miercuri, 11 aprilie 2012

Germania, Bavaria: Palatul Linderhof


Pozele sunt de la Palatul Linderhof si de pe drumul dintre orasul Fussen si acest palat. Noi am vizitat acest palat dupa jumatatea lunii noiembrie insa cred ca cel mai bine ar fi in lunile de vara cand gradinile palatului arata in toata spendoarea lor. Oricum, pentru o zi de toamna tarzie, am prins o vreme superba!


Palatul Linderhof, impreuna cu Castelul Neuschwanstein si Palatul Herrenchiemsee, reprezinta cele trei constructii monumentale ridicate de Regele Ludwig al II-lea al Bavariei.

Drumul de la Fussen spre palatul Linderhof:




Palatul nu este foarte mare insa are niste gradini amenajate superb, cu fantani arteziene, statui si foarte multe flori (pe care noi, din pacate, nu am putut sa le admiram).
Interiorul este foarte bogat ornamentat, in stil neo rococo. Nu e voie sa se faca fotografii (eu am facut, totusi, cateva).
Langa palat exista o pestera artificiala foarte frumoasa (Grota Venus), inspirata din descrierea facuta de compozitorul R. Wagner pentru decorul din opera Tannhauser. Eera ceva foarte la moda in vremea cand a fost construit palatul, sa se construiasca si o pestera artificiala. Si in Castelul Neuschwanstein exista una. Noi am vazut pestera doar in poze ca in noiembrie era inchisa.   :-(
Sunt multe atractii in gradinile palatului (un chiosc maur, o casa marocana, o cabana de vanatoare...), insprate din basme sau din operele compozitorului favorit al regelui, Richard Wagner. 
Cabana de vanatoare (Hunting`s Hut) este inspirata, de exemplu, din decorurile operei Valkiria iar Sihastria lui Gurnemanz (Hermitage of Gurnemanz), din opera Parsifal. Sihastria lui Gurnemanz (cladire din lemn de mici dimensiuni) s-a deteriorat incetul cu incetul iar in 1945 a disparut complet, fiind reconstruita in Parcul Linderhof.

Fata de dimensiunile Castelului Neuschwanstein si cele ale Palatului Herrenchiemsee (celelate doua construcii legate de existenta Regelui Ludwig al II-lea al Bavariei), Palatul Linderhof are mai mult dimensiunile unei vile. Aceasta constructie a fost, din pacate, singura pe care Regele Ludwig II a terminat-o (sper sa nu ma insel, cred ca in 1878).
Aceasta constructie, cu superba fatada in stil baroc, a fost influentata de arhitectura franceza. Interiorul este decorat cu motive rococo, inspirate din perioada regelui Louis al XV-lea. 
Ludwig a inclus, de asemenea, si multe elemente din stilul rococo din sudul Germaniei (al propriilor sai inaintasi), stil pe care il intalnise in copilaria sa la Palatul Nymphenburg din Munchen, unde, de altfel, s-a si nascut. (intentionez sa postez un material si despre Palatul Nymphenburg din Munchen, o alta bijuterie arhitectonica din Bavariei, am facut o fotografie inclusiv in camera in care s-a nascut Regele Ludwig al II-lea).

La Linderhof, regele a creat incaperi de o opulenta uluitoare. Pe langa asta, parcul care inconjoara palatul este unul dintre cele mai frumoase care existau in secolul XIX. Acesta din urma combina motive specifice gradinilor baroce cu magnifice fantani arteziene si caderi de apa, cu zone amenajate in stilul gradinilor englezesti. 




La intrarea pe domeniul palatului ne-a intampinat insusi regele Ludwig al II-lea al Bavariei: 
















Acum vizitam interiorul si apoi ne mai plimbam pe domeniul palatului.
Panoul care indica ora si numarul turului: 

Pe bilet era trecuta ora 12:10 si turul cu numarul 193:









































 
Sufrageria cu celebra "masa fermecata" care se ridica din podea, pe niste scripeti, gata imbelsugata intrucat regele nu agrea prezenta servitorilor in preajma sa. Si ideea acestei mese a fost inspirata dintr-o poveste, respectiv o poveste de Fratii Grimm in care exista o masa care se punea singura la comanda stapanului ei: 









           






Dupa vizitarea interioarelor se iesea in gradina din spatele palatului: 


















Statuile din gradinile palatului erau protejate de frigul iernii cu astfel de constructii din lemn: 



































Pestera (pe care noi nu am vizitat-o pentru ca era inchisa). Cred ca aici era iesirea:









La plecare, mai admiram un pic frumusetea gradinilor palatului: 












  

  





























M-a certat si m-a ciupit de pantaloni:





Peisaje de vis pe drumul dintre Fussen (unde eram cazati) si Palatul Linderhof (aproximativ 25-30 de km): 






























































... si un pic de zapada: 








Poze foarte frumoase cu Palatul Linderhof pe timp de vara, puteti vedea aici: 
http://corasb.blogspot.com/2012/02/de-lungul-alpilor-bavarezi.html

13 comentarii:

  1. Cata modestie:). Multumesc pentru postare! O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Era voie să fotografiezi? Pe mine m-au vânat ăştia de cum m-au văzut ...

    Altfel, cred că zona asta trebuie văzută când e verde. Şi eu tot aşa am văzut-o ca tine, golaşă şi cred că nu e la potenţialul ei maxim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ca nu era voie dar in materie de poze eu sunt un turist taaaaare neascultator! (sper sa nu mi-o fur intr-o buna zi :-))
      Asa am zis si eu ca vara e cel mai bine de mers acolo dar la noi asa a fost sa fie. Oricum, ne-a placut!
      Poze foarte frumoase facute pe timp de vara am vazut la Cora:

      http://corasb.blogspot.com/2012/02/de-lungul-alpilor-bavarezi.html

      Ștergere
  3. Îmi place că ai poză cu masa din sufragerie "masa fermecată"! Eu nu am putut fotografia interiorul.
    Mulţumesc pentru îndrumarea spre blogul meu :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand in vedere ca a fost inspirata din povesta Fratilor Grimm cu acea masa care se punea singura, cred ca "masa fernmecata" e mai corect spus, desi ei spuneau "wishing table".
      Chiar sunt foarte frumoase pozele tale, era pacat ca cei care vedeau imaginile pe blogul meu sa nu-si poata face si o idee despre cum arata gradinile palatului in plina vara.

      Ștergere
  4. Am vizitat palatul de pe insula Herrenchimsee în 2011, iar pentru acest an, o parte a vacantei noastre este alocata Bavariei (14 zile la Garmisch Partenkirchen). Evident palatele Bavariei sunt pe lista noastra de obiective, dar m-am bucurat mult sa vad aceste imagini, ca un prembul al vizitei noastre la Linderhof. Ce pot adauga? Ca si eu sunt la fel de "neascultator" în materie de fotografii... In fond sunt cele mai frumoase amintiri, cred, cu care ramânem din vacantele noastre si ...merita sa încercam sa iesim, macar putin, din cadrul reglementarilor... Cred ca pergola aceea din imagini este minunata vara, când vegetatia se prezinta în toata exuberanta sa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte inspirata alegerea locatiei pentru vacanta de anul acesta, abia astept sa veniti cu impresii si imagini! Sunt sigura ca o sa va placa!
      Toate cele bune si Sarbatori fericite!

      Ștergere
  5. Vulpi, eu nu stiu ce se intampla, mie mi-au intrat azi 4 articole noi de-ale tale in reader, desi eu citesc zilnic de 4-5 ori. Nu inteleg de ce de-abia azi au sosit toate la gramada.

    Apropo, voi altii, ce reader de bloguri folositi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, nu stiu sa-ti raspund la intrebare :-(
      Eu vad in lista de bloguri cine si ce a mai postat si cred ca informarea se face destul de repede fata de data postarii.

      Paste fericit si luminat iti doresc cu sanatate, liniste si bucurii! (in cazul in care nu l-ai sarbatorit deja saptamana trecuta)

      Ștergere
  6. Si tie la fel! Mai am inca o reclamatie: dintre toate blogurile, articolele tale se incarca cel mai greu, nu stiu, e de la poze, ca-s multe sau mai degraba de la pestisorii aia? pur si simplu trebuie sa astept cateva minute sa pot misca cursorul si chiar si atunci merge greu. mai intreaba si pe altii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este evident că e de la poze. În acest articol sunt 149 de poze postate toate la dimensiunea cea mai mare. Plus că mai sunt şi filmări.Vreau să spun că nu are nici o legătură cu peştişorii. Probabil că nici tu nu ai o conexiune bună la internet. De exemplu la mine se încară foarte repede orice pagină de pe acest blog, indiferent că are 10 sau 100 de poze postate.
      Ştiu că e neplăcut să fii nevoit să aştepţi minute în şir ca să se încarce pagina, cu atât mai mult cu cât stai prost cu răbdarea. Încearcă să foloseşti alt browser poate ai mai mult succes :))

      Ștergere
  7. Tre' sa fie de la poze ca sunt cam fotomaniaca! Pestisori am mai vazut si pe la altii si parca mergea normal blogul!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: