sâmbătă, 3 martie 2012

Salzburg, Palatul Residenz (der Residenz zu Salzburg)

Acest palat se afla chiar in centrul orasului Salzburg, in zona pietonala. Noi l-am gasit foarte usor, chiar inainte sa ne interesam pe unde se afla. Nu poate fi ratat, e in zona majoritatii obiectivelor turistice importante ale orasului.


Este un palat baroc. A fost resedinta oficiala a Printilor Arhiepiscopi de Salzburg, pana cand orasul a devenit parte a Austriei.

Printr-o poarta, palatul este conectat cu Salzburger Dom (Domul din Salzburg):

Dintre incaperile palatului, am remarcat 2 sali de dimensiuni mai mari:
1.       Carabinierisaal (Sala carabinierilor)
2.       Rittersaal (Sala cavalerilor).

Sala carabinierilor este cea care are pe tavan 3 picturi reprezentand cele 4 elemente: apa, aerul, focul si pamantul. Aceasta era folosita pentru banchete.






Sala cavalerilor are pe tavan picturi ce reprezinta scene din viata lui Alexandru cel Mare (de exemplu, imblanzirea lui Bucifal, calul lui Alexandru cel Mare).








Despre toate salile palatului se pot obtine informatii prin intermediul audio ghidurilor care se pot lua de la intrare dar nu mai stiu daca se plateste ceva in plus fata de bilet si daca se lasa o garantie.

Palatul Residenz gazduieste o colectie de arta formata in principal din picturi in stil baroc din secolele XVI-VIII precum si picturi de autori austrieci din secolul XIX.

In  aceasta colectie de arta am vazut originalul picturii lui Rembrand “Batrana rugandu-se”, pazita cu strasnicite de gardienii muzeului (n-am reusit sa fac nicio poza) si incastrata intre niste ziduri groase incat se putea admira doar printr-un mic gemulet probabil securizat si ala.
In afara de aceasta colectie, in perioada in care am fost noi, exista si o expozitie (probabil temporara) de arta moderna (cam ciudata, dupa parerea mea, dar de, asta e arta moderna!).


Este foarte frumos acest palat, cred ca merita sa fie vizitat. Intr-una din curtile sale interioare se afla celebra fantana arteziana Residenzbrunnen (Fantana Residenz).

Despre aceasta se spune ca este cea mai mare fantana baroca din Europa Centrala. Noi nu am putut sa o vedem pentru ca era deja inchisa intr-o piramida de sticla pentru a fi protejata in timpul iernii. Am vazut-o in poze si mi-a placut.



  







  



  







  


  






















  

  



























































Privind prin ferestrele palatului:







Muzeul din interiorul palatului:






  
Intr-una din curtile palatului:


  

4 comentarii:

  1. Ma bucur enorm ca am putut savura aceste imagini. Am fost în Salzburg în vara lui 2011 si am vazut cam tot ce era de interes, exceptând Residenz, care era închis pentru o manifestare privata pentru circa 3 saptamâni. Dar pe aceasta cale, practic impresiile despre Salzburg mi s-au completat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dl. Adrian, imi pare bine ca am reusit sa va fac o bucurie! :-)
      Un weekend placut va doresc!

      Ștergere
  2. Eu am fost in Salzburg demult de tot, prin 1972, cam asa. De vizitat, am vizitat cam tot ce se putea, dat fiind ca am stat cateva saptamani. Dar, fara poze, nu imi mai aduc aminte bine, sigur am facut poze pe film, dar s-au distrus la inundatiile prin care am trecut dupa aceea acasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cateva saptamani?! Tre' sa fi fost tare frumos sa poti explora orasul in voie!
      Imi pare rau de inundatii si de pozele pierdute!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: