joi, 8 martie 2012

Salzburg, Piata Capitol (Kapitelplatz, Chapter Square)

Este o piata nu foarte mare dar destul de draguta in centrul vechi al orasului, intre Domul (Catedrala) din Salzburg si Fortareata Hohensalzburg. Se vede foarte frumos de sus de la fortareata.
 
Aici iti atrage atentia bila aceea aurie imensa pe care sta un om. Eu am vazut-o prima data de sus, de la fortareata si nu puteam sa-mi dau seama daca omul de pe bila este o statuie sau unul adevarat si daca este adevarat, ce cauta acolo. J
Sphaera (Omul calare pe bila J) am inteles ca este lucrarea unui artist care se numeste Stephan Balkenhol, ca este inalta de 9 metri (cu tot cu suport) si ca este in piata din anul 2007.
Omul de pe bila este imbracat cat se poate de banal, cu pantaloni negri si camasa alba si sta acolo sus intr-o atitudine neutra. Asadar, autorul a dorit ca acest persoanj sa nu iasa cu nimic in evidenta, sa reprezinte o persoana banala, oarecare. Totusi, personajul iese cu ceva in evidenta si anume cu faptul ca sta calare pe o bila imensa aurie in mijlocul unei piete publice. Dincolo de aspectele acestea, eu tot nu m-am lamurit care este mesajul pe care autorul si-a dorit sa-l transmita cu aceasta lucrare, dar o sa aflu la un moment dat ...

Tot in aceasta piata se mai afla si o fantana foarte frumoasa (Fantana Capitol) careia localnicii ii spun, de fapt, “Adapatoarea Capitol”, “Kapitelschwemme”.

Langa bazinul cu apa se afla o statuie infatisandu-l pe Neptun, Zeul Marii, cu tridentul in mana, calare pe un cal-peste care scoate apa pe nari si pe gura.
Fantana este incadrata foarte frumos de doua salcii.

Animatia din aceasta piata se datoreaza, pe langa faptul ca piata este situata intr-o zona cu multe obiective turistice si tarabe cu suvenire, si faptului ca pe asfalt este desenata o mare tabla de sah unde se poate juca sah cu piese supradimensionate. Si noi am cacsat gura la cum se juca sah acolo.












6 comentarii:

  1. Salzburg e un oras tare fain, mi-a placut mult de tot ... te poti plimba pe dealurile alea si sa tot admiri :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vrut sa zic ca nu-mi amintesc de nicio sfera, dupa aceea am vazut ca e recenta, opera. Ce reprezintă o opera de arta contemporana? de multe ori, mai bine sa nu intrebi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. "Omu'dă'pă bilă" sună bine :)! O fi chiar omu cu O mare :), în singurătatea lui, de pe pământ!

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: