joi, 8 martie 2012

Salzburg, Gradinile Mirabell (Mirabellgarten, Mirabell garden)

Am citit ca „Mirabell“ inseamna „priveliste frumoasa“. Ma gandesc ca numele ar putea veni din limba latina unde „mirabilis“ inseamna minunat, uimitor, extraordinar iar “belle” inseamna frumos, placut, elevat.
Gradinile astea renumite din Salzburg, care ofera, intr-adevar, o priveliste frumoasa, se afla in vecinatatea castelului (palatului) cu acelasi nume. Palatul nu s-a numit asa dintodeauna, initial s-a numit „Castelul Altenau“ (eu il vad mai degraba ca si palat iar nu ca si castel).
Gradinile au fost amenajate pe axa N-S, orientate catre Fortareata Hohensalzburg si Catedrala (Domul) din Salzburg si reprezinta un frumos exemplu de peisaj baroc cu terase, statui de marmura si fantani.
Unii spun ca ar fi, chiar, cele mai frumoase gradini baroce din Europa. Recunosc ca sunt foarte frumoase insa nu stiu daca sunt chiar cele mai ...

Pentru public, aceste gradini au fost deschise in 1854 din dorinta Imparatului Franz Joseph.

In mijlocul gradinilor amenajate in stil baroc, exista o fantana (Fantana lui Pegas / Pegasus’ Fountain) inconjurata de 4 grupuri statuare care simbolizeaza cele 4 elemente: focul, aerul, pamantul si apa.
Fantana lui Pegas se afla aici din 1913.
Am aici o fotografie foarte frumoasa a acestei fantani, fotografie ce mi-a fost pusa cu amabilitate la dispozitie de Cora (http://corasb.blogspot.com/). Multumesc, Cora!


 


In prezent aceste gradini cred ca reprezinta locul preferat al fotografilor si al turistilor care pot face aici cele mai reprezentative fotografii ale orasului.

Exista cateva atractii ale acestor gradini si anume: Orangeria (sera), gradina cu pitici, un teatru in aer liber al carui decor il reprezinta gardurile vii ale gradinii.

Gradinile Mirabell mai sunt celebre si pentru faptul ca au constituit decorul pentru cateva scene din filmul “Sunetul muzicii”, mai exact, scenele in care copiii alaturi de noua lor bona canta melodia celebra “Do, re, mi ”.

In prezent, Palatul Mirabell gazduieste biroul primarului precum si Consiliul Municipal al orasului. Sala de Marmura din acest palat este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase sali de nunti din lume. 

Imaginile mele nu au surprins aceste gardini in adevarata lor splendoare intrucat le-am vizitat in ultima parte a lunii octombrie. Imi inchipui ca in lunile de primavara si vara, cand toate straturile sunt pline de flori multicolore, gradinile isi arata toata frumusetea. 











8 comentarii:

  1. fost si acolo, vazut Orangeria...da ce pofta de scris ai...azi e 8 martie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunate gradinile ! Gazon la milimetru ... ma intreb, cum il intretineau, cind nu erau masini de tuns .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi dau seama insa tre' sa fi aratat foarte bine si atunci! :-)

      Ștergere
  3. Ah, ce frumos arată vara. S-a întâmplat să le cunosc iarna ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa aratau spre sfarsitul lui octombrie, eu incerc sa-mi inchipui cum ar fi fost sa le vad primavara sau vara!!

      Ștergere
  4. Frumos. Eu totuşi recomand tuturor să viziteze aceste grădini vara, atunci când straturile de flori colorează grădina. Pe turistik am scris şi eu despre aceste grădini, acolo poţi vedea poze din ultimele 3 veri. Aranjamentele florale diferă de la an la an....
    Am văzut mai sus că ai pomenit de Fantana lui Pegas. Nu ai aici poză cu ea, dacă vrei îţi dau eu una :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-ar fi placut vara dar ne-a placut si toamna, am prins asa niste zile frumoase ...

      Stiu pozele tale de pe Turistik si imi plac tare mult.

      Poza cu Fantana lui Pegas am, dar apaream eu mot acolo si nu mi-a placut.
      Merci, Cora! :-)

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: