu ministru copilul: Vladimir Lenin! (Las' ca nici americanii n-au intervenit, ei, degeaba)! :-) Insula are, intr-adevar, o istorie interesanta.
      Locurile erau curate insa se puteau observa cam peste tot saracia si efectele uraganelor. In ciuda nivelului de trai nu foarte ridicat , localnicii se purtau destul de civilizat.
      Multumesc pentru urari, Diana! Toate cele bune si tie!

      Ștergere
  3. Bună draga mea!
    Interesant articolul tău,mulțumesc pentru plimbarea oferită și superbele imagini!
    Îți doresc un weekend cât mai frumos și plin de bucurii!
    Cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, ma bucur ca apreciezi postarea mea si iti multumesc!
      Toate cele bune iti doresc si eu tie!

      Ștergere
  4. Foarte frumoase locuri. Ne-ai aratat tot ce se putea admira. Mersi frumos pentru... "calatoria virtuala"!
    O zi minunata, Vulpita! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Locurile sunt foarte frumoase, intr-adevar! De aratat, v-am aratat, insa, doar o parte din ce am vazut eu frumos si interesant pe insula! :-) Asa ca stai pe aproape pentru ca, dupa postarea urmatoare, care va fi despre Portul Loius Marina, incepem calatoria in jurul insulei!
      Toate cele bune si tie, Alex!

      Ștergere
  5. Foarte interesant şi foarte frumos fotoreportajul tău, vulpiţa. A fost încâtătoare vizita virtuală pe care ne-ai oferit-o prin intermediul imaginilor. Cel puţin pe mine m-a fascinat şi-ţi mulţumesc mult pentru asta.
    O zi minunată îţi doresc, vulpiţa şi numai bine! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stefania, ma mucur ca ti-a placut materialul meu! Te astept cu drag sa le citesti si pe urmatoarele! Sper sa postez in curand ceva despre Portul Louis Marina si apoi o sa incep o serie despre excursia in jurul insulei.
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  6. multumim de plimbare Vulpita, super imagini ai prins!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce tare seamana excursia ta cu o excursie de a mea, intr-un alt capat de lune :)) in Gibraltar! Dar si cu fortareata din Granada (Andaluzia - Spania) :))) Am citit si mintea imi fugea petnanent la exvursiile mele ;)) zau ca seamana! Am sa scriu si eu saptamana aceasta. Te pup draga mea Vulpita Calatoare ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooh, tastatura pe telefonul mobil!
      "alt capat de lume" si "excursiile" bineinteles! :)) pupici

      Ștergere
    2. Grenada - Granada! Se pare ca nu doar in ceea ce priveste denumirea se aseamana aceste locuri! :-)
      De-abia astept sa citesc povestirile tale!
      Aaaa, nu-ti face probleme cu dactilografierea, de pe telefonul mobil trimit si eu niste "perleee"! :-))
      Te pup si eu, Carmen, draga!

      Ștergere
  8. intr-adevar deosebit! Sar na pentru pozeeeeeeee, parca am fost si eu acolo asa de mult mi-au placut! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-ti fie de bine, draga mea! :-) Imi face placere sa aflu ca ti-am oferit o plimbare placuta, chiar si virtuala! :-)

      Ștergere
  9. O excursie pe gratis mi-ai oferit tu aici.Ce locuri minunate ai vazut! Mai citisem cate ceva,dar sa vezi atatea imagini minunate...e o mare sansa.Eu iti multumesc pentru tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut plimbarica si locurile si pozele mele...! Te astept oricand, cu mare drag!
      Toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  10. Yes, it's really very nice pictures of this beautiful island, beautiful photos!

    RăspundețiȘtergere
  11. Exotica si cocheta asezare! Or fi ei saraci dar vad ca e ordine si curat, totusi. Ai strecurat si o felie de istorie.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: